Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 11-12-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Orang yang hebat ialah orang yang sederhana dalam kata-katanya tetapi hebat dalam tindakannya

-- Confucius

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: zahirahruslan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13718

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 19
Ahli: 0
Jumlah: 19




  Dari Galeri
Salam perkenalan dari ana...

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 12 jam, 15 minit yang lalu


Luahan Hatiku
Topik: solat istikarah atau hajat?mana satu?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» solat istikarah atau hajat?mana satu?

Please Mendaftar To Post


Oleh solat istikarah atau hajat?mana satu?

hanku
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 27.01.2009
Ahli No: 9740
Posting: 136
Dari: cheras

malaysia  


posticon Posting pada: 30-01-09 22:21


assalamualaikum...

saya kat kat sini ada keraguan sikit mengenai istikarah&solat hajat...kawan saya mengadu pada saya pasal masalah dia ni .ayat yang di gunanya 'sesuatu'..seolah-olah tak mahu berterus terang..garu kpla jugak saya dibuatnya...menurut dia..dia tu mahukan sesuatu tu,dia memang berhajat dan bersungguh-sungguh mahukan sesuatu tu..jadi dia ni boleh buat solat hajat kan?sebelum tidur dia selalu buat solat hajat...dan mohon di perkenankan..tapi kadang-kadang dia rasa kecewa dan rasa pts asa..tapi dia memang tak mahu miss benda tu..dia akan terus berdoa untuk berjaya dapatkan apa yang di idamkan tapi untuk berusaha ke arah tu agak terhad dan kadang-kadang nampak macam mustahil.tapi dalam hatinya tetap mahu..dia bertanya pada saya..adakah dia dalam keraguan? adakah perlu dia teruskan atau berhenti?solat istikarah atau hajat?saya pun binggung memikirkan situasi dia ni..boleh sesiapa bantu saya?
[ Telah diedit oleh: hanku pada 30-01-09 22:26 ]


Bookmark and Share




  Member Information For hankuProfil   Hantar PM kepada hanku   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-01-09 13:00


salamun alaik.

em. ana bagi pandangan kerdil dari perpektif ana..
sebelum tu.. ana copy paste dulu artikel ni.
petik dari blog ustz. zahazan.

Ya Allah ilhamkan daku petunjukMu( solat Sunat Istikharah )

Maksud Istikharah :
Istikhorah maksudnya meminta Allah mengilhamkan
sesuatu dalam sesuatu urusan.Istikhorah
merupakan senjata orang yang beriman dalam menghadapi urusan agar dapat membuat pilihan yang tepat yang melibatkan pemilihan bakal pasangan , rumah kenderaan , kerja dan sebagainya.
Doa ini biasanya diamalkan selepas solat sunat istikhorah yang boleh dilakukan pada bila-bila masa .

Kaifiat solat sunat istikhorah ini ialah dengan membaca sebarang surah selepas al-Fatihah , kerana tiada sebarang dalil yang menetapkan bacaan surah tertentu . Tiada sebarang keterangan yang menunjukkan seseorang yang bersolat sunat ini akan memperolehi petanda tertentu melalui mimpi atau sebagainya . Namun begitu jika berlaku petunjuk seperti itu , ia merupakan nikmat Allah .


Maksudnya : “Ya Allah , Sesungguhnya aku memohon petunjukMu untuk membuat pilihan yang tepat dengan ilmuMu dan aku memohon kekuatn kepadaMu ( untuk mendapat penyelesaian )
dengan kekuasaanMu , aku memohon dari anugerahMu yang maha agung , sesungguhnya Engkau maha berkuasa ,
sedangkan aku tidak , Engkau maha mengetahui sedangkan aku tidak , dan Engkau maha mengetahui perkara yang ghaib .
Ya Allah , apabila Engkau mengetahui bahawa urusan ini
………( disebutkan hajatnya ) baik untukku dalam urusan agamaku , hidupku dan kesudahanku , maka mudahkanlah bagiku dalam urusan itu , kemudian kurniakanlah berkat kepadaku .
Akan tetapi bila Engkau mengetahui bahawa persoalan itu lebih bahaya kepadaku dalam agamaku , kehidupanku dan kesudahanku , maka elakkanlah aku daripadanya, kemudian takdirkan bagiku segala perkara yang baik di mana saja an berilah RidhaMu kepadaku”.


Sila Lihat Buku Panduan Solat Sunat masa Kini ,
anda Us Ab Rahman Mohamed, terbitan Telaga Biru Sdn Bhd .
Riwayat al-Bukhari no 1162 , 6382 , Abu Daud no 1540 .
Untuk maklumat lanjut .

!!! QUOTE !!!

dia bertanya pada saya..adakah dia dalam keraguan? adakah perlu dia teruskan atau berhenti?solat istikarah atau hajat?saya pun binggung memikirkan situasi dia ni..boleh sesiapa bantu saya?



ok..
yumkin situasi sahabat tu, ada persamaan dengan apa yang ana sedang lalui.
kadangkala kita ingin kan sesuatu. namun, halangan, kekangan menimpa. apapun, kena kuatkan semangat. motivator terbaik adalah KITA SEndiri sebenarnya. tapi...nobody is perfect!

thats why, kita perlu ada sahabat...atau somebody yang boleh add on.. give advice etc. sebab kita akan sure ada rasa down..slow.. sedih..happy.hatta itukan memang lumrah alam.pusingn yang tak dapat tidak kita kena hadapi.

bagi kes di atas, hajat yang sahabat nak tu.. maybe yang boleh dicapai.
maksudnya.. barang.org or something yang boleh dipegang.
jadi, banyakkan solat hajat.sambil usaha ke arah untuk mencapai that thing kena kuat..ikhtiar.. :jangan: saranan ni, untuk diri ana juga.huhu.

untuk solat istikharah.. most probaly.. kita mohon petunjuk.
untuk memilih..kerja..program mana nak pergi.au pilihan hati.
berbalik pada maksud doa istikharah..
baik untukku dalam urusan agamaku , hidupku dan kesudahanku , maka mudahkanlah bagiku dalam urusan itu , kemudian kurniakanlah berkat kepadaku .


jadi, apa yang penting. just continue..istikharah.bagus andai kita dapat maintain tiap mlm.. yakni lepas isyak. insyaallah pabila kita biasa lakukan, tiap keputusan mudah nak decide. tak percaya?
hehe..try test ek!

justeru... ambil masa juga untuk dapatkan NUR .banyakkan sabar..
insyaallah..ada hikmah tiap ketentuanNya.

wallahu'alam. :-D


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..
[ Telah diedit oleh: simpLe_sHida pada 31-01-09 13:04 ]


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

anshu
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 29.01.2009
Ahli No: 9759
Posting: 21
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 31-01-09 20:23


hm...apa kata suruh saja kawan hanku buat due-due solat...bukannya banyak pun...tak rugi pun...pahala pun dapat...ye tak...:-)


Bookmark and Share




  Member Information For anshuProfil   Hantar PM kepada anshu   Quote dan BalasQuote

ummi_solehah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 03.02.2009
Ahli No: 9783
Posting: 57
Dari: JayBee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 09:37


Assalamualaikum ..
yang setahu saya apa-apa solat sunat yang nak dilakukan, seelok2nya kita perlu solat sunat Taubat dulu, betul tak? :kelip:


-----------------
@@Permulaan sabar adalah pahit tapi Manis [email protected]@


Bookmark and Share




  Member Information For ummi_solehahProfil   Hantar PM kepada ummi_solehah   Quote dan BalasQuote

diniey
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.12.2008
Ahli No: 9493
Posting: 96
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 15:22


saya pernah alami situasi sebegitu...tapi ay ikut apa yang guru pernah ajar...masa bangun tengah malam mulakan dengan sunat tahajjud, lepas tu solat taubat..kdian solat hajat mta Allah bagi petunjuk dan akhir sekali solat istikharah.


Bookmark and Share




  Member Information For dinieyProfil   Hantar PM kepada diniey   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.058853 saat. Lajunya....