Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-11-2018  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Kecantikan tidak terletak pada wajah seseorang tapi pada mata yang memandang..

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Swarig123
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13705

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 27
Ahli: 0
Jumlah: 27




  Dari Galeri
saya yusparina ingin mengucapkan salam ukhuwah pada semua yang melayari web ini dan sesiape yang mengenali boleh hubungi saya di email yusparina@yahoo.com

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 1 jam, 37 minit yang lalu
anahusuhana: 7 hari yang lalu
Swarig123: 14 hari yang lalu


Keluargaku
Topik: Dok dengan family bila dah kawin, best ke?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, ummimq
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Keluargaku
    »» Dok dengan family bila dah kawin, best ke?

Please Mendaftar To Post


Oleh Dok dengan family bila dah kawin, best ke?

ummi_solehah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 03.02.2009
Ahli No: 9783
Posting: 57
Dari: JayBee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-05-09 09:25


Assalamualaikum ...

Saya nak minta pengalaman sikit lah, ada tak ukhti2 yang dok dengan family walapun dah ada suami dan anak?..
Saya rasa macam tension lah,.tapi kadang-kadang tak tension, entah lah :-o ..saya dok dengan family,..kadang-kadang ada saja yang tak kena..saya rasa macam saya ni budak-budak, nak tegur lah itu lah ini, lah..padahal saya ni penat bekerja, tapi disebabkan dia org tua dan ibu bapa sendiri, saya ikutkan saja,..tapi kadang-kadang saya tertekan seorang-seorang..
Suami pun ada juga rasa tak senang.. bukan apa saya suami isteri tak kisah kalau nak duduk sama-sama, cuma mereka ni kadang banyak kerenah..entah lah, mereka baru beli rumah,. tapi saya tak sampai hati nak cakap kat mereka, dan tak ada niat pun nak halau..saya pun nak hidup berdikari juga..
xperlah mungkin apa yang berlaku ni hanya ujian buat saya..
:oops:


-----------------
@@Permulaan sabar adalah pahit tapi Manis [email protected]@
[ Telah diedit oleh: ummi_solehah pada 21-05-09 16:33 ]


Bookmark and Share




  Member Information For ummi_solehahProfil   Hantar PM kepada ummi_solehah   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-05-09 13:17


Waalaikumsalam ummi solehah

kakak saya juga sudah berkahwin dan tinggal bersama mak ayah saya..
setakat ni saya tengok ok saja kakak dan suami duduk dengan mak ayah..
maybe sebab kat rumah pun dah tak ada siapa..hanya mak ayah dan adik bongsu saja..
yang lain semua dah duduk jauh..yang sekolah pun,sekolah asrama..
bila cuti saja baru riuh rendah rumah dibuatnya..


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

naswafa
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 22.05.2009
Ahli No: 10600
Posting: 49

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-05-09 10:36


duduk dengan family selepas kawin ada pro kontranye....kena selalu berzikir dan bersih hati...kena pandai mengagihkan segala kemungkinan2 yang berlaku....pandai jaga hati org tua dan elak dari timbulkan masalah.....memang tiade masalah kalau kita berbuat baik dan pohon maaf kalau buat silap....hidup pun bahagia...


Bookmark and Share




  Member Information For naswafaProfil   Hantar PM kepada naswafa   Quote dan BalasQuote

najmiah
WARGA RASMI
Menyertai: 22.05.2009
Ahli No: 10601
Posting: 11
Dari: putrajaya

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-05-09 16:25


Assalamualaikum......

makluman/pandangan saya selaku dah kahwin.
Maaf jika silap sila betulkan.
pada pandangan saya, sebelum berumah tangga, tinggallah anda bersama keluarga nda.tapi apabila dah keluarga keluarlah anda dari rumah ibubapa anda kerana anda telah mempunyai tanggungjawab anda sendiri.mungkin ibubapa anda minta/suka anda tinggal bersama, tapi

pertama - fikirkan keluarga mentua anda(mungkin timbul perasaan cemburu dalam hatinya)

kedua - kita sebagai anak mesti lebihkan suami walaupun dalam rumah mak kita sendiri (pasti kecik hati ibubapa kita pula)

ketiga - sudah menjadi tanggungjawab suami menyediakan rumah untuk berteduh kepada isteri dan anak-anak

keempat - sudah nampak ketidakrasian dalam keluarga tersebut dan dinampakkan kepada menantu (kan jelas tu keluarga tak selesa dah nampak secara tak sengaja)

Thanks sebab sudi baca,saya pun baru saja kahwin cuma sekadar bagi pandangan untuk semua
wasalam.......


Bookmark and Share




  Member Information For najmiahProfil   Hantar PM kepada najmiah   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-05-09 21:19


salam...

sejak hari pertama nikah, kami adik beradik dah diarah keluar ke rumah masing-masing... sebab mama & baba saya kata mulakan untuk berdiri dengan kaki sendiri.

tapi kebetulan pula adik yang bakal nikah pada dec ni akan duduk dengan mertua..... maka agar 'terasa' juga hati mama baba.risau sebab adik tu jenih kerja tak menentu, on-call,post call tak kira masa. manakala mertua dia pula jenih 'kekampungan'. namun kami dah perjelaskan keadaan kerja adik & harap dia & bakal suami adik faham dan tak 'mengongkong' pergerakan kerja adik

akui, memang sebaiknya duduk asing sebab banyak perkara kena belajar. lebih-lebih kalau yang jenih bergantung sangat kat parents. tapi ada juga seronoknya, lebih-lebih kalau mertua pun jenih terbuka.

ikutlah pada diri masing-masing....


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-05-09 09:41


Ikut sunnah kena pindah bila sudah berkahwin iaitu ikut suami walau di rumah kecil sekalipun. Tetapi sekiranya ada keperluan untuk membantu membela ibu bapa yang sudah uzur maka dikira kewajipan anak lelaki dan sebagai menantu perempuan kenalah akur demi syurga seorang suami di bawah tapak kaki ibunya.

Wallahuta'ala a'lam bissawab


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Sejadah_Usang
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 01.09.2009
Ahli No: 11304
Posting: 54
Dari: Subang Jaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-09-09 14:26


Salam

Saya dan suami memang elak dari tinggal bersama family atau pun ada adik beradik atau saudara mara tinggal dengan kami untuk tempoh lama. Sebab kami mahukan privacy dan kebebasan, kalau ada adik suami atau adik saya yang datang dari kampung untuk kerja, mereka tinggal sekejap dan kemudian mereka cari rumah sewa.

apapun terpulang kepada pasangan, kalau kita buat keputusan untuk tinggal dengan keluarga kita sahaja maka kita kena tegas walau apapun terjadi melainkan ianya amat memerlukan kita tinggal dengan family dan diikuti dengan hikmah.

wallahualam,
[ Telah diedit oleh: Sejadah_Usang pada 04-09-09 14:28 ]


Bookmark and Share




  Member Information For Sejadah_UsangProfil   Hantar PM kepada Sejadah_Usang   Quote dan BalasQuote

haina
WARGA RASMI
Menyertai: 20.08.2007
Ahli No: 7795
Posting: 10

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-09-09 09:42


Pada 24-05-09 09:41 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Ikut sunnah kena pindah bila sudah berkahwin iaitu ikut suami walau di rumah kecil sekalipun. Tetapi sekiranya ada keperluan untuk membantu membela ibu bapa yang sudah uzur maka dikira kewajipan anak lelaki dan sebagai menantu perempuan kenalah akur demi syurga seorang suami di bawah tapak kaki ibunya.

Wallahuta'ala a'lam bissawab


Bookmark and Share




  Member Information For hainaProfil   Hantar PM kepada haina   Quote dan BalasQuote

Yoyoy
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 23.07.2009
Ahli No: 11000
Posting: 53
Dari: www.yoyoyspa.com

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-01-10 19:37


kawan saya yang dah kahwin cakap tak best pasal tak boleh main kejar2...

tapi macam kes saya, sekarang saya duduk dengan nenek, dan memang nenek saya seorang-seorang saja, siapa lagi nak teman dan tgkkn nenek kalau saya berpindah. saya pun risau kalau nenek seorang-seorang. Nenek saya cakap kalau saya dah kahwin, selepas ini siapa nak teman kan dia tidur, nenek pula jeles....


-----------------

[ Telah diedit oleh: Yoyoy pada 07-01-10 19:38 ]


Bookmark and Share




  Member Information For YoyoyProfil   Hantar PM kepada Yoyoy   Pergi ke Yoyoy's Website   Quote dan BalasQuote

DHambaAllah
WARGA RASMI
Menyertai: 24.09.2009
Ahli No: 11391
Posting: 20
Dari: Fort Nelson, Kanada

canada   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 16:59


Salam semua,

Sememangnya duduk suami isteri sahaja yang lebih baik. Setelah bernikah, kami suami isteri tinggal dirumah ibubapa saya sehingga dua tahun. Bukan niat nak memebelakangkan ibu bapa tetapi dari pengalaman, duduk sendiri lebih senang. Banyak perkara yang boleh kita lakukan (off course perkara yang betul) tanpa ditegur dan kita juga boleh membuat pilihan sendiri dalam apa-apa hal sekalipun tanpa meminta izin ibubapa. kadang-kadang ibu bapa ni tidak setuju dengan
apa yang kita mahukan.


Bookmark and Share




  Member Information For DHambaAllahProfil   Hantar PM kepada DHambaAllah   Quote dan BalasQuote

zeti
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 13.06.2009
Ahli No: 10753
Posting: 56

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 21:41


salam semua

betul3

mak saya pun dah bagi amaran lepas kawin tak boleh duduk dengan parents sendiri atau mak mertua

nanti akan timbul pelbagai masalah ketidakpuasan hati dari semua pihak

hehe..sekadar bagi pendapat :-D


Bookmark and Share




  Member Information For zetiProfil   Hantar PM kepada zeti   Quote dan BalasQuote

zyan
WARGA RASMI
Menyertai: 21.01.2010
Ahli No: 11838
Posting: 4
Dari: parit raja, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-01-10 09:42


salam..

saya duduk dengan mak mertua saya, mak mertua saya ini baik sangat, baik daripada ibu sendiri rasanya.Kekadang saya pulak ambil thing for granted. Jahat betul saya..tapi ok saja duduk dengan mertua ini, lagi pun kami satu famili saja duduk dengan mereka, dah tak ada adik beradik lain..sebab tu ok agaknya, sebab makcik sebelah rumah saya itu duduk 2-3 famili satu rumah haru biru juga..


-----------------
-----------------------------------------
Solehah Shoppe

http://www.my1stop.com.my/v1/index.php?view=store&lot=651


Bookmark and Share




  Member Information For zyanProfil   Hantar PM kepada zyan   Pergi ke zyan's Website   Quote dan BalasQuote

Alisha_Mardhiyah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 17.03.2009
Ahli No: 10083
Posting: 85
Dari: Terengganu-KL-Selangor

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-01-10 10:40


susah juga sebenarnya...
tapi kena pandai bertolak ansur...
suami pun kena mainkan peranan...


-----------------
Lilypie First Birthday tickers


Bookmark and Share




  Member Information For Alisha_MardhiyahProfil   Hantar PM kepada Alisha_Mardhiyah   Pergi ke Alisha_Mardhiyah's Website   Quote dan BalasQuote

Dla
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 3766
Posting: 74
Dari: alam Cyber

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-01-10 14:49


Salam...

buat ummi solehah...banyakkan bersabar dan zikirullah ye bla rasa tension itu datang...

sememangnya lebih baik duduk rumah sendiri tapi kekadang ada yang perlu tinggal dengan ibubapa

macam saya...sudah 2 tahun tinggal bersama ibubapa mertua...kebetulan tempat kerja saya dalam felda itu juga dan suami, anak lelaki yang paling dekat tempat kejenya dengan mereka...so far alhamdulillah semua baik...bagi mak mertua saya..tiada istilah menantu...banyak ilmu yang saya pelajari darinya, mak juga selalu kongsi pengalaman dan petua dalam membesarkan anak2nya seramai 9 org. Alhamdulillah semua adik-beradik suami saya berjaya ke menara gading (kecuali yang bongsu tengah tunggu result SPM)...

Saya ingin mengingatkan diri saya dan teman-teman yang tinggal bersama ibubapa/mertua...sama-sama lah kita ambil peluang ini menjaga hati dan perasaan mereka disamping kesihatan mereka selagi mereka masih ada. Sentiasa minta maaf dan memaafkan andai hati ada mengguris dan terguris...kita di dunia ini hanya sementara...renung2kan lah...

wasalam...


-----------------
(,) ----> Buat lah sesuatu dengan niat kerana Allah .... & ....
(,) ----> Setiap masalah pasti ada cara penyelesainya


Bookmark and Share




  Member Information For DlaProfil   Hantar PM kepada Dla   Quote dan BalasQuote

warkahwanita
WARGA RASMI
Menyertai: 09.01.2010
Ahli No: 11799
Posting: 11
Dari: kuala lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-01-10 21:33


salam ukhwah...

saya pun dah kahwin... sekarang masih belajar, jadi tak duduk dengan family lah.. sebab mak tak boleh nak tinggalkan kampung.. huhu..
bagi saya terpulang atas individu itu sendiri. memang rasa tak slesa kalau ramai sangat satu rumah tu.. ye lah. kalau mak dudk dengan kita, mesti masa cuti, semua adik-adik akan balik rumah kita.. pening lah sikit.. apa-apa pun saya setuju dengan ummimq.. ikut sunnah.. itulah yang terbaik.


...........................
http://warkahwanita.blogspot.com


Bookmark and Share




  Member Information For warkahwanitaProfil   Hantar PM kepada warkahwanita   Pergi ke warkahwanita's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.078397 saat. Lajunya....