Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-01-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Barangsiapa mengambil serakah sebagai kebiasaan, ia menurunkan harga dirinya sendiri, barangsiapa membeberkan kesukaran –kesukarannya, ia menyetujui penghinaan, dan barangsiapa memperkenankan lidahnya menguasai jiwa, ia akan mengaibkan jiwanya
--
Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Lin8402
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13719

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 29
Ahli: 0
Jumlah: 29




  Dari Galeri
Inilah Kek APRIL GENIUS

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 4 hari yang lalu


Lihatlah Diriku
Topik: LIPSTIK...buleh ke???


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Lihatlah Diriku
    »» LIPSTIK...buleh ke???

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh LIPSTIK...buleh ke???

suterakasih
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 1300
Posting: 40
Dari: muar

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-05-03 23:07


Assalamualaikum...

nak tanye laa...sesape yang tau...
buleh ke seseorang muslimah tu memakai lipstik apabila keluar rumah...berjalan-jalan...
contoh gi supermarket...
musykil...musykil...


-----------------
mengharap cinta sejati...
mendamba kasih Ilahi...


Bookmark and Share




  Member Information For suterakasihProfil   Hantar PM kepada suterakasih   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-05-03 09:01


a'kum

ntahla..

lipstik cemna..mebelin?heheh

lip gloss?

klu pelembab bibir mebbe wajar

utk apa lipstik tu...klu utk jangok better tak yah

hehe kaler ape..merah eh

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

sweet_darling
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 1332
Posting: 189
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-05-03 01:16


a'kum,
sweet_darling pon sebnarnya nak tahu sgt2 psl hal nie.boleh ker?ader sesaper leh jwb tak?


Bookmark and Share




  Member Information For sweet_darlingProfil   Hantar PM kepada sweet_darling   Pergi ke sweet_darling's Website   Send ICQ Meesage To sweet_darling   Quote dan BalasQuote

Ibnatul_Khazini
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 1443
Posting: 36
Dari: Ulu Klang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-05-03 02:20


Assalamualaikum...
hmm..pasal lipstik ni..
kalau tak silap laa..
pernah denga ustazah cakap..
dia depends laa..hukum asal dia haram..sbb tabarruj.dlm quran dah sebut.."jgnlaah kamu bertabarruj seperti dia zaman jahiliyyah pertama".
lgpn dia kan menarik perhatian lelaki..
tapi..kalau kes lain..contohnye kalau ssorg sakit ker..nak cover kepucatan bibir dia..dibolehkan.dgn syarat warna lipstik tak menyerlah&terang sehingga menarik perhatian org lain.cukup sekadar utk menutup kepucatan bibirnya..
kalau ikut pemhamansaya dr ustazah macam tu laa..tapi kalau ada tersalah harap perbetulkan..

-----------------
CiNTa ILaHi iTu aBaDi..RiNDuNYa MeMBaWa MaTi..DaRi SiTu KaSiH KiTa BeRseMI..


Bookmark and Share




  Member Information For Ibnatul_KhaziniProfil   Hantar PM kepada Ibnatul_Khazini   Ibnatul_Khazini's MSNM Number Is friendofyours85   Quote dan BalasQuote

nilamSarah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 556
Posting: 273
Dari: presint 9,putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-05-03 03:51


bleh kot....tapi skeet² dah la...tak yah over pulak..kang malu jer...amboi merah nyer bibir....aa..kan malu bile org ckp cam tu....ehhehh


Bookmark and Share




  Member Information For nilamSarahProfil   Hantar PM kepada nilamSarah   Quote dan BalasQuote

suterakasih
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 1300
Posting: 40
Dari: muar

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-06-03 23:25


mmm...

buleh la yea...
sutera slalu gak kena tegur...nampak pucat je...
bila nak pakai sket...cam segan laa plak
kekadang tu bila pakai...pastu padam balik...
hehehhe


-----------------
mengharap cinta sejati...
mendamba kasih Ilahi...


Bookmark and Share




  Member Information For suterakasihProfil   Hantar PM kepada suterakasih   Quote dan BalasQuote

sakinah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1624
Posting: 42
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-06-03 00:47


hmm...

ana rasa...lebih baik bubuh lipstiks dgn berzikir... lg cantik dan ayu... yer tak?

lipstiks tipu ni...tak yah...la.. yer. kan dah lawa dah apa yg Tuhan bagi.. takkan tak cukup kot?



Bookmark and Share




  Member Information For sakinahProfil   Hantar PM kepada sakinah   Quote dan BalasQuote

nilamSarah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 556
Posting: 273
Dari: presint 9,putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-06-03 00:50


betul sgt ckp sakinah tu, 'lipstik' original lagi...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For nilamSarahProfil   Hantar PM kepada nilamSarah   Quote dan BalasQuote

suterakasih
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 1300
Posting: 40
Dari: muar

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-06-03 23:23


Quote:
ana rasa...lebih baik bubuh lipstiks dgn berzikir... lg cantik dan ayu... yer tak?

lipstiks tipu ni...tak yah...la.. yer. kan dah lawa dah apa yg Tuhan bagi.. takkan tak cukup kot?





sutera pun setuju...tak yah laa kan...
tapi..kalu bibir kering...sutera sapukan lip gloss jer...buleh yea...

-----------------
mengharap cinta sejati...
mendamba kasih Ilahi...


Bookmark and Share




  Member Information For suterakasihProfil   Hantar PM kepada suterakasih   Quote dan BalasQuote

alluring_lady
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 807
Posting: 75

singapore   avatar


posticon Posting pada: 12-06-03 12:41


salam alaik...
lip gloss boleh... nanti kalau bibir kering atau pecah2 takut berdarah pula...


Bookmark and Share




  Member Information For alluring_ladyProfil   Hantar PM kepada alluring_lady   Quote dan BalasQuote

ummisolehah
WARGA RASMI
Menyertai: 27.05.2003
Ahli No: 1482
Posting: 11
Dari: kl

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-06-03 12:46


assalamualaikum

aah..rasanya, pakai lip gloss pun dah cukup..itupun nak elak bibir dari pecah.
.takyah pakai lipstikla....yg ada pun dah cantik.....



Bookmark and Share




  Member Information For ummisolehahProfil   Hantar PM kepada ummisolehah   Quote dan BalasQuote

KakYong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 30.04.2003
Ahli No: 722
Posting: 182
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-06-03 14:28


Assalamualaikum...
Kakyong setuju dengan Ibnatul_Khazini...
sbb penah didengar dari ustaz...tgk tujuan kita pakai lipstik tu....kalau utk menarik perhatian org lain terutamanya Lelaki...ia hanya mengundang perkara2 yg mendekatkan kpd perkara2 yg tak elok.
Utk menutup bibir yg pucat...insyaAllah boleh, takde la nampak org tak sihat je...tak bermaya,...jgn berlebihan sudah la...

-wallahualam-....kalau salah harap dibetulkan ye...


-----------------

~Jika ingin miliki segala-galanya, milikilah Tuhan..Tuhan adalah segala-galanya..Segalanya tanpa Tuhan, tiada erti apa-apa~

Bookmark and Share




  Member Information For KakYongProfil   Hantar PM kepada KakYong   Pergi ke KakYong's Website   Send ICQ Meesage To KakYong   Quote dan BalasQuote

jijah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 93
Posting: 136
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-06-03 16:55


assalamualaikum warahmatulahi wabarakatuh

bagi pendapat jijah pula..
jijah tak merasakan sebaranga bentuk persolekan, mekap, termasuk lipstik adalah wajar untuk muslimah ketika berada di luar rumah.

tentang bibir yang kering..jijah pernah membaca suatu artikel yang menyatakan bahawa punca sebenar bibir menjadi kering adalah disebabkan kekurangn air di badan. Dengan memastikan kita meminum air 7-8 gelas sehari, mungkin masalah bibir yang kering dan pecah dapat diatasi.

jijah kurang bersetuju dengan pemakaian lip gloss kerana jijah mengesyaki bahawa ianya mengandungi Galentin (p) atau lemak khinzir. ini adalah satu pernyataan dari sumber yang boleh dipercayai...hampir 99% lipstik dan lip gloss mengandungi bahan ini.

apapun..terserahlah pada sahabiah sekalian. Kalau tidak tahu tidak mengapa..tapi kalau dah atahu ada bahan tersebut...tanyalah pada diri sendiri, wajarkah memakainya?

sekadar suatu pandangan dari insan yang lemah dan kerdil.
wassalam


Bookmark and Share




  Member Information For jijahProfil   Hantar PM kepada jijah   Quote dan BalasQuote

suterakasih
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 1300
Posting: 40
Dari: muar

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-06-03 19:33


ehhh...

betul ke?sutera tak tau plak yg lip gloss mengandungi lemak khinzir...
buleh tak jijah forwardkan artikel tersebut...kalu ada lagi laa...


-----------------
mengharap cinta sejati...
mendamba kasih Ilahi...


Bookmark and Share




  Member Information For suterakasihProfil   Hantar PM kepada suterakasih   Quote dan BalasQuote

KakYong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 30.04.2003
Ahli No: 722
Posting: 182
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-06-03 08:41


Assalamualaikum...

Ermm...kalau begitu, apa kata cuba bbrp tips utk cegah bibir kering ni..

1) Kurangkan kebiasaan membasahi bibir dgn air liur sbb dibimbangi kandungan asid dlm air liur menggalakkan lagi proses pengeringan lapisan kulit bibir yg nipis.

2) Perbanyakkan pengambilan mknn drpd jenis sayur-sayuran dan buah-buahan segar

3) Sapuan madu pd bibir sblm masuk tidur dpt membantu mengatasi masalah bibir kering. Madu mampu menggantikan fungsi balsam bibir bagi melembabkannya...Suci, selamat dan tanpa was-was kan?...

4) Sekali-sekala lakukan penggelupasan kulit bibir kering dgn menyapu nipis sdkit ubat gigi pd bibir. Selain tu, boleh juga gunakan kaedah 'sikat gigi' iaitu dgn gunakan berus halus. Sikat perlahan-lahan dgn gerakan memutar dan dgn sendirinya kepingan-kepingan kulit bibir yg kering akan gugur.

~wallahualam~

-----------------

~Jika ingin miliki segala-galanya, milikilah Tuhan..Tuhan adalah segala-galanya..Segalanya tanpa Tuhan, tiada erti apa-apa~

Bookmark and Share




  Member Information For KakYongProfil   Hantar PM kepada KakYong   Pergi ke KakYong's Website   Send ICQ Meesage To KakYong   Quote dan BalasQuote

suterakasih
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 1300
Posting: 40
Dari: muar

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-03 23:30


mmm...

terima kasih yea kak yong di atas info yang bermanfaat tu...
sutera akan cuba praktiskan...

-----------------
mengharap cinta sejati...
mendamba kasih Ilahi...


Bookmark and Share




  Member Information For suterakasihProfil   Hantar PM kepada suterakasih   Quote dan BalasQuote

hawa_24
WARGA RASMI
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2042
Posting: 19
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-07-03 01:59


ayu slalun pakai lip gloss....ialah bibir dah la kering cam org sakit lak


Bookmark and Share




  Member Information For hawa_24Profil   Hantar PM kepada hawa_24   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 627
Posting: 114
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-07-03 12:14


assalamualaikum...

bg mereka yg mukanya pucat...ana rasa x salah memakainye..inipun ade seorg sahabat yg gtau..

mase kt sekolah dlul ustaz pesan...nnt dg besar xyah pakai..

kl ana...setakat gloss tu ana pakailah..tp lipstik ni x tau la..sbb buat mase ni x b'minat nk makai...tp kl pakai pun maybe yg kalernye natural kot...

-----------------
" berfikir berdasarkan wahyu,berakhlak dgn Al-Quran,bertindak berpandukan Sunnah"


Bookmark and Share




  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

wardah_ad83
WARGA RASMI
Menyertai: 25.04.2003
Ahli No: 494
Posting: 16
Dari: bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-03 20:49


wardah ske pakai lip balm jer..tu pun kalo bibir terasa kering..lipstik spesies berkaler merah, pink..aper² warna laa..wardah tak berkenan sgt..rasa mcm bibir tebal ke depan pulak..hehehe..


Bookmark and Share




  Member Information For wardah_ad83Profil   Hantar PM kepada wardah_ad83   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-10-03 14:51


Sebenarnya sue pun tak tahu yang lipstik ni tak boleh pakai, atas sebab ia akan menarik perhatian orang ramai khususnya lelaki. tapi sue pakai kerana bibir sue akan kering dalam pejabat. lepas tu bila tak pakai, nampak pucat sangat macam orang demam.. jadi sue pakai sedikit yang warnanya tidak keterlaluan.. boleh ke?

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Lihatlah Diriku
    »» LIPSTIK...buleh ke???

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.093391 saat. Lajunya....