Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-11-2017  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup . Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Sheikhengku11
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13694

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 24
Ahli: 0
Jumlah: 24




  Dari Galeri
Assalamualaykum wbt.. salam ukhuwwah dr ana

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 jam, 15 minit yang lalu
nadiah_abdllah: 27 hari yang lalu


Kesihatan
Topik: Petua Dapat Zuriat


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Kesihatan
    »» Petua Dapat Zuriat

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Petua Dapat Zuriat

nafisah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 688
Posting: 66
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-01-08 10:01


Assalamualaikum...

saya dah 8bulan kahwin, tapi masih lagi menunggu kehadiran cahaya mata. baru-baru ni saya jumpa doktor pkr sakit puan. dia scan dan kata saya ada rahim terbalik. bagi doktor tu, rahim terbalik tak menjejaskan peluang untuk dapat zuriat. rahim terbalik tu macam org kidal. masih boleh menulis, cuma sebelah kiri. saya nak tanya, ada tak sesiapa kes macam saya then mudah saja dapat anak? saya sekarang try minum produk homeopati. usaha jekan? Kalau sesiapa ada pengalaman begini, kongsi lah ek.


Bookmark and Share




  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

honey_nurhaliza
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 643
Posting: 146
Dari: Malacca Historical Place

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 31-01-08 21:05


salam buat warga hanan.com,nafisah...ana tak ada pengalaman seumpama ini tapi kes anti ni sama kes dengan sepupu ana...rahim terbalik...dan macam-macam usaha yang dilakukan untuk mendapatkan zuriat namun rezeki masih lagi belum menyebelahi dia pada waktu itu...dan alhamdulillah berkat kesabaran dan usaha dia,akhirnya setelah 10 tahun berkahwin,akhirnya sepupu ana itu mengandung...dan alhamdulillah berkat kesabaran itu juga...doktor telah sahkan kandungannya adalah kembar....dan sekarang ni sepupu ana itu dah pun bersalin anak kembar...dapat kembar seiras perempuan...memang kuasa Allah...hanya Dia yang mengetahui segala-galanya...tapi sepupu ana itu telah diberitahu doktor yang dia tidak boleh mengandung lagi sebabkan rahimnya itu...ana harap anti nafisah sabar dalam menghadapi dugaan Allah ni...pasti ada sesuatu yang Allah nak beri pada anti nanti...:)


Bookmark and Share




  Member Information For honey_nurhalizaProfil   Hantar PM kepada honey_nurhaliza   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 3361
Posting: 118
Dari: Pahang~Sel~Dubai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-02-08 14:02


Pada 31-01-08 21:05 , honey_nurhaliza posting:

!!! QUOTE !!!

salam buat warga hanan.com,nafisah...ana tak ada pengalaman seumpama ini tapi kes anti ni sama kes dengan sepupu ana...rahim terbalik...dan macam-macam usaha yang dilakukan untuk mendapatkan zuriat namun rezeki masih lagi belum menyebelahi dia pada waktu itu...dan alhamdulillah berkat kesabaran dan usaha dia,akhirnya setelah 10 tahun berkahwin,akhirnya sepupu ana itu mengandung...dan alhamdulillah berkat kesabaran itu juga...doktor telah sahkan kandungannya adalah kembar....dan sekarang ni sepupu ana itu dah pun bersalin anak kembar...dapat kembar seiras perempuan...memang kuasa Allah...hanya Dia yang mengetahui segala-galanya...tapi sepupu ana itu telah diberitahu doktor yang dia tidak boleh mengandung lagi sebabkan rahimnya itu...ana harap anti nafisah sabar dalam menghadapi dugaan Allah ni...pasti ada sesuatu yang Allah nak beri pada anti nanti...:)


honey... sepupu tu pergi buat iud ya..


Bookmark and Share




  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

honey_nurhaliza
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 643
Posting: 146
Dari: Malacca Historical Place

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 11-02-08 13:15


dia pgnant atas kuasa Allah...sebab sepupu ana itu banyak kali guna kaedah2 moden tapi tak berhasil...iud pun pernah guna jugak tapi tak berjaya...dan harap agar para isteri2 di luar sana yang mengalami masalah seumpama ini...bersabarlah sebab hanya Allah yang mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNYA2...insyallah


Bookmark and Share




  Member Information For honey_nurhalizaProfil   Hantar PM kepada honey_nurhaliza   Quote dan BalasQuote

Ummi_Iza
WARGA RASMI
Menyertai: 21.11.2007
Ahli No: 8065
Posting: 20
Dari: SABAH

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-02-08 19:21


ASSALAMUALAIKUM
ANA PUN DAH MASUK 1 tahun 7 bulan BERKAHWIN TAPI sampai sekarang belum ADA ZURIAT.DAH macam-macam JUGA KAMI USAHA...makan PIL SUBUR,BERURUT SAMPAI boleh KATA 1 TAWAU TUKANG URUT KAMI JUMPA...BETUL KATA HONEY.semua ATAS KUASA ALLAH..SMA2 lah KITA BERDOA MGA dapat ZURIAT SUATU HARI NANTI.AMIN...


Bookmark and Share




  Member Information For Ummi_IzaProfil   Hantar PM kepada Ummi_Iza   Quote dan BalasQuote

honey_nurhaliza
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 643
Posting: 146
Dari: Malacca Historical Place

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 13-02-08 20:10


aahh semua itu atas kuasa Allah...Dia Maha Mengetahui akan hal hamba2NYA....UMMI_IZA bersabar ok...banyakkan solat hajat...:)


Bookmark and Share




  Member Information For honey_nurhalizaProfil   Hantar PM kepada honey_nurhaliza   Quote dan BalasQuote

kotaktisu
WARGA RASMI
Menyertai: 09.09.2007
Ahli No: 7862
Posting: 9

singapore   avatar


posticon Posting pada: 17-02-08 12:30


rahim terbalik

jadi patut kena tanya dr cara2 untuk 'berhubungan' untuk dapat anak.

kalau ikut dr, kena buat operation untuk perbetul kedudukan rahim.

ataupun, maaf nak kata,

buat hubungan dengan cara membelakangkan suami (dalam erti kata mudah, doggie's style)

maaf ayat tak elok


Bookmark and Share




  Member Information For kotaktisuProfil   Hantar PM kepada kotaktisu   Quote dan BalasQuote

honey_nurhaliza
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 643
Posting: 146
Dari: Malacca Historical Place

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 18-02-08 15:30


heheheh doggie style...:)


Bookmark and Share




  Member Information For honey_nurhalizaProfil   Hantar PM kepada honey_nurhaliza   Quote dan BalasQuote

adikbalqis
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 12.05.2003
Ahli No: 1187
Posting: 134
Dari: skudai, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-08 15:51


betul kata kotaktisu tu...
sebenarnya org yang ada masalah rahim terbalik or RU ni tak ada masalahpun untuk mengandung. yang penting, kaedah bersama tu kena betul. macam kata kotaktisu tu...

sesiapa yang dah lama berkahwin tapi belum dikurniakan zuriat tu, ana sarankan supaya jumpa doc untuk kenalpasti if kita bermasalah...

ana sendiri selepas 2 tahun berkahwin baru disahkan pregnant. and now, i'm 30 week pregnant. alhamdulillah..

kalau ada sesiapa yang nak share masalah or tanya apa-apa, boleh lah tanya. insyaAllah, akan membantu setakat yang termampu.. berkongsi apa-apa pengetahuan yang ada dalam tempoh 2 tahun lebih berusaha untuk mendapat zuriat. wallahu'alam..


Bookmark and Share




  Member Information For adikbalqisProfil   Hantar PM kepada adikbalqis   Pergi ke adikbalqis's Website   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 688
Posting: 66
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-02-08 16:14


Pada 18-02-08 15:51 , adikbalqis posting:

!!! QUOTE !!!

betul kata
ana sendiri selepas 2 tahun berkahwin baru disahkan pregnant. and now, i'm 30 week pregnant. alhamdulillah..

kalau ada sesiapa yang nak share masalah or tanya apa-apa, boleh lah tanya. insyaAllah, akan membantu setakat yang termampu.. berkongsi apa-apa pengetahuan yang ada dalam tempoh 2 tahun lebih berusaha untuk mendapat zuriat. wallahu'alam..


adikbalqis, kalau sudi, boleh tak ceritakan apa rawatan dan usaha adikbalqis untuk mengandung. dan apa sebabnya adikbalqis lambat untuk mengandung?

kalau ada doktor2 kat sini, mari lah join. bagi pendapat dan rawatan yang boleh diusahakan.


Bookmark and Share




  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

adikbalqis
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 12.05.2003
Ahli No: 1187
Posting: 134
Dari: skudai, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-08 15:28


macam mana nak cerita ek... em.....

ana punya period selepas kahwin tunggang langgang. sebelum kahwin, ok saja. maybe sebab hormon dan masalah perasaan. maklumler, kahwin jarak jauh.. dah lah baru mula nak bercinta lepas kahwin... tu yang tak betul sikit tu agaknya... so, masa tu macam tak kisah sangat lah tak pregnant2 lagi sebab PJJ kan... hujung minggu saja jumpa. tupun kalau masing-masing tak ada urusan lain... kalau tidak, 2 minggu lah tak jumpa...

then, lepas 6 bulan, alhamdulillah kami dapat duduk sekali. so, bila usia perkahwinan dah jangkau setahun lebih dan anapun tak pregnant, kami dah mula risau juga lah...

jan 2007 kami decide untuk start treatment. so, kami p check up kat LPPKN for infertility treatment. 1st visit tu just consultation dan ambil darah, timbang berat, ukur tinggi dan beberapa perkara lagi... then, nurse tu suruh datang hari ke 21 kalau tak silap untuk ambil darah untuk check hormon dan buat pap smear. hubby pula kena buat sperm test.
selesai buat semua tu, dapatla appmnt date which is on july 2007... masa dapat date tu, rasa sedih juga lah sebab lambat sangat dapat jumpa docnya.... nak buat bagaimana... sabar saja lah...

---------- akan disambung kemudian------------- ;-)


Bookmark and Share




  Member Information For adikbalqisProfil   Hantar PM kepada adikbalqis   Pergi ke adikbalqis's Website   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 688
Posting: 66
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-02-08 08:48


To be continue? I am waiting .... :)


Bookmark and Share




  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

adikbalqis
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 12.05.2003
Ahli No: 1187
Posting: 134
Dari: skudai, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-02-08 14:18


-----------sambungan-------------------------

sepanjang masa nak tunggu appmnt date tu, kami try macam-macam...
ni antara yang kami amal:
1. madu khaula'
2. teh halba
3. ambil suhu badan tiap-tiap hari dan buat chart untuk detect hari subur
4. ambil EPO dan acid folic setiap hari
5. makan set mendapat anak (3/4 set jugak ambil)
6. berurut

rasanya tu agaknya yang d amalkan selain dari solat hajat dan doa...

then, sampai bulan 7 tu masih belum pregnant. sampai lah date jumpa doc.. bila jumpa doc pakar kat LPPKN tu, dia terangkanlah result blood test dan segala bagai test lain tu.. kesimpulannya, semuanya normal. so, dia bagi clomid for 2 cycle untuk cuba. since masa jumpa doc tu belum period, so kena lah tunggu period untuk makan clomid tu... so, tunggu punya tunggu, period tak mai2...
bila buat UPT, alhamdulillah +ve.. mengalir air mata masa tengok result tu ada 2 line.. tak sangka sangat sebab selama ni buat UPT asyik satu line saja... itupun liat nak buat UPT sebab takmo keciwa if keluar satu line.... tapi, atas nasihat kawan-kawan, buat jugak lah.... dan alhamdulillah, rezeki kami....

so, habis dah cerita... kalau ada nak tanya apa-apa, boleh lah tanya.. insyaAllah, ilmu yang saya dapat sepanjang setahun lebih berusaha (sebab tahun 1 kawin tu relek saja) saya akan kongsikan..


Bookmark and Share




  Member Information For adikbalqisProfil   Hantar PM kepada adikbalqis   Pergi ke adikbalqis's Website   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 688
Posting: 66
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-02-08 15:43


so, adikbalqis xsempat makan clomid lah ye. nak tanya boleh? madu khaula', teh halba dan set dapat anak tu dapat dr mana? Beli kat mana? acid folic memang amalkan. cuma EPO saja dah lama tak makan dah.


Bookmark and Share




  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

AZURA_ANAKMAMI
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 842
Posting: 186
Dari: kuala kurau,Perak

Perak  


posticon Posting pada: 25-02-08 21:11


tahniah buat akak balqis ;) bila due ?


Bookmark and Share




  Member Information For AZURA_ANAKMAMIProfil   Hantar PM kepada AZURA_ANAKMAMI   Pergi ke AZURA_ANAKMAMI's Website   Quote dan BalasQuote

arda
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 13.04.2004
Ahli No: 3574
Posting: 23
Dari: kuala terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-03-08 15:13


Salam..sekadar ingin membantu...kepada pasangan yang dah lama berkahwin tapi masih belum dpd zuriat...saya syorkan pakai Pad Herba susen...ini berdasarkan pengalaman pada pengalaman jiran kawan Saya..dia dah 3 tahun mendirikan rumahtangga dan masih belum mendapat zuriat..dan kawan saya syorkan pakai PAD HERBA SUSEN ni..alhamdulillah lepas 2 bulan pakai...atas izin Allah swt..dia mengandung...sesiapa yang berminat bolehlah lawat blog ini...http://widad2u.blogspot.com/ atau ym saya: [email protected]... USAHA PLUS TAWAKAL..INSYAALLAH JIKA DIIZINKAN ALLAH SWT...pasti anda juga akan dapat zuriat....wasalam


Bookmark and Share




  Member Information For ardaProfil   Hantar PM kepada arda   Pergi ke arda's Website   Quote dan BalasQuote

zee6868
WARGA RASMI
Menyertai: 16.03.2008
Ahli No: 8379
Posting: 20

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-03-08 00:15


Pada 21-02-08 14:18 , adikbalqis posting:

!!! QUOTE !!!

-----------sambungan-------------------------

sepanjang masa nak tunggu appmnt date tu, kami try macam-macam...
ni antara yang kami amal:
1. madu khaula'
2. teh halba
3. ambil suhu badan tiap-tiap hari dan buat chart untuk detect hari subur
4. ambil EPO dan acid folic setiap hari
5. makan set mendapat anak (3/4 set jugak ambil)
6. berurut

rasanya tu agaknya yang d amalkan selain dari solat hajat dan doa...

then, sampai bulan 7 tu masih belum pregnant. sampai lah date jumpa doc.. bila jumpa doc pakar kat LPPKN tu, dia terangkanlah result blood test dan segala bagai test lain tu.. kesimpulannya, semuanya normal. so, dia bagi clomid for 2 cycle untuk cuba. since masa jumpa doc tu belum period, so kena lah tunggu period untuk makan clomid tu... so, tunggu punya tunggu, period tak mai2...
bila buat UPT, alhamdulillah +ve.. mengalir air mata masa tengok result tu ada 2 line.. tak sangka sangat sebab selama ni buat UPT asyik satu line saja... itupun liat nak buat UPT sebab takmo keciwa if keluar satu line.... tapi, atas nasihat kawan-kawan, buat jugak lah.... dan alhamdulillah, rezeki kami....

so, habis dah cerita... kalau ada nak tanya apa-apa, boleh lah tanya.. insyaAllah, ilmu yang saya dapat sepanjang setahun lebih berusaha (sebab tahun 1 kawin tu relek saja) saya akan kongsikan..


Set mendapat anak tu memang berkesan..ramai dah mencuba dan dah berjaya


Bookmark and Share




  Member Information For zee6868Profil   Hantar PM kepada zee6868   Quote dan BalasQuote

jiejot
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.01.2004
Ahli No: 3175
Posting: 110
Dari: malaya

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 17:57


Pada 19-03-08 00:15 , zee6868 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-02-08 14:18 , adikbalqis posting:

!!! QUOTE !!!

-----------sambungan-------------------------

sepanjang masa nak tunggu appmnt date tu, kami try macam-macam...
ni antara yang kami amal:
1. madu khaula'
2. teh halba
3. ambil suhu badan tiap-tiap hari dan buat chart untuk detect hari subur
4. ambil EPO dan acid folic setiap hari
5. makan set mendapat anak (3/4 set jugak ambil)
6. berurut

rasanya tu agaknya yang d amalkan selain dari solat hajat dan doa...

then, sampai bulan 7 tu masih belum pregnant. sampai lah date jumpa doc.. bila jumpa doc pakar kat LPPKN tu, dia terangkanlah result blood test dan segala bagai test lain tu.. kesimpulannya, semuanya normal. so, dia bagi clomid for 2 cycle untuk cuba. since masa jumpa doc tu belum period, so kena lah tunggu period untuk makan clomid tu... so, tunggu punya tunggu, period tak mai2...
bila buat UPT, alhamdulillah +ve.. mengalir air mata masa tengok result tu ada 2 line.. tak sangka sangat sebab selama ni buat UPT asyik satu line saja... itupun liat nak buat UPT sebab takmo keciwa if keluar satu line.... tapi, atas nasihat kawan-kawan, buat jugak lah.... dan alhamdulillah, rezeki kami....

so, habis dah cerita... kalau ada nak tanya apa-apa, boleh lah tanya.. insyaAllah, ilmu yang saya dapat sepanjang setahun lebih berusaha (sebab tahun 1 kawin tu relek saja) saya akan kongsikan..


Set mendapat anak tu memang berkesan..ramai dah mencuba dan dah berjaya


baru berkira2 nak cuba set tu... tapi tak jadi lah...alhamdulillah,rezeki kurniaan ALLAH sebelum sempat try set tu..


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share




  Member Information For jiejotProfil   Hantar PM kepada jiejot   Quote dan BalasQuote

adikbalqis
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 12.05.2003
Ahli No: 1187
Posting: 134
Dari: skudai, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 17:33


Pada 21-02-08 15:43 , nafisah posting:

!!! QUOTE !!!

so, adikbalqis xsempat makan clomid lah ye. nak tanya boleh? madu khaula', teh halba dan set dapat anak tu dapat dr mana? Beli kat mana? acid folic memang amalkan. cuma EPO saja dah lama tak makan dah.


a'ah tak sempat makan clomid. madu khaula' tu dekat kedai2 jamu ada jual agaknya. kalau pergi jj ke, giant ke, tengak lah kat kedai kecil-kecil kat tepi2 or kat koridor tu.. biasanya ada. rm60 sbotol. teh halba tu buat sendiri. cari halba kat kedai. halba tu yang biasa ada kat dalam nasi dagang. kalau tak tau juga, tanya tokei kedai. set dapat anak tu, saya ada jual. dah jadi agen produk khasiat bumi ni dah dekat 2 tahun dah. selain saya, memang ada cust lain yang berjaya. alhamdulillah. rezeki masing-masing.. kita usaha dan doa.

boleh tengok web saya,toko jamu online
[ Telah diedit oleh: adikbalqis pada 02-04-08 17:35 ]


Bookmark and Share




  Member Information For adikbalqisProfil   Hantar PM kepada adikbalqis   Pergi ke adikbalqis's Website   Quote dan BalasQuote

adikbalqis
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 12.05.2003
Ahli No: 1187
Posting: 134
Dari: skudai, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 17:34


Pada 25-02-08 21:11 , AZURA_ANAKMAMI posting:

!!! QUOTE !!!

tahniah buat akak balqis ;) bila due ?


alhamdulillah, terima kasih. sekarang dah masuk 9 bulan. kira tengah tunggu hari lah ni... moga dipermudahkan... ameen..


Bookmark and Share




  Member Information For adikbalqisProfil   Hantar PM kepada adikbalqis   Pergi ke adikbalqis's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Kesihatan
    »» Petua Dapat Zuriat

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.071296 saat. Lajunya....