Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-01-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Cabaran sebenar bukan bagaimana hendak menguruskan masa tetapi bagaimana hendak menguruskan diri kita

-- Tokoh Korporat

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Lin8402
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13719

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 17
Ahli: 0
Jumlah: 17




  Dari Galeri
inilah saya ... desertrose .. 
salam perkenalan .. !

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 20 jam, 19 minit yang lalu


Lihatlah Diriku
Topik: [email protected] NIQAB???????????


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Lihatlah Diriku
    »» [email protected] NIQAB???????????

Please Mendaftar To Post


Oleh [email protected] NIQAB???????????

Helwi
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 1340
Posting: 44
Dari: Bumi Anbiya'

syria   avatar


posticon Posting pada: 09-06-03 21:01


Assalamualaikum Warahmatullahi wabarakatuh.....

Ada akhawat yg tanya pasal tudung labuh,Ana pulak nak tanya pasal Furdah @ Niqab nie???


Bg akhawat2 apa rasanya pakai Furdah nie??& mcm mana pulak tergerak hati utk pakai furdah??Bglah pendapat yea?!

Ana mmg teringin sgt nak pakai furdah,tapi,SUSAHLAH.....???!!!

WallahuA'lam.....


Bookmark and Share




  Member Information For HelwiProfil   Hantar PM kepada Helwi   Quote dan BalasQuote

ida01
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 11
Posting: 330
Dari: SeGaMaT^jOhOr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-06-03 21:55


hmmm.nak pakai niqob nih kene betul2.istiqomah.takut tak biaser.

-----------------
Bicara Syahadah Menusuk Kalbu
Hati Nan Damai Terasa Rindu.
Ukhuwah Mahabbah Terjalin Selalu
Moga Kekal Bersama Menuju






Bookmark and Share




  Member Information For ida01Profil   Hantar PM kepada ida01   Quote dan BalasQuote

madihah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1728
Posting: 31
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-06-03 18:02


Assalamualaikum
Nak pakai purdah ni mesti dari hati kita dan bukan kerna paksaan.Jnganlah pakai purdah sebab terikut-ikut tapi pakailah untuk melindungi diri kita dari fitnah


Bookmark and Share




  Member Information For madihahProfil   Hantar PM kepada madihah   Pergi ke madihah's Website   Quote dan BalasQuote

ida01
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 11
Posting: 330
Dari: SeGaMaT^jOhOr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-07-03 21:51


kalo yg ida tau la sesetengah akhawat2 nih pakai niqob hanya tuk mengabdikan wajahnya pada suami shj.

-----------------
Bicara Syahadah Menusuk Kalbu
Hati Nan Damai Terasa Rindu.
Ukhuwah Mahabbah Terjalin Selalu
Moga Kekal Bersama Menuju






Bookmark and Share




  Member Information For ida01Profil   Hantar PM kepada ida01   Quote dan BalasQuote

zieka
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 05.05.2003
Ahli No: 997
Posting: 81
Dari: MMU

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-07-03 10:58


kalo nak pakai purdah @ niqab, kene la dgn kerelaan ati. jgn sbb terpakse atau dipakse! dan yg paling penting, ati mau ikhlas k

-----------------
Harta menjamin dunia. Iman menjamin akhirat.


Bookmark and Share




  Member Information For ziekaProfil   Hantar PM kepada zieka   Pergi ke zieka's Website   Send ICQ Meesage To zieka   Send AIM Meesage To zieka   zieka's MSNM Number Is zieka_83   Quote dan BalasQuote

seharumkasturi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 301
Posting: 149
Dari: Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-08-03 13:07


Salam'alaik..

ana juga bersetuju dengan pandangan sahabat2 siapa yang kata kalau nak pakai furdah atau niqab kena istiqamah..sebab ape?banyak kes yang berlaku..bila pakai furdah adalah kerana disuruh, ikut kata orang..bukan dengan kemahuan diri sendiri dan kerelaan hati..Pada pandangan ana..kalau kita buat sesuatu perkara tu kerana orang lain..agak sukar untuk kita Istiqamah dengan apa yang kita buat..

wallhua'lam

-----------------
"kalau nak bercinta...bercintalah dengan Allah, kalau nak memuji...pujilah Allah..Kalau nak memuji makhluk...pujilah pencipta makhluk..."

Cinta Allah...Cinta abadi....
Salam Ta'aruf untuk semua...


Bookmark and Share




  Member Information For seharumkasturiProfil   Hantar PM kepada seharumkasturi   Quote dan BalasQuote

al-kauthar
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 116
Posting: 52

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-03 15:49


assalamualaikum wbt.

utk makluman semua..setiap individu yg memakai niqab mempunyai sebab2 mereka yg tersendiri mengapa mereka mengambil keputusan utk memakai niqab..

ada yg berpegang dgn hukum wajib dan ade yg sebaliknya...



waallahu'alam


wassalam


Bookmark and Share




  Member Information For al-kautharProfil   Hantar PM kepada al-kauthar   Pergi ke al-kauthar's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 2315
Posting: 170
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-09-03 12:22


assalamualaikum...

*ana penah terbaca kiriman seorang sahabt ana, dia suka ana pakai purdah...antara kelebihan wanita islam pada pandangan Allah adalah * Allah memandang wanita yg memakai purdah ini dgn pandangan kasih kerana org yg memakai purdah ini telah melindungi wajahnya daripada pandangan ajnabi dan fitnah dunia...* antara maksud kiriman tersebut..nanti ana carikan..kot2 ada lagi kat dlm email anan.

wasalam...


Bookmark and Share




  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

rumi
WARGA RASMI
Menyertai: 14.10.2003
Ahli No: 2650
Posting: 11
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-03 14:53


Assalamualaikum

Saja nak berkongsi info yang ana petik dari al-ahkam website untuk tatapan bersama....

Purdah bermaksud pakaian bagi wanita Islam terdiri dari dua jenis: Hijab atau Hijab+ Niqab
Hijab bermaksud pemakaian sederhana yg membuka muka dan dua tapak tangan.
Niqab bermaksud berhijab dan ditambah dgn niqab atau burqa (penutupan muka)

Sebelum Islam, wanita Arab jahiliyah memakai bermacam ragam pakaiaan. Tapi yg common ialah: khimar (menutup kepala), dar' (menutupi badan), jilbab (pakaian yg dipakai di atas Dar') dan mengenakan pula niqab (menutup muka kecuali dua mata) atau Burqa (menutup semua sekali).
Bila Islam datang, pakaian yg disyari'atkan ialah hijab sahaja (seluruh tubuh kecuali muka dan dua tapak tangan). Jilbab dan khimar itu dikekalkan kecuali niqab atau burqa'.
Dalil: 24: 31 dan 33: 59. Jika ada fuqaha' yg mewajibkan niqab atau burqa, ia adalah khilaf yg sudah ditolak oleh ahli Tahqeeq.
Oleh kerana anda berhajatkan asal usul purdah, kami syorkan anda memiliki kitab2 berikut:
a. Sayyid Abul A'ala almawdoodi, Purdah and the Status of Women in Islam
b. Syaikh Mutawalli Darsy: Niqab or Hijab, IBT Kuala Lumpur, 1997
c. alMuhaddith Albani, al Jilbab al mar-ah, (terjemahan Indonesia)
d. Syaikhul Islam Ibn Taymiyah, Jilbab al mar'ah, Tahqeeq Muhaddith albani (ada terjemahan Indonesia).

Wassalam


Bookmark and Share




  Member Information For rumiProfil   Hantar PM kepada rumi   Quote dan BalasQuote

fatunah
WARGA RASMI
Menyertai: 29.12.2010
Ahli No: 12664
Posting: 8

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-12-10 20:51


Assalamua3laykum,

Saya membuat dan menjual niqob, tudung bulat, Abaya dan telekong.

Sila lawat laman web saya di

http://righthijaab.blogspot.com/

JZK


Bookmark and Share




  Member Information For fatunahProfil   Hantar PM kepada fatunah   Pergi ke fatunah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.065265 saat. Lajunya....