Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-11-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Kecantikan tidak terletak pada wajah seseorang tapi pada mata yang memandang..

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: zahirahruslan
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 13718

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 29
Ahli: 0
Jumlah: 29




  Dari Galeri
Singgah di masjid utk solat zohor (di perkarangan masjid). Dari kiri, maricella, Hanan, suatumasa, afiza_ahmad, Engku_Salina, uhud80, cheque_2000 & nur_indah.

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 17 jam, 11 minit yang lalu


Muslimah Pelajar
Topik: Nak belajar bahasa Arab..


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, simpLe_sHida
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Pelajar
    »» Nak belajar bahasa Arab..

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Nak belajar bahasa Arab..

kembara_nilam
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 1261
Posting: 49
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-05-03 13:32


Assalamualaikum w.b.t,

Saya sdg belajar bhs Arab skrg ni..jadi saya amat berbesar hati andai ada sahabat2 yg terdahulu mengenali bhs Al-Quran ni dpt memberi tunjuk ajar..bari tips2..atau sebagainya..

buah cempedak di luar pagar
ambil galah tolong jolokkan
saya budak baru belajar
kalau sudi tolong bimbingkan


izah


Bookmark and Share




  Member Information For kembara_nilamProfil   Hantar PM kepada kembara_nilam   Quote dan BalasQuote

nuriz
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 549
Posting: 53
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-05-03 16:30


ASSALAMMUALAIKUM...KAIFA HALUKA/I .ANA BIKHOIR

CUBALAH DENGAR RANCANGAN HAYABIL ARABIAH BERSAMA USTAZ ELFINO DI RADIO IKIM.FM PUKUL 8.30 PAGI DAN SIARAN ULANGANNYA PADA JAM 6.30 PTG.SETIAP HARI ISNIN HINGGA JUMAAT.KAT RADIO SATU PUN ADA.

-----------------
[IMG]http://www.gamespy.com/avatars/av/AT/at239.gif[/IMG][b]meniti fantasi melayari realiti[/b]


Bookmark and Share




  Member Information For nurizProfil   Hantar PM kepada nuriz   Quote dan BalasQuote

hub_addin
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 23
Posting: 447
Dari: Perak No.1

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-05-03 16:36




haa..ana setuju dengan cadangan nuriz tu. bila dah dengar tu, kita boleh praktiskan dengan bercakap dalam ni.

contoh;

ismi hub addin.
adrusu fi UKM.
ana min perak.

tapi contoh simple jer lah. ana pun dah banyak luper gak bahasa arab ni sebab sejak abis sekolah tak dipraktiskan untuk bercakap.

satu usaha yang baik sekiranya kita dapat berkomunikasi dalam bahasa Al-Quran ni. cuma bila ditulis dalam bahasa melayu akan lari skit la sebutan dam maknanya kalau lain sebutannya.



-----------------
"http://www.hanan.com.my/images/signaddin.gif">



[ Posting ini telah di edit oleh: hub_addin pada 2003-05-15 16:37 ]


Bookmark and Share




  Member Information For hub_addinProfil   Hantar PM kepada hub_addin   Quote dan BalasQuote

baiduri_aiman
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 05.05.2003
Ahli No: 979
Posting: 116
Dari: yan,kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-05-03 17:56


mmg best kalau leh speake ARAB nih..saya dulu pun ada gak blaja tapi skang ni dah byk yg lupa..sbbnya dah lama tinggak pastu tak der org yg nak dipraktikkan..

so,kena blaja baliklah la ni..


Bookmark and Share




  Member Information For baiduri_aimanProfil   Hantar PM kepada baiduri_aiman   Quote dan BalasQuote

adikbalqis
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 12.05.2003
Ahli No: 1187
Posting: 134
Dari: skudai, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-05-03 14:16


ana pun nak blajar bahasa Al-Quran ni. rasa terlalu tinggi sangatlah bila dengar sesi ustaz elfino tu. ana berpendapat melalui sesi tu, nak kena hafal. mungkin bagi kami yang baru nak belajar ni kena belajar dari bawah kot.... macammana?????


Bookmark and Share




  Member Information For adikbalqisProfil   Hantar PM kepada adikbalqis   Pergi ke adikbalqis's Website   Quote dan BalasQuote

suterakasih
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 1300
Posting: 40
Dari: muar

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-05-03 18:44


mmm...

sutera pun berminat utk belajar bahasa Arab nie...
suke tengok orang yang fasih berbahasa Arab nie...khususnya student UIA...
tapi...sutera nak mulakan yang simple2 dulu...


-----------------
mengharap cinta sejati...
mendamba kasih Ilahi...


Bookmark and Share




  Member Information For suterakasihProfil   Hantar PM kepada suterakasih   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-05-03 23:14


Assalamualaikum wb....

Alhamdulillah....nampaknya forum nie makin ramai peminatnya (weiii banggannya akak)... alhamdulillah..

oklah buat kembara_nilam selamat datang ke komuniti muslimah nie...

mmm ttg topik nie.. belajar bahasa arab nie mmg menarik.. mungkin ada sahabat2 kita yang lain yang ada cara-2 terbaik utk belajar bahasa arab, agak harap kita boleh berkongsi bersama.......

mmmm cukuplah dulu kot.. nanti akak sambung lain....wassalam dari akak

-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

kembara_nilam
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 1261
Posting: 49
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-05-03 00:25


Assalamualaikum w.b.t,

Emm..betul jgk kata adikbalqis tu..susah jgk bg kami yg baru nak belajar ni..

saya ada jgk baca kamus arab..rujuk perkataan2 mudah...kemudian bila bercakap...try campur2 dgn bhs melayu...alah..praktik mcm bhs inggeris tu..seronok jgk bila buat mcm tu..tp kalau nak buat ayat lengkap...saya masih lemah lg..
baru belajar la katakan..

mari kita sesame belajar yer..

wassalam

izah


Bookmark and Share




  Member Information For kembara_nilamProfil   Hantar PM kepada kembara_nilam   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-05-03 00:38


a'kum

memang untung sape blh master BA...

payah gak tp klu nak dibandingkan dgn bahasa lain...memang BA ni sistematik, komplet dan kompleks hehehe

sesapa ada formula tak utk hafal wazan?



-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

hurulain
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 16
Posting: 313
Dari: Bumi Allah

singapore   avatar


posticon Posting pada: 17-05-03 04:46


hmm bahse arab fevet subjek hurul..ske sesangat! alhamdulillah,sekarang ni kalau baca Qur'an da leh agak/faham skit2 tanpa tengok terjemah..
masa skola menengah,sape didapati x cakap arab kena denda makan jadam,haha,kenangan tu sumer...
kalau kat pre u lak,sumer asatizah cakap arab,kita pun kena tutur b.arab,x kira ah tahu ke x cakap arab tapi kena cuba jugak cakap..


Bookmark and Share




  Member Information For hurulainProfil   Hantar PM kepada hurulain   Quote dan BalasQuote

alfaqierah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 278
Posting: 278
Dari: bumi ALLAH- the garden of knowledge & virtue

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-05-03 10:58


Assalamu'alaikum..

moga ceria dan sehat semua warga,sahabat sahabiah kat hanan ni ye.

hmm,topik yg menarik.
buat kembara_silam,
moga berjaya mempelajari bahasa Al-Quran
tanamkan azam,dan niat yg kukuh,insyaALLAH,mudah segalanya.

betul kata nuriz tu,sokong!
cuba-cuba dengar Hayya Bil arabiyah kat ikim.fm.
salin dan praktikkan kalimah-kalimah tu.

utk adikbalqis,kalau baru nak mula tu,memang kena mulakan dr basic die,ttg fael,fiil,tasrif dan sebagainya.

sebenarnya,ana mmg suka ngan bhs arab ni,minat sgt.kat skolah dulu bljr bhs arab tinggi,best.alhamdulillah,lepas je abis spm last year,ana pegi kursus bhs arab,3 bulan start bulan 12 arietu sampai februari tahun ni kat markaz lughah kat nilam puri.
cite pengalaman skit,kat kursus tu,memang wajib cakap arab ngan pensyarah ngan kawan2.pastu,semua peserta wajib kena berforum,berdebat dan bersyarah dlm bhs arab.

hebatkan bhs arab ni,bukan shj dalam bm ngan bi ade forum dan debat,malah lebih hebat lg berbahasa arab.insyaALLAH,kalau niat betul2 ALLAH akan bantu.bhs arab,bhs Quran,dan bhs yang dipercakapkan oleh Rasulullah saw.

oleh itu,jom berbhs arab
semoga berjaya!

man jadda wajadda,waman zar'a hasoda,wallahu'alam

ilalliqa'

-----------------
hanya hambaNYa..

"ALLAH swt is known by the heart and not the mind,and whose hearts know ALLAH are surely strong in their religion..insyaALLAH.."


Bookmark and Share




  Member Information For alfaqierahProfil   Hantar PM kepada alfaqierah   Quote dan BalasQuote

Helwi
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 1340
Posting: 44
Dari: Bumi Anbiya'

syria   avatar


posticon Posting pada: 18-05-03 17:27


Siapa kata BAhasa Arab nie susah!Ada kajian mengatakan belajar bahasa adalah antara subjek yg paling mudah.......

Kdg2 org mengeluh BA arab nie susah sbb byk sgt kaedah.......Utk lelaki lain,utk perempuan lain,utk 1 lain, utk 2 lain, utk byk lain,utk s'krg lain,utk masa lepas lain,.............Mcm2 lglah........

SAtu tips yg sgt2 berkesan kalau korang nak mahir BA ialah bercakap...........Mulakanlah dr ana ,anti je.......then,dakilah sikit2.Ana yakin lepas tu ,korang mesti sampai ke puncak bukit & mahir dlm BA........Kalau takat belajar berkurun tapi tak bercakap ,mmg takde faedah...bukan BA je,semua bahsa kena diamal utk jadikan kita mahir dlm menguasainya........KAlau yg berkemampuan sikit,bolelah pergi ke timur tengah,tapi dgn syarat,jgn asyik berkawan ngan bangsa sendiri,paling kurang kena ada kawan dgn org arab........BArulah bertambah kita punya mufradat....takpun cari je kawan org arab kat M'sia & mulakanlah langkah anda.........

Tak susah kan?????????
hendak seribu daya ,tak hendah seribu dalih.......
InsyaAllah bit Taufiq wan NAjah.....


Bookmark and Share




  Member Information For HelwiProfil   Hantar PM kepada Helwi   Quote dan BalasQuote

nurmujahida
WARGA RASMI
Menyertai: 07.05.2003
Ahli No: 1037
Posting: 14
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-05-03 22:40


assalamu'alaikum warahmatullah

alhamdulillah..seronok ana dengar akhawat yg suka belajar arabic nie..macam anapun rasa rugi sb sia2kan arabic dulu..anapun amik setakat skolah menengah jer tu pun pmr...dan skang rasa seronok sb jumpa kawan2 yg willing to learn arabic so dah setat cakap arab sket2..insyaAllah sama2 la kita belajar bahasa al-Quran, bhs Rasulullah dan bhs syurga nie wamunaffaqallahu jami'an kalo salah sila la tegur


Bookmark and Share




  Member Information For nurmujahidaProfil   Hantar PM kepada nurmujahida   Pergi ke nurmujahida's Website   Quote dan BalasQuote

anak_perak
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 45
Posting: 186

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-05-03 22:32


ehemm ... assalamua'laikum

wa kaifa ent ?

hehe... nak ngaji bhs arab , kena gak cari cikgu nyer kan ??

-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For anak_perakProfil   Hantar PM kepada anak_perak   Quote dan BalasQuote

kembara_nilam
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 1261
Posting: 49
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-05-03 03:02


Assalamualaikum..


just nak buat pembetulan...
al-faqierah...nick saya kembara_nilam bkn kembara_silam..

izah


Bookmark and Share




  Member Information For kembara_nilamProfil   Hantar PM kepada kembara_nilam   Quote dan BalasQuote

hajidah_aiman
{ SRIKANDI }
Menyertai: 02.05.2003
Ahli No: 875
Posting: 253
Dari: Perlis Indera Kayangan

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 21-05-03 10:26


Assalamu'alaikum...

Kaifahalukum??
Ana pun teringin nak belajar jugak lughatul arabiyah ni....bestnya tgk sahabiah yg mmg belajar...Alhamdulillah ada kesempatan....moga ana pun dpt belajar jugak sikit-sikit....
Ma'assalamah....ilalliqo

-----------------
[b][i]Tiada cinta di hatinya Hanyalah cinta Allah
Ada rasa rindu Hanyalah untuk Rasulullah
Kasih dan sayang hanyalah pada ibu ayah[/b][/i]


Bookmark and Share




  Member Information For hajidah_aimanProfil   Hantar PM kepada hajidah_aiman   Pergi ke hajidah_aiman's Website   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-05-03 13:05


assalamualaikum...
akak peratikan ramai jugak adik2 dan sahabiah2 dalam muslimah ni epandai berbahsa arab.. jadi akak rasa utk membantu sahabat2 kita mempolish dan mengilapkan sampai berkilat bahasa arab mereka.. apa kata kita cube sedikit sebanyak berbual dalam bahasa arab...??

biler posting dibuat (especially dalam forum MUSLIMAH PELAJAR, tiap ahli cube berbahasa arab si maksimum yang boleh.. ok..

jadik apa kata akak mula dulu...

ahlan wa sahlan
ana ismi nur_tinta....
ana askunu fi British Malaysian Insitute...



wassalam wa illaliqa'

-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

sweet_darling
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 1332
Posting: 189
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-05-03 13:21


a'kum,
sweet_darling pon berminat nak blajar arab nie.sem lepas,sweet_darling try ambik subjek arab sbg subjek tambahan(sajer2 jer).tp susah jugak rupanya sebab dlm kelas tuh hanya sweet_darling dan 2 kwn jer yg mmg tak reti arab.majority tuh dah fluent jd agak susah nak sesuaikan diri.dan mmg time tuh sweet_darling raser arab nie agak payah jugak.kitorang jugak selalu memberi masalah kat ustazah sebab byk sgt benda yg tak tahu.kalo ustazah nak ikut rentak kitorang,susah la bg org lain.nak buat kelas tambahan pon,masa agak terhad.tue pon kdg2 ter'clash' ngan kelas tambahan subjek wajib + test.akhirnya,sweet_darling dan 2 lagi member dpt B- jer.yg lain tuh,A la kot.


Bookmark and Share




  Member Information For sweet_darlingProfil   Hantar PM kepada sweet_darling   Pergi ke sweet_darling's Website   Send ICQ Meesage To sweet_darling   Quote dan BalasQuote

kembara_nilam
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 1261
Posting: 49
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 18:18


ismi izah
ana min perak-saya dari perak

ni student mesir ajar:
anta taskun baedan
(anda tinggal jauh)


yg ni abg haddad_alwi ajar:
ana madinatul ilm wa ali yun babuha
(akulah kota ilmu dan Ali adalah pintunya)


yg ni pulak adik al-faqih ajar:
man jadda wajada
(barangsiapa yang berusaha, ia akan peroleh apa yg diusahakannya)


aina 'usratun?
(dimanakah keluarga)

'usratun fil baiti
(keluarga di dalam rumah)

rijal-lelaki
imraah-perempuan

la tatakallam
(jgn bercakap)


emm..ni antara ajaran sahabat2 saya..jom share..

izah


Bookmark and Share




  Member Information For kembara_nilamProfil   Hantar PM kepada kembara_nilam   Quote dan BalasQuote

hub_addin
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 23
Posting: 447
Dari: Perak No.1

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-05-03 00:35


ana tambah skit ye. ini asas yang memang perlu kita tahu sebelum melangkah jauh untuk mendalami arab supaya betul sebutannya kelak baik dari segi nahu mahupun saraf. tapi kalau salah betulkanlah ana;

******************************************
kata nama = isim (اسم
kata kerja = fi'il (فعل
kata penghubung = harfu (حرف
lelaki/jantan = muzakkar (مذكر
perempuan/betina = muannas (مؤنث
satu/tunggal = mufrad (مفرد
dua = muthanna (مثنى
ramai/banyak = jama' (جمع
gantinama = dhomir (ضمير
nombor = rokam (رقم
perkataan = kalimah (كلمة
ayat = jumlah (جملة
dialog = hiwar (حوار
teks = annas (النص
perenggan = alfiqrah (الفقرة
petikan = alkit'ah (القطعة
muka surat = asshofhah (الصفحة
makalah/karangan = almaqal (المقال

******************************************
ni ana gunakan bahan daripada Bijak Bahasa Arab dalam majalah Haluan. kalau yang ada majalah ni bolehlah rujuk bersama2

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For hub_addinProfil   Hantar PM kepada hub_addin   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, simpLe_sHida
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Pelajar
    »» Nak belajar bahasa Arab..

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.075814 saat. Lajunya....