Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-08-2014  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Kecantikan tidak terletak pada wajah seseorang tapi pada mata yang memandang..

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Landlaj23
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13711

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 1
Ahli: 0
Jumlah: 1




  Dari Galeri
Assalamu'alaikum... salam perkenalan. Gambar ni diambil waktu tamat tingkatan 5 2002...

  Yang Masuk Ke Sini
AinKaoruWong: 2 hari yang lalu
Landlaj23: 2 hari yang lalu
fmyjb: 4 hari yang lalu
linanadirah: 7 hari yang lalu
MaizaAkma: 8 hari yang lalu
ilahfazilah: 15 hari yang lalu
awazwa: 22 hari yang lalu


Lihatlah Diriku
Topik: Nak Cerahkan Wajah...Tapi Macam mana ye?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my Indeks Forum
  »» Lihatlah Diriku
    »» Nak Cerahkan Wajah...Tapi Macam mana ye?

Please Mendaftar To Post


Oleh Nak Cerahkan Wajah...Tapi Macam mana ye?

fayyzah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 6029
Posting: 155
Dari: Johor-HomeSweet Home-Depan PC

japan  


posticon Posting pada: 24-04-06 20:59


Hmm, ana masukkan topik ni sebab nak tahu petua-petua untuk cerahkan wajah ana. Kalau antunna nak tahu, ana punya kulit ni kira gelap lah jugak, sebab bila hari sukan saja, muka pun gelap macam kopi. Dah tu kekal sampai sekarang. Jeles lah jugak tengok orang lain muka cerah saja. So,kalau antunna ada petua ke, nak cadangkan produk berkesan ke, bagitahu ana ye! Timasih! :-di


-----------------
“Binalah Islam dalam dirimu... Maka akan terbinalah Islam di sekelilingmu...“ {Kande Raihana}


Bookmark and Share




  Member Information For fayyzahProfil   Hantar PM kepada fayyzah   Pergi ke fayyzah's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-04-06 21:26


pakailaa bedak sejukk..hihii..
em.. bab make up ni.. ana la a'riff sangat..
ana bukannya pakai sangat krim..mgrim..tu..hihi..

kak syorkan.. fayyzah pakailaa krim yang dapat menahan cahaya ulta ungu..
eh..iye ke..hihi.. apo-apolaa... yang dipanggil tu..hihi..
opss.. maaf laa.. melawakk...

then.. Kalau nak bagi lengan anda tak gelap.. pakailaa t-shirt yang panjang.. =)

wallahualam'....

** maaf ye fayyzah.. kak melawaks..hihi..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-05-06 13:53


betul kata shida tuu, petua orang dulu pakai bedak sejuk, bukan sahaja memutihkan tapi juga menggebukan dan juga awet muda.

Sekarang krim khusus untuk pemutihan banyak dipasaran, dari yang mahal sehinggalah yang murah, shurah, total white, fair and lovely atau apa juga produk boleh digunakan.. kalau nak keluar rumah pastikan krim dipakai dulu..

Air wudhu' juga penyeri wajah dan kalau ikut petua mak, rajin - rajin basuh muka dengan air bilasan beras, sambil masak, ambil air bilasan, selawat dan sapu pada muka, ada juga gunakan susu, bukan sahaj diminum tapi sapu sedikit dimuka, biarkan kering dan bilas dengan air.

Ada lagi petua, sapu dengan tomato, mula - mula belah tomato, bersihkan dulu muka dengan pencuci kemudian sapu isi tomato tu dimuka dan biarkan kering. kemudian bilas.. insya Allah, tomato mencerahkan dan melicinkan kulit..

Selamat mencuba..........


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA RASMI
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 5711
Posting: 3
Dari: Shahalam

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-05-06 10:22


Assalamualaikum wwt..

cuba yang ni pulak... :-)

1. try pakai masker yang di buat dari campuran susu tepung + air lemon,pakai setiap pagi selepas bangun dari tidur..biarkan selama 15 minit dan basuh dengan air suam..cubalah insyaALLAH..akan ada perubahannya nanti ;-)


Bookmark and Share




  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Quote dan BalasQuote

syahadah_muslimah
WARGA RASMI
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 5318
Posting: 16
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-05-06 03:30


ana pun jenis yang berkulit gelap jugak...
untuk mengelak kan bertambah gelap ana jarang berjemur, kadang-kadang ana guna payung kalau matahari terik :P
tapi yang paling penting wudhuk la...sebab kan melalui pemerhatian pada kulit ana sendiri...ana dapat rasa kan kalau diri salu ambil wudhuk kulit lebih terjaga...bukan setakat jadi cerah sikit tapi jerawat pun alhamdulillah tak naik.


Bookmark and Share




  Member Information For syahadah_muslimahProfil   Hantar PM kepada syahadah_muslimah   Quote dan BalasQuote

AZURA_ANAKMAMI
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 842
Posting: 186
Dari: kuala kurau,Perak

Perak  


posticon Posting pada: 20-05-06 10:18


zura dulu pun masa sekolah ya Allah gelapnyer kulit malu la...
dulu masa sekolah macam2 juga guna..tapi memang kulit zura ni kalau dah kena cahaya matahari huh kejap saja itam eheh...tapi sekarang dah tak sek..
sekarang..alhamdulillah..zura guna produk natasya try la..krim malam dia ok..sebab dia boleh putihkan dan sekata kulit muka kita.dulu try guna sendayu tinggi mak aii mahal..tak sanggup..eheh...try laa produk natasya ..kalau tak percaya tanya kak honey dia pun guna produk yang sama...sesiapa lagi ek boleh bantu kawan kita ini???


Bookmark and Share




  Member Information For AZURA_ANAKMAMIProfil   Hantar PM kepada AZURA_ANAKMAMI   Pergi ke AZURA_ANAKMAMI's Website   Quote dan BalasQuote

fayyzah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 6029
Posting: 155
Dari: Johor-HomeSweet Home-Depan PC

japan  


posticon Posting pada: 23-05-06 18:17


Syukran kepada kakak-kakak semua... Insha-Allah,ana akan amalkan apa yang senang untuk dibuat dan yang simple begitu... :-di Timasih kepada semua yang sudi bagi petua... ;-)


-----------------
“Binalah Islam dalam dirimu... Maka akan terbinalah Islam di sekelilingmu...“ {Kande Raihana}


Bookmark and Share




  Member Information For fayyzahProfil   Hantar PM kepada fayyzah   Pergi ke fayyzah's Website   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-05-06 23:03


a'aa ye pakai bedak sejuk... eee sejuknye.. :-)


-----------------
Success Through Endeavour ;



Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-05-06 08:56


azura, terima kasih kerana memberikan nasihat tentang produk pencerah muka ini, tapi mahal juga produk ni dalam rm250++ untuk satu set ya.. mungkin sebab ia boleh tahan sampai berbulan-bulan..

Sekarang zaman kini ramai yang mengutamakan kulit yang putih kerana kebanyakan iklan menunjukkan kulit putih adalah kulit yang sihat dan cantik. Tak apa asalkan jerawat dan jeragat tidak tumbuh melata dimuka, itu cukup baik sebenarnya. Tapi produk penjagaan muka penting kerana kita tidak mahu muka cepat dimakan usia atau erti kata lain, tua sebelum waktunya.

Sebagai petua asas dari sebuah majalah kecantikan..
a) pakailah krim pelindung kulit bila berada diluar rumah
b) jangan tidur dengan muka yang tidak berbasuh, cuci muka sebelum tidur. Pada waktu malam, kulit perlu bernafas.
c) Sayangi kulit muka, jangan suka menukar produk kecantikan dengan terlalu kerap.


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

AZURA_ANAKMAMI
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 842
Posting: 186
Dari: kuala kurau,Perak

Perak  


posticon Posting pada: 24-05-06 11:18


sesama akak istisafa...:)
alhamdulillah laa zura pakai krim malam natasya 5gm saja tapi tahan dalam 6bln..pandai2 jimat ihiks...


dan terima kasih juga buat akak keran bagi petua asas di atas...segala tips yang di berikan ..zura harap kita semua dapat lah amalkan nya....


Bookmark and Share




  Member Information For AZURA_ANAKMAMIProfil   Hantar PM kepada AZURA_ANAKMAMI   Pergi ke AZURA_ANAKMAMI's Website   Quote dan BalasQuote

adneen
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 3553
Posting: 84
Dari: darr an naim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-05-06 12:51


Mm,betul tu..banyak produk sekarang yang boleh mencerahkan kulit muka.cuba guna krim safi atau pun olay total white :di ambil wuduk pun bagus jugak,muka jadi jernih


Bookmark and Share




  Member Information For adneenProfil   Hantar PM kepada adneen   Pergi ke adneen's Website   Quote dan BalasQuote

honey_nurhaliza
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 643
Posting: 146
Dari: Malacca Historical Place

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 23-07-07 21:56


amboi2 zura....promote ntsya nampak...sekarang dengar cerita tak krim malam ntsya dah diharamkan kerana mengandungi bahan2 beracun...dulu pun pakai juga ntsya tapi sejak dengar cerita itu...terus saja stop...:)


Bookmark and Share




  Member Information For honey_nurhalizaProfil   Hantar PM kepada honey_nurhaliza   Quote dan BalasQuote

sadiqah
{ SRIKANDI }
Menyertai: 30.03.2005
Ahli No: 5121
Posting: 205
Dari: sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-07-07 08:10


Pada 17-05-06 10:22 , atie82 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wwt..

cuba yang ni pulak... :-)

1. try pakai masker yang di buat dari campuran susu tepung + air lemon,pakai setiap pagi selepas bangun dari tidur..biarkan selama 15 minit dan basuh dengan air suam..cubalah insyaALLAH..akan ada perubahannya nanti ;-)


dah pakai jangan pula keluar rumah ye.. :-D


-----------------
Hidup mesti terus...



Bookmark and Share




  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

honey_nurhaliza
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 643
Posting: 146
Dari: Malacca Historical Place

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 24-07-07 10:31


sadiqah,tak kan lah dah pakai masker nak keluar rumah pula...ada yang semua lari kang....huhuhuh


Bookmark and Share




  Member Information For honey_nurhalizaProfil   Hantar PM kepada honey_nurhaliza   Quote dan BalasQuote

diniey
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.12.2008
Ahli No: 9493
Posting: 96
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-01-09 14:29


Diniey pun jenis berkulit gelap....sebenarnya kulit gelap ni genetik..memang sukar untuk diubah...cuma yang membezakan antara kulit gelap ataupun kusam...kebanyakan produk pencerah yang ada dipasaran lebih kepada mencerahkan kulit yang kusam. ada juga produk pemutihan yang dapat menukar warna kulit tetapi biasanya produk sebegitu menggunakan teknik penggelupasan...penggelupasan ni sebenarnya tak bagus untuk kulit kerana ia akan menipiskan lapisan kulit. apaguna berkulit putih tetapi kulit tak sihat.

cuma untuk mengelakkan kulit yang gelap menjadi kusam boleh amalkan tip berikut:

1) SUNBLOCK tu penting ..pakai setiap kali keluar rumah. jika anda banyak buat aktiviti indoor seperti kerja kat ofis, SPF 15 dah memadai. jika anda kerap melakukan aktiviti outdoor pilihlah SPF 56.

2) setiap kali selepas membersihkan muka, mesti pakai penyegar dan pelembap

3) elakkan dari terkena sinaran matahari secara terus walaupun ketika itu anda memakai sunblock...


Bookmark and Share




  Member Information For dinieyProfil   Hantar PM kepada diniey   Quote dan BalasQuote

zarra
WARGA RASMI
Menyertai: 30.12.2008
Ahli No: 9631
Posting: 8
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 10:38


kalau kulit jenis yang tak problem jerawt senng sikit.
u cuma nak cerah kan?jangan lah cerah muka saja tapi tangan/badn nampak gelap.
untuk muka yang tak ada problem jerawt...
beli apa brand produk pun & amalkan basic facial..cleanser, toner, moisturizr, masker.. 1 atau 2 bulan sekali pergi buat facial kat saloon.please consistence.
Kalau kulit jenis kering tak sesuai pakai bedak sejuk selalu.
untuk badan..beli body scrub/lulur buat sendiri kat rumah smiggu 2 kali.harga ikut brand lah.actually, yang mahal tu pun effect sama saja dengan yang murah. body shop brand dalam rm 40. i suka lulur kocok seruni mustika ratu (rm10) banyak jual kat mydin.ada duit u boleh pergi spa buat milk bath.stahun sekali pun ok lah.milk bath ni i belum jumpa kat mana-mana kedai. org yang bukk spa saja agaknya boleh dapat stok milk bath ni.
apa salahnya spent sikit dari duit gaji untuk diri sendiri.
Kalau siapa dekt kompleks bukit jambul,penang boleh lah datang buat facial kat my auntie saloon. dulu setiap kali cuti sem i kerja buat facial org.muslimh saja.tak ada lah dapat gaji banyak tapi every week i dapat buat facial kat saloon.


Bookmark and Share




  Member Information For zarraProfil   Hantar PM kepada zarra   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
© Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.09398 saat. Lajunya....