Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-07-2018  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Kekikiran adalah malu, sifat pengecut adalah cacat, kemiskinan menggagalkan lelaki cergas membela dirinya, orang melarat adalah orang asing di kotanya sendiri
--
Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: LeerMoto22
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13701

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 18
Ahli: 0
Jumlah: 18




  Dari Galeri
assalamualaikum waramatullah...salam ukhwah dan salam sayang buat semua muslimah di komuniti ini.

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 15 jam, 12 minit yang lalu


Luahan Hatiku
Topik: suami ber sms dan ber mms


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» suami ber sms dan ber mms

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh suami ber sms dan ber mms

ujee
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.08.2009
Ahli No: 11199
Posting: 77
Dari: kuantan

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-03-10 14:06


Assalamualaikum semua warga muslimah hanan.com

first ujee nak ucapkan terima kasih sekiranya ada kawan-kawan yang sudi memberikan pandangan..

macam mana kalau suami kita dalam kita tak sedar tu rupanya dia ada ber sms yang mesra2 dan siap ber mms tukar2 picture dengan perempuan lain...WALAUPUN mugkin niat suami kita tu cuma sekadar suka suki....hanya untuk hilangkan borink dan sebab susah nak tidur malam..

Apa tindakan rasional yang patut kita buat sebagai isteri ni?..sudah ditegur tapi mungkin akan berulang lagi..
terima kasih...


Bookmark and Share




  Member Information For ujeeProfil   Hantar PM kepada ujee   Pergi ke ujee's Website   Quote dan BalasQuote

dee_nadya
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 01.04.2009
Ahli No: 10306
Posting: 61
Dari: pantai dalam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-03-10 18:01


.{hanya untuk hilangkan borink dan sebab susah nak tidur malam..}
ha..what for?? sebab yang tak logik...erm...
maaf ni sekadar pendapat saya saja...
kalau suami susah nak tidur..apa kata cadangkan kat suami supaya buat saja qiamullail...dah alang2 tak boleh tidur...bagus sangat lah buat qiamullail...


-----------------
luaran tidak mencerminkan hati yang sebenar..


Bookmark and Share




  Member Information For dee_nadyaProfil   Hantar PM kepada dee_nadya   Quote dan BalasQuote

ujee
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.08.2009
Ahli No: 11199
Posting: 77
Dari: kuantan

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-03-10 11:47


tu lah, tak logik,kan...ok, tanks dee


Bookmark and Share




  Member Information For ujeeProfil   Hantar PM kepada ujee   Pergi ke ujee's Website   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 3361
Posting: 118
Dari: Pahang~Sel~Dubai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-03-10 19:22


salam

something is wrong somewhere.. maaf berkata.. tu dah kira mukadimah affair


Bookmark and Share




  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA RASMI
Menyertai: 12.02.2010
Ahli No: 11901
Posting: 20

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-03-10 21:58


Pada 10-03-10 14:06 , ujee posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum semua warga muslimah hanan.com

first ujee nak ucapkan terima kasih sekiranya ada kawan-kawan yang sudi memberikan pandangan..

macam mana kalau suami kita dalam kita tak sedar tu rupanya dia ada ber sms yang mesra2 dan siap ber mms tukar2 picture dengan perempuan lain...WALAUPUN mugkin niat suami kita tu cuma sekadar suka suki....hanya untuk hilangkan borink dan sebab susah nak tidur malam..

Apa tindakan rasional yang patut kita buat sebagai isteri ni?..sudah ditegur tapi mungkin akan berulang lagi..
terima kasih...


Salam ukhti sayang..:-)

macam-macam dunia kini ye,
yang dah kawin seperti belum kahwin.,
yang dah tau orang 2 dah ada pasangan hidup,
masih lagi melayan.. itulah hakikatnya.
semua berbalik sejauhmana IMAN & TAQWA individu tersebut.

memang sukar nak digambarkan hati,
perit, pedih, sedih, kecewa..

ana suggest ukhti cuba bincangkan kepada mana-mana rakan/family (yang pastinya orang yang boleh dipercayai)
minta mereka tolong menasihati sisuami tadi.

tapi ukhti, bukan jalan penyelesaiannya dengan marah,
merajuk, menangis, lemah..

sebaliknya bangkit, ana yakin sisuami tadi tidak menyedari perbuatan ini salah disisi ALLAH.
mana hukum yang ada mengatakan lelaki dan wanita yang bukan muhrim boleh menjawab dan membuat sebarang hubungan, hatta nak bercouple pun.. inikan pula sms dan mms..

there's something wrong.. kalau dibiar takut lain jadi.
sebaik-baiknya ajak lah suami dengan ajakan yang lembut dan menarik hati suami untuk mengikuti kelas2 agama/kaunseling (especially yang membincangkan hubungan wanita/lelaki) ini kerana ilmu itu penting,
dengan ilmu..mereka pasti dapat melayari kehidupan dengan baik. dengan ilmu dan ketaatan mereka dalam mengamalkan ilmu dan menyedari bahawa ALLAH Maha Pemerhati mampu menjauhkan diri mereka daripada sebarang yang dilaknatNYA.

Ukhti, suka suki atau sekadar saja2 pun tak dibenarkan,
mana boleh ukhtiku. Ditegaskan dalam Islam, wanita dan lelaki yang ajnabi HARAM untuk berhubung walau sekadar perkara yang ringan. KECUALI Terpaksa, selagi tidak menyanggahi dengan syariat Islam.

banyak cara boleh hilangkan boring, bosan,
BUKAN DENGANN CARA ini ukhti!!

Bincang dan ingatkanlah suami ukhti dengan berhikmah, INSYAALLAH.. mudah-mudahan ALLAH membuka hati suami untuk menilai mana yang benar dan mana yang diredhaiNYA.

WALLAHUA'LAM :bunga:
[ Telah diedit oleh: SiNaRaBaDi pada 11-03-10 22:01 ]


Bookmark and Share




  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

ujee
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.08.2009
Ahli No: 11199
Posting: 77
Dari: kuantan

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-03-10 11:19


terima kasih..

ujee pernah juga terfikir untuk minta tolong pada famili yang boleh dpercayai tapi ujee takut si suami cop ujee suka mengadu..tapi tak apa..ujee cuba..terima kasih sinarabadi..

pada maisarahlisa..istilah mukadimah affair tu lah yang buat ujee hundred percen dah hilang kepercayaan pada suami selama ni...sebab yang berlaku dah banyakali, cuma sekadar ber sms tapi jumpa..wallahualam...nauzubillah, jangan lah suami ku buat macam tu...


Bookmark and Share




  Member Information For ujeeProfil   Hantar PM kepada ujee   Pergi ke ujee's Website   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-03-10 08:34


ujee akak nak cerita sikit. 5 tahun sudah. sewaktu akak mengandung kan anak kedua. tengah sarat. suami suruh ambil dia kat bus stand pudu raya. akak dr shah alam. waktu petang dengan jalan jam gila.

bila dah ambil dia sampai rumah baca sms dia dengan perempuan. sms tu dia buat semasa dalam bas. bila ditanya Kenapa dia kata nak hilangkan boring.

tau tak apa akak buat. nangis dan lari dari rumah kejap. pas tu dok fikir tak nak jadi bodoh. balik rumah ambil hp suami call perempuan tu. tak marah dia. buat apa nak marah jatuhkan air muka saja. akak kenalkan diri. pergi tau ni isteri kepada yang punya hp ni. tanya dia betulkah dia suka kat suami akak tu kalau betul akak nak minta tolong. dia kata betul dan tanya nak minta tolong apa. apa kata ajak suami tu kawin tapi seblm tu suruh suami tu ceraikan akak. dia tanya balik "eh teruk ke suami akak tu" akak jawab " nak tau teruk tak teruk kawin dulu pas tu baru tau" terus dia minta maaf dan janji tak akan hubungi suami akak lagi. dia kata selama ni kalau dia berkawan dengan suami org isteri dia mesti call marah2 tak macam ni. itu buat dia takut. akak kata akak tak takut suami tinggalkan. malahan suka yang amat.

sampai suami akak pun terperanjat. allhamdullilah rasa-rasanya perangai tu dia tak buat lagi agaknya. minta2 lah pada ALLAH.


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 3361
Posting: 118
Dari: Pahang~Sel~Dubai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-03-10 13:34


bagus juga kak limah buat macam tu ya..hehehe bijak2.. daripada serang buta tuli baik kita psiko dia..


Bookmark and Share




  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-03-10 17:58


bercakap dengan hikmah dengan minta pandangannya apa hukumnya bila seorang lelaki yang sudah beristeri bersms dan bermms dengan wanita lain yang bukan mahram? masa tanya tu katakanlah seorang rakan bertanya dan tidak tahu nak jawab apa.

WA


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-03-10 10:01


Assalamualaikum semua. ya lah dah keluar dari tajuk pula. minta maaf ya ujee dan ummi. entahlah rasa-rasanya dosa lah kan. maaflah ummi dan ujee sebab akak ni tak pandai sangat bab-bab ni. cuma beri semangat dan cara jalan keluar saja.

* maaf ya.


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

ujee
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.08.2009
Ahli No: 11199
Posting: 77
Dari: kuantan

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-03-10 12:38


tak ada apa lah kak limah..kita ni manusia biasa kak..cara akak pun ujee akan buat kalau suami dah over, cara ummi pun ujee akan buat cuma susah sikit sebab suami ujee ni pick up kepala otaknya.nanti dia akan kenakan ujee balik tapi walau apa pun, terima kasih ummi, kak limah dan yang lain-lain...


Bookmark and Share




  Member Information For ujeeProfil   Hantar PM kepada ujee   Pergi ke ujee's Website   Quote dan BalasQuote

hanie
WARGA RASMI
Menyertai: 02.05.2003
Ahli No: 894
Posting: 17
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-03-10 18:35


Assalamualaikum
apa sebab ye suami ber sms dan mms dengan perempuan lain sdngkan kita ada di sebelah. kalau tak boleh tdor pun berbuallah dengan isterinya.. cuma cakap main-main dengan husbnd kalau kita pula boring2 pun sms dan mms dengan lelaki lain macam mana pula


Bookmark and Share




  Member Information For hanieProfil   Hantar PM kepada hanie   Quote dan BalasQuote

ujee
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.08.2009
Ahli No: 11199
Posting: 77
Dari: kuantan

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-03-10 16:31


mm tu lah, ujee pun pernah cakap dengan husband, macam mana agaknya kalau ujee pun bersms dan ber mms dengan laki lain kat belakang, mahu terdiam si suami..

tapi entah lah, ujee pun tak paham kenapa mereka macam ni..


Bookmark and Share




  Member Information For ujeeProfil   Hantar PM kepada ujee   Pergi ke ujee's Website   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-04-10 10:20


Assalamualaikum .....semua. kalau kanak-kanak buat sesuatu yang nakal kita kata dia nak kan perhatian. agaknya suami macam tu jugak agaknya. dia buat nakal nak kan perhatian kita.hehehe terukan ...habis tu kita nak kan perhatian dia nak buat macam mana yak :berfikir: nak menakal juga ke? tapi nakal macam mana ya???? :lol:


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

ibtisam_nisa
WARGA RASMI
Menyertai: 04.04.2010
Ahli No: 12041
Posting: 8

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-04-10 14:34


bagus juga cadangan ummiq tu kan,kak limah punya cerita boleh jadikan pengajaran dan kak ujee pun sama-samalah kita bermuhasabah diri untuk menjadi yang terbaik..


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For ibtisam_nisaProfil   Hantar PM kepada ibtisam_nisa   Quote dan BalasQuote

CapGurl
WARGA RASMI
Menyertai: 22.04.2010
Ahli No: 12090
Posting: 5
Dari: Petaling Jaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-04-10 17:09


Salam,

huhuhuuuuu..tajuk forum ini buat saya hiba sangat...
sekarang ni saya sedang melaluinye....
suami saya slu sangat outstation,
dalam sebulan cuma sehari 2 saja dia balik...kekadang berbulan2 tak balik...
bila tanya...alasan yang sama sibuk....
tak tau nak buat apa...dah ini..
dah macam-macam buat...
asyik terfikir apa salah saya ..
akhirnya terjumpa sms suami dengan perempuan lain...
budak tu single...muda dr saya...
Kenapa jadi macam ni....apa salah saya..
bila tanya suami saya cakap just nak main-main saja dengan tat perempuan..
smpaikan nak brsms dengan perempuan luar...
sedih..& hampa sangat..
saya pernh bsms dengan tat perempuan..
siap dah sayang2 & nak masuk meminang..apa kejadahnye..
sekarang ni masih ragu2 dengan kesetian suami...
apa perlu saya buat..
saya langsung tak dapat bbincang dengan nya..
sms jarang sekali..
email langsung tak jawab..
nak jumpa....asal balik saja nak rehat...tak hendak d ganggu...

huhuhuuhuhuuuu.....


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For CapGurlProfil   Hantar PM kepada CapGurl   Quote dan BalasQuote

ujee
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.08.2009
Ahli No: 11199
Posting: 77
Dari: kuantan

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-04-10 12:16


salam, payah lah macam ni, kalau gatal sangat nak sms, nak kawan dengan pom lain, kenapa dulu si suami pilih kita tapi ye lah, dah nama pun jodoh tapi tu lah..suami buat hal, yang merana, kita jugak..

ujee pernah tanya suami kenapa buat macam ni, dia kata dia boring, itu jawapan dia yang dulu, sekarang bila ujee tangkap lagi suami sms dengan org yang sama, suami kata sebab ujee salu sakitkan hati dia, jadi suami geram, tu yang dia sms dengan pom lain....

ujee buat macam cara k.limah tapi tak kol, hanya sms, ujee kata "awak nak sangat ke kawan dengan suami saya?"last pom tu minta maaf dan dia tak tahu suami ujee ni dah kawin kononya dan dia janji takkan ganggu lagi, alhamdulillah..harap tak berulang lagi..


Bookmark and Share




  Member Information For ujeeProfil   Hantar PM kepada ujee   Pergi ke ujee's Website   Quote dan BalasQuote

nurwanie
WARGA RASMI
Menyertai: 05.04.2010
Ahli No: 12045
Posting: 4
Dari: seremban,n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-04-10 14:39


assalamualaikum..wah berat ini..sejahat mana pun seseoarang pasti ada cara yang boleh kita merubahnya.. kak ujee saya rasa we hv to strike back heeh maksud saya bukanlah dengan cara baling periuk dan sewaktu dengannya atau pekara negatif lain.. yang saya maksudkan ambil hati dia semula...kita cuba fikir Kenapa dia buat macam tu..apa kekurangan pada kita hingga dia mencari fun pada orang lain..mungkin kita ada menyumbang sedikit sebanyak pada masalah ini..mungkin kita tak cukup fun buat dia..so kita jadi fun.. caranya kalau dia suka borak2...kita cari lah topik yang dia suka..buat apa yang dia suka..contohnya kalau ikut kata kak ujee dia susah nak tidur..apa kata lepas ini kak ujee try decorate bilik tidur, tukar cadar hehe pasang lilin aromaterapi so faktor ini mungkin akan menyebabkan masalah susah tidur si suami.. kita bersangka baik saja kak ujeee...mungkin sebelum tidur bak kata ustazah norbayah cakar harimau ehheh..bagi layanan istimewa.. mana tahu dengan cara ini dia berubah sebab apa yang dia nak dah ada kat akak..suami isteri hisup salingh melengkapi..mungkin ada kekosongan dalam hati sis suami buat dia menjauh atau buat seperti suami kak ujee.. kalau tak salah saya ada ayat quran yang boleh kita baca then tiup pada ubun2 si suami..moga dilembutkan hati dia pada kita..yang ptng doa jangan pernah lupa dilembutkan hati sisuami pada si isteri..wallahualam..( kak ujee maaf kalau tersalah kata ye...saya try yang terbaik supaya dapat tolong kak ujee) isteri yang taat sentiasa di doakan oleh para malaikat di langit..bertuahnyaa orang dah kawin dan begelar isteri..uhuhhuh


Bookmark and Share




  Member Information For nurwanieProfil   Hantar PM kepada nurwanie   Quote dan BalasQuote

ujee
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.08.2009
Ahli No: 11199
Posting: 77
Dari: kuantan

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-04-10 14:54


wsalam..ye betul, akak setuju sangat dengan pandangan nurwanie..Insya Allah, akak pun memang betul-betul tengah berusaha yang terbaik, ambil hati dia,tak buat perkara2 yang tidak menyakiti hati suami (suami kata ada tapi akak tak perasan ), mana tahu kan, dengan izin Allah, si suami betul-betul takkan terfikir lagi nak sms dengan pom lain.

memang bertuah org yang dah bergelar isteri ni sebab dengan bermcm2 dugaan gini lah, dapat mengajar kita menjadi seorang yang tabah, macam kawan-kawan yang senasib dengan kita kat sini, malah ada yang lagi teruk


Bookmark and Share




  Member Information For ujeeProfil   Hantar PM kepada ujee   Pergi ke ujee's Website   Quote dan BalasQuote

ujee
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.08.2009
Ahli No: 11199
Posting: 77
Dari: kuantan

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-04-10 14:55


tanxs wani :-)


Bookmark and Share




  Member Information For ujeeProfil   Hantar PM kepada ujee   Pergi ke ujee's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» suami ber sms dan ber mms

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.081919 saat. Lajunya....