Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-10-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar. Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan. Sahabat sejati menjadi pendorong impian. Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah.
-- suatumasa

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: querida
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13716

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 33
Ahli: 0
Jumlah: 33




  Dari Galeri
Inilah gambar IBu ana.

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 12 jam, 38 minit yang lalu


Luahan Hatiku
Topik: MIMPI....


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» MIMPI....

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh MIMPI....

littlecutebear
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 10.05.2003
Ahli No: 1134
Posting: 47
Dari: Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-05-03 21:25


Assalamu'alaikum...

Saya nak tanya pandangan muslimah sekalian. Adakah anda semua percaya pada mimpi? Betul ke ape yg berlaku dlm mimpi blh dipercayai? Saya tak percaya sangat pada mimpi krn org kata syirik. Tpkan, saya dah beberapa kali mimpikan sesuatu & benda itu benar2 terjadi. Contohnya saya pernah mimpikan seorg lelaki tua meninggal, dan esoknya saya dgr berita Almarhum Sultan Salahuddin mangkat. Dan saya juga ada bermimpi seorang knk2 lelaki meninggal & esoknya anak lelaki Menteri Besar Perak jatuh kondominium. Saya susah hati. Blh ke kita percaya pd mimpi? Atau adakah semua itu alamat drp Allah? Atau syaitan yg cuba mempermainkan saya?


Bookmark and Share




  Member Information For littlecutebearProfil   Hantar PM kepada littlecutebear   Quote dan BalasQuote

kaklong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 551
Posting: 155
Dari: darul ridzuan

brunei  


posticon Posting pada: 12-05-03 08:55


Hemm...orang cakap, mimpi baik tu dari Allah. mimpi buruk tu mainan syaitan.

Quote:
anak lelaki Menteri Besar Perak jatuh kondominium.



setahu kaklong anak MB perlis bukan perak kan?


-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For kaklongProfil   Hantar PM kepada kaklong   Quote dan BalasQuote

Orange_SkunKy
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 145
Posting: 61
Dari: Sunway College Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-05-03 09:11


Assallammualaikum....hehe..bab mimpi ni...oren pernah kena gak...masa nak spm dulu oren dpt mimpi oren kahwin dgn seorg lelaki...masa tu waktu kenduri kahwin oren sendiri...segalanya meriah..lelaki tu oren nampak tapi muka dia oren tak cam sgt...orgnya tinggi dari oren la....lepas tu dlm awal tahun ni oren mimpi lagi oren mimpi oren dlm labour room oren sdg lahirkan bayi dan bayi tu amat comel....bayi tu bayi lelaki.....dan lelaki yg oren mimpi masa 1st mimpi tu berada di sebelah oren sambil memegang tangan dan dia tersenyum...amat pelik lagi bila oren bangun oren tak dpt nak bayangkan muka dia lagi....yg pasti dia org yg sama...Bila oren bangun oren terus ambil wudhuk dan oren berpeluh peluh....rasa amat menyeramkan...menakutkan dan apakah petanda nya? Oren tanya pada Ibu Oren...ibu oren pun tak dpt menjawab apa apa.....hmmm nilah luahan hatiku....wassallam

-----------------
Wanita itu Cantik dari Akhlaknya,tertibnya Bukan luaran nya...bukan fizikalnya...Jiwa yang bersih adalah wajahnya yang mulia.


Bookmark and Share




  Member Information For Orange_SkunKyProfil   Hantar PM kepada Orange_SkunKy   Quote dan BalasQuote

littlecutebear
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 10.05.2003
Ahli No: 1134
Posting: 47
Dari: Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-05-03 23:18


Mintak maaf yek, bkn menteri besar perak tp anak menteri besar perlis, Tan Sri Sahidan Kassim. Btl kata kak long, mimpi yg baik drp Allah, mimpi yg buruk drp syaitan... Wallahu 'Alam


Bookmark and Share




  Member Information For littlecutebearProfil   Hantar PM kepada littlecutebear   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-05-03 01:10


a'kum

betul la mimpi baik dr Allah dan mimpi buruk dari syaitan...

tp klu yg ada tafsir2 mimpi tu cemana lak?

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

suterakasih
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 1300
Posting: 40
Dari: muar

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-05-03 19:04


mmm...

kalu mimpi orang tersebut bercakap maknanye syaitan...

-----------------
mengharap cinta sejati...
mendamba kasih Ilahi...


Bookmark and Share




  Member Information For suterakasihProfil   Hantar PM kepada suterakasih   Quote dan BalasQuote

Orange_SkunKy
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 145
Posting: 61
Dari: Sunway College Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-05-03 22:05


ooh gitu.....

-----------------
Wanita itu Cantik dari Akhlaknya,tertibnya Bukan luaran nya...bukan fizikalnya...Jiwa yang bersih adalah wajahnya yang mulia.


Bookmark and Share




  Member Information For Orange_SkunKyProfil   Hantar PM kepada Orange_SkunKy   Quote dan BalasQuote

PzTr_1018
WARGA RASMI
Menyertai: 08.08.2009
Ahli No: 11117
Posting: 5
Dari: UTM Skudai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-08-09 13:12


ye ke............
org kata kalau mimpi org meninggal(orang tu org yang kita kenal).
mkne nya org itu panjang umur.........
tol ke?????????
pernah sekali mimpi satu family meninggal dunia sebab kemalangan.........
so maknanya panjang umur lah???????
tol ke?????????


Bookmark and Share




  Member Information For PzTr_1018Profil   Hantar PM kepada PzTr_1018   Quote dan BalasQuote

aqil
WARGA RASMI
Menyertai: 03.11.2009
Ahli No: 11568
Posting: 10
Dari: Pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-11-09 00:51


mimpi masa tidur beri kesan pada emosi
pendapat saya lah
kalau dalam mimpi happy, bangun pun happy
kalau mimpi seram, nak bangun tengok kiri kanan
kalau mimpi sedih, bangun saja nank nangis

pernah masa kecik baca kisah nabi musa AS sebelum tidur
saya mimpi lalu kat laut mati yang terbelah
sebab terlalu menghayati...hehehe

littlecutebear fikirkan apa sebelum tidur sampai mimpi macam tu?
mimpi bukan sekadar mainan tidur,
kalau hanya mainan takkan lah nabi yusuf diberi keistimewaan tafsir mimpi?
tapi ada juga mimpi yang tinggal mimpi...hehe


-----------------
Everything I Do
I Dedicate To You


Bookmark and Share




  Member Information For aqilProfil   Hantar PM kepada aqil   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-11-09 07:26


assalamualaikum....semua dan selamat pagi. sebut pasal mimpi kak limah pun nak tanya. dulu masa zaman sekolah kak limah pernah mimpi menghadiri satu kenduri. dan dalam kenduri tu yang perempuan pakai purdah dan yang lelaki semua berjubah putih dan hijau. separuh kenduri kak limah beritahu nak balik so dalam mimpi tu ada yang menahan kak limah dari balik dia kata "tunggulah sebab nabi muhammad akan datang. dalam mimpi tu kak limah berpikir nabi betulkah? sapa aku nak berjumpa dengan nabi sejurus kemudian org yang ditunggu tu datang tapi wajahnya memang tak jelas.

macam gambar dalam tv tu kalau tunjuk pesalah tu yang gambarnya tak jelas tu. macam tulah. so org pun kenalkan ni lah nabi muhammad saw. so lepas mimpi tu hilang.

boleh percaya tak. sehingga hari ni kak limah masih terbayang dan terpinga2.org kata setan tak boleh menyerupai nabi muhammad saw. tapi tu sapa ya.kalau betul layak ke kak limah bertemu dengan dia? anyway tulah cerita mimpi kak limah


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

fitnunnisak
WARGA RASMI
Menyertai: 16.09.2009
Ahli No: 11377
Posting: 3

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-11-09 09:43


hmm, saya pun banyak tak mimpi dan mimpi 2 jadi kenyataan... baru ni pun ad sekali mimpi maka saya terlntr sikit.. esknya kakak saya call beritahu mksy memang betul-betul sakit, 2-3hri dah tak boleh makan...

1lg, saya mimpi kawan saya brtukr kerja... 2mlm brtrut2 mimpi.. esknya, kawan saya yang lagi seorang beritahu saya, dia memang dah brtukr kerja, baru saja 3hri dapat kerja kat KL.. memang betul-betul lah mimpi 2...

tapi yang saya tau mlalui pmbcaan, org kita mimpi benar ni berlaku sekejp saja, tak meleret2 cerita dia, dan kat dapat ingat kisah dalam mimpi 2 dengan jelas, dan kebiasaan mimpi benar berlaku pada kul2-4 pagi, masa kat tengah tidur lena... 2 yang saya tau lah... yang lain2nya wallahua'lam...


Bookmark and Share




  Member Information For fitnunnisakProfil   Hantar PM kepada fitnunnisak   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-11-09 10:45


errm... nak mimpi juga lah...
memang payah nak mimpi...(Alhamdulillah)
tapi nak mimpi....(biarlah rahsia) :lol:
jangan mimpi kejar dengan harimau dah lah.. :kelip:


-----------------
Success Through Endeavour ;



Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

hanku
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.01.2009
Ahli No: 9740
Posting: 136
Dari: cheras

malaysia  


posticon Posting pada: 04-11-09 10:48


paling sakit hati kalau mimpi dalam mimpi...mimpi kena kejar hantu...dah terjaga..cakap kat diri..aku mimpi rupanya...tapi sebenarnya tak sedar lagi..huhuh..pernah lah mimpi macam ni...mimpi dalam mimpi dalam mimpi dalam mimpi...")


Bookmark and Share




  Member Information For hankuProfil   Hantar PM kepada hanku   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-11-09 10:54


Pada 04-11-09 10:48 , hanku posting:

!!! QUOTE !!!

.mimpi dalam mimpi dalam mimpi dalam mimpi...")


bagaimana ye?
macam payah terjaga lah ek?
:-o ish takut saya...
yang paling tak suka waktu subuh, mimpi dah solat subuh padahal tak lagi... last nya terlajak tidur dan terpaksa Qada solat subuh... :cry:


-----------------
Success Through Endeavour ;



Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

hanku
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.01.2009
Ahli No: 9740
Posting: 136
Dari: cheras

malaysia  


posticon Posting pada: 04-11-09 11:29


Pada 04-11-09 10:54 , suterakasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-11-09 10:48 , hanku posting:

!!! QUOTE !!!

.mimpi dalam mimpi dalam mimpi dalam mimpi...")


bagaimana ye?
macam payah terjaga lah ek?
:-o ish takut saya...
yang paling tak suka waktu subuh, mimpi dah solat subuh padahal tak lagi... last nya terlajak tidur dan terpaksa Qada solat subuh... :cry:




lebih kurang macam tu lah...dalam mimpi tu kita macam dah terjaga..tapi sebenarnya kita tengah bermimpi..:)


Bookmark and Share




  Member Information For hankuProfil   Hantar PM kepada hanku   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-11-09 11:48


Saya ni jenis yang senang mimpi, mimpi pun pelik-pelik saja.

Tapi mimpi yang susah nak keluar dari mimpi dan tak boleh bangun dr tidur tu gangguan syaitan kan..


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Alisha_Mardhiyah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 17.03.2009
Ahli No: 10083
Posting: 85
Dari: Terengganu-KL-Selangor

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-11-09 11:49


Pada 12-05-03 09:11 , Orange_SkunKy posting:

!!! QUOTE !!!

Assallammualaikum....hehe..bab mimpi ni...oren pernah kena juga...masa nak spm dulu oren dapat mimpi oren kahwin dengan seorang lelaki...masa tu waktu kenduri kahwin oren sendiri...segalanya meriah..lelaki tu oren nampak tapi muka dia oren tak macam sangat...orangnya tinggi dari oren lah....lepas tu dalam awal tahun ni oren mimpi lagi oren mimpi oren dalam labour room oren sedang lahirkan bayi dan bayi tu amat comel....bayi tu bayi lelaki.....dan lelaki yang oren mimpi masa 1st mimpi tu berada di sebelah oren sambil memegang tangan dan dia tersenyum...amat pelik lagi bila oren bangun oren tak dapat nak bayangkan muka dia lagi....yang pasti dia org yang sama...Bila oren bangun oren terus ambil wudhuk dan oren berpeluh peluh....rasa amat menyeramkan...menakutkan dan apakah petanda nya? Oren tanya pada Ibu Oren...ibu oren pun tak dapat menjawab apa apa.....hmmm inilah luahan hatiku....wassallam

org cakap kalau mimpi mengandung atau dapat anak = rezeki


-----------------
Lilypie First Birthday tickers


Bookmark and Share




  Member Information For Alisha_MardhiyahProfil   Hantar PM kepada Alisha_Mardhiyah   Pergi ke Alisha_Mardhiyah's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-11-09 14:56


salam..

banyak banyak mimpi lah kan...

saya YAKIN, ramai-ramai kita ni satu saja mimpi yang orang Kalau boleh takmau & nak elak

mimpi terkucil / buang air kecil :P
mana taknye, Kalau dalam mimpi memang terkucil, sedar2 memang habis lee basah tilam. ehehehe ;)

Kalau dalam mimpi tu sempat tahan / tak dapat jumpa tandas / masuk tandas tapi macam-macam halangan : ie pintu tandas hilang lah.. tandas tak ada dinding lah.. tandas boleh tengok org sebelah ke.. selamat lah ;)


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

zeti
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 13.06.2009
Ahli No: 10753
Posting: 56

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-11-09 10:42


salam

Ya Allah...kak nur kamar

saya pernah mpi macam tu

dalam mpi tu......saya rasa nak terkucil sgttttt

lepas itu saya bergeges cari tndas...akhirnya jumpa juga...

fuh legaa

tapi bila dah jaga...habis bsh tilam saya...(faham-faham saja lah..hihii)

lepas itu terpksa lah saya basuh sikit dan jemur tilam tu

:lol:


Bookmark and Share




  Member Information For zetiProfil   Hantar PM kepada zeti   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-09 14:32


tu lah pasalnya..... ;)

tu pasal kadang kalau pergi rumah orang yang ada anak kecil.. dan terkencing time tidur.. mesti mak ayahnya akan cakap.. tu mimpi dalam bilik air lah tu.. ehehehe

;)


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» MIMPI....

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.064136 saat. Lajunya....