Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 06-12-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
"Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari, nescaya banyaklah kepayahan dan kesusahan melaluinya, panjang jalannya dan banyak rintangannya."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: zahirahruslan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13718

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 27
Ahli: 0
Jumlah: 27




  Dari Galeri
Suasana jamuan JK..

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 10 jam, 39 minit yang lalu


Muslimah Surirumah
Topik: Sah tak solat??


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, mazidah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Surirumah
    »» Sah tak solat??

Please Mendaftar To Post


Oleh Sah tak solat??

ummi_solehah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 03.02.2009
Ahli No: 9783
Posting: 57
Dari: JayBee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-09 13:59


Assalamualaikum ,

Sah tak solat saya jika terkeluar angin dari kemaluan saya semasa bersolat?..
walaupun dah berulang kali saya ambil wudhuk, tapi masih ada juga


-----------------
@@Permulaan sabar adalah pahit tapi Manis [email protected]@


Bookmark and Share




  Member Information For ummi_solehahProfil   Hantar PM kepada ummi_solehah   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-03-09 14:07


Assalamualaikum

ummi_solehah boleh klik kat link ni..
http://www.hanan.com.my/viewtopic.php?topic=3836&forum=8


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-03-09 12:50


salam alaik..
ana baru mendengar masalah ini dalam tv9.
cerita tanyalah ustaz.

jawab ustaz tersebut. dibolehkan..
maksudnya sah solatnye..
sebab angin tu dia berlaku di luar kawalan..
dan berterusan.. jenuh lah nak ke balik air sokmo..

ok.. sekadar berkongsi ilmu..
wallahu'alam..


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

ummi_solehah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 03.02.2009
Ahli No: 9783
Posting: 57
Dari: JayBee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-03-09 13:17


Thnx ya,
Saya pernah terbaca dalam satu artikle yang mengatakan masukkan kapas ke dalam faraj tu, saya pun dah pernah cuba tetapi masih ada juga.

Saya rasa pun sah juga, sebab takkan sampai berulang kali nak ambil wudhuk..
betul tak,.


-----------------
@@Permulaan sabar adalah pahit tapi Manis [email protected]@
[ Telah diedit oleh: ummi_solehah pada 17-03-09 13:21 ]


Bookmark and Share




  Member Information For ummi_solehahProfil   Hantar PM kepada ummi_solehah   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-03-09 16:42


Pada 17-03-09 12:50 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

salam alaik..
ana baru mendengar masalah ini dalam tv9.
cerita tanyalah ustaz.

jawab ustaz tersebut. dibolehkan..
maksudnya sah solatnye..
sebab angin tu dia berlaku di luar kawalan..
dan berterusan.. jenuh lah nak ke balik air sokmo..

ok.. sekadar berkongsi ilmu..
wallahu'alam..



Ya betul, kak su pun dengar kat tv9 tanyalah ustaz..


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-06-09 14:01


jika ia keluar semasa sedang solat ,boleh diteruskan solatnya...
begitu juga keputihan.. jika terkeluar [email protected] keputihan semasa menunaikan solat ,boleh diteruskan solat itu.. sah.
tapi jika berlaku ketika mula-mula nak menunaikan solat maka kena ambil wudhuk yang baru..

p/s: maaf Kalau salah ,sila diperbetulkan.


-----------------
Success Through Endeavour ;



Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 09.06.2009
Ahli No: 10716
Posting: 55

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-06-09 16:32


Pada 16-03-09 13:59 , ummi_solehah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum ,

Sah tak solat saya jika terkeluar angin dari kemaluan saya semasa bersolat?..
walaupun dah berulang kali saya ambil wudhuk, tapi masih ada juga



ira pun ada masalah yang same...
ish..kadang-kadang musykil sangat-sangat..
tapi..memang tahu..tengah-tengah sembahyang 2 terkeluar angin 2..
nasib baik lah ada yang boleh tolong jawab kan..
terima kasih kawan-kawan hanan.com :-)


Bookmark and Share




  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA RASMI
Menyertai: 19.03.2009
Ahli No: 10114
Posting: 4
Dari: Tawau to KL

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 22-06-09 16:57


kan bagus ada ruang sembang macam ni memudahkan cara bagi yang tak tahu...good job..


Bookmark and Share




  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

mawarEmas
WARGA RASMI
Menyertai: 08.06.2009
Ahli No: 10700
Posting: 16
Dari: Negeri Sembilan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-06-09 21:34


Pada 16-03-09 13:59 , ummi_solehah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum ,

Sah tak solat saya jika terkeluar angin dari kemaluan saya semasa bersolat?..
walaupun dah berulang kali saya ambil wudhuk, tapi masih ada juga



Waalaikummussalam ..
mawar pun pernah alami perkara ni .. timbul rasa was²,terus berenti ambik wuduk semula sebab dah tak tau .. ingat mawar saja yang jadi :malu: tapi sekarang dah tahu .. terima kasih pada yang menjawab :kelip: .. tapi kalau terasa macam ada air yang keluar,solat tu sah jugak .. sebab kita perempuan ni,bila basuh bahagian tu,kadang² termasuk air .. then bila solat,especially time sujud mesti terasa .. kerap berlaku pada wanita yang dah lepas bersalin .. kemusykilan ni mawar ada rujuk dekat doktor yang tahu tentang ni .. doktor muslimah :-)


-----------------
"Mencari cinta sejati umpama mencari berlian di dlm timbunan kaca,dlm pencariannya kita pasti akan terluka"


Bookmark and Share




  Member Information For mawarEmasProfil   Hantar PM kepada mawarEmas   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
© Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.071904 saat. Lajunya....