Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-02-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Orang yang hebat ialah orang yang sederhana dalam kata-katanya tetapi hebat dalam tindakannya

-- Confucius

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: sarahhanee
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13720

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 13
Ahli: 0
Jumlah: 13




  Dari Galeri
sesiape kenal saya atau kawan lama saya hubungi saya 012-5705992-yusparina

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 2 jam, 8 minit yang lalu
sarahhanee: 4 hari yang lalu


Al-Quran dan Hadis
Topik: Melupakan kisah silam


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Al-Quran dan Hadis
    »» Melupakan kisah silam

Please Mendaftar To Post


Oleh Melupakan kisah silam

ummi_solehah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 03.02.2009
Ahli No: 9783
Posting: 57
Dari: JayBee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-03-09 15:36


Assalamualaikum

Ada tak ayat2 amalan untuk kita lupakan tetang kisah pahit masa silam yang membuatkan kita sakit hati bila mengenangkannya?


-----------------
@@Permulaan sabar adalah pahit tapi Manis [email protected]@


Bookmark and Share




  Member Information For ummi_solehahProfil   Hantar PM kepada ummi_solehah   Quote dan BalasQuote

najihaalhabsyi
WARGA RASMI
Menyertai: 17.03.2009
Ahli No: 10070
Posting: 4
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 31-03-09 19:17


assalamualaikum..,

jiha tak pasti tentang ini..tapi nak cerita sikit pasal pengalaman pahit ini..

kenangan pahit tak semestinya dilupakan, tapi boleh juga diambil pengajaran..itu lah yang terbaik rasanya..
jika kita benci untuk mengingati kenangan, walaupun kenangan pahit, kemungkinan kita juga akan melupakan kenangan indah yang pernah terjadi dalam hidup...dan ini adalah lebih buruk..


Bookmark and Share




  Member Information For najihaalhabsyiProfil   Hantar PM kepada najihaalhabsyi   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-04-09 08:56


Assalamualaikum

saya yakin dan saya percaya,walaupun kita tak suka kisah silam kita.. tapi kerana kisah silam itu lah yang mengajar kita jadi lebih matang,lebih berpikir panjang dan bijak membuat keputusan.. dan kadang-kadang membuatkan kita menghargai dan menilai erti hidup.

hm kisah silam saya juga kalau boleh nak saya luputkan dari memori ingatan..tapi apa kan daya...kadang-kadang tak termampu nak lupakan..dan saya takkan lupakan.. cukuplah saya jadikan ia sebagai satu pengajaran bagi saya.

pengalaman adalah guru dalam kehidupan..


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

adiknurul
WARGA RASMI
Menyertai: 07.03.2005
Ahli No: 5017
Posting: 12
Dari: jauh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-04-09 22:28


kadang-kadang ada perkara kita nak lupa....
apa daya kita tak mampu lupakan...
maka kita perlu belajar untuk redha..
setiap itu ada hikmahnya....
setiap itu tidak sia-sia....


Bookmark and Share




  Member Information For adiknurulProfil   Hantar PM kepada adiknurul   Quote dan BalasQuote

qalbunnur
WARGA RASMI
Menyertai: 03.03.2009
Ahli No: 9932
Posting: 19
Dari: SARAWAK

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-04-09 11:54


assalamualikum....

imbau lah kisah silam itu..seandainya kita bisa memperoleh kebaikan darinya dan dapat mengubah kearah yang baik...
tapi jangan lah di kenang kisah silam itu andai ia tidak memberi manfaat kepada kita&hanya membuang masa....


-----------------
"STRIVE 4 MARDHATILLAH.."..(^_^)




Bookmark and Share




  Member Information For qalbunnurProfil   Hantar PM kepada qalbunnur   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-04-09 10:54


Assalamualaikum

ayat untuk lupakan kisah silam ana tak pasti lah..
tentu ada setiap masalah ada penyelesaian nya kan? :-)
cuma ana nak kongsi surah untuk tenangkan serta melembutkan hati iaitu surah Al-insyirah...
selain itu zikir "YA latif"...

oh tuhan yang maha penyayang
leraikanlah aku dari keluh kesah
yang membelenggu jiwa dan fikiran
ditambah dengan hasutan syaitan
durjana yang sentiasa mengarahku
kepada kemurkaanmu
kurniakanlah kepadaku ketabahan
tunjukkan ku hikmah segala ketentuan
Moga sinar-Mu berikanku pedoman
Hanya pada-Mu segala ketetapan
Ya Allah kau redhailah diri ini
;-)


-----------------
Success Through Endeavour ;



Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-05-09 09:12


Ada kalanya kisah silam ni sukar kita nak lupakan apatah lagi yang memberi kesan dalam hati kita sendiri..
mohon ketenangan dan perlindungan dari Yang Maha Mengetahui agar jiwa tiada lagi rasa resah dan hati sentiasa tenang biarpun seribut mana sekalipun ombak badai yang melanda..


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

naswafa
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 22.05.2009
Ahli No: 10600
Posting: 49

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-05-09 10:33


nak lupakan kisah silam....lupakan dan buat perancangan masa depan yang lebih baik...tuhan maha pengampun dan pemurah...banyak lagi misi kita pada masa depan dari melayan perasaan yang boleh menyebabkan kita sungul munggul....POSITIF.....


Bookmark and Share




  Member Information For naswafaProfil   Hantar PM kepada naswafa   Quote dan BalasQuote

myway
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 6655
Posting: 429
Dari: on the earth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-05-09 10:45


senang saja. delete atau send ke recycle bin.hihi.
tak pun format memory balik.tak percaya!.
formatlah dengan istighfar & zikrullah.
"dengan mengingati Allah, jiwa dan hati akan tenang"-terjemahan al-Quran.


Bookmark and Share




  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.084619 saat. Lajunya....