Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-07-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Tak kiralah berapa kali anda jatuh; yang penting ialah berapa kali anda boleh bangun kembali selepas jatuh.

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: rainerjons
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13713

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 32
Ahli: 0
Jumlah: 32




  Dari Galeri
kumpulan Hayyun...
dari kiri Qisra, nadia, Nawra, & hannah..

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 13 minit yang lalu
rainerjons: 20 hari yang lalu


Muslimah Pelajar
Topik: Sistem Usrah


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, simpLe_sHida
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Pelajar
    »» Sistem Usrah

Please Mendaftar To Post


Oleh Sistem Usrah

hub_addin
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 23
Posting: 447
Dari: Perak No.1

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-06-03 11:13


assalamualaikum...

tentu sahabat2 semua pernah dengar tentang usrah. dan semestinya ramai yang mempunyai usrah sendiri di kampus mahupun sekolah. tapi tak mustahil juga yang tak pernah lagi menyertai usrah.

usrah ni boleh lah kita ta'rifkan sebagai satu kelompok kecil yang membincangkan hal2 yang berkaitan dengan ilmu.

sekadar nak berkongsi, apa pandangan sahabat2 semua tentang kepentingan usrah kepada golongan pelajar???

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For hub_addinProfil   Hantar PM kepada hub_addin   Quote dan BalasQuote

nur_islami
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 11.05.2003
Ahli No: 1146
Posting: 279
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-06-03 11:39


hem tul tu akak....usrah ni banyak kelebihannya....tpkan kak...ana terkilan sgt bila dgr usrah ni.....yelah masa ana dok asrama kat politeknik dulu..masa tu sem 1 dan 2 sering adakan usrah..2 kali dlm seminggu.....tp usrah ni x berjalan ngan lancar...naqibah2 yg dilantik pon cam takde respon yg baik dr mrk......last2 abis camtu ajer masa usrah tu dgn bualan kosong.......ana sedey gak..tp nak buat camna...

-----------------
tuhan dalam mjlni hadap ini banyaknya dugaan yang mdtg.ada yang dptku gagahi & ada yang gagal kuhindari,tuhan rahmatmu melgt luas.terlalu sdktku bsykr


Bookmark and Share




  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Quote dan BalasQuote

nawwal
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 7
Posting: 121
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-06-03 11:48


Ana pun dah biasa dgn usrah ni...Tapi, ada yg fikir negativ ngan usrah ni. Biar la ana bg tahu, usrah ni biasa je...mcm kak hub_addin cakap tu...usrah tu mmg kelompok kecil yg m'bincangkan ttg ilmu...especially ilmu agama...of course lah ilmu2 ISLAM....banyak faedahnya...

Di samping kita dpt ilmu, kita pun boleh sebarkan ilmu tu kat org lain..hmm...pasal boring tu..ada gak kot..biasala tu...jgn asyik nak salahkan naqibah jugak...naqibah pun insan biasa jugak, kadang2 sakit ke...ada problem ke..tu yg buat usrah jd tak best kejap tu..

Itula pandangan ana...cam mana ngan muslimah2 yg lain??

SALAM UKHWAH FILLAH
UKHUWWAH FILLAH LESTARI SELAMANYA..


[ Posting ini telah di edit oleh: nawwal pada 2003-06-12 11:48 ]


Bookmark and Share




  Member Information For nawwalProfil   Hantar PM kepada nawwal   Pergi ke nawwal's Website   Quote dan BalasQuote

mahabbah79
WARGA RASMI
Menyertai: 24.06.2003
Ahli No: 1795
Posting: 2
Dari: bumi Allah

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 24-06-03 16:43


Assalamualaikum...

ana terlibat dgn usrah ni dr tahun 1998 sehingga sekarang...
banyak benda yg blh diperolehi di sini...

kalau tak pegi usrah lain lak rasenye


Bookmark and Share




  Member Information For mahabbah79Profil   Hantar PM kepada mahabbah79   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 31.05.2003
Ahli No: 1547
Posting: 125
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-06-03 20:38


Usrah ni banyak kelebihannya.. Salah satu, dapat mengeratkan ukhwah kita.. Dalam usrah, ana dapat kenal kengkawan yang lain dengan lebih dekat. Cam kitorang ader sistem akak adik.. Yang akak ni selalunya kene memainkan peranan yang penting dalam keje2 usrah ni.. Lagi satu, kitorang kalau nak gi memana ke, jalan dalam usrah laa.. lastuh, kalau ader problem ke.. share sesame..

dekat sekolah kami, setiap usrah akan ader seorang ustaz/ustazah yang akan memimpin keluarga tu, dan setiap usrah tu, akan ader 2 orang pengawas atau akak naqibah yang bertangggungjawab utk mengendalikan usrah tu..
ustaz/ustazah akan memerhati dan menilai cara sesorang naqibah tu menyampaikan sumthing... ikutlaa.. ader 2 orang kan.. so giler2 aaa... nak practise speaking n facing dengan orang kan...

hmm, rasanya, yang lain sama jer kot dengan usrah kat tempat2 org lain.. hmm, cam komuniti ni pun dikira usrah gak kan.. usrah online.. hehehe

-----------------
FRieNDSHiP iS aLL aBouT
CaRiNG, TRuSTiNG aND LoViNG
No DiaMoNDS oR PeaRLS
CouLD eVeR RePLaCe
WHaT FRieNDSHiP MeaNS To uS


Bookmark and Share




  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

seharumkasturi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 301
Posting: 149
Dari: Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-06-03 13:05


Assalamualaikum warahmatullah..

Ana ikut usrah dr sekolah menengah lg..mmg best la coz bnyk ilmu yang boleh diperolehi...Seperti sahabat dan sahabiah lain juga barbentuk kelompok kecil..lebih kurang dlm 5-10 org...skrg pun ada la jugak..tp dgn classmate je la..

klu dulu usrah di sekolah..usrah bukan calang2 usrah la coz dah ada modul yg tersendiri..dibahagikan kpd beberapa bhgian antaranya sirah,tafsir Al-quran,Hadith dan Tauhid..habis semua modul ni..kami adakan pula sesi soal jawab selalunya berkaitan dgn Figh dan isu semasa..

Memang menyeronokkan..masalah dibincangakan bersama..ana rasa mcm adik berdadik ana je..mmg mantaplah ukhwah tu...skrg pun still berhubung lg dan tiap2 tahun mesti buat perjumpaan..

Lps tu bila dah naik form 4-5,masuk usrah takhasus pula..preparation untuk pegang usrah..dlm masa yg sama juga ana pegang usrah adik2...jd kita lah pulak yg jd naqibah kpd adik2..

semuanya tersusun la dr manhaj usrah dan peringkat2 ahli..alhamdulillah..ini shj yg dapat dikongsi bersama..

Wallahua'lamm

-----------------
"kalau nak bercinta...bercintalah dengan Allah, kalau nak memuji...pujilah Allah..Kalau nak memuji makhluk...pujilah pencipta makhluk..."

Cinta Allah...Cinta abadi....
Salam Ta'aruf untuk semua...


Bookmark and Share




  Member Information For seharumkasturiProfil   Hantar PM kepada seharumkasturi   Quote dan BalasQuote

annisak
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.05.2003
Ahli No: 1059
Posting: 96

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-06-03 15:27


assalammualaikum..ana ikuti usrah juga..perjalanan sesuatu usrah tue bergantung pada naqibah tue sendiri..Sebelum ana jadi naqibah,ana ikut usrah terlebih dulu dgn ustazah..Seronok usrah nie ibarah sebuah keluarga bersesuaian dgn maksud usrah tue sendiri..Selain dapat ilmu pengeatahuan,kita dapat sama-sama mengeratkan uhkhuwah sesama kita seronok..Tapi ana setuju juga bahawa ada usrah yg tak berjalan..Wassalam..

































































































































Bookmark and Share




  Member Information For annisakProfil   Hantar PM kepada annisak   Pergi ke annisak's Website   Quote dan BalasQuote

najah17
WARGA RASMI
Menyertai: 20.06.2003
Ahli No: 1759
Posting: 6
Dari: johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-07-03 00:22


usrah...alhamdulillah di sek saya ada usrah.. sebenarnya usrah nie bukan saja proses untuk dapat pengisian agama kita bileh juga kongsi isu semasa. yang paling best sekali usrah jadi daerah yang menenangkan dan membolehkan kita kongsi problem. usrah adalah langkah untuk bina masyakat rabbani. usrah yang gagal...salah siapa?naqibah ke ahli? naqibah pun benggang jugak kalau ahli dia asyik buat problem jea...dah tegur tak jalan-jalan jugak...naqibah pun mestilah rasa usrah adalah ruang untuk mewarisi keimanan , biar ahli usrah kita mampu jadi naqibah suatu hari nanti macam kita atau lebih baik...


Bookmark and Share




  Member Information For najah17Profil   Hantar PM kepada najah17   Quote dan BalasQuote

sakinah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1624
Posting: 42
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-07-03 22:43


eh...bila bercakap pasal usrah, x nak ker buat usrah di kalangan muslimah. barulah boleh bertukar idea secara berdepan( yer la skrang ni cuma dlm tulisan jer).


Bookmark and Share




  Member Information For sakinahProfil   Hantar PM kepada sakinah   Quote dan BalasQuote

nurana
WARGA RASMI
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 576
Posting: 17
Dari: uniten,bangi

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-08-03 20:52


assalamualaikum...usrah memang bagus dan bermanfaat.sekurang-kurangnya boleh membantu kita kalau ada yang kita tak faham tentang agama..sesamalah kita membantu ya..


Bookmark and Share




  Member Information For nuranaProfil   Hantar PM kepada nurana   nurana's MSNM Number Is nurul_1103   Quote dan BalasQuote

hub_addin
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 23
Posting: 447
Dari: Perak No.1

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-08-03 20:07


usrah sekarang ni ada dalam pelbagai bentuk. bukan setakat pembelajaran akademik sahaja yang menggunakan kecanggihan teknologi bahkan sekrang dah wujud jugak usrah maya. jangan tak percaya.

melalui internet ni pun kita boleh kumpulkan ahli2 usrah. komuniti muslimah ni pun dah boleh dianggap sebagai suatu usrah (usrah umum). sebab di dalam ni kita membincangkan hal-hal ilmu dan hal-hal yang berkaitan dengan kehidupan kita sebagai individu muslim.

tapi kalau nak lebih spesifik memanglah lebih baik dalam kelompok yang kecil sebab kita akan dipantau oleh naqibah yang akan memastikan perkembangan tarbiyah anak-anak usrahnya. dan perbincangan juga boleh dibuat lebih khusus.

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For hub_addinProfil   Hantar PM kepada hub_addin   Quote dan BalasQuote

seharumkasturi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 301
Posting: 149
Dari: Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-08-03 15:21


emm.betul kata hub tu..ana juga ada usrah alam maya seperti yang nt sebutkan dari sekolah ana dulu lagi..bukan sahaja kita ditarbiyah di sekolah..tetapi ketika meninggalkan banku sekolah juga usrah tu berjalan..secara kesimpulannya..sistem tarbiyah yang diatur senantiasa berjalan walau dimana berada..

wallhua'lam

-----------------
"kalau nak bercinta...bercintalah dengan Allah, kalau nak memuji...pujilah Allah..Kalau nak memuji makhluk...pujilah pencipta makhluk..."

Cinta Allah...Cinta abadi....
Salam Ta'aruf untuk semua...


Bookmark and Share




  Member Information For seharumkasturiProfil   Hantar PM kepada seharumkasturi   Quote dan BalasQuote

ida01
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 11
Posting: 330
Dari: SeGaMaT^jOhOr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-08-03 07:48


hmm.nak sangat merasa gi usrah nih.kalo dulu maser same2 ngan al-arqam selalu gi tapi skang nih dah tak der,jadi tak penah lagi nak gi.
suker sistem usrah di jalankan di sek.penah cadangkan kat ustaz ngan ustazah tapi dorang cakap,susah pasal nih sek campur cina ngan india tuh yg susah.

-----------------
Bicara Syahadah Menusuk Kalbu
Hati Nan Damai Terasa Rindu.
Ukhuwah Mahabbah Terjalin Selalu
Moga Kekal Bersama Menuju






Bookmark and Share




  Member Information For ida01Profil   Hantar PM kepada ida01   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
WARGA RASMI
Menyertai: 01.07.2008
Ahli No: 8654
Posting: 18
Dari: irbid

jordan   avatar


posticon Posting pada: 29-12-08 01:53


saya dah join usrah, lama juga ar.. dari form 1, sampai sekarang, alhamdulillah...

pernah jadi naqibah, dan pernah jadi anak buah saja.. skjp atas, skjp bawah.. biasa , kadang-kadang kita pula yang nak ditarbiyah.. tak asik tarbiyah org saja...

usrah ni best sangat, sebab berkongsi ilmu dalam kelompok yang kecil.. dan ahli usrah tu ar ahli kluarge kita.. yang bosan tu, cuba jangan mgharapkan naqibah saja.. usrah tu, kita yang punya... rasa-rasa macam bosan, bagi ar cadangan apa-apa..

cuba rasa indahnye usrah tu...


-----------------
http://ciksantun.blogspot.com


Bookmark and Share




  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-01-09 14:26


salam alaik.
erm, baru terlihat blog ni.

ok.ana kongsi sikit info.

MAKSUD USRAH
Islam memandang sangat mustahak pembentukan ikatan perpaduan untuk
penganutnya. Ikatan itu dinamakan usrah. Melalui usrah kita dapat
memimpin penganut Islam ke arah contoh-contoh pujian yang tinggi di
samping memperkukuh ikatan yang sedia ada. Selain itu, mutu ukhwah
antara sesama ahli boleh ditingkatkan, iaitu dengan merealisasikan
teori dalam perbuatan dan amalan. Oleh itu, kita hendaklah memandang
berat perkara ini dan bersedia untuk menjadi batu bata yang sihat lagi
berguna kepada bangunan keluarga bentukan yang mulia ini, iaitu
keluarga Islam.

RUKUN USRAH
Rukun ikatan usrah ini tiga perkara iaitu berkenalan, bersefahaman,
dan berimbangan. Kita hendaklah mengambil berat perkara ini dan
bersungguh-sungguh menjayakannya supaya ikatan itu tidaklah
semata-mata menjadi beban yang tidak bererti.


boleh dapatkan info dalam ni
http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=37905&forum=22&#f546715

au sini
http://usrahremaja.wordpress.com


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.057015 saat. Lajunya....