Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-01-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Orang yang banyak berkata, akan banyak silap dan orang yang banyak silap akan banyak dosa dan orang yang banyak dosa ialah neraka lebih layak baginya
--
maksud Hadis

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Lin8402
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13719

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 13
Ahli: 0
Jumlah: 13




  Dari Galeri
a'kum...salam ukhuwah dr ana...

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 5 hari yang lalu


Luahan Hatiku
Topik: besandingg....??


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» besandingg....??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh besandingg....??

syaboo
WARGA RASMI
Menyertai: 30.04.2003
Ahli No: 754
Posting: 17
Dari: bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-05-03 04:19


assalamualaikum...
boo nak tanyer ni...leh ke sebenanyer bersanding ni...heh..bkn boo tau...boo tanyer ni bg pihak sepupu boo..sbb dier nak kawin x lame laie...so dier agak konpius sket sbb dier penah dgr xleh sanding sbb nanti mak bapak tros masuk neraka tanpa dihisab..tol ke???tolon jwbb skett....nak jwb byk pon x pe...heheh


Bookmark and Share




  Member Information For syabooProfil   Hantar PM kepada syaboo   Quote dan BalasQuote

hurulain
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 16
Posting: 313
Dari: Bumi Allah

singapore   avatar


posticon Posting pada: 26-05-03 04:55


hmm rasanya besanding tu ikut adat..ntah eh..dengar2 cam x leh..kalau hurul,hurul nak simple je..nikah kat masjid..tapi WALLAHU A'LAM..


Bookmark and Share




  Member Information For hurulainProfil   Hantar PM kepada hurulain   Quote dan BalasQuote

kaklong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 551
Posting: 155
Dari: darul ridzuan

brunei  


posticon Posting pada: 26-05-03 10:35


betul tu, bersanding ni tuntutan adat je..

nak besanding boleh, tapi hanya utk family je.
maksudnya, boleh besanding tapi kena pastikan org yg tengok kita besanding tu adalah mereka yg muhrim kita je (ayah, adik, abang).

Quote:
dier penah dgr xleh sanding sbb nanti mak bapak tros masuk neraka tanpa dihisab..tol ke???


yang ni kaklong tak tahu pulak! baik tanya pada yg lebih arif.

p/s:kalau kaklong silap, tolong betulkan ye.

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For kaklongProfil   Hantar PM kepada kaklong   Quote dan BalasQuote

Lady_Iu
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1005
Posting: 58
Dari: JB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-05-03 10:36


askum...

nak komen skit..setakat yg ana tau...iAllah... kalu ikut islam yang sebenar ,bersanding tu tak digalakkan... leh kata tak leh la bersanding ...
sebab bersanding ni menyamai agama hindu...

kan Allah melarang muslim mengikut adat/ budaya agama lain.. kalu kita ikut..kita pun sama cam diorang.. maaf ana kurang pandai menyusun ayat.. mayb leh tanya pada orang yang lebih arief

tapi masyarakat kat mesia ni kebanyakkan nya bersanding..nak kawin mesti nak kena bersanding.. itu sebenarnya adalah adat....

yang pasti, bersanding dalam islam tak digalakkan... sama gak guna inai yang berbunga2 kat tangan.. sbb tu adalah india nye budaya...

wallahua'lam...

-----------------
Usaha... doa... tawakal... :)


Bookmark and Share




  Member Information For Lady_IuProfil   Hantar PM kepada Lady_Iu   Quote dan BalasQuote

kaklong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 551
Posting: 155
Dari: darul ridzuan

brunei  


posticon Posting pada: 26-05-03 10:38


Lady_Iu dulu camana?



-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For kaklongProfil   Hantar PM kepada kaklong   Quote dan BalasQuote

Lady_Iu
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1005
Posting: 58
Dari: JB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-05-03 11:17


ana dlu simple je..

takde bersanding.... ana ni orang jawa...orang jawa memang kuat ikut adat... alhamdulillah keluarga ana jenis yang terbuka....

ana cakap kat mak ana yang ana taknak bersanding..pehtu.. mak ana stuju laks..tkut gak klu x setuju..sbb keluarga laki2 tak nak bersanding gak...

makan beradap tu adela...
tu jek...
ws

-----------------
Usaha... doa... tawakal... :)


Bookmark and Share




  Member Information For Lady_IuProfil   Hantar PM kepada Lady_Iu   Quote dan BalasQuote

kaklong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 551
Posting: 155
Dari: darul ridzuan

brunei  


posticon Posting pada: 26-05-03 11:21


makcik & pakcik kaklong pun semua buat macam Lady_Iu.
takde sanding2 sekadar makan beradab je.
walau pun tak bersanding tetap meriah kan Lady?

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For kaklongProfil   Hantar PM kepada kaklong   Quote dan BalasQuote

Lady_Iu
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1005
Posting: 58
Dari: JB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-05-03 12:10


a'a...

meriah btul masa tu...
kluarga kami buat cabutan bertuah utk semua sedara2.... semua datang sebab nak dapat hadiah...
bertambahla suasana tu...

cabutan bertuah tu dibuat tuk eratkan ukhuwuh keluarga kitaorg ...sbb kluarga kami ni besar...
seronok jupe ramai kekawan lama...
ehehe

best!!!!


-----------------
Usaha... doa... tawakal... :)


Bookmark and Share




  Member Information For Lady_IuProfil   Hantar PM kepada Lady_Iu   Quote dan BalasQuote

kaklong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 551
Posting: 155
Dari: darul ridzuan

brunei  


posticon Posting pada: 26-05-03 12:17


Doa kaklong semoga ikatan perkahwinan Lady dan suami akan terus berkekalan hingga ke akhir hayat...insya-Allah....Amin...



-----------------
"http://www.hanan.com.my/images/signkaklong.jpg">

[ Posting ini telah di edit oleh: kaklong pada 2003-05-26 12:24 ]


Bookmark and Share




  Member Information For kaklongProfil   Hantar PM kepada kaklong   Quote dan BalasQuote

wardatulislamiyah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 26.05.2003
Ahli No: 1456
Posting: 34
Dari: iium

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-05-03 12:27


ASSALAMUALAIKUM...
HMM,TOPIK NI MEMANG DARI DULU DIPERSOALKAN.. NAMUN YANG PASTI,ANA PERNAH TERBACA DALAM SATU BUKU SOAL JAWAB AGAMA YANG MELARANG UMAT ISLAM NI DARIPADA BERSAnDING..PENDEK KATA, HARAM...LAGIPUN BETUL KATA SAHABIAH SEMUA,BERSANDING NI AMALAN HINDU...ISLAM ITU SUDAH CUKUP INDAH,KENAPA PERLU MENGIKUT ADAT AGAMA LAIN PULA? APA SALAHNYA KITA IKUT CARA NABI...ITU KAN LEBIH AFDHAL? KALAU IBU AYAH SURUH KITA BERSANDING,APA SALAHNYA KITA DUDUK BERBINCANG DGN MEREKA DAN MENERANGKAN PERKARA YG LEBIH AFDHAL... YANG PENTING, PERNIKAHAN ITU BERKAT... WALLAHU'ALAM..


Bookmark and Share




  Member Information For wardatulislamiyahProfil   Hantar PM kepada wardatulislamiyah   Pergi ke wardatulislamiyah's Website   Quote dan BalasQuote

Lady_Iu
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1005
Posting: 58
Dari: JB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-05-03 12:53


terima kasih ek kak long... dan kekawan lain...

nak tanya,... kak long ni dah kwin ke blum....
eheheheh... saje jek tanye....

-----------------
Usaha... doa... tawakal... :)


Bookmark and Share




  Member Information For Lady_IuProfil   Hantar PM kepada Lady_Iu   Quote dan BalasQuote

kaklong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 551
Posting: 155
Dari: darul ridzuan

brunei  


posticon Posting pada: 26-05-03 13:04


la...belum lagi la Lady...
calon pun takde, nak kawin camana?
belum ada jodoh lagi kot.....

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For kaklongProfil   Hantar PM kepada kaklong   Quote dan BalasQuote

Hajar
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1024
Posting: 479
Dari: Singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 26-05-03 18:51


A'kum sahabiah semua...
Apa kata kalau niat dalam hati tu bukan nak ikut budaya hindu..Hanya sekadar untuk mengisytiharkan pasangan tersebut sudah sah menjadi suami/isteri kepada saudara-mara...Hajar tanya ni pasal hajar pun dah konpius sebab ada kata boleh ada kata tak bole...Mohon sahabiah beri pendapat..Trima kasih

-----------------
"All Allah's Testing Has A Purpose..
Someday U Will See The Light..
All He Asks Is That U Trust in HIM..
Walk By


Bookmark and Share




  Member Information For HajarProfil   Hantar PM kepada Hajar   Pergi ke Hajar's Website   Quote dan BalasQuote

cenderawasih44
WARGA RASMI
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 1259
Posting: 8
Dari: sg.petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 00:40


assalamualaikum,
setau saya boleh,tapi didepan sanak saudara je..
tapi better takyah buatla kan..senang citer..tak yah pikir pjg..

-----------------
sekeping hati yang baik jika diberikan kepada manusia pasti akan dihancurkannya.tetapi hati yang hancur jika diberikan kepada Allah S.W.T pasti akan dipulihkan-Nya..


Bookmark and Share




  Member Information For cenderawasih44Profil   Hantar PM kepada cenderawasih44   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 01:15


a'kum

mm tak brape stuju

sebsb mengikut adat budaya indu...tadak baik la..

tp ye lah..mentaliti masyarakat kita ni payah skek nak brubah...tp tu adalah cabaran...



-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

istighfar
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 608
Posting: 38
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 02:49


assalamualaikum
saya pun tak suka ber sanding
tengok orang bersanding pun tak suka


Bookmark and Share




  Member Information For istighfarProfil   Hantar PM kepada istighfar   Quote dan BalasQuote

Lady_Iu
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1005
Posting: 58
Dari: JB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 08:44


askum....

mmm... makin panjang topik ni ek... soal suka atau x suka itu boleh fikirkan kemudian.. yang paling penting Allah melarang kita mencontohi budaya atau adat resam orang lain yang melibatkan kepercayaan.. so????

bersanding boleh...tp utk sanak sedara je la.
wallahua'lam....


-----------------
Usaha... doa... tawakal... :)


Bookmark and Share




  Member Information For Lady_IuProfil   Hantar PM kepada Lady_Iu   Quote dan BalasQuote

mardhiah12
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 568
Posting: 197

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 08:50


assalamu`alaikum

berat di hati...as for me, akak sendiri pun tak meyokong bersanding nih-yg disertai pulak dgn merenjis air mawar..hah tang tu, yg jadi adat hindu tu.

bagi akak, akak berpegang, buat pelamin tuh boleh-tapi setakat untuk ambil gambar jer la. tak de upacara bersanding, org kipas semua..renjis beras pulut air mawar, that's truly a no-no

wallahu`alam


Bookmark and Share




  Member Information For mardhiah12Profil   Hantar PM kepada mardhiah12   Quote dan BalasQuote

Lady_Iu
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1005
Posting: 58
Dari: JB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 09:03


sokong!

-----------------
Usaha... doa... tawakal... :)


Bookmark and Share




  Member Information For Lady_IuProfil   Hantar PM kepada Lady_Iu   Quote dan BalasQuote

epiphyllum
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 66
Posting: 141
Dari: bumi mesia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-05-03 00:23


hmmmmmmm
actually b'sandin ni x leh
sbb mcm nak nunjuk2
kecantikan/kehenseman
pengantin tulah x digalakkan
mane leh pamerkan diri
tol x?

p/s: ana ni muslimah yek jgn slh anggap ngan nick ana kay?
don't judge my gender by my nick


Bookmark and Share




  Member Information For epiphyllumProfil   Hantar PM kepada epiphyllum   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» besandingg....??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.079871 saat. Lajunya....