Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-04-2014  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Tak kiralah berapa kali anda jatuh; yang penting ialah berapa kali anda boleh bangun kembali selepas jatuh.

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: aishahasanah
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13686

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 1
Ahli: 0
Jumlah: 1




  Dari Galeri
ni la gambar ana..gambar ngan anak murid..dah lama dah..masa praktikal thn 2002

  Yang Masuk Ke Sini
AinKaoruWong: 8 jam, 25 minit yang lalu
aishahasanah: 1 hari, 8 jam, 25 minit yang lalu
maisarah05: 4 hari yang lalu
Heaven: 6 hari yang lalu
Trieccia: 11 hari yang lalu
asnitha: 14 hari yang lalu
nurul2k: 16 hari yang lalu
fit: 20 hari yang lalu
fatinanisa92: 30 hari yang lalu


Isu Semasa
Topik: wajarkah wanita muslimah sarungkan jeans?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my Indeks Forum
  »» Isu Semasa
    »» wajarkah wanita muslimah sarungkan jeans?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh wajarkah wanita muslimah sarungkan jeans?

jijah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 93
Posting: 136
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-04-03 15:21


Assalamualaikum...semua..

Wajarkah wanita muslimah hari ni, sarungkan jeans yang sendat,yang ketat...yang singkat?
Bahagian atas dah tutup elok, tapi di bahagian bawah...terbuka pulak! Ni apa cerita ni?

ada yang kata senang nak gerak...iye ke? alasana aje tu..yang pakai baju kurung pun berjalan juga...yang berjubah pun boleh langkah juga..tak susah pun!

Jeans tu...bagi jijah penuh dengan kekasaran..ia tak sesuai untuk muslimat dan muslimin Islam!
Ustaz jijah beritahu..JEANS tu singkatan dari Jin Dan huruf "s" tu dari syaitan..jadi..JEANS adalah pakaian jin dan syaitan!...Walaupun ustaz jijah hanya bergurau..tapi jijah rasa kata-kata beliau ada benarnya...!

Jeans menghilangkan rupa wanita yang sebenar!

Apa komen anda!
Jijah memohon maaf andai ada muslimah yang tersinggung..topik ni sekadar nak tanya pendapat...
jadi harap semua muslimah "open minded" yek!

Wassalam..bai


Bookmark and Share




  Member Information For jijahProfil   Hantar PM kepada jijah   Quote dan BalasQuote

hurulain
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 16
Posting: 313
Dari: Bumi Allah

singapore   avatar


posticon Posting pada: 25-04-03 15:34


ana tak minat pakai jeans sangat..tak minat pakai seluar..


Bookmark and Share




  Member Information For hurulainProfil   Hantar PM kepada hurulain   Quote dan BalasQuote

andrea
WARGA RASMI
Menyertai: 25.04.2003
Ahli No: 488
Posting: 1
Dari: putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-04-03 12:33


mungkin tak wajar bagi seorang muslimah memakai jeans sebab ia seolah-olah nampak kasar dan tak manis mata memandang.....tapi saya rasa tak salahkan kalau muslimah memakai seluar jenis longgar seperti seluar slack perempuan......????sebab masa dulu-dulu sy pun pakai jeans gak......tapi sekarang kalau sy pakai seluar pun hanyalah sekadar seluar yang longgar dan jeans......ohh tak nak lagi!!!! tapi apa pendapat muslimah lain????

-----------------
jaga akhlak hiasi peribadi


Bookmark and Share




  Member Information For andreaProfil   Hantar PM kepada andrea   Quote dan BalasQuote

as
WARGA RASMI
Menyertai: 26.04.2003
Ahli No: 519
Posting: 8

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-04-03 13:32


pada pndapat kita pulak...ia memang la kureng sesuai dengan kaum wanita...seluar longgar kan ada, nak buat ape pakai sluar ketat2 menyeksa badan je...klu utk keselamatan diri pun rasenye sluar longgar lg bagus sebab longgar...pakai sluar jeans ni ibarat macam tiang talipon la plak...org lelaki pandang pun tak maniskan...hm...semoga kita tak ubah fesyen pakaian kita sendiri...yelah..nanti jadi mengata dulang paku serpih..mengingatkan orang diri sendiri plak yang buat


Bookmark and Share




  Member Information For asProfil   Hantar PM kepada as   Pergi ke as's Website   Quote dan BalasQuote

as
WARGA RASMI
Menyertai: 26.04.2003
Ahli No: 519
Posting: 8

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-04-03 13:33


pada pndapat kita pulak...ia memang la kureng sesuai dengan kaum wanita...seluar longgar kan ada, nak buat ape pakai sluar ketat2 menyeksa badan je...klu utk keselamatan diri pun rasenye sluar longgar lg bagus sebab longgar...pakai sluar jeans ni ibarat macam tiang talipon la plak...org lelaki pandang pun tak maniskan...hm...semoga kita tak ubah fesyen pakaian kita sendiri...yelah..nanti jadi mengata dulang paku serpih..mengingatkan orang diri sendiri plak yang buat


Bookmark and Share




  Member Information For asProfil   Hantar PM kepada as   Pergi ke as's Website   Quote dan BalasQuote

as
WARGA RASMI
Menyertai: 26.04.2003
Ahli No: 519
Posting: 8

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-04-03 13:33


pada pndapat kita pulak...ia memang la kureng sesuai dengan kaum wanita...seluar longgar kan ada, nak buat ape pakai sluar ketat2 menyeksa badan je...klu utk keselamatan diri pun rasenye sluar longgar lg bagus sebab longgar...pakai sluar jeans ni ibarat macam tiang talipon la plak...org lelaki pandang pun tak maniskan...hm...semoga kita tak ubah fesyen pakaian kita sendiri...yelah..nanti jadi mengata dulang paku serpih..mengingatkan orang diri sendiri plak yang buat


Bookmark and Share




  Member Information For asProfil   Hantar PM kepada as   Pergi ke as's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-09-05 16:07


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah tidak salah memakai jeans kalau ia membantu menutup aurat. Terutama bila naik motor seorang wanita yang memakai seluar adalah lebih menutup aurat bila membonceng di belakang suami atau adik beradik. Sekiranya pakai kain saja maka akan nampaklah betis.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - pakailah apa asalkan tutup aurat


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-09-05 09:32


Assalamualaikum...

pada pendapat ana, mungkin boleh.. tapi pastikan baju yang dipakai tidaklah singkat sehingga menampakkan potongan badan..

kalau naik motor, nampak sopan sekali kalau bandingkan pakai baju kurung atau jubah, lagi sakit mata memandang..

sebenarnya pakai apa pun boleh, tapi pastikan baju tak jarang, menutup aurat, tidak ketat dan melekap pada badan dan akhir sekali tidak menampakkan susuk tubuh..


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

alin1605
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 24.07.2003
Ahli No: 2072
Posting: 190
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-09-05 10:55


assalamualaikum wbt...

alin sokong ummimq...


Bookmark and Share




  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

yati
WARGA RASMI
Menyertai: 02.12.2004
Ahli No: 4649
Posting: 15
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-09-05 12:03


memang tidak salah kalau muslimah pakai seluar yang longgar yang tidak menampakkan bentuk badan....tapi bagi saya dalam persoalan memakai jeans kita kena tengok juga sama ada ia ketat atau tak.
saya sokong pendapat ummimq yang muslimah lebih baik pakai seluar jika membonjeng motor...tapi tak semestinya jeans. Kalau nak pakai jugak pastikan baju mesti labuh.

"apa yang harus pada orang biasa
menjadi haram pada orang yang dekat pada Allah"


Bookmark and Share




  Member Information For yatiProfil   Hantar PM kepada yati   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 688
Posting: 66
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-09-05 20:34


a'ah lah... kenapa nak pakai yang ketat2 kan? xcantek, lawa lagi kalau seluar tu loggar. nampak lebih sopan..


Bookmark and Share




  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 688
Posting: 66
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-09-05 20:34


a'ah lah... kenapa nak pakai yang ketat2 kan? xcantek, lawa lagi kalau seluar tu loggar. nampak lebih sopan..


Bookmark and Share




  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

si_comel
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 4727
Posting: 185
Dari: putrajaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 23-09-05 07:11


comel pulak ada jugak pakai seluar jeans ni..tapi yang longgar lah...sebb kalau ketat ni ishh...nak tak sedap saja pakai..


Bookmark and Share




  Member Information For si_comelProfil   Hantar PM kepada si_comel   Quote dan BalasQuote

mawar_berduri
WARGA RASMI
Menyertai: 23.09.2005
Ahli No: 5727
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 17:51


em...pada pendapat mawar lah kan..pakai seluar tak salah..maklum lah nak menjag kehormtan diri sekarang bukan nya senang..tapi pakai lah biar berpad...jangan pakai yang ketat,jangan jugak pakai yang sikit


Bookmark and Share




  Member Information For mawar_berduriProfil   Hantar PM kepada mawar_berduri   Quote dan BalasQuote

nur_annur
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 23.06.2005
Ahli No: 5417
Posting: 26
Dari: seoul

jamaica  


posticon Posting pada: 24-09-05 21:12


saya tak suka pakai jeans ketat ni..rimas. nak duduk pun tak best..saya suka pakai jeans besar. kat temp saya ni banyak jeans besar2. sebab sekarang ni fesyen jeans besar kat sini :)


Bookmark and Share




  Member Information For nur_annurProfil   Hantar PM kepada nur_annur   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-09-05 01:30


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah nur_annur di korea ya. umi kekadang tu tengok juga telenovela korea seperti dari Hur Jun dan Chiang Jin. Sejarah yang penuh memikat naluri insani. Berbalik tentang jeans ni sebenarnya kena tengok tempat juga ... kalau negara yang sejuk eloklah pakai jeans sebab kain jenis tebal. tetapi ada juga jeans yang nipis namun kenalah berpadan dengan pakaian agar jeans tidak menampakkan aurat wanita bila dipakai.

Yang jelas kekadang orang yang pakai jeans lebih baik dari orang yang tidak pakai kain dalam bila memakai telekung sebab kain telekung selalunya nipis. Aurat tidak didtutup dengan sempurna bila telekung itu jarang. Semoga anak-anak berhati-hatilah bab tutup aurat ni kerana ia adalah kehendak syarak.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - pakaian yang menutup aurat menghindari dari melakukan maksiat secara terang-terangan.


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

adikcomot
WARGA RASMI
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 5427
Posting: 13
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 28-09-05 20:34


Assalamualaikum...

bukan semua jeans ketat...jadi kalau nak pakai cari yang longgar...walau pun nampak tak berapa cantik muslimah pakai jeans tapi kadangkala kena juga pakai jeans dalam sesetengah keadaan contohnya sesiapa yang terlibat dengan kerja2 teknikal ni....contohnya student machanical engineering yang adakala kena masuk bengkel...takkan nak pakai jubah...kena pula buat welding maunyer berlubang jubah tu kena percikan api...

kita pun bukan suka sangat pakai jeans tapi kadang-kadang terpaksa pakai...sebab seperti yang kita tahu tak semua antara kita yang muslimah ni rezeki mereka dalam bidang yang membolehkan mereka mengekalkan pemakaian ayu macam cikgu ke, doktor ke....ada yang terlibat dengan bidang yang agak kasar...jadi kena sesuaikan dengan keadaan...cuma pandai2lah jaga aurat..jangan sampai mengundang kemurkaan Allah...

ilalliqa' :roll: :-P :-) :-di 8-)


-----------------
ooo...kudaku berlari gagah berani...lalalalalllaaa...


Bookmark and Share




  Member Information For adikcomotProfil   Hantar PM kepada adikcomot   Quote dan BalasQuote

aisyah_sofiyyah
WARGA RASMI
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 2484
Posting: 2
Dari: Alor Setar

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 17:39


Salam alaik..... bagi ana tak salah nak pakai sluar... ana pun pakai sluar even di sekolah dulu banyak cikgu2 yang 'mengharamkn' pemakaian sluar...tapi bila ana dah berhijrah ke IPT dan tiba time nak balik kampung ana pakai sluar...terpulang pada seseorang lah...ana dah mintk permission parents ana dan mereka kata tak salah sebab perjalann jauh dan lebih selamat...sebenarnya jeans ni banyak kategori.... ada yang berkain lmbut dan ada yang berkain kasar...tapi kita boleh pilih...kalau nak mudh pilih jenis A cut....dan pilih saiz pinggang yang besar...insya Allah masalah tu akan dapat diatasi..apapn pastikan pemakaian kita menepati syarat yang digariskn Islam.... wallahu a'lam....


Bookmark and Share




  Member Information For aisyah_sofiyyahProfil   Hantar PM kepada aisyah_sofiyyah   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-10-05 13:34


em..tak salah nak pakai jeans..
pakai seluar.. jnji jangan menampkkan bentuk tu.. ( ketat sangat..)
ishh.. sakit mata bila tengok kaum sejenis kita dok pakai jeans yang nak jalan pun susah..isshh.. satu lagi Kalau pakai clour putih.. adoii... sabar saja...
huhuh..

ana pun pakai jean.. tapi dah jarang sangat.. Kalau perlu saja..hehh
al an more to seluar slack dari jeans..

wallahualam'.


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

anailzdaf
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 11.06.2005
Ahli No: 5377
Posting: 38
Dari: shah alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 02:49


assalamualaikum wbt,

saya prefer pakai jeans dari slacks or baju kurung.. even jubah pun saya suka yang jubah seluar.. selalunya saya pakai jeans straight cut dengan baju labuh sampai lutut kalau kat mesia lah.. sebab baju labuh ni beli kain dan mak yang buatkan.. kat sini jeans dengan t-shirt.. mungkin sebab saya punya background pun engineering kut.. 'ganas' sikit :)

pada saya jeans yang loose memudahkan pergerakan dan selesa.. tapi kalau yang ketat macam sarung nangka tu minta ampun sebab bila tengok orang lain yang pakai macam tu pun, saya rasa sakit mata..

pada saya,bukan lah bila pakai seluar tu menghilangkan ciri2 kewanitaan tapi kalau dengan berseluar kita masih menutup aurat dan pada masa yang sama masih memelihara akhlak diri sebagai seorang muslimah, insyaAllah ayu dan cantiknya seorang wanita Islam sentiasa ada pada kita... wallahua'lam..


Bookmark and Share




  Member Information For anailzdafProfil   Hantar PM kepada anailzdaf   Pergi ke anailzdaf's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my Indeks Forum
  »» Isu Semasa
    »» wajarkah wanita muslimah sarungkan jeans?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.104362 saat. Lajunya....