Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 11-12-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Ketidakmampuan itu adalah malapetaka, kesabaran adalah keberanian, zuhud adalah kekayaan, pengendalian diri adalah perisai (terhadap dosa) dan sahabat terbaik dalam penyerahan (kepada Allah)
--
Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: zahirahruslan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13718

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 12
Ahli: 0
Jumlah: 12




  Dari Galeri
Assalaamualaikum..

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 13 jam, 34 minit yang lalu


Ukhwah
Topik: -usrah ONLine musLImah onLy-


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, halesolurun_84
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Ukhwah
    »» -usrah ONLine musLImah onLy-

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh -usrah ONLine musLImah onLy-

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-06-08 12:11


salam alaik...
erm, ok rasanya buka di topik lintas langsung..
kerna usrah online ni melintas secara langsung..hihi..

hasil diskusi ana bersama sahabat ukhwah...
kami mendecide untuk menganjurkan
liqa'.. usrah Online untuk warga Ukhwah.com khususan..
dan amnya pada sahabat-sahabat antunna..

so, ana harap hanya muslimat sahaja yang posting dalam ni..
tiada muslimin yang menyempitkan rongga.ruang bagi topik ni..

kenyataan di atas JElas lagit Terang..
Kalau tak terang kena pakai spec..

pada antunna yang nak join..
just drop by your ym id..here..
nanti sama-sama kita add..

naqibah.. antara kalangan sahabat ana..
insyallah.. ummiq juga akan turut diskusi...

tentang waktu..
ana usulkan wekdays..
eiter isnin.selasa o rabu mlm.

** Kenapa tak pilih hari lain..
sebab khmis..ramai yang ada usrah...lain-lain hal..
jumaat.sabtu.ahad.. ramai terlibat dengan program..

tapi..kalau yang free, antunna boleh saja go on...
kita buat sebulan 2 kali..
o nak buat tiap minggu??
insyallah.. by next week boleh mula..

tarikh cadangan 1 / 2 julai..
masa 9.15mlm.

lokasi terpilih.. sendiri punya pc.laptoplaa..
tajuk akan diwar-warkan sebelum usrah Online bermula..

ni ym id ana..
nanti add lah..

simple_shida

segala tambahan cadangan...
sila ajukan..
juga tajuk-tajuk boleh kita bincangkan di sini..

pada muslimin.. hanya TATAp.. baca pelan-pelan topik ni..
antum dilarang POSting.. hihii..

syukran.. ilalliqa'.. wallahu'alam..


http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?&forum=60&topic=38095


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidahansorullah
WARGA RASMI
Menyertai: 21.06.2008
Ahli No: 8614
Posting: 3
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 24-06-08 16:01


insyaALLAH..
add kir_kus


Bookmark and Share




  Member Information For mujahidahansorullahProfil   Hantar PM kepada mujahidahansorullah   Quote dan BalasQuote

IrisS
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 13.11.2006
Ahli No: 7037
Posting: 21
Dari: UsM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-06-08 22:07


my id iriss_eureka


Bookmark and Share




  Member Information For IrisSProfil   Hantar PM kepada IrisS   Quote dan BalasQuote

AuRuM
WARGA RASMI
Menyertai: 25.01.2006
Ahli No: 6245
Posting: 3

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-06-08 10:56


salam...

my id : melur_draja


Bookmark and Share




  Member Information For AuRuMProfil   Hantar PM kepada AuRuM   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-06-08 12:15


simple_shida
aliftayaha_1881
awan_biru85
senyumsokmo_86
selagiadacahaya
mujahidah_aljadeed
nur_petunjuk88
lp_gurlz2000
dimah_purple008
daquayza_de9th
ayukhuwah
shaikadir
yati2302
nrhikmah83
izzahtulwidad
wsyahida
acudiah
listerene
lina_mursyidah
wardatul_asywaq
maton_88
syazni_syaz
f_fa87
hanc1003_war
redgirls_89
sutera_kasih85
aierah_me
Qing_er
ashila_waheeda
niknasriah
cahayahati_delima
ainulhakimah5530
nys6235
missgenuine_ina
melur_draja
iriss_eureka
kir_kus

syukran pada yang nak join...
tolong.. tolong update juga nama dalam www.hanan.com.my

boleh ye.. taip kali new ym ID
just copy.. add your ym ID..
syukran.. arigato


http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=38095&forum=60&start=0


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 3118
Posting: 74
Dari: bumi allah

senegal   avatar


posticon Posting pada: 26-06-08 13:14


hmm.. lama tak masuk hanan.. dah lain benar wajahnya...


Bookmark and Share




  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-06-08 11:10


simple_shida
aliftayaha_1881
awan_biru85
senyumsokmo_86
selagiadacahaya
mujahidah_aljadeed
nur_petunjuk88
lp_gurlz2000
dimah_purple008
daquayza_de9th
ayukhuwah
shaikadir
yati2302
nrhikmah83
izzahtulwidad
wsyahida
acudiah
listerene
lina_mursyidah
wardatul_asywaq
maton_88
syazni_syaz
f_fa87
hanc1003_war
redgirls_89
sutera_kasih85-->nur_syakirah_omar
aierah_me
Qing_er
ashila_waheeda
niknasriah
cahayahati_delima
ainulhakimah5530
nys6235
missgenuine_ina
melur_draja
iriss_eureka
kir_kus
niza_ati
mia_nerd143
myhoneymail
nur_syatila
tam_mirh
bibi_raihana
zulaika2410-->ika2410


-----------------
Success Through Endeavour ;



Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-06-08 16:46


Salam alaik..
Ana dengan kerdil lagi kecilnye..hihi..
Ingin mengumumkn..

usrah al awal..
Pada isnin 30 JUN 2008 - ISNIN.. ini untuk usrah UMUM..
Maknanya.. semua sahabat ukhwah yang nak joinn usrah..
Kita sama-sama buat liqa’( perjumpaan.pertemuan)
al awal..pertama dahulu..

Diikuti dengan usrah team wahid-1 pada 1 JULAI 2008 – selasa

Usrah team isnani -2 pada 2 JULAI 2008 – rabu.

Memandangkan bilangan muslimat yang nak join.. alhamdulillah..
subhanallah.. menggalakkan…
( antunna antara insan yang terpilih dan dipilih
Ana divide bagi kumpulan kecil. Jadinya, terpulang pada antunna..

Andai antunna free SELASA free.. maka online lah Selasa..
kalau hari RABU free saja..
maka online lah RABU.. tapi Kalau hari-hari free.. alhamdulillah..ehehhe..

Insyaallah, 2 hari tersebut akan ada sahabat ana..
yakni naqibah ( ketua) yang lead..

Usrah Online akan bermula jam 9.15malam
– lebih kurang jm10.45mlm tamat.

Ana minta pendapat ramai..
either nak buat tiap minggu or 2 minggu sekali..
nanti, antunna diskusi di akhir usrah next week dengan sahabat lain.

Jadi, mohon pada yang volunteer untuk
LISt tarikh usrah untuk next..next punya..
Diposting by next week.
Ini bagi memudahkan kita meReminder dalam hp.
Mencatit dalam planner dan juga bulatkan dalam takwim..


Untuk liqa’ al awal.. ISNIN- untuk usrah UMUM.

SELASA dan RABu next week..
Tajuk.. untuk diskusi USRAh minggu depan ialah

MANISNYA UKHWAh … RefLeksi kemantapan Aqidah.

Sub-sub soff yang ana buat di atas cuma cadangan..
antunna boleh saja ubah sendiri ikut kesesuaian masa…
ana ikut turutan saja dalam topic..
jadi, jemputla masuk untuk liqa’ hari-hari yang antunna free..

sebelum kita mulakan majlis ilmu..
ana berpesan pada diri ana yang faqir…
kita ambil wuduk..
( bagus amalkan sokmo.. bukan sahaja p usrah saja. )

boleh terbitkan satu buku baru..
khususan USRAH ONLINE UKHWAH.com
kalau tak pun.. save hiwar ( perbualan )-usrah nanti..
masuk dalam word..
create tajuk USRAH ONLINE UKHWAH.com

Mohon kita sama-sama baca rukun dan
info yang dalam link di bawah.
moga kita dapat faham dengan fluent usrah ni guane…
Ini cuma sebagai peringatan kita bersama..
kerna manusia ni kadangkala lupa..
terleka dengan banyak perkara..
especially pada yang menaip kata-kata ni..huhu..

usrah ONLINe ini, akan dikendalikan dengan menaip..
kalau soff naqibah ada speaker.. alhamdulillah.. boleh bersuara terus.. yang lain pasang speaker.. tapi, kalau tiada… kita akan menaip.. jadi, sama-sama kita khusyuk dan diskusi dengan aman.harmoni lagi ditambah dengan suasana mahabbah..
insyaalllah.

moga liqa’ kita dirahmati.diberkati oleh Allah s.buat.

Antara firman Allah dan hadis ialah: Orang-orang mukmin itu
bersaudara-mara. (Al-Hujarat, 26:10)

Berpeganglah dengan tali Allah
semuanya dan janganlah kamu berpecah-belah.
(Ali Imran, 3:103)

Orang mukmin bagi orang mukmin itu laksana bangunan yang sebahagiannya memperkuatkan sebahagian yang lain.
(Hadis riwayat ….)

Orang muslim ialah saudara bagi muslim yang lain; ia tidak menzaliminya dan tidak
juga membiarkannya. (Hadis riwayat ….)

Wallahu’alam..
segala kemuskilan.persoalan etc.. ym ana simple_shida


http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=38095&forum=60&#f546874


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-06-08 16:47


ok.. ini cuma soff cadangan ana..
ana hanya letak nama antunna..
kerna ana tak ketahuan bila antunna free..
lagi percuma masa..hihii..

nama bold.. insyaallah.. naqibah..
( maaf, ada yang tak mintk izin..hehe..nanti ana ym ye..)
au nanti akan banyak lagi nama-nama yang bakal diBOLD.

usrah

team wahid-1 pada 1 JULAI 2008 – selasa

selasa-

simple_shida
aliftayaha_1881
awan_biru85
senyumsokmo_86
selagiadacahaya
mujahidah_aljadeed
nur_petunjuk88
lp_gurlz2000
dimah_purple008
daquayza_de9th
bibiraihana
cute_felisdomesticus
cahayahati_delima
ainulhakimah5530
nys6235
missgenuine_ina
mia_nerd143
myhoneymail
nur_syatila
tam_mirh
zulaika2410
niknasriah
syauqah_el_wardah
ummi_mmas
dimah_hr
angah_irine




Usrah

team isnani -2 pada 2 JULAI 2008 – rabu.

-rabu-

ayukhuwah
shaikadir
yati2302
nrhikmah83
izzahtulwidad
wsyahida
acudiah

listerene
lina_mursyidah
wardatul_asywaq
melur_draja
iriss_eureka
kir_kus
niza_ati
maton_88
syazni_syaz
f_fa87
hanc1003_war
redgirls_89
sutera_kasih85
aierah_me
Qing_er
ashila_waheeda
marjan_islam
idayah_dd
nhkamaruddin

ana merasakan..pasti ada ym ID tambahan lagi..
nanti antunna masuk sahaja sama ada hari selasa au ( atau ) rabu.
kita jumpa di usrah pembukaan.. yakni usrah UMUM..
ISNIN 30 jun 2008 jam 9.15pm.
lokasi depan skrin pc.laptop masing-masing..

insyaallah.. wallahua'lam..


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..
[ Telah diedit oleh: simpLe_sHida pada 29-06-08 16:55 ]


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-06-08 16:48


usrah pembukaan.. yakni usrah UMUM..
ISNIN 30 jun 2008 jam 9.15pm.


untuk usrah UMUM ni..
agenda taaruf.. kemudian briefing tentang
apa itu USRAH
rukun USRAH
ADAB usrah
pelaksanaan USRAH
tugas NAQIBAh
dll..

mohon sahabat baca sikit artikel dalam ukhwah.com
dalam mana-mana sumber tentang USRAH.

http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=37905&forum=22&#f543354

MAKSUD USRAH
Islam memandang sangat mustahak pembentukan ikatan perpaduan untuk penganutnya. Ikatan itu dinamakan usrah. Melalui usrah kita dapat memimpin penganut Islam ke arah contoh-contoh pujian yang tinggi disamping memperkukuh ikatan yang sedia ada. Selain itu, mutu ukhwah antara sesama ahli boleh ditingkatkan, iaitu dengan merealisasikan teori dalam perbuatan dan amalan. Oleh itu, kita hendaklah memandang berat perkara ini dan bersedia untuk menjadi batu bata yang sihat lagi berguna kepada bangunan keluarga bentukan yang mulia ini, iaitu
keluarga Islam.

RUKUN USRAH
Rukun ikatan usrah ini tiga perkara iaitu berkenalan, bersefahaman, dan berimbangan. Kita hendaklah mengambil berat perkara ini dan bersungguh-sungguh menjayakannya supaya ikatan itu tidaklah semata-mata menjadi beban yang tidak bererti.

ana titipkan sedikit RUKUn USRAH.


RUKUN USRAH
1. Taaruf
Taaruf bermaksud berkenalan secara mendalam hingga menimbulkan kasih sayang dengan tujuan al-hubbufillah.

Firman Allah: Maksudnya:Sesungguhnya orang-orang mukmin itu bersaudara ....." Dan Sabda Rasulullah s.a.w., maksudnya: Orang yang beriman dengan orang yang beriman yang lain laksana satu binaan, saling kuat menguat antara satu dengan yang lain. Sabda Rasulullah s.a.w., maksudnya: Kami mengasihi saudara kerana dia adalah saudara pada jalan Allah.

Di samping itu sikap mahabbah mesti di buktikan dalam amalan dan penghayatan bukan sekadar teori semata-mata. At-Taaruf ialah kenal mengenal dari bab mufa'alah (daripada dua belah pihak) salbi dan i-jabi (memberi dan menerima)--kenal yang benar-benar, tahu selok-belok tentang saudara kita, supaya kita membuat dan bertindak untuk mengarah sesuatu yang
sesuai dengannya.

2. Tafahum
Tafahum maksudnya bersefahaman. At-tafahum daripada bab mufa'alah juga, bertujuan supaya usrah membuahkan suatu sikap, satu tindakan daripada sama-sama faham, sama-sama beramal iaitu sama-sama menjalankan perintah Allah, tunduk kepada kebenaran, muhasabah diri, muhasabah sama-sama jemaah dan disusuli dengan nasihat menasihati antara saudara (ad-Dinul nasihah). Awas jangan sama sekali nasihat menasihati ini menimbulkan apa-apa perasaan yang tidak senang kepada
satu sama lain, baik yang memberi atau menerima, cuba renungkan hadith di atas.

3. Takaful
Rukun ini merupakan dasar membela nasib sesama sendiri, supaya jangan ada orang yang terbiar atau terlantar nasibnya tidak terbela. Maksud rukun ini ialah anggota usrah hendaklah mengambil berat masalah-masalah yang dihadapi oleh saudaranya. Takaful ini merupakan pancaran pekerti yang dilahirkan daripada keimanan, dan merupakan inti
sari daripada ukhwah yang murni.

Sabda Rasulullah s.a.w., maksudnya: Sesungguhnya seorang kamu pergi menunaikan sesuatu keperluan saudaranya lebih baik baginya daripada beriktikaf di masjid aku selama sebulan. (....) Dan sabdanya lagi, maksudnya: Sesiapa yang telah memasukkan kegembiraan iaitu menghilangkan kesusahan dan kesukaran kepada keluarga muslim, maka Tuhan tidak melihat balasan kepada selain syurga. (....)

Inilah gambaran besar atau kecilnya at-takaful dalam Islam bagi rukun usrah ketiga.


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-06-08 16:57


segala maklumat lanjut.. sila buka laman www.ukhwah.com
dalam topik lintas langsung..
USrah ONline..

http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=38095&forum=60&start=0


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-07-08 15:40


salam alaik..
ada sahatbat yang tak dapat join OU..
minta ana titipkan sedikit info..
ana titipkan sikit lah ye..hihi..

segala hiwar etc.. pada yang nak dapatkan..
boleh email ana..au pm ye..
[email protected]
[email protected]

Bismillahirrahmannirrahim…
Mulakan majlis kita dengan bacaan UMUL KITAB..
Al FATIHAH…

Ya Allah, bukakanlah ke atas kami hikmatMu
dan limpahilah ke atas kami khazanah rahmatMu,
wahai Tuhan Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Wahai Tuhanku, tambahkanlah ilmuku dan luaskanlah kefahamanku.
Wahai Tuhanku, lapangkanlah dadaku dan mudahkanlah urusanku



.w.buat
Selawat dan salam ke atas JUnjungan besar Nabi Muhammad s.a.w
Alhamdulillah, dirafakkan ke hadrat Ilahi, yakni MAHA Pencipta
kerna masih lagi memberi kita semua ruang, dalam kesempitan serta masa yang terbatas ni,, untuk sama-sama mengimarahkan USRAH Online awalan
( yang pertama bagi team 1)

Mohon bagi kerjasama untuk kita sama-sama kongsi ilmu.. ana bukan gah mana.. cuma insan biasa.. yang masih lagi bertatih.. dahagakan ILmu..

Sedikit guideline ana titipkan.. harap kita sama-sama manfaatkan masa yang ada.. ana sedia maklum.. masing-masing ada komitmen.. yang status belajar dengan asgmts.exam.kelas.program etc. yang status kerja.status isteri dan sebagainya…

ADAB USRAH
1. Ikhlas
2. Meminta Izin Masuk
3. Menepati Masa
4. Suci
5. Beritahu Naqibah Jika Tidak Hadir
6. Bersedia dari Segi Mental dan Perlakuan
7. Membawa Sumber dan Alat Tulis
8. Mengukuhkan ukhwah
9. Menuntut Ilmu
10. Duduk dengan Sopan
11. Fatihah dan Selawat
12. Menyampaikan kepada Orang Lain
13. Bertanya dengan Izin
14. Mencelah Apabila Sangat Perlu
15. Tenang dan Serius
16. Jangan Bergurau
17 Izin keluar Majlis
18 Jangan Bertengkar
19. Berusaha mengenali sahabat
20. Membaca Tasbih Kafarah
21. Menjaga Rahsia Jemaah


Tajuk.. untuk diskusi USRAh mlm ni ialah

MANISNYA UKHWAh … RefLeksi kemantapan Aqidah.

46 Kawan Baik

Bukannya senang nak cari kawan yang baik .
Bukan senang juga nak menjadi kawan yang baik .

Kawan yang baik tak pernah mengumpat
di belakang kawan baik nya.
Kawan yang baik tak pernah cemburu
dengan kejayaan kawan baik nya.
Sebaliknya kawan yang baik lah yang
paling banyak membantu kawan baik nya
untuk mencapai kejayaan.

Kawan yang baik tak pernah mempengaruhi
kawan baik nya untuk membuat
perkara yang buruk dan sia-sia.
Kawan yang baik adalah orang yang selalu menasihati
kawan baik nya untuk
berbuat kebaikan.

Kawan yang baik adalah orang pertama yang
akan dicari bila tiba masa sedih
atau gembira.
Kawan baik menjadi tempat kita meluahkan
perasaan yang tak dapat diluahkan
kepada kawan biasa.

Kawan yang baik tak pernah memaksa
kawan baik nya untuk sentiasa berada
disisinya.
Kawan yang baik tak pernah melarang
kawan baik nya untuk berkawan dengan
kawan yang baik .
Kawan yang baik tak pernah cemburu
jika kawan baik nya mempunyai ramai
kawan baik , kerana kawan yang baik tahu
apa yang paling baik untuk kawan baik nya.

Kawan yang baik akan sentiasa mendoakan
kesejahteraan dan kebahagiaan
kawan baik nya di dunia dan di akhirat di dalam doanya.

Kita adalah kawan yang baik jika kita
faham bahawa kawan baik kita
bukanlah seorang yang sempurna.
Kita adalah kawan yang baik jika kita
menjadi kawan yang baik kepada kawan baik kita.

Kita bukanlah kawan yang baik jika kita
tidak menghargai kawan baik kita,
kerana kawan yang baik akan sentiasa
menghargai kawan baik nya.

Kita bukanlah kawan yang baik jika
kita tidak memberitahu perkara yang
baik kepada kawan baik kita, kerana kawan yang baik
akan selalu menyampaikan perkara yang baik
kepada kawan baik nya.

Kawan yang baik akan memanjangkan naskah ini
kepada kawan-kawannya, bukan
kerana terpaksa, bukan kerana suka-suka,
tetapi untuk dijadikan pedoman
oleh kawan-kawannya supaya dapat
menjadi kawan yang baik kepada
kawan baik nya.

Dan kalau kita nak dapat kawan baik yang baik,
kita mesti lebih dahulu
menjadi seorang kawan yang baik ...kepada kawan baik kita.

Dan semoga kita menjadi kawan baik yang baik...!!!!!

Amin Yarabbil Alamin.

Ya Allah.. kurniakanlah kami sahabat2 yang baik....
aameen...


http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=38095&forum=60&start=100#f550625


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-07-08 15:41


Jalinkan, Pelihara, dan Suburkanlah SilaturRahim

http://an-nawawi.blogspot.com


“Dan bertaqwalah kepada Allah yang dengan (mempergunakan) nama-Nya kamu saling meminta satu sama lain, dan (peliharalah) hubungan silatur rahim. Sesungguhnya Allah selalu menjaga dan mengawasi kamu.” (Surah an-Nisaa’, 4: 1)

Berkenaan ayat ini, Sheikh Abdur Rahman Nashir as-Sa’di berkata,

“Allah menggandingkan di antara saranan supaya bertaqwa kepada-Nya dengan perintah untuk berbuat kebaikan kepada kaum keluarga dan melarang dari memutuskan hubungan silatur rahim yang mana dengannya dapat menegaskan akan maksud tersebut, yang bahawa betapa wajibnya menunaikan hak-hak Allah, maka adalah juga wajib untuk menegakkan hak-hak makhluk, khususnya adalah yang termasuk persoalan hubungan kekeluargaan di antara mereka, bahkan menunaikan hak-hak mereka adalah di antara hak-hak Allah yang telah diperintahkan oleh-Nya.” (Tafsir as-Sa’di, 2/11)

Dari itu, perlu difahami terlebih dahulu bahawa hubungan silatur rahim adalah suatu bentuk jalinan atau ikatan perhubungan yang dibina secara bersama di antara sesama ahli keluarga dan kaum kerabat yang terdekat. Perkara ini adalah sebagaimana yang disebutkan oleh al-Imam Ibnu Manzhur rahimahullah,

“al-Imam Ibnul Atsir rahimahullah berkata, “Silatur rahim adalah suatu ungkapan yang berkaitan dengan menjalinkan perbuatan baik terhadap kaum kerabat yang memiliki hubungan senasab atau perkahwinan, berlemah lembut kepada mereka, menyayangi mereka, memperhatikan keadaan mereka, walaupun mereka jauh dan berbuat jahat. Manakala memutuskan silatur rahim adalah suatu perbuatan yang berlawanan dengannya.” (Lisaanul ‘Arab, 14/318)

Kaum kerabat yang dimaksudkan dalam persoalan ini adalah seperti kedua ibu dan bapa, adik beradik, pak cik, mak cik, sepupu, nenek, datuk, anak-anak, dan selainnya yang memiliki hubungan kekeluargaan yang dekat.

Adapun hubungan yang dinisbahkan kepada selain ahli keluarga, maka ia disebut sebagai ukhwah Islamiyah (persaudaraan sesama Islam).

“... dan ingatlah akan nikmat Allah kepadamu ketika kamu dahulu (di masa Jahiliyah) bermusuh-musuhan, maka Allah mempersatukan hatimu, lalu menjadilah kamu kerana nikmat Allah, orang-orang yang bersaudara.” (Surah Ali Imran, 3: 103)

“Orang-orang beriman itu sesungguhnya bersaudara…” (Surah al-Hujuraat, 49: 10)

Dalam perkara menjalinkan silatur rahim ini, suatu yang perlu ditekankan dan lebih diutamakan adalah dalam persoalan menyambungkan hubungan dua pihak yang telah terputus atau mengalami masalah (krisis). Ini adalah sebagaimana hadis Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam dari ‘Abdullah bin ‘Amr radhiyallahu ‘anhu,

“Orang yang menjalinkan hubungan kekeluargaan bukanlah mereka yang membalas sesuatu kebaikan, tetapi adalah mereka yang menyambungkan (menjalinkan semula) suatu perhubungan yang telah terputus.” (Diriwayatkan oleh al-Bukhari)

Jalinan silatur rahim yang paling utama dan dituntut adalah menjalinkan hubungan yang baik dengan kedua ibu dan bapa. Malah, ia adalah merupakan suatu yang wajib berdasarkan dalil-dalil yang jelas, yang antaranya,

“Dan tidak ada yang disesatkan oleh Allah kecuali orang-orang yang fasiq, (iaitu) orang-orang yang melanggar perjanjian Allah sesudah perjanjian itu teguh, dan memutuskan apa yang diperintahkan Allah (kepada mereka) untuk menghubungkannya dan membuat kerosakan di muka bumi. Mereka itulah orang-orang yang rugi.” (Surah al-Baqarah, 2: 27)

Al-Imam ath-Thabari menyatakan berkaitan ayat tersebut sebagaimana berikut,

“Pada ayat ini, Allah menganjurkan hamba-Nya agar menjalinkan hubungan kekeluargaan dan dengan orang yang memiliki hubungan rahim, serta tidak memutuskannya.” (Tafsir ath-Thabari, 1/221)

“Dan Tuhanmu telah memerintahkan supaya kamu jangan menyembah selain Dia dan hendaklah kamu berbuat baik kepada ibu bapa-mu dengan sebaik-baiknya.” (Surah al-Isra’, 17: 23)

Menurut al-‘Allamah ar-Raghib al-Asfahani rahimahullah bahawa, “Kata rahim berasal dari kata rahmah yang membawa erti lembut, yang memberi petunjuk (gambaran/indikasi) supaya berbuat baik kepada orang yang disayangi.” (Mufraadaat al-Fazhil Qur’an, m/s. 347)

Kedua ibu bapa adalah ahli keluarga yang mempunyai ikatan nasab (keluarga/darah) yang paling dekat, malah memiliki jasa yang sangat besar, yang mana mereka telah memberikan kasih dan sayangnya sepanjang hidup mereka. Malah mereka memiliki hak yang paling utama di dalam tingkatannya dan terletak setelah perbuatan mentauhidkan Allah.

Contoh berbuat baik kepada kedua ibu bapa adalah dengan mengasihi mereka, memberi bantuan yang diperlukan, menyayangi mereka, memberi perhatian kepada mereka, menjaga nama baik mereka, dan juga termasuklah menghiburkan hati mereka. Ia bukan sahaja berlangsung setakat di masa hayat mereka, tetapi juga setelah mereka meninggal dunia iaitu dengan mendoakan kebaikan buat mereka.

Diriwayatkan dari ‘Abdullah bin Mas’oud radhiyallahu ‘anhu,

“Aku bertanya kepada Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam, “Amal apakah yang paling utama?” beliau menjawab, “Solat ketika tiba waktunya”. Aku bertanya lagi, “Kemudian apa?” beliau menjawab, “Berbaktilah kepada kedua orang tua.” Aku bertanya, “Kemudian apa?” beliau menjawab, “Jihad di jalan Allah”.” (Hadis Riwayat al-Bukhari, Muslim, an-Nasa’i, at-Tirmidzi, dan Ahmad)

Allah Subhanahu wa Ta’ala juga melarang kita dari perbuatan derhaka kepada kedua ibu dan bapa.

Di dalam hadis yang lain, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam menyatakan bahawa menjalinkan hubungan silatur rahim memiliki hubung kait dengan keimanan terhadap Allah dan hari kemudian.

Dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bersabda “Baragsiapa yang beriman kepada Allah dan hari Akhirat, hendaklah dia menjalinkan silatur rahim.” (Hadis Riwayat al-Bukhari)

Malah, dengan menjalinkan hubungan silatur rahim, Allah akan melapangkan rezeki dan memanjangkan umur kita. Manakala sebaliknya, orang yang memutuskan silatur rahim, Allah akan mempersukarkan rezekinya atau tidak memberikan keberkahan kepada harta yang dimiliki.

“Barangsiapa yang suka agar diperluaskan rezekinya dan dipanjangkan umurnya, maka hendaklah ia menjalinkan hubungan tali silatur rahim.” (Hadis Riwayat al-Bukhari)

Malah di sana terdapat pula hadis yang berbentuk ancaman kepada mereka yang memutuskan silatur rahim sebagaimana berikut,

“Tidak masuk Syurga mereka yang memutuskan silatur rahim.” (Hadis Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Menjalinkan hubungan silatur rahim terhadap ahli keluarga yang lain dapat dilaksanakan dengan pelbagai cara yang antaranya dengan mengunjungi ahli keluarga yang dimaksudkan, tidak lupa bertanyakan khabar, sentiasa berhubungan dengan mereka sama ada dengan menziarahi mereka atau dengan memanfaatkan peranan alat bantu teknologi masa kini (seperti internet, e-mail, sms, atau telefon), memberikan hadiah, sentiasa hormat-menghormati terutamanya kepada mereka yang lebih tua, segera membantu mereka yang memerlukan dan yang berada dalam kesusahan, menghulurkan sedekah kepada yang tidak mampu, saling sayang menyayangi, ingat mengingatkan, memuliakan mereka, mendampingi mereka jika mereka menghadapi kesedihan, meraikan kegembiraan mereka, sentiasa memenuhi undangan dari mereka, mendoakan kebaikan buat mereka, mendamaikan yang berselisih, dan juga mengajak mereka kepada jalan kebaikan yang diredhai iaitu kepada hidayah dan rahmat Allah Subahanahu wa Ta’ala.

Perhubungan yang baik terhadap ahli keluarga ini perlulah sentiasa dilakukan bertepatan dengan petunjuk Allah dan sunnah Rasul-Nya. Kepada mereka yang memiliki ahli keluarga yang kafir, fasiq, atau seumpamanya, maka jalinan kekeluargaan bersama dengan mereka dapat juga dilakukan dengan melalui nasihat-nasihat tertentu yang baik-baik, memberi tunjuk ajar, peringatan, membantu mereka dalam kesusahan, menghiburkan mereka dengan memberi hadiah (dalam usaha melembutkan/melunakkan hati mereka), serta berusaha mengajak mereka ke jalan yang benar dengan hikmah.

Menjalinkan silatur rahim memiliki begitu banyak manfaat yang di antaranya adalah sebagai suatu usaha (tanggungjawab) melaksanakan perintah Allah dan Rasul-Nya, membina suasana kasih sayang yang harmoni dan saling bantu membantu, diberi (mendapat) keluasan rezeki oleh Allah, merapatkan hubungan yang dengannya mampu memberi peluang dakwah yang lebih baik dan berkongsi ilmu serta kebaikan, meraih kekuatan dengan kesatuan kekeluargaan yang terbina, menjauhi keburukan seperti fitnah dan buruk sangka, dan yang akhirnya diberi jaminan Syurga (dijauhkan dari Neraka) oleh Allah Subhanahu wa Ta’ala.

Daripada Abu Ayyub al-Anshari radhiyallahu ‘anhu, bahawasanya seorang laki-laki datang bertanya kepada Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam, “Wahai Rasulullah, beritahukanlah kepadaku suatu amal yang dapat memasukkanku ke dalam Syurga dan menjauhkanku dari Neraka”. Maka Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bersabda, “Engkau beribadah kepada Allah dan tidak mensyirikkan-Nya dengan sesuatu apa pun, mendirikan solat, mengeluarkan zakat, dan menjalinkan silatur rahim”.” (Hadis Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Nawawi Subandi,
23:27, 25 Jun 2008
Bandaraya Anggerik


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 00:03


salam alaik...
ok... ana update lagi ym id..
mohon sama-sama add ye..

usrah team wahid 1- selasa
simple_shida
syukran_islam
atiesha_binafsha
aliftayaha_1881
awan_biru85
senyumsokmo_86
selagiadacahaya
mujahidah_aljadeed
nur_petunjuk88
lp_gurlz2000
dimah_purple008
daquayza_de9th
zpyr_sky
bibiraihana
cute_felisdomesticus
cahayahati_delima
ainulhakimah5530
nys6235
missgenuine_ina
mia_nerd143
myhoneymail
nur_syatila
tam_mirh
zulaika2410
niknasriah
syauqah_el_wardah
ummi_mmas
dimah_hr
angah_irine
nor_aini84
mujahidah89_uu
atikah_naim
ukwai_115
nur_princessmh
srikandi_islam29
ct_hdyh
ulfa_amin
gadyz07
shyna_ross


team isnani 2- rabu
ayukhuwah
shaikadir
yati2302
nrhikmah83
izzahtulwidad
wsyahida
acudiah
listerene
lina_mursyidah
ana_wafana
wardatul_asywaq
melur_draja
iriss_eureka
kir_kus
niza_ati
maton_88
nhkamaruddin
mujahidah89_uu
syazni_syaz
f_fa87
hanc1003_war
redgirls_89
sutera_kasih85
aierah_me
Qing_er
ashila_waheeda
marjan_islam
idayah_dd
naluri_muslimah
kusina_85
nur_princessmh
bviolet84
me_nur02
wan_sol86
puterilindunganbulan2005
achik_adriana969
ahirazan
cda_nmy
aqila_638
lin_cikedot
emerald_tigris
nur_sofeya
poli_gurlz
kenal_tahu



maaf, andai ada lagi yahoo id yang belum ditambah..
barangkali tercicir..

mohon tambah sahaja hari yang antunna free..
ok... sebarang kemmuskilan.. add ym id ana.. tanya deh..ok..

simple_shida


Naqibah – Usrah Online Ukhwah.com

simple_shida
syukran_islam
atiesha_binafsha
senyumsokmo_86
cahayahati_delima
zulaika2410
syauqah_el_wardah
mujahidah89_uu
atikah_naim
kenal_tahu
wsyahida
acudiah
listerene
lina_mursyidah
ana_wafana
maton_88
nhkamaruddin



USrah team 1
5.8 selasa    
** tajuk bab 3 hadith 40
( binaan ISLAM.rukun ISLAM.matlamat ibadat)
& tanda-tanda kiamat kecil sambungan
& tanda-tanda kiamat besar / fardhu ain...

19.8

** tajuk bab 4 hadith 40 . fardhu ain..
* tajuk tmbahan akan diumumkn kelak.

usrah team 2
6.8 rabu
** tajuk bab 3 hadith 40
( binaan ISLAM.rukun ISLAM.matlamat ibadat)
& tanda-tanda kiamat besar / fardhun ain...

20.8
** tajuk bab 4 hadith 40 . fardhu ain..
* tajuk tmbahan akan diumumkn kelak.


USRAH UMUM - untuk semua
17 Ogos 2008 Ahad

MUKJIzat Al Quran & diskusi solat-solat sunat
- sunat tahajud.taubat.hajat.istikharah.dhuha.isra'.witir

25 Ogos 2008 isnin

** sambungn..diskusi solat-solat sunat
juga sempena ramadhan..
RAMADHAN yang kurindui...


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 00:03


JOm...
masuk dalam ni..
www.ukhwah.com
jangan malu-malu ye.. semua muslimat saja...

topik UO..

http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=38095&forum=60&start=100#f553971


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-08-08 20:20


Assalamualaikum..
Kaifa halukum adik2 usrah. ;)
moga sihat dalam limpahan rahmatNya..
Ok.. nak reminder next UO.

USRAH UMUM - untuk semua ( still MUSLIMAt only.. combine team 1 & 2)
17 Ogos 2008 Ahad
Jam 9.15pm-10.45pm

MUKJIzat Al Quran & diskusi solat-solat sunat
- sunat tahajud.taubat.hajat.istikharah.dhuha.isra'.witir

Mohon add nick naqibah
atiesha_binafsha     ( kak aisya )

mohon maaf..kak shida tak dapat online mlm UO. Kak ada meting..
meting quite penting untuk program 23 ogos..MHD.

sama-sama kongsi ilmu ye.. best tajuk ni..
huhu.. tak dapat nak share.. insyaallah..nanti kak post dalam topic UO in ukhwah.com
selamat berusrah.. ;) salam rindu..salam mahabbah…

** pada bukan members ukhwah.com pun xmengapa.. asalkan MUSLImat..
jadi, pakat ajak kawan.adik.kak dll..ok… =D


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-08-08 17:48


Salam alaik..
ok... ana update lagi ym id..
mohon sama-sama add ye..

usrah team wahid 1- selasa
simple_shida
syukran_islam
atiesha_binafsha

aliftayaha_1881
awan_biru85
senyumsokmo_86
selagiadacahaya
mujahidah_aljadeed
nur_petunjuk88
lp_gurlz2000
dimah_purple008
daquayza_de9th
zpyr_sky
bibiraihana
cute_felisdomesticus
cahayahati_delima
ainulhakimah5530
nys6235
missgenuine_ina
mia_nerd143
myhoneymail
nur_syatila
tam_mirh
zulaika2410
niknasriah
syauqah_el_wardah
ummi_mmas
dimah_hr
angah_irine
nor_aini84
mujahidah89_uu
atikah_naim

ukwai_115
nur_princessmh
srikandi_islam29
ct_hdyh
ulfa_amin
gadyz07
shyna_ross
syaa_princess_85
nur_zaza




team isnani 2- rabu
ayukhuwah
shaikadir
yati2302
nrhikmah83
izzahtulwidad
wsyahida
acudiah
listerene
lina_mursyidah
ana_wafana

wardatul_asywaq
melur_draja
iriss_eureka
kir_kus
niza_ati
maton_88
nhkamaruddin
mujahidah89_uu

syazni_syaz
f_fa87
hanc1003_war
redgirls_89
sutera_kasih85
aierah_me
Qing_er
ashila_waheeda
marjan_islam
idayah_dd
naluri_muslimah
kusina_85
nur_princessmh
bviolet84
me_nur02
wan_sol86
puterilindunganbulan2005
achik_adriana969
ahirazan
cda_nmy
aqila_638
lin_cikedot
emerald_tigris
nur_sofeya
poli_gurlz
kenal_tahu
tulipjingga1707
sahara_skies
wsfairuz
hid_uniten

*** pada yang posting new ym id..
enti masuk saja mana-mana team..
pesanan.. mohon add sama-sama ye..
bilamana ana add.. nampknye yang list dalam ni.. banyak
yang belum add sesama ym..

so.. pakat ramai-ramai lebarkan network..
gabunng jalinkan ukhwah antunna.. :welcome:

so.. gerakkan mouse.. tetikus..
add lah ye.. list YM antunna.. :-D


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_JIHAD
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 2451
Posting: 55
Dari: muar

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-08-08 17:04


Ana nak sampaikan pesanan k shida, usrah umum 25 ogos 2008 akan di tunda pada 27 ogos 2008(rabu). masa macam biasa. tajuk pun sama macam diberitahu sebelum ni. harap bagitau semua team UO. harap maklum


-----------------
salam Ikhlas Penuh Ukhuwwah

[ Telah diedit oleh: simpLe_sHida pada 18-11-08 19:16 ]


Bookmark and Share




  Member Information For puteri_JIHADProfil   Hantar PM kepada puteri_JIHAD   Quote dan BalasQuote

zinnera
WARGA RASMI
Menyertai: 21.11.2007
Ahli No: 8067
Posting: 13
Dari: kuching, sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 30-08-08 17:48


ym ana, muslimah_identity92.. ana ingin turut serta.. salam ukhwah


Bookmark and Share




  Member Information For zinneraProfil   Hantar PM kepada zinnera   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-09-08 12:29


Bismillahirrahmannirrahim..
Assalamulaikum..w.b..t
Salam Ramadhan al Mubarok..

ok, untuk Usrah Online –UO bulan rmdhn..
Berikut tarikh UO

10 sept. rabu 10.15-11.45pm.
tajuk ‘ amalan sunat.,makruh..
di bulan rmdhn..& tergugatnye RAmadhanku.. (“-)

17 sept. rabu 1015-11.45pm
tajuk ‘ Lailatul Qadar kujejaki.. (^-~)
Info dalam www.ukhwah.com www.hanan.com.my


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, halesolurun_84
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Ukhwah
    »» -usrah ONLine musLImah onLy-

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.076121 saat. Lajunya....