Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-04-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Kecantikan tidak terletak pada wajah seseorang tapi pada mata yang memandang..

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Laurenjoy
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13724

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 22
Ahli: 0
Jumlah: 22




  Dari Galeri
assalamu'alaikum...salam ukhwah dr ana.. inilaa gambar ana ngan member cyber yg best....! :)

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 1 hari, 19 jam, 15 minit yang lalu
Laurenjoy: 30 hari yang lalu
jackurban: 31 hari yang lalu
porkalwais: 31 hari yang lalu


Kesihatan
Topik: Beza Wanita Dulu dan Kini Pada Tuala Wanita


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Kesihatan
    »» Beza Wanita Dulu dan Kini Pada Tuala Wanita

Please Mendaftar To Post


Oleh Beza Wanita Dulu dan Kini Pada Tuala Wanita

qatrunnada
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 08.08.2003
Ahli No: 2160
Posting: 34
Dari: kerian

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-10-10 09:10


Nak kongsi satu artikel berkenaan wanita:

Maafkan aku jika tajuk ini agak menyentuh sensiviti kenjantinaan. Lama sudah aku ingin mengeluarkan pandangan yang tersimpan dalam benak sanubari ini tetapi masa sering mencemburui aku dan saat ini. Aku meluangkan masa sebentar untuk mengarang. Mengapa aku katakan beza wanita dulu dan kini adalah pada tuala wanita? Kerana, semakin berkembangnya kemajuan dalam dunia ini, maka semakin advance seorang wanita memakaikan sesuatu pada badan mereka tanpa memikirkan kesan jangka masa panjangnya khususnya berkenaan tuala wanita yang menjadi sesuatu yang wajib di saat berdepan dengan period.

Jika kita kembali kepada zaman dahulu, ibu-ibu kita, semasa masih muda, nenek dan moyang wanita kita tidak kenal akan tuala wanita yang semakin rancak di pasaran kerana mereka hanyalah memakai tuala "good morning", tuala mandi yang dikoyak kecil dan kain batik sebagai alas. Aku yang mengetahui fakta agung ini pada mulanya juga tergelak kerana agak mustahil untuk berbuat begitu. Tetapi setelah aku menekuni akan hikmah di sebalik sesuatu itu, lihatlah ibu-ibu kita, nenek dan keturunan di atas sana, mereka terhindar daripada penyakit berbahaya kerana tidak memakai bahan kimia ketika datang bulan dan mereka melahirkan ramai zuriat buat penyambung ummat di atas muka ini!

Mungkin sukar untuk diterima dengan kenyataan ini, selain penyakit berbahaya, ramai wanita sekarang susah mendapat zuariat juga kerana tuala wanita. Begitu hebatkah tuala wanita moden ini sehingga berjaya memandulkan seorang wanita? Ya, lihatlah betapa ramainya wanita yang mengadu di blog dan website yang berkaitan sakit puan, penjualan herba dan banyak lagi kerana gagal memberi zuriat kepada sebuah keluarga yang dibina. Sedih? Memang sedih!!

Baca sambungannya di CetusanHati.com

ada gambar, tak reti nak letak gambar di sini..maaf ye


Bookmark and Share




  Member Information For qatrunnadaProfil   Hantar PM kepada qatrunnada   Quote dan BalasQuote

Khairulhannyssa89
WARGA RASMI
Menyertai: 23.10.2010
Ahli No: 12485
Posting: 1
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-10-10 19:32


salam..terima atas perkongsian saudari..mohon share ye?


Bookmark and Share




  Member Information For Khairulhannyssa89Profil   Hantar PM kepada Khairulhannyssa89   Quote dan BalasQuote

mazidah
{ SRIKANDI }
Menyertai: 27.11.2008
Ahli No: 9456
Posting: 148
Dari: Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-10-10 19:48


Salam..
Betul ke pad yang kita guna tu boleh menjejaskan kesuburan wanita? Ada tak bukti-bukti kukuh untuk memperjelaskan kenyataan di atas? Dulu ada juga pakai pad herba tapi ianya agak mahal jadi terpaksalah stop....Kalau bahaya apa yang nak dipakai..



Bookmark and Share




  Member Information For mazidahProfil   Hantar PM kepada mazidah   Pergi ke mazidah's Website   Quote dan BalasQuote

adel
WARGA RASMI
Menyertai: 03.10.2010
Ahli No: 12439
Posting: 6
Dari: Nilai

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-10-10 16:27


salam..

tak taulah nak kata boleh menjejaskan kesuburan ke tak..sebab tu artikel ni nyatakan perbezaan wanita dulu yang tak pakai pad serbuk kayu dan wanita sekarang yang pakai pad serbuk kayu yang dah dilunturkan dengan klorox..bahan peluntur tersebut mengandungi bahan kimia dioksin yang membahayakan.. perempuan zaman dulu jarang berpenyakit kronik berbanding perempuan sekarang..betul tak? kalau saudari rasa tak ragu2, teruskanlah.. pad herba memang mahal sikit tapi dijamin selamatkan? insyaAllah.. lagi pun benda baik memang mahal..tapi kita period bukanlah setiap hari..kalau sekeping pad herba rm1, paling banyak haidh keluar ada lah dalam 5 hari kan..jadi baru RM5, sekadar pandangan...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share




  Member Information For adelProfil   Hantar PM kepada adel   Pergi ke adel's Website   Quote dan BalasQuote

TamanAbadi
WARGA RASMI
Menyertai: 27.10.2010
Ahli No: 12491
Posting: 10

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-10-10 20:27


assalamualaikum..

ada tak bukti atau kajian saintifik yang menyatakan kesan dan mudarat akibat dari penggunaan tuala wanita?


-----------------
Himpunan Hadis
Cahaya Kehidupan


Bookmark and Share




  Member Information For TamanAbadiProfil   Hantar PM kepada TamanAbadi   Quote dan BalasQuote

mazidah
{ SRIKANDI }
Menyertai: 27.11.2008
Ahli No: 9456
Posting: 148
Dari: Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-10-10 19:32


Cuba selak-selak posting yang lepas...infonya lebih detail..



Bookmark and Share




  Member Information For mazidahProfil   Hantar PM kepada mazidah   Pergi ke mazidah's Website   Quote dan BalasQuote

Qamarina
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 23.01.2010
Ahli No: 11845
Posting: 30
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-01-11 18:00


Salam,
Dah lama rasanya tak berpeluang membuat posting,alhamdulillah masuk tahun baru ni baru Q ada sedikit masa untuk tujuan berkongsi pendapat disini.

Pendapat Q mudah saja,masalah timbul bila peniaga mula kaedah cost cutting,bukan hanya pada pad sahaja malah banyak juga ubat2an dan mekanan terlibat sama.Hanya peniaga yang beretika sahaja tidak akanmembahayakan pengguna.Soal bahan kimia dan toksik perlu di ambil serius akan komplikasinya atau sahaja fenomena susah mengandung hanya kesan sampingan atau kebetulan sahaja.

Zaman ini zaman toksik jadi kita kenalah berhati-hati dalam memilih produk atau makanan yang dibeli.Secara kebetulan saya ada juga terbaca tentang penggunaan pad herba yang terlalu lama boleh menyebabkan flora bakteria didalam faraj terganggu jika keasidan berubah boleh menyebabkan jangkitan yang kronik.


Bookmark and Share




  Member Information For QamarinaProfil   Hantar PM kepada Qamarina   Pergi ke Qamarina's Website   Quote dan BalasQuote

mawarnanmerah
WARGA RASMI
Menyertai: 12.12.2006
Ahli No: 7125
Posting: 9
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-02-11 16:11


Pada 02-01-11 18:00 , Qamarina posting:

!!! QUOTE !!!


Secara kebetulan saya ada juga terbaca tentang penggunaan pad herba yang terlalu lama boleh menyebabkan flora bakteria didalam faraj terganggu jika keasidan berubah boleh menyebabkan jangkitan yang kronik.


Boleh tak paste artikel tu? Sebab saya sekarang ni memang pakai pad dan pantyliner herba


-----------------
SeMaLam AdALaH kEnANgaN, hAri iNi aDaLaH kEnYATaAn, EsOK adALah HaRaPaN...


Bookmark and Share




  Member Information For mawarnanmerahProfil   Hantar PM kepada mawarnanmerah   Quote dan BalasQuote

farrah82
WARGA RASMI
Menyertai: 21.06.2011
Ahli No: 12999
Posting: 3
Dari: penang

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-06-11 11:47


tu lah..saya pun dapat tau dr kawan-kawan tentang pad herba ni.yang guna pad herba ni, semua kata memang bagus..banyak masalah wanita dapat diubati, dengan izin Allah. so, saya pun join untuk jual jugak..
jika ada yang berminat, boleh tengok laman web saya http://farrahabdullah.blogspot.com
insyaAllah, kesihatan yang lebih baik..
ikhtiar dari kita , keizinan dari Allah..


-----------------
farrah


Bookmark and Share




  Member Information For farrah82Profil   Hantar PM kepada farrah82   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.062766 saat. Lajunya....