Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-11-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
JANGAN kecilkan cita-citamu, kerana cita-cita yang kecil akan menyebabkan seseorang itu mundur dalam gerak langkah perjalanan hidupnya menuju kejayaan

-- Saidina Umar Al-Khatab

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Sufiahadnan74
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13717

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 21
Ahli: 0
Jumlah: 21




  Dari Galeri
ni la gambar ana..gambar ngan anak murid..dah lama dah..masa praktikal thn 2002

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 18 jam, 55 minit yang lalu


Forward Dari E-mel
Topik: Bahaya Paracetamol/Panadol


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Forward Dari E-mel
    »» Bahaya Paracetamol/Panadol

Please Mendaftar To Post


Oleh Bahaya Paracetamol/Panadol

mawarEmas
WARGA RASMI
Menyertai: 08.06.2009
Ahli No: 10700
Posting: 16
Dari: Negeri Sembilan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-10-09 16:59


Assalamualaikum ..
Baru tahu
Panadol Merbahaya


JANGAN AMBIL PANADOL & PANADOL ACTIFAST / SOLUBLE LAGI (TERUTAMA MEREKA YANG ADA GASTRIK)

UNTUK PENGETAHUAN, ikuti sebuah kenyataan benar dari seorang yang mengalaminya...


"Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol... Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.

Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita. Ia merosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.

Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak. Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman.

Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.

Panadol adalah sejenis "painkiller", semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.

Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?

Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang "biasa" ini ke dalam mulut anda.


p/s: mawar dah cuba petua minum minuman isotonik tu bila sakit kepala .. Alhamdulillah,berkesan


-----------------
"Mencari cinta sejati umpama mencari berlian di dlm timbunan kaca,dlm pencariannya kita pasti akan terluka"


Bookmark and Share




  Member Information For mawarEmasProfil   Hantar PM kepada mawarEmas   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.03.2008
Ahli No: 8349
Posting: 126
Dari: bumi Allah-jogjakarta

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-10-09 22:39


salamun alaik..

memang benar artikel tentang paracetamol ini..paracetamol sebenarnya xtoksik kalau diambil sekadar perlu..tapi dosis yang berlebihan mnyebabkn metabolisme paracetamol ini mngikat kuat pada hati..mnyebabkn nekrosis hati iaitu kematian sel2 hati..selain itu bukan sahaja paracetamol yang boleh mnyebabkn kerosakn ginjal..sebenarnya ubat2 yang dieliminasikn mlalui ginjal mnyebabkn ginjal rosak..kebanyakkn ubat memang akan dikeluarkn melalui ginjal melalui urin..contohnya seperti antibiotik,ubat tuberkulosis dll..jika ubat berkenaan terlalu banyak diambil dan dalam jgka masa yang panjang mnyebabkn ginjal terbeban.ditambah pula kalau patient sudah sedia ada mmpunyai penyakit seperti kencing manis,obesiti atau darah tinggi..itu akan memburukkan lagi keadaan ginjal..
selain itu dosis paracetamol juga akan meningkat jika seseorang itu adalah pengamal vegetarian..
apa-apa pun jagalah kesihatan..amalkn pengambilan supplement atau madu untuk kesihatan..jangan selalu stress..
dari stress mnyebabkn sistem imuniti kita lemah dan mmbawa pnyakit..


Bookmark and Share




  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Quote dan BalasQuote

tokcik
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 09.06.2009
Ahli No: 10712
Posting: 129
Dari: perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 10-10-09 21:06


Assalamualaikum
Tokcik pernah buat entry dalam blog tokcik tentang bahaya panadol ni dalam tajuk " panadol oh panadol". Bawah ni petikan daripada blog tokcik..

"Tini, guru GSTL yang dah mula rapat dengan aku dimasukkan ke wad ICU kerana darahnya naik sehingga 200 lebih. Aku diberitahu yang dia terlibat dengan program sukan pada hari Jumaat lepas. Dia mula mengadu pening kepala dan mengalami sedikit demam. Setelah mengambil peperiksaan untuk pengajian Masternya, sakit kepalanya makin bertambah dan dia telah mengambil 10 biji panadol seperti kebiasaanya untuk menahan sakit. Di rumah, dia mulai muntah-muntah dan jatuh pengsan. Ibubapanya membawanya ke hospital dan dia di masukkan terus ke wad ICU kerana koma.
Doktor melakukan pemeriksaan menyeluruh termasuk CT scan dan air tulang belakangnya diambil untuk kajian. Hari ini Rabu. Aku dapat tahu dia mulai sedar dari koma tetapi tidak boleh menerima tetamu selama 72 jam."

Kalau nak tau ceritanya boleh baca dalam label 'pendapat' http://lamanshaniza2u.blogspot.com/


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For tokcikProfil   Hantar PM kepada tokcik   Pergi ke tokcik's Website   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-10-09 20:07


Assalamualaikum
ana memang tak suka paracetamol ini..huhu
selalunya Kalau ambil ubat ini selalu saja akan jadi cirit birit..xsuka2...
sebab itu Kalau sakit tidak ambil paracetamol.. biarkan ia baik sendiri...


-----------------
Success Through Endeavour ;



Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

DHambaAllah
WARGA RASMI
Menyertai: 24.09.2009
Ahli No: 11391
Posting: 20
Dari: Fort Nelson, Kanada

canada   avatar


posticon Posting pada: 21-11-09 10:17


Salam,

Sejak anak dara lagi, saya selalu sakit perut semasa datang bulan.
Sehingga sekarang dah beranak dua pun masih mengalami nya.
Untuk menghilangkan kesakitan itu, tiap-tiap bulan saya mesti telan
dua biji panadol. Saya akan mengambilnya untuk hari pertama
saya datang haid. Alhamdulillah, setelah mengambil nya, perut saya dah tak sakit lagi. Jadi hingga sekarang saya masih mengamalkannya. Dose yang saya ambil pun tak banyak, jadi ok lah.



Bookmark and Share




  Member Information For DHambaAllahProfil   Hantar PM kepada DHambaAllah   Quote dan BalasQuote

faridah_halim79
WARGA RASMI
Menyertai: 01.12.2009
Ahli No: 11658
Posting: 4
Dari: putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-12-09 12:07


salam...panadol ni macam pain killer..fungsinya melegakan kesakitan. memang panadol ada kesan sampingan jika kita ambil dos berlebihan. cuba kita lihat contoh petani..mereka akan menelan panadol bila sakit demam atau sebagainya. tetapi Kenapa mereka boleh survise. sebab golongan petani ni mengeluarkn toksid dalam badan dengan berpeluh. jadi ia tiada masalah bagi golongn yang sering kali melakukan aktiviti yang boleh mengeluarkan peluh. yang bermsalah adalah golongn yang kerja dalam aircond ni lah...yang kurang melakukan aktiviti mengeluarkan peluh..so macamna toksid nak keluar...itu yang menyebabkan pelbagai masalah kesihatan...


Bookmark and Share




  Member Information For faridah_halim79Profil   Hantar PM kepada faridah_halim79   Quote dan BalasQuote

Alisha_Mardhiyah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 17.03.2009
Ahli No: 10083
Posting: 85
Dari: Terengganu-KL-Selangor

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-12-09 13:09


semua ubat memudaratkan jika diambil dalam yang dos berlebihan...
saya, juga ada gastrik... tapi, dr mengesyorkan makan panadol actifast jika sakit kepala...


-----------------
Lilypie First Birthday tickers


Bookmark and Share




  Member Information For Alisha_MardhiyahProfil   Hantar PM kepada Alisha_Mardhiyah   Pergi ke Alisha_Mardhiyah's Website   Quote dan BalasQuote

hudaahmad
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 8882
Posting: 31
Dari: germany

germany   avatar


posticon Posting pada: 01-12-09 14:58


sememangnya semua ubat boleh membahayakan kalau diambil berlebihan, sebab tu ada tulis kat kotak ubat tu mengenai dos yang boleh diambil berdasarkan umur.

kaedah minuman isotonik tu mungkin juga ada kesan sampingan jika diambil berlebihan. kaedah rendaman kaki memang bagus tapi untuk org yang mirgrain tiba-tiba, atau demam sakit kepala yang tak larat nak masak air panas dan sebagainya, paracetamol memang solution yang paling cepat dan memudahkan pesakit. kita kan masa sakit dah tak larat nak buat apa-apa.


-----------------
Nasyid&#<br /><div align=

Bookmark and Share




  Member Information For hudaahmadProfil   Hantar PM kepada hudaahmad   Pergi ke hudaahmad's Website   Quote dan BalasQuote

diniey
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.12.2008
Ahli No: 9493
Posting: 96
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-12-09 15:36


Saya pernah tanya DR homeopati tentang kesan panadol ni....katanya setiap ubat ada kesan sampingan tak kiralah ambik berlebih atau tak...cuma kalau ambik lebih kesan sampingan serta merta...tapi kalau diambil dalam kuantitinterkawal kesan sampingan tetap ada cuma kesannya lambat biasa dalam masa 20 ke 30 tahun....

Dhamba Allah..saya juga mengalami masalah yang sama sampai dah ada anak pun masih lagi senggugut...tapi sekarang saya dah jumpa ubat mujarab....bukan nak promote..tak dapat komisyen pun....pernah dengar produk WARDINA jenama TOK GURU?? Diniey ambik produk tu...alhamdulillah sekarang dah tak sakit lagi. sebelum minum baca fatihah, selawat dan niat untuk hilangkan rasa sakit...


Bookmark and Share




  Member Information For dinieyProfil   Hantar PM kepada diniey   Quote dan BalasQuote

Iman92
WARGA RASMI
Menyertai: 03.12.2008
Ahli No: 9492
Posting: 15
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-12-09 22:40


Assalamualaikum,warga muslimah sekalian..........
     Terima kasih atas information ini memang benar sebab ia memberi banyak penyakit dalam diam2222 dalam jangka masa panjang...


-----------------
Iman adalah mutiara


Bookmark and Share




  Member Information For Iman92Profil   Hantar PM kepada Iman92   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 14.03.2009
Ahli No: 10025
Posting: 130
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 28-01-10 15:23


Selagi kita boleh elak kan untuk memakn panadol, elakkan.. jika tidak dapat di elak kan, makan lah dengan dos yang berkurangan dan minum banyak air.. sekurang kurangnya, sebiji panadol dengan segelas air jarang hangat...
cuba dapat rawatn altenetif dahulu...


-----------------
setiap yang hidup, pasti akan mati.. Rajin rajin lah bermuhasabah diri.. supaya dapat kita kuatkan iman kita


Bookmark and Share




  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

zeti
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 13.06.2009
Ahli No: 10753
Posting: 56

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-01-10 12:58


salam semua

boleh sesiapa beritahu saya apakah minuman isotonik itu?

bagaimana cara mendapatkannya?


Bookmark and Share




  Member Information For zetiProfil   Hantar PM kepada zeti   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 14.03.2009
Ahli No: 10025
Posting: 130
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 30-01-10 14:05


minuman isotonik adalah sports water... seperti 100 plus, H 2 O.. sebaiknya minum yang origanal (yang putih nya), dari minum yang ada flavour.. saya pun kalau tengah sakit perot saya minum 2... docter yang sarankan....


-----------------
setiap yang hidup, pasti akan mati.. Rajin rajin lah bermuhasabah diri.. supaya dapat kita kuatkan iman kita


Bookmark and Share




  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-01-10 10:35


100 plus dan kickapoo adalah dua air bergas yang dicadangkan untuk menggantikan paracetamol.

ia pun sesuai untuk pesakit dehidrasi @ cirit birit. diambil dengan roti berserat @ biskut tawar yang di sapu jem strawberi (bukan majerin @ kaya)

walau bagaimanapun, gas tu perlu dibuang dahulu dengan cara menggoncang air tersebut dan dicampur dengan air. sukatannya sebotol air gas dengan sebotol penuh air kosong.


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.063156 saat. Lajunya....