Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-01-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
"Ilmu yang hakiki itu ialah yang memberi keyakinan bahawa maksiat itu racun yang membunuh dan bahawa akhirat itu lebih utama daripada kehidupan dunia."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Lin8402
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13719

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 33
Ahli: 0
Jumlah: 33




  Dari Galeri
Assalamualaikum. Inila kita.. Salam ukhwah...

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 4 hari yang lalu


Muslimah Pelajar
Topik: Nak belajar bahasa negeri lain...


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, simpLe_sHida
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Pelajar
    »» Nak belajar bahasa negeri lain...

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:

Oleh Nak belajar bahasa negeri lain...

norhafizah
WARGA RASMI
Menyertai: 07.05.2003
Ahli No: 1058
Posting: 12
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 18:36


Assalamualaikum,

Selain bahasa Sarawak, saya teringin nak belajar bahasa negeri2 lain seperti Kelantan, Negeri 9 dan Pulau Pinang terutamanya..

Saya harap kakak2 kat sini boleh ajar saya...Saya tahu yang di antara kita semua bukan berasal dari satu negeri yang sama.Kalau bukan bahasa2 di atas pun takpe...

Bye...

-----------------
Sebijak-bijak manusia adalah mereka yang paling banyak mengingati mati dan membuat persiapan untuk menghadapinya


Bookmark and Share




  Member Information For norhafizahProfil   Hantar PM kepada norhafizah   Quote dan BalasQuote

anak_perak
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 45
Posting: 186

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 21:55


ermm.. assalamua'laikum

ermm.. nak ngaji loghat perak tak ??

teman bukan nak ngajoo ... sekadar nak berkongsi patah kata yg slalu teman guna kalo dok ghumah ataupun sembang ngan kekawan

ate ... macam maner nak muler ???
teman bg sahabat2 lainla yg mulakan dulu ...
sila2... jgn malu2

-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For anak_perakProfil   Hantar PM kepada anak_perak   Quote dan BalasQuote

norhafizah
WARGA RASMI
Menyertai: 07.05.2003
Ahli No: 1058
Posting: 12
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 23-05-03 14:27


Akum..

Bahasa perak pun bahasa yang saya teringin nak belajar. Harap kak anak_perak boleh ajar saya...

Bye

-----------------
Sebijak-bijak manusia adalah mereka yang paling banyak mengingati mati dan membuat persiapan untuk menghadapinya


Bookmark and Share




  Member Information For norhafizahProfil   Hantar PM kepada norhafizah   Quote dan BalasQuote

alluring_lady
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 807
Posting: 75

singapore   avatar


posticon Posting pada: 25-05-03 22:22


salam alaik... mcm best gitu belajar bahasa perak... ana pun nak ikut serta...


Bookmark and Share




  Member Information For alluring_ladyProfil   Hantar PM kepada alluring_lady   Quote dan BalasQuote

hurulain
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 16
Posting: 313
Dari: Bumi Allah

singapore   avatar


posticon Posting pada: 26-05-03 07:17


hurul pun nga nak blaja bahse n9..hihik..da pandai skit2..


Bookmark and Share




  Member Information For hurulainProfil   Hantar PM kepada hurulain   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-05-03 12:56


assalamualaikum wb...

mm bahasa perak yek...

ehh elko bebenor ler tu..kome pun mmg dok carik teman2 nak borak bahase nyer haaa..
baguih laaaa ada yang nok bljara bahase perak....



--perak celup nak buat cam ne--

-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-05-03 13:00


mmm kalau bahasa n9 pun ok gak..
jadi para tutor bahasa .. sile2 lah berposting kat sini.. nampaknya dah ramai sahabat2 kita nak blajar bhs lain ni... jd jgn lepaskan peluang utk berkongsi ilmu

-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

PurnamaDiPantai
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 835
Posting: 41
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-05-03 13:59


alah taknak belajar bahasa negeri pahang ke.???
tapi bahasa negeri pahang banyak sangat...
purnama pun tak reti sangat...
so kalau ada org yang pandai bahasa pahang ajarkanlah ye...


-----------------
Andai hidup punca perpisahan...biarlah kematian menyambungnya semula...tapi...seandainya kematian punca perpisahan... biarlah hidup memberi erti yang nyata....


Bookmark and Share




  Member Information For PurnamaDiPantaiProfil   Hantar PM kepada PurnamaDiPantai   Pergi ke PurnamaDiPantai's Website   Quote dan BalasQuote

budakinsaf
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 595
Posting: 122

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-05-03 14:13


assalamualaikum..
saya ni dok je kat negeri perak tapi tak reti pun bahasa negeri tu.sikit-sikit je la.so kalo leh nak join jugak.bahasa negeri 9 pun tak arif sangat sbb ni kampung ayah saya.tak menetap kat sini.ok la...kalo bahasa negeri 9 "saya" utk org pompuan "ese" utk lelaki "eden".ok?wassalam

-----------------
CiNTa YaNG ABaDi...CiNTa PaDa ALLaH




Bookmark and Share




  Member Information For budakinsafProfil   Hantar PM kepada budakinsaf   Quote dan BalasQuote

sweet_darling
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 1332
Posting: 189
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-05-03 16:16


a'kum,
nie ado soghey oghey kelate nok joint jugok blaja bahaso nie.tp,payoh jugok nih.nok ajar ghano?tok reti nok start.try la soghey mulo dulu.pah tu, insyaallah mesti ghamai hok ikut jugok.


Bookmark and Share




  Member Information For sweet_darlingProfil   Hantar PM kepada sweet_darling   Pergi ke sweet_darling's Website   Send ICQ Meesage To sweet_darling   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 00:43


a'kum

mane2 oghang pahang ..meh lekaih2 jadik ch'egu kat sini...

kesimpulannya..oleh sebab pahang ni beso la amat negerinya..maka banyok la loghat..

eg..

loghat oghang lepih dengan oghang bente..lain amat weh..

kena cakak derek[direct] baghu boleh paham

popaleh sungguh-teruk sungguh
maek nye-kenapa nye

klu nak dengo bebtul cemana nak cakaknye..leh la jumpe kaweh[saya]



-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 10:53


Assalamualaikum.. wah nampak nye makin rame org2 negeri perak pahang n kelate kat topik nie.., so para2 cekgu cekgi semua apa lagi... moh ler kite start blajar bahasa......!!!!

mmm teman idok le ape2 nye kan..., cume teman nok kabor kome semue nak blajor bahasa ni kene sungguh2 tak boleh memain dek...

mmm ambo galak ke, semue belajar kecek bahase semue negeri kat malaysia.... mudah-mudahe kiota buleh kecek byk bahasa....


kamek setuju..... jadik apa lagi? usah balit terus ya, singgah belajar bahasa, boleh kitak klaka sama2 nanti bah!



--KL takde bahase semdiri, jadik tu yang cakap byk mahasa tu --

-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

engku_salina
-WARGA SETIA-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 25
Posting: 592
Dari: Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 11:24


tak mboh belajo bahasa ganu ker???
ala... senang jek...
kalu mung dok paham, bulih belajo...
kalu nok belajo, bulih tanya kat kita...

na na na... ganu kiter!!!



Bookmark and Share




  Member Information For engku_salinaProfil   Hantar PM kepada engku_salina   Quote dan BalasQuote

hajidah_aiman
{ SRIKANDI }
Menyertai: 02.05.2003
Ahli No: 875
Posting: 253
Dari: Perlis Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 11:29


Haa...ni oghang perlih mai dahh...kigha bulih la kalau nak ajaq ckp utagha nih...mai..mai kita belajaq sama-sama noo...mana dia sapa nak belajaq?habaq mai..ada lagi sahabiah2 kat sini oghang utagha ramai ni..bulih tolong jadi cikgu...

Hangpa jgn duk buat lece... (Imuda suka ckp dlm Pi mai pi mai tang tu)

-----------------
[b][i]Tiada cinta di hatinya Hanyalah cinta Allah
Ada rasa rindu Hanyalah untuk Rasulullah
Kasih dan sayang hanyalah pada ibu ayah[/b][/i]


Bookmark and Share




  Member Information For hajidah_aimanProfil   Hantar PM kepada hajidah_aiman   Pergi ke hajidah_aiman's Website   Quote dan BalasQuote

sweet_darling
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 1332
Posting: 189
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 12:38


a'kum,
mano lagi geng2 kelate nie?tok key sweet_darling soghey jah jadi cikgu sinih?tok leh jadi nie.bahase teganung pon gheti gok sket2...


Bookmark and Share




  Member Information For sweet_darlingProfil   Hantar PM kepada sweet_darling   Pergi ke sweet_darling's Website   Send ICQ Meesage To sweet_darling   Quote dan BalasQuote

wardatulislamiyah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 26.05.2003
Ahli No: 1456
Posting: 34
Dari: iium

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 12:51


Assalamualaikum...

Uiks...rasanya kita nih ckp satu bahasa yakni BAHASA MELAYU.. ...cuma loghat dan dialek jer yang lain2... iyer tak? jgn mare yek...

Hmmm...ana asal dari penang,dan selalunya kwn2 ana dari negeri lain kata yg org penang nih ckp kasaq..betoi ka?

ana rasa betoi gak kot...kalo nak tau pasai loghat penang ni dgn lebih lanjut, cuba try tengok "mami jarum" kikikiki...pedas lagi berbisa.. Astaghfirullah.. moga kita tak termasuk dalam golongan mereka yang suka mengumpat,aamin.


Bookmark and Share




  Member Information For wardatulislamiyahProfil   Hantar PM kepada wardatulislamiyah   Pergi ke wardatulislamiyah's Website   Quote dan BalasQuote

Ibnatul_Khazini
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 1443
Posting: 36
Dari: Ulu Klang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 13:25


org penang cakap kasar?
ana kawan ngan org penang rasenye takde laa kasar pun.. well..in my opinion..rasenye laa kan.. biase la tu.. bile org tak biase denga loghat yg kita gunakan,terutama nya loghat yg pekat² tu..org akan kata bahasanya kasar.. padahal lebey kurang jer semua..
bukan apa..sbb saya berkawan rapat dgn org dari pelusuk negeri kt m'sia ni..mula² tu mmg rase loghat tu kasar,loghat ni kasar..lame² ok je..siap blaja lagi...



-----------------
CiNTa ILaHi iTu aBaDi..RiNDuNYa MeMBaWa MaTi..DaRi SiTu KaSiH KiTa BeRseMI..


Bookmark and Share




  Member Information For Ibnatul_KhaziniProfil   Hantar PM kepada Ibnatul_Khazini   Ibnatul_Khazini's MSNM Number Is friendofyours85   Quote dan BalasQuote

Ibnatul_Khazini
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 1443
Posting: 36
Dari: Ulu Klang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 13:35


sweet_darling ! ombo gheti laa kecek klate sket² .. sbb 5 thn skoloh klate..saing nga oghe klate..
la ni blajaq kat s'ngor..roommate ngan oghang utagha..la ni dok blajaq loghat utagha noo!!
esei cakap nogoghi pun buleh..kg esei kek labu..maso kocik² dulu tingga kek sanun!!
meh nok kabo..oghang gheti cakak ganu gok!saing baik ana oghang ganu!!
sici loro telu papat limo nanam pitu wolu songo sopuluh-(1-10 bahasa jawa)



Bookmark and Share




  Member Information For Ibnatul_KhaziniProfil   Hantar PM kepada Ibnatul_Khazini   Ibnatul_Khazini's MSNM Number Is friendofyours85   Quote dan BalasQuote

nur_islami
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 11.05.2003
Ahli No: 1146
Posting: 279
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 15:30


ambo pun oghe kelate ugok..pure kelate la wei kalu nok tau gak......boleh jugok..sweet_darling kto duo jadi ikgu sini deh...tp nok ajar gapo ko demo ni semo...?

-----------------
tuhan dalam mjlni hadap ini banyaknya dugaan yang mdtg.ada yang dptku gagahi & ada yang gagal kuhindari,tuhan rahmatmu melgt luas.terlalu sdktku bsykr


Bookmark and Share




  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Quote dan BalasQuote

sweet_darling
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 1332
Posting: 189
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 16:15


a'kum,
alhamdulillah...ado doh geng napoknyo.okey,jom nur_islami!kito nok start mano nie?grammar ko?tp..ado ko grammar ye?
ibnatul_khazini nok joint maghi ah!sweet_darling pon tengoh blajar bahaso jugok nie.5 tahun blajar kat trg,buleh la kecek sket2.lor nie,member ghama oghey utara.n9 pon ado jugok...


Bookmark and Share




  Member Information For sweet_darlingProfil   Hantar PM kepada sweet_darling   Pergi ke sweet_darling's Website   Send ICQ Meesage To sweet_darling   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, simpLe_sHida
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Pelajar
    »» Nak belajar bahasa negeri lain...

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.076057 saat. Lajunya....