Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-11-2017  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup . Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Sheikhengku11
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13694

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 14
Ahli: 0
Jumlah: 14




  Dari Galeri
dengan seni, hidup jadi indah, dengan ilmu hidup jadi mudah, dengan iman hidup jadi terarah.. Ya ALLAH berilah daku petunjuk.. dan hidayahMu

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 jam, 9 minit yang lalu
nadiah_abdllah: 27 hari yang lalu


Kesihatan
Topik: umur berapa nak lepas susu?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Kesihatan
    »» umur berapa nak lepas susu?

Please Mendaftar To Post


Oleh umur berapa nak lepas susu?

diniey
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.12.2008
Ahli No: 9493
Posting: 96
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-12-09 12:45


Salam semua ibu ibu....

saya nak tanya sikit...anak diniey sekarang ni 13 bulan...masih menyusu badan....anak pertama...diniey anak bongsu tak pernah ada adik so, tak ada pengalaman sangat...

balik pada soalan diniey, agak agaknya umur berapa paling sesuai untuk lepas susu baby? diniey pernah terbaca dalam (quran atau hadis tak sure) ada sebut susukan bayi sampai umur 2 tahun...pada mulanya ingat nak ikut sunnah..

tapi umur anak dah 13 bulan ramai pula yang macam pelik bila baby diniey masih menyusu badan...

so, nak tanya akak akak yang dah berpengalaman ni...agak agak bila waktu sesuai nak bercerai susu badan ni...????


Bookmark and Share




  Member Information For dinieyProfil   Hantar PM kepada diniey   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-12-09 13:27


Assalamualaikum daniey......terlebih dulu nak minta maaf kalau tak betul cakap ya. akak ni tak lah pandai tapikan pada pendapat akak Kenapa nak berhentikan dia susu. akak teringin nak susu kan anak dengan sendiri tapi tak dapat sebab tak ada air susunya. dah macam buat. makan lobak putihlah, minum susu lah sehinggakan doktor beri vitamin.

setahu akak susu badan tu amat bagus. kasihan dia.


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 14.03.2009
Ahli No: 10025
Posting: 130
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 04-12-09 18:30


sebaiknya lepas kan 2 tahun, baru cuba perlahan-lahan hentikan susu badan... jangan berhenti mendadak... susu badan menyihat kan tubuh anak dan si ibu sendiri


-----------------
setiap yang hidup, pasti akan mati.. Rajin rajin lah bermuhasabah diri.. supaya dapat kita kuatkan iman kita


Bookmark and Share




  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

DHambaAllah
WARGA RASMI
Menyertai: 24.09.2009
Ahli No: 11391
Posting: 20
Dari: Fort Nelson, Kanada

canada   avatar


posticon Posting pada: 06-12-09 08:30


Salam diniey,

Kalau boleh teruskan menyusu badan anak diniey sehingga anak sendiri merasa jemu. Memang tidak boleh di nafikan banyaknya khasiat susu ibu berbanding susu formula. Tiada orang yang boleh menyuruh diniey memberhentikan menyusu selain anak diniey sendiri. Selagi dia masih menghisap, bermakna dia masih memerlukannya. Dia akan berhenti dengan sendirinya jika dia sudah tidak memerlukan susu ibunya lagi. Menurut pakar, susu ibu selalu digalakkan diberikan dari 6 bulan sehingga 2 tahun, tetapi jika anak masih menghisap, teruskan. Selain dari banyak khasiat, anak yang menghisap dari susu badan dapat mengelakkan ibunya dari terkena barah buah dada. InsyaAllah....



Bookmark and Share




  Member Information For DHambaAllahProfil   Hantar PM kepada DHambaAllah   Quote dan BalasQuote

diniey
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.12.2008
Ahli No: 9493
Posting: 96
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-12-09 15:05


alhamdulillah...terima kasih semua....nak jawab pertanyaan kak limah...Diniey sebelum ni tak terlintas pun nak hentikan susu badan...cuma rasa pelik sebab pelik ramai orang kampung tegur katanya anak dah besar...

jadi tak salahlah kalau diniey teruskan menyusu anak diniey sampai umur 2 tahun kan?


Bookmark and Share




  Member Information For dinieyProfil   Hantar PM kepada diniey   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-12-09 08:02


O pasal tu saja lah. anyway terpulang pada seseorang.


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 14.03.2009
Ahli No: 10025
Posting: 130
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 16-12-09 17:39


Pada 06-12-09 08:30 , DHambaAllah posting:

!!! QUOTE !!!

Salam diniey,

Kalau boleh teruskan menyusu badan anak diniey sehingga anak sendiri merasa jemu. Memang tidak boleh di nafikan banyaknya khasiat susu ibu berbanding susu formula. Tiada orang yang boleh menyuruh diniey memberhentikan menyusu selain anak diniey sendiri. Selagi dia masih menghisap, bermakna dia masih memerlukannya. Dia akan berhenti dengan sendirinya jika dia sudah tidak memerlukan susu ibunya lagi. Menurut pakar, susu ibu selalu digalakkan diberikan dari 6 bulan sehingga 2 tahun, tetapi jika anak masih menghisap, teruskan. Selain dari banyak khasiat, anak yang menghisap dari susu badan dapat mengelakkan ibunya dari terkena barah buah dada. InsyaAllah....



salam...
bukan dari 6 bulan... tapi sejak lahir seharusnyer memberi anak susu badan hingga 2 tahun


-----------------
setiap yang hidup, pasti akan mati.. Rajin rajin lah bermuhasabah diri.. supaya dapat kita kuatkan iman kita


Bookmark and Share




  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

Liyana_
WARGA RASMI
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 11894
Posting: 10
Dari: Rawang, Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 12:25


Salam,

13 bulan tu muda sangat untuk diberhentikan penyusuan badan..tak ada lah, saya tak rasa anak dah besar masa tu..

menyusu badan bukan hanya semata-mata mengenyangkan anak, tapi ada rahsia disebaliknya..
Kaum ibu dibekalkan Allah dengan B (paham ek), supaya menjadi tempat anak berlindung bila dia takut, tak selesa dengan dunia (berbanding dengan alam rahim yang sangat selesa), jadi BF (breastfeeding) adalah means (jalan) yang paling senang untuk tenteramkan anak, dan jugak cara paling senang nak kata I love U kat anak, tak payah susah2 nak pesan "amin, mak sayang kamu" berulang2 kali

berapa kali awak (saya pun) nampak anak senyum masa dia tengah menyusu? sambil menghisap dia tersenyum sambil pandang anak mata kita, kat situ terasa sangat kasih sayang melimpah2..(kadang-kadang sampai bergenang air mata saya)..benda ni takkan dapat dengan bottle feed..


Bookmark and Share




  Member Information For Liyana_Profil   Hantar PM kepada Liyana_   Pergi ke Liyana_'s Website   Quote dan BalasQuote

Qamarina
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 23.01.2010
Ahli No: 11845
Posting: 30
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 12:46


Salam..
Harap Puan dapat baca dan menghayati artikel yang Q poskan beberapa hari lalu bertajuk susu ibu bagi merawat masalah sosial.Ada juga di sebut tentang penyusuan yang sempurna.

Bantu Q untuk kempen kesedaran ini,diakhir zaman ini terlalu ramai Ibubapa yang mula menidakkan hak bayi kita mendapatkan apa yang dituntut oleh Islam,maka terjadilah tumbesaran yang tidak normaldisisi Islam.

Q ucapkan salam perkenalan buat pun Liyana
[ Telah diedit oleh: Qamarina pada 11-02-10 12:47 ]


Bookmark and Share




  Member Information For QamarinaProfil   Hantar PM kepada Qamarina   Pergi ke Qamarina's Website   Quote dan BalasQuote

dee_nadya
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 01.04.2009
Ahli No: 10306
Posting: 61
Dari: pantai dalam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-03-10 07:51


huhh..yup BF sangat bagus untuk baby kita...karana dalam susu ibu terdpt protein and antibodi untuk melawan penyakit.....
slain itu...susu ibu dapat mengurangkan risiko obesiti di kalangn kanak-kanak,,,
ada pendapat mengatakan..baby yang minum susu ibu mempunyai iq yang lebih tinggi berbanding baby yang membesar dengan susu formula.....


-----------------
luaran tidak mencerminkan hati yang sebenar..


Bookmark and Share




  Member Information For dee_nadyaProfil   Hantar PM kepada dee_nadya   Quote dan BalasQuote

dee_nadya
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 01.04.2009
Ahli No: 10306
Posting: 61
Dari: pantai dalam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-03-10 07:56


bagi ibu yang bekerja..sukar untuk membiarkan anak menyusu sehingga 2tahun seperti yang digalkkan....tapi lebih cenderung u ceraikan susu lebih awal lagi....
erm...ini salah satu cara penyimpanan susu untuk bayi bagi ibu yang bekerja.....

1-susu boleh dipam ke dalam botol susu dan dimasukkan ke dalam freezer...ia bertahan untuk sebulan..


2-susu yang di simpan di dalam peti sejuk tapi bukan dalam freezer boleh bertahan selama sehar.....

3-susu yang dibiarkan dalam suhu bilik biasa boleh bertahan lebih kurang 4jam,,,,,,


-----------------
luaran tidak mencerminkan hati yang sebenar..


Bookmark and Share




  Member Information For dee_nadyaProfil   Hantar PM kepada dee_nadya   Quote dan BalasQuote

dee_nadya
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 01.04.2009
Ahli No: 10306
Posting: 61
Dari: pantai dalam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-03-10 08:01


SUSU DARI PETI SEJUK.,.
1-keluarkan susu dr freezer dan simpan dalam peti sejuk(bawah freezer)

2-kesokkan harinya..susu boleh dipanaskan dengan cara..
rendam botol susu didalam air panas..
jangan sekali-kali didihkan susu di dalam periuk...ipemanasan susu secara direct...secara terus akan menyebabkan zat2 susu bayi akan hilang.....


-----------------
luaran tidak mencerminkan hati yang sebenar..


Bookmark and Share




  Member Information For dee_nadyaProfil   Hantar PM kepada dee_nadya   Quote dan BalasQuote

Liyana_
WARGA RASMI
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 11894
Posting: 10
Dari: Rawang, Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-03-10 11:51


emm, saya betulkan sikit ye.

1. susu yang baru diperah (masih belum masuk peti ais) boleh bertahan sehingga 4 jam di suhu bilik.
2. susu yang diperah dan diletakkan dibahagian bawah peti sejuk (fridge) boleh bertahan sehingga 72jam
3.susu perah yang dibekukan didalam freezer petia ais satu pintu, boleh bertahan sebulan.
4. susu perah yang dibekukan dalam freezer peti ais 2 pintu dapat bertahan sehingga 3 ke 6 bulan
5. susu perah yang disimpan dalam chest freezer/deep freezer, boleh bertahan sehingga setahun.

Insyallah, semua ibu bekerja mampu menyusukan anak sendiri sehingga 2 tahun. Saya dah mengharungi semua itu, dan alhamdulilah saya amat berpuas hati.

Memang payah bekerja dan mengepam susu. Tapi, hati senang. Anak sulung saya hampir akan menjejak 3 tahun,minggu hadapan. Masih minum susu badan (perahan). Dia menyusu penuh selama 2 tahun, ketika saya masih bekerja. Kemudian, saya berhenti kerja ketika mengandungkan anak kedua. Kini, saya menyusukan anak kedua tanpa setitik air dan makanan. Sudah 8 bulan. Disamping perah untuk anak sulung. Saya cuba untuk eksklusif 2 tahun tanpa makanan dan minuman, mengikut ajaran al-Quran. doakan saya berjaya ya..


Bookmark and Share




  Member Information For Liyana_Profil   Hantar PM kepada Liyana_   Pergi ke Liyana_'s Website   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 09.06.2009
Ahli No: 10716
Posting: 55

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-03-10 14:18


2 tahun waktu yang paling sesuai untuk berhentikan BF..berhenti perlahan2..jangan mendadak..


Bookmark and Share




  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

maisharah
WARGA RASMI
Menyertai: 22.06.2011
Ahli No: 13004
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-06-11 11:22


salam...
saya nak tanya pendapat...anak saya baby girl dah masuk 1 tahun 6bln...masih BF lagi...masalahnya sekarang...dia kurang makan...berat dah underweight...berat dia 7kg lebih saja... susu formula jarang-jarang saja minum... kadang-kadang saya buntu tak tahu nak buat macam mana...dia makan sikit-sikit saja... dia aktif...ada org cakap Kalau lepas susu badan baru kuat makan...betul ke? saya keliru...nak bentikan terus BF kecian pulak kat dia...tolong bagi pendapat ye...atau petua? thank you..=)


Bookmark and Share




  Member Information For maisharahProfil   Hantar PM kepada maisharah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.057504 saat. Lajunya....