Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-11-2017  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Engkau tidak akan memperolehi apa yang engkau sukai melainkan kesabaranmu ke atas apa yang engkau tidak suka..
--
Nabi Isa a.s

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Sheikhengku11
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13694

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 60
Ahli: 0
Jumlah: 60




  Dari Galeri
hai..assalamualaikum..
namer sy SalWaa...
err..per lagi ek??

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 jam, 6 minit yang lalu
nadiah_abdllah: 27 hari yang lalu


Kesihatan
Topik: Ingin rambut sihat?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Kesihatan
    »» Ingin rambut sihat?

Please Mendaftar To Post


Oleh Ingin rambut sihat?

lily_mawar
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 14.11.2007
Ahli No: 8035
Posting: 44
Dari: Singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 23-11-09 23:39


Rambut ibarat mahkota bagi kaum wanita. Oleh itu ramai yang sanggup mengorbankan masa berjam-jam di salon untuk menjalani perawatan yang sekali gus mengorbankan belanja tambahan.


Hakikatnya, selagi rambut itu tidak bermasalah, anda sebenarnya boleh mengamalkan panduan mudah ini agar kesihatannaya terus terpelihara.


1. Jangan gunakan air panas ketika mencuci atau membilas. Suhu yang panas boleh menyebabkan pangkal rambut menjadi kusam dan tidak bercahaya.


2. Perhatikan syampu yang digunakan. Pilihlah yang berformula PH balance yang sesuai utnuk jenis kulit kepala dan rambut anda. Sebaik-baiknya, usah sering menukar jenama syampu.


3. Segera mencuci rambut setiap kali sejurus selepas berenang agar bahan klorin di kolam renang tidak melekat padanya.


4. Cuba hindari daripada menyikat rambut semasa ia dalam keadaan basah. Keringkan rambut terlebih dulu kerana akar dan pangkal rambut yang lembab umumnya amat rapuh.


5. Kurangi penggunaan alat pengering rambut untuk mengeringkan rambut yang basah. Jika perlu sekalipun kurangkan suhunya. Ia mungkin mengambil masa sedikit untuk kering tetapi kesannya lebih baik. Rambut masih mampu lebih berkilau, mudah digayakan dan terhindari daripada masalah kering dan pecah-pecah.


6. Usah percaya pada salah tanggapan tentang perlunya menyikat rambut 100 kali sehari. Ini hanya akan mengakibatkan rambut itu mudah putus.


7. Kurangkan penggunaan mousse atau gel rambut yang mengandungi alkohol agar rambut tidak kering. Jika anda terpaksa menggunakannya, cucilah ia dengan segera dengan syampu clarifying (berformula penjernih). Ia mampu membersihkan sekali gus menghapuskan saki-baki gel dan penyembur rambut.


8. Di samping itu, makanlah makanan berkhasiat bagi membantu anda menjaga kesihatan dan juga kesuburan rambut.


Bookmark and Share




  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

syukur
WARGA RASMI
Menyertai: 27.10.2009
Ahli No: 11538
Posting: 20

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-11-09 13:00


iyakah...?

kadang-kadang saya ada lakukan juga perkara di atas...hmm...bagaimana? nak buat rambut kita jadi halus dan lembut? ada petua tradisi tak?


Bookmark and Share




  Member Information For syukurProfil   Hantar PM kepada syukur   Quote dan BalasQuote

imni_1612
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 19.03.2009
Ahli No: 10129
Posting: 31
Dari: sabak bernam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-09 14:06


Semua yang di atas biasa saya lakukan..namun rambut saya ni masih lagi gugur..sampai satu tahap tu, mak saya kata saya ni boleh botak..itu yang menyebabkan saya selalu jugak tukar jenama shampoo sebab tak pasti mana yang terbaik untuk rambut saya ni..macam mana ye..ada yang menyarankn untuk menggunakn minyak rambut mustika ratu, chem cemai...tapi baunya saya tak tahan..


-----------------
man jadda wa jada



Bookmark and Share




  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-11-09 12:37


sesekali imni gunakanlah santan.. lumurkan santan kat kepala.. tak silap saya, santan ni mengukuhkan akar rambut.. buat seminggu sekali pun tak apa.. try lah dulu ye..


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

imni_1612
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 19.03.2009
Ahli No: 10129
Posting: 31
Dari: sabak bernam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-11-09 22:39


Pada 25-11-09 12:37 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

sesekali imni gunakanlah santan.. lumurkan santan kat kepala.. tak silap saya, santan ni mengukuhkan akar rambut.. buat seminggu sekali pun tak apa.. try lah dulu ye..



maksud akak, sntan kelapa yang pekat tu..lumurkan kat rambut..erm boleh juga try..tak pernah buat lagi tu..erm berapa lama ye..15 minit ok tak?..then basuh rambut macam biasa or kena shampoo?


-----------------
man jadda wa jada



Bookmark and Share




  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-11-09 08:34


yup.. pati santan..
lumurkan kat rambut, biarkan setengah jam ok lah..
nak basuh tu, cuci lah dengan syampu..
Kalau tak nanti, rambut jadi berminyak pulak..


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

miss_yana
WARGA RASMI
Menyertai: 01.09.2009
Ahli No: 11305
Posting: 7
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-11-09 17:53


Pada 25-11-09 12:37 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

sesekali imni gunakanlah santan.. lumurkan santan kat kepala.. tak silap saya, santan ni mengukuhkan akar rambut.. buat seminggu sekali pun tak apa.. try lah dulu ye..



yana nak cuba jugaklah.. :kelip:


Bookmark and Share




  Member Information For miss_yanaProfil   Hantar PM kepada miss_yana   Pergi ke miss_yana's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-12-09 15:03


Betul tu, santan kelapa bagus untuk lebatkan dan lembutkan rambut. Selain dari itu boleh juga ambil daun bunga raya yang direndam seketika dalam air dan letak dikepala buat seketika, kalau paling mudah rajin-rajinlah sapu minyak zaitun pada rambut dan kulit kepala..


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

hudaahmad
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 8882
Posting: 31
Dari: germany

germany   avatar


posticon Posting pada: 01-12-09 15:05


kalau tengok nenek saya kan, dia lumur minyak kelapa, tapi saya tak buat pun :)


-----------------
Nasyid&#<br /><div align=

Bookmark and Share




  Member Information For hudaahmadProfil   Hantar PM kepada hudaahmad   Pergi ke hudaahmad's Website   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 14.03.2009
Ahli No: 10025
Posting: 130
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 16:42


ada yang pakai lotion orang aring... rambot mahkota wanita... of sebab nak kena jaga betul-betul...


-----------------
setiap yang hidup, pasti akan mati.. Rajin rajin lah bermuhasabah diri.. supaya dapat kita kuatkan iman kita


Bookmark and Share




  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

shahzulfairah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 28.03.2009
Ahli No: 10258
Posting: 68
Dari: Selat Tebrau

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-12-09 17:49


santan memang ok.. tapi kena bilas betul agar kulit kepala tak berminyak.. kalau berminyk pula nanti ganggu sistem kulit kepala, rambut akan gugur~ santan ada minyak yang boleh melembabkn rambut, so rmbut akan jadi lebih lembut, aloevera pun berkesan juga..

baru-baru ini saya ada guna syampu lain, apeth jenamanya.. pas asian person rmbut asik gugur saja.. kulit kpla pun rasa tak slesa sangat.. sebelum tu saya guna syampu safi kurma.. okay.. then saya guna balik syampu safi kurna,, rmbut saya kuat balik.. hehehehee.. try lah. mana tau ok kan


Bookmark and Share




  Member Information For shahzulfairahProfil   Hantar PM kepada shahzulfairah   Quote dan BalasQuote

azreen07
WARGA RASMI
Menyertai: 31.12.2009
Ahli No: 11772
Posting: 1
Dari: Putrajaya

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 09:27


saya ada penyelesaian untuk memelihara dan memulihkan rambut yang mengalami masalah seperti; kelemumur, gugur rambut, rambut kering, rambut beruban,.. dan macam-macam lagi masalah rambut,,, menggunakan jus mengkudu asli... hanya ingin membantu... Produk ini alamhdulillah berkesan setelah 3-4 kali penggunaannya.. (untuk yang beruban, sekali penggunaan sudah nampak perubahan? ia bukanlah sejenis dye... tetapi ianya menyerap ke dalam akar rambut...


Bookmark and Share




  Member Information For azreen07Profil   Hantar PM kepada azreen07   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 09:48


jus mengkudu asli tu untuk minum ke? huhu...

shahzulfairah,
saya pun gunakan safi kurma tu.. tapi kurang ok .. hehe.. tengok atas orang juga agaknya..


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 21:46


betul ke brambut pendekni rambut kurang gugur, jika brambut panjang cepat saja gugur?? :berfikir:


-----------------
Success Through Endeavour ;



Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

shahzulfairah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 28.03.2009
Ahli No: 10258
Posting: 68
Dari: Selat Tebrau

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-01-10 11:42


Pada 31-12-09 09:48 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

jus mengkudu asli tu untuk minum ke? huhu...

shahzulfairah,
saya pun gunakan safi kurma tu.. tapi kurang ok .. hehe.. tengok atas orang juga agaknya..



salam

mungkin lah kan.. bergantung pada jenis rambut orang juga.... so soleha pakai syampu apa sekarang


Bookmark and Share




  Member Information For shahzulfairahProfil   Hantar PM kepada shahzulfairah   Quote dan BalasQuote

shahzulfairah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 28.03.2009
Ahli No: 10258
Posting: 68
Dari: Selat Tebrau

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-01-10 11:44


Pada 31-12-09 21:46 , suterakasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

betul ke brambut pendekni rambut kurang gugur, jika brambut panjang cepat saja gugur?? :berfikir:



Salam...

ini pandangan saya saja lah kan.. hehehehe.. buat teori sendiri.. kalau kita rmbut panjang, nutrient yang diperlukn untuk rmbut lebih banyak, so kalau dia tak dapat cakap nutrient, rambut akan mudah rosak, nak dibandingkn dengan rmbut pendek, luas permukaan dia lebih kecil jadi nutrient yang diperolehi mungkin mencukupi dan menjadikn rmbut lebih sihat... hehehe


Bookmark and Share




  Member Information For shahzulfairahProfil   Hantar PM kepada shahzulfairah   Quote dan BalasQuote

shahzulfairah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 28.03.2009
Ahli No: 10258
Posting: 68
Dari: Selat Tebrau

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-01-10 11:44


Pada 31-12-09 21:46 , suterakasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

betul ke brambut pendekni rambut kurang gugur, jika brambut panjang cepat saja gugur?? :berfikir:



Salam...

ini pandangan saya saja lah kan.. hehehehe.. buat teori sendiri.. kalau kita rmbut panjang, nutrient yang diperlukn untuk rmbut lebih banyak, so kalau dia tak dapat cakap nutrient, rambut akan mudah rosak, nak dibandingkn dengan rmbut pendek, luas permukaan dia lebih kecil jadi nutrient yang diperolehi mungkin mencukupi dan menjadikn rmbut lebih sihat... hehehe


Bookmark and Share




  Member Information For shahzulfairahProfil   Hantar PM kepada shahzulfairah   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-01-10 20:12


Saya pun alami masalah keguguran rambut. Tips no 4 tu susah nak diikut. Mesti nak sikat saja lepas mandi.. :(


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-01-10 14:41


Pada 01-01-10 11:42 , shahzulfairah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-12-09 09:48 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

jus mengkudu asli tu untuk minum ke? huhu...

shahzulfairah,
saya pun gunakan safi kurma tu.. tapi kurang ok .. hehe.. tengok atas orang juga agaknya..



salam

mungkin lah kan.. bergantung pada jenis rambut orang juga.... so soleha pakai syampu apa sekarang


masih pakai syampu kurma safi.. banyak lagi, habiskan dulu baru beli yang lain pulak.. :D


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

mael
WARGA RASMI
Menyertai: 05.07.2011
Ahli No: 13035
Posting: 4
Dari: Kedah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-07-11 10:09


salam...kepada sesiapa yang mempunyai masalah dalam penjagaan rambut saya sangat-sangat mengesyorkan anda menggunakan Produk Rafa Aqura Syampu Tudung...InsyaALLAH masalah anda akan selesai

jika anda inginkan maklumat lebih lanjut sila layari laman web ini
( http://sites.google.com/site/fyzulbizsite/home )


Bookmark and Share




  Member Information For maelProfil   Hantar PM kepada mael   Pergi ke mael's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.084652 saat. Lajunya....