Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-11-2018  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Saya dengar, saya terlupa; saya lihat, saya ingat; saya melakukan, barulah saya faham

-- Confucius

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Swarig123
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13705

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 30
Ahli: 0
Jumlah: 30




  Dari Galeri
assalamualaikum ...
semoga kita semua jadi muslimah solehah ... insya Allah ....
let's fren ....

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 1 jam, 37 minit yang lalu
anahusuhana: 7 hari yang lalu
Swarig123: 14 hari yang lalu


Keluargaku
Topik: MAK MERTUA OH MAK MERTUA


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, ummimq
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Keluargaku
    »» MAK MERTUA OH MAK MERTUA

Please Mendaftar To Post


Oleh MAK MERTUA OH MAK MERTUA

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-03-10 08:15


Assalamualaikum semua.....dan selamat pagi. Nak tanyalah sesiapa yang ada mak mertua atau baru dapat mak mertua. bagaimana rasanya ada mak mertua dan bagaiamana layanan dia kepada anda dan bagaiamana layanan anda kepada dia.

sedih sekali akak tak ada mak mertua....tak dapat rasa???

seronok tak rasanya...kongsi-kongsilah cerita. :welcome:


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-03-10 16:01


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah kan limah ada mak mertua walau sudah bercerai dengan suami. mak mertua tetap mak mertua sampai mati. Sebab dengan bapa mertua pun masih tidak batal wudhu' kalau bersalaman walau sudah bercerai dengan suami.

InsyaAllah limah kena bawa anak-anak jumpa nenek mereka kan.

Maaf sekiranya umi tersilap.

WA


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-03-10 07:45


Assalamualaikum dan Waalaikumsalam ummi saya belum bercerai tapi mak mertua dan ayah mertua dah lama tak ada (meninggal ) semasa suami kecik lagi. heheh ummis salah faham tak apa kak limah tak kecik hati. :bunga:

ummi jangan risau ya.


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 09.06.2009
Ahli No: 10716
Posting: 55

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-03-10 14:36


nak tanya..sesiapa boleh jawab..apa hukum...
kalau mak mentua control suami??
sampai kan kita rasa..alasan yang diberi..xlogik langsung..
bagaimana nak buat..


Bookmark and Share




  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-03-10 08:26


alamak syahira takut akak dengar betulkah. adakah ianya berlaku pada syahira. tak tau nak kata sebab akak tak punya mak mertua. adakah itu anak lelaki dia seorang saja. kalau betul. nampak gayanya syahira kenalah tackle mak mertua tu.


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-03-10 17:56


astaghfirullah. asif. alkisah. InsyaAllah sekiranya ada mertua yang kongkong suami maka bersabarlah dan banyak doa. Cubalah tenangkan hati dengan solat dan mengaji al Quran kerana anak lelaki memang wajib taat pada ibu bapanya. Dan suami yang bertanggungjawab akan dapat mengadilkan tahap mana untuk ibu bapa dan juga keluarga. Keperluan isteri dan anak-anak hendaklah dibereskan dulu dan selebihnya untuk ibu bapa. Ni adalah kewajipan.

WA


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-03-10 18:51


salam kak limah dan rakan-rakan...

ibu mertua saya sudah amat berumur..... waktu kawin dulu umurnya 70 dan suami saya 30. kini dah masuk 74...

sementelah suami anak bongsu... jadi saya pun dikira menantu bongsu juga (walaupun dalam keluarga saya suami menantu sulung)

perbezaan amat ketara sebab saya dibesarkan dengan cara hidup bandar.. manakala ibu pula di hulu. adalah juga sedikit perselisihan sebab cara hidup berbeza.. cuma kena lah pandai2 bawa diri.

saya pun ada juga terasa hati sebab ibu tak dapat nak ikut cara saya. jadi sejak berkahwin hingga kini, ibu memang cukup mengelak untuk tidur di rumah kami. rela ke rumah ipar yang lain. tapi saya banyak dinasihati mama saya supaya ikutkan sahaja dan tidak mereletkan perselisihan tu.

apa pun agak seronok sebab dah namanya bongsu... ibu melayan saya cara anak bongsu juga ;) kadang saya ni terlelap waktu siang.. sedar2 ibu tengah selimutkan dan usap kepala. hmm.... sekurang2nya saya dapat rasa manja bila bersama ibu.. banding bila pulang ke rumah saya.. suami dilayan seperti anak sulung pula... ;)


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-03-10 12:49


Waalaikumsalam semua. kalau macam tu ibu melayan awak maknanya dia oklah. cuma nur kamar kena pandai lah ambil hati dia ya.janganlah ambil hati sangat nur sebab orang tua memang macam-macam ragam. macam kita juga org muda bermcm2 ragam cuma kita tak sedar.


anyway seronoklah ya. akak doakan u all bertambah akrab.


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-03-10 17:11


so far tak ada lah terasa apa pun sebab kami memang tak berapa berjumpa sejak kawin. cuma bila dia datang kl... tapi tak jejak rumah(kadang baru nak naik rumah dah kalut suruh abang ipar angkat dia) tu yang rasa macam hangin... ye lah nak juga merasa mertua duduk sama. tapi mungkin dia gayat agaknya sebab rumah kami rumah atas ;)


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.069862 saat. Lajunya....