Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-02-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Saya tidak mengukur kejayaan seseorang berdasarkan berapa tinggi yang dia boleh panjat, tetapi berdasarkan berapa tinggi dia boleh melantun semula selepas jatuh

-- Tokoh Pemimpin

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: citey
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13721

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 14
Ahli: 0
Jumlah: 14




  Dari Galeri
Assalamualaikum. Inila kita.. Salam ukhwah...

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 2 hari yang lalu
nishazainal: 5 hari yang lalu
sarahhanee: 10 hari yang lalu


Luahan Hatiku
Topik: Kenapa susah memaafkan orang?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» Kenapa susah memaafkan orang?

Please Mendaftar To Post


Oleh Kenapa susah memaafkan orang?

Nabilah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 37
Posting: 241
Dari: PeYrOcK....;)

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-04-03 13:44


Assalammualaikum...
Kenapa ye,kalau seseorang tu buat salah kat kita,rasa susah je nak maafkan kesalahan dia..Walaupun kita dah lafazkan maaf kat dia,tapi dalam hati ni ada jugak terdetik rasa geram/tak puas hati/meluat dekat org yg buat salah kat kita tu..Kiranya macam tak ikhlas la kita maafkan dia..
Tambahan pulak kalau kawan kita tu pernah buat salah kat kita 2,3 kali..Rasa macam xnak bersahabat dah kalau dia buat camtu...Betul tak?


Bookmark and Share




  Member Information For NabilahProfil   Hantar PM kepada Nabilah   Quote dan BalasQuote

kaklong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 551
Posting: 155
Dari: darul ridzuan

brunei  


posticon Posting pada: 30-04-03 16:11


waa'laikummussalam...
kaklong bukannya pandai sangat nak bagi nasihat ni. tapi kan, nabilah cubalah formula ni.."ingat 2 perkara, lupakan 2 perkara"
ingat...1-salah kita pada orang.
2-jasa orang pada kita.

lupakan....1-jasa kita pada orang.
2-salah orang pada kita.

jangan terlalu ikut perasaan. mohon pada Allah semoga dipelihara hati kita dari sifat benci sesama manusia..ok...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For kaklongProfil   Hantar PM kepada kaklong   Quote dan BalasQuote

Nabilah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 37
Posting: 241
Dari: PeYrOcK....;)

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-04-03 16:29


Terima kasih kaklong...Itula,kekadang tu terikut sangat perasaan....


Bookmark and Share




  Member Information For NabilahProfil   Hantar PM kepada Nabilah   Quote dan BalasQuote

budakinsaf
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 595
Posting: 122

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 10:45


assalamualaikum...
mmmm...mmg la susah nak maafkan org.tapi saya sokong ngan kaklong.itu cara terbaik la rasanya.lagipun sedangkan nabi pun maafkan umatnya siapa la kita ni tak maafkan org.

-----------------
CiNTa YaNG ABaDi...CiNTa PaDa ALLaH




Bookmark and Share




  Member Information For budakinsafProfil   Hantar PM kepada budakinsaf   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 11:15


assalamualaikum wb...
Quote:

On 2003-04-30 16:11, kaklong wrote:
nabilah cubalah formula ni.."ingat 2 perkara, lupakan 2 perkara"
ingat...1-salah kita pada orang.
2-jasa orang pada kita.

lupakan....1-jasa kita pada orang.
2-salah orang pada kita.

jangan terlalu ikut perasaan. mohon pada Allah semoga dipelihara hati kita dari sifat benci sesama manusia..ok



akak setuju dgn pendapat kak long. ada betulnya juga formula yang diberikan itu. akak mmg tak pandai nak bagi apa2 formula cuma akak boleh pesan yang ini.....

bayangkan kalau kita berada ditempat org yang menjadi mangsa (bukan yang memaafkan tapi yang meminta maaf).. kalau kita buat salah, tapi kita tidak dimaafkan @ dimaafkan hanya dgn bicara mulut.... mesti kite sedihkan..??

lagipun Allah memberikan kita akal,hati dan perasaan .. nah gunakan ketiga-tiganya dalam menangani masalah yang begini. percayalah bile kita sudah boleh memafkan seseorang itu, perjalanan hidup kita lebih senang dan teratur.... akak pernah melaluinya

mmm kalau kita dah maafkan seseorang itu tapi tak ikhlas..apa yang kita rasa...?kita tak senang duduk.., resah gelisah semuanya ada..lepastu timbul perasaan bersalah dalam hati.., walaupun hakikatnya yang bersalah bukan kita tapi dia.... nah nanti rasa sakit tu balik pada kita betul tak?

mm pikir-pikirkan..


-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

kembara_nilam
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 1261
Posting: 49
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 11:17


Assalamualaikum..

just nak kongsi nasihat kawan saya pd saya bbrp waktu lalu..

"belajarlah memaafkan org lain"

"jgn ragu2 menghulurkan kemaafan kerana kita ni bermasyarakat dgn manusia bknnya malaikat"

"marah tu haq Allah,kita sbg hamba tak elok ambik haq Dia"

nasihat saya pulak..kalau rasa nak marah tu...ambik wuduk..tak pun just basuh muka tu..nanti sejuklah hati tu..insyaAllah

emm..akak rasa kalau kita nak maafkan org lain kita kena ikhlas dik..anggaplah semua tu satu cubaan dlm hidup ni..maafkan dia dgn sepenuh hati..insan mana yg tak pernah buat salah...sama2 lah kita memaafkan org ye..

kak izah

-----------------
" Semalam, hari ini dan esok banyak perbezaannya namun segalanya bermula dari kita, kita yang mengundang kemanisan, kita juga yang mengundang kepahitan, namun segalanya bermula dari diri kita."


Bookmark and Share




  Member Information For kembara_nilamProfil   Hantar PM kepada kembara_nilam   Quote dan BalasQuote

wardatulislamiyah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 26.05.2003
Ahli No: 1456
Posting: 34
Dari: iium

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 13:06


Assalamualaikum...

MARAH...itulah nafsu namanya...bila org wat salah kat kita,hati nih cepat jer rasa nak mendidih... itu yang tak baik tu..sebab itulah kita diberi cara nak mengawal marah kita...bila sedang berdiri,kita duduk..kalau tak berkesan gak,basuh muka...
kalo tak leh gak,berwuduk...kalu tak leh gak solat sunat 2 rakaat...

apabila marah reda,insyaAllah kita pasti akan maafkan org yang buat salah tu... cuba kita fikirkan balik,kesian kat orang yang buat salah tu,kalau dia ditkdirkan meniggalkan dunia ni dalam keadaan kita masih tak memaafkan kesalahan dia,bukankah dia akan terseksa nanti...

oleh itu,sahabiyah semua...kita kena muhasabah diri kita selalu...kalau kita ada marahkan org, apa salahnya kita maafkan dia...moga2 jika kita ada buat salah kat org lain,kta akan dimaafkan juga... wallahu'alam...


Bookmark and Share




  Member Information For wardatulislamiyahProfil   Hantar PM kepada wardatulislamiyah   Pergi ke wardatulislamiyah's Website   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 56
Posting: 52
Dari: MCIIUM

usa   avatar


posticon Posting pada: 27-05-03 13:21


betul cakap kaklong.

hidup kalau nak bahagia, lupakan salah orang pada kita. Sebaliknya ingatlah salah kita pada orang. Insya Allah kita takkan ulang kesilapan yang sama. Orang mukimin takkan ulang kesilapan berulang kali, kan?


Bookmark and Share




  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Maryam's MSNM Number Is maryamira   Quote dan BalasQuote

mujahidahsolihah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 02.06.2003
Ahli No: 1583
Posting: 29
Dari: kelate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-06-03 13:11


berFIKIRlah secara POSITIF.....

-----------------
ReMaJa Du'At PeMBeLa MaRtAbAt UmMaH


Bookmark and Share




  Member Information For mujahidahsolihahProfil   Hantar PM kepada mujahidahsolihah   mujahidahsolihah's MSNM Number Is niksolihahmujahidah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.059016 saat. Lajunya....