Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-01-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
NOTHING WORTHWHILE EVER HAPPENS IN A HURRY - SO BE PATIENT...
-- Mutiara Kata

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Lin8402
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13719

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 17
Ahli: 0
Jumlah: 17




  Dari Galeri
ni gambar kat rumah, mase housemate dtg raya tahun lps..

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 4 hari yang lalu


Muslimah Remaja
Topik: Sulung?tengah?bongsu?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» Sulung?tengah?bongsu?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 5

Go To Page: 1 · 2 ... 4 · 5  
Jump To Page:

Oleh Sulung?tengah?bongsu?

jijah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 93
Posting: 136
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 16:17


Assalamualaikum semua...
saja aje jijah nak tanya sahabiah sekalian siapa di antara kalian ni anak bongsu dalam keluarga..dan siapa yang sulung..atau tengah-tegah..

kata orang anak bongsu ni manja..yang sulung tu kena sentiasa berkorban...dan sebagainya..
jadi apa komen sahabiah sekalian...?
jijah anak bongsu dalam keluarga..tapi tentang manja tu tak taulah pulak..sebab tengok kakak sulung pulak yang manja lebih...!

jom kita kongsi bersama!
mendengar komen ni nanti samaada yang sulung, tengah atau manja ..jangan marah yek!

Wassalam


Bookmark and Share




  Member Information For jijahProfil   Hantar PM kepada jijah   Quote dan BalasQuote

aisyatul_auni
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 177
Posting: 124
Dari: amman

jordan  


posticon Posting pada: 29-04-03 16:34


HMMM....ana rasa semua sahabiah suka dimanjakan ngan abie wa ummi kan???
tapi manja sinonim ngan yang bongsu...macam adik ana laa..manja ngan ummi sampai jadi nakal sket...
tapi ana rasa ana lebih manja ngan ummi...dan status atau kedudukan dalam keluarga tu tak tentukan manja atau tidak...hakikatnya kasih sayang ummi ngan abie untuk semua anak-anaknya sama rata tak lebih tak kurang...yang penting kasihilah mereka juga sebagaimana mereka mengasihi kita sedari kita kecil lagi...

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For aisyatul_auniProfil   Hantar PM kepada aisyatul_auni   Quote dan BalasQuote

eisya
WARGA RASMI
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 108
Posting: 8
Dari: pj

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 16:52


a'kum...eisya anak sulung dr 7 beradik...yg bongsu umur 3 thn...memang manja...tp eisya pun manja jugak tau...x boleh nak kata yg anak sulung ni x manja...best jadi anak sulung...walaupun kadang2 tu t'paksa b'alah dgn adik2...

-----------------
hidup biar dalam redha Allah selalu.


Bookmark and Share




  Member Information For eisyaProfil   Hantar PM kepada eisya   Quote dan BalasQuote

nuriz
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 549
Posting: 53
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 19:26


assalammualaikum....
saya anak sulung dr 2 beradik.adik saya sorang tak de lah manja sangat tapi dia tu rasanya lebih rapat dengan saya.maklumlah kitaorang lebih banyak berkongsi rahsia.Ada satu perkara saya nak tanya bestke ada ramai adik beradik?


Bookmark and Share




  Member Information For nurizProfil   Hantar PM kepada nuriz   Quote dan BalasQuote

pErMaIsUrI_hAtI_kU
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 23.04.2003
Ahli No: 391
Posting: 26
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 21:59


a'kum...
ana anak ke 3 drpd 4 org....kiranya duk tgh² lah kot...nak kata ana manja,manja gak...tp manja dgn cara tersendiri..cara 'alang' bermanja...

oleh kerana ana anak perempuan sulung,so,ana rapat ngan mak....'manja' sesangat..!!

tak salah kan??

-----------------
Kematian hanya datang sekali...
Jadikanlah ia di jalan Allah....
Hidup Mulia @ Mati Syahid..!


Bookmark and Share




  Member Information For pErMaIsUrI_hAtI_kUProfil   Hantar PM kepada pErMaIsUrI_hAtI_kU   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 20.04.2003
Ahli No: 272
Posting: 30
Dari: pahang,kelantan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 22:15


memang pErMaIsUrI_hAtI_kU tuh manja~...kalau org nak buli dier sikit kena marah dek mak
...huhu...klu dlm bab beli belah nih mmg dier segeng laa ngan mak...lgpon ana tak ske sngt shopping² nih memang ana rasa semua anak manja...tapi ada jenis manja nya... tul tak?

-----------------
UkHuwWaH FIllAh nEvEr eNds~


Bookmark and Share




  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 23:34


a'kum

saya anak sulung dari 4 bradik...

manja???ntah kawan saya kata kaklong manja dr adik bradik yg lain?

manja tu apa sebenarnya?????bergantung pd seseorg tu..

mmm saya klu cakap ngan tipun pun blh nangis (especially tak balik raya...aduh...sedihnya)...buat malu je sampai kena ejek ngan adik2.

klu MakAyah antar gi U pun nangis..mcm tu manja ke?

tp klu kat umah biasa je..cuma masa berpisah je gitu (sebab tak pernah berpisah...tak pernah duk asrama)


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-04-03 10:34


assalamualaikum wb..

sulung?tengah?bongsu?
well pada penadpat akak laa....semuanya sama aja sebenarnya. Tak kiralah kita anak sulung ke tengah ke ataupun bongsu..tiap sorang ada kelebihannya yang tersendiri...

akak pulak anak sulung dari 4...

berat jugak sebenarnya tanggungjawab sebagai anak sulung ini... tapi itu pun kira amanah Allah kepada kita betul kan?

mmg seronok jadi anak sulung nir....byk kelebihan dan dugaannya (mungkin sbb ini anak sulung dikategorikan sbg anak manja )

namun hakikat sebenarnya tanggungjawab semua anak sama penting tak kiralah sama ada dia anak sulung.tengah mahupun bongsu

wassalam.....

-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

kaklong
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 551
Posting: 155
Dari: darul ridzuan

brunei  


posticon Posting pada: 30-04-03 10:53


manja ke tak kaklong ni? kawan2 kaklong cakap kaklong ni manja. adik kaklong pun cakap macam tu. kaklong rasa biasa je tak la manja sangat sampai tak boleh dok jauh ngan family.

nuriz, adik-beradik ramai ni best tau! tambahan bila raya semua ada kat rumah. meriah dan ceria suasana.


Bookmark and Share




  Member Information For kaklongProfil   Hantar PM kepada kaklong   Quote dan BalasQuote

Orange_SkunKy
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 145
Posting: 61
Dari: Sunway College Ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-04-03 11:00


Assallammualaikum.....hehehhee....bab ni, kalau nak ckp...oren anak sulung tapi jarak dgn adik no 2 jauh sgt ada la dlm 6 thn, jadik saya manja la juga...tapi anak sulung ttp anak sulung..tanggungjawab ttp dikendung...hmm susah gak jadi anak sulung..kena kuat semangat...lagi lagi kena jadi contoh adik adik....ehehhe..

-----------------
Wanita itu Cantik dari Akhlaknya,tertibnya Bukan luaran nya...bukan fizikalnya...Jiwa yang bersih adalah wajahnya yang mulia.


Bookmark and Share




  Member Information For Orange_SkunKyProfil   Hantar PM kepada Orange_SkunKy   Quote dan BalasQuote

nuriz
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 27.04.2003
Ahli No: 549
Posting: 53
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-05-03 10:49


sebenarnya jadi anak ke berapa pun semua ada kelebihannya

-----------------
[IMG]http://www.gamespy.com/avatars/av/AT/at239.gif[/IMG][b]meniti fantasi melayari realiti[/b]


Bookmark and Share




  Member Information For nurizProfil   Hantar PM kepada nuriz   Quote dan BalasQuote

qaulah_atrah
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 40
Posting: 338
Dari: kaybee

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-05-03 13:34


qaulah anak sulung..

dlm family qaulah nie, rumit sikit..
bukan adik bongsu yg manje..
tp, anak yg kedua...

heheh..

best anak sulung nie..
tp, memanglah slalu kena beralah kan ??
kekadang, org yg buat, kita yg kena..
inilah hakikatnya...

wassalam

-----------------


memimpin, dipimpin, terpimpin


Bookmark and Share




  Member Information For qaulah_atrahProfil   Hantar PM kepada qaulah_atrah   Pergi ke qaulah_atrah's Website   Quote dan BalasQuote

anak_perak
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 45
Posting: 186

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-05-03 22:27




ehem...assalamua'laikum

sayer anak sulung ...
kater org , anak sulung ni juara .... yer tak ? antara adik 2 lain...kiter lain dulu ...

alhamdulillah

-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For anak_perakProfil   Hantar PM kepada anak_perak   Quote dan BalasQuote

farhah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 190
Posting: 42
Dari: negeri pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-05-03 15:13


assalamualaikum...
farhah anak sulung tau....org kate saye ni bertanggungjawab orangnye....maybe dah ade sifat tur sbb anak sulung kan....
biasenya anak bongsu nih manje tul tak...


Bookmark and Share




  Member Information For farhahProfil   Hantar PM kepada farhah   Quote dan BalasQuote

gemawan
WARGA RASMI
Menyertai: 03.05.2003
Ahli No: 915
Posting: 2
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-05-03 13:54


Assalamualaikum....
ermm...
kalau anak tunggal plak macam mana...
sebab gemawn anak tunggal...
manja tu memang..
tapi kena byk korban gak...
sebab semua harapan di sandarkan
pada bahu kita...
tapi yg best tuh kasih sayang sentiasa
melimpah ruah...


Bookmark and Share




  Member Information For gemawanProfil   Hantar PM kepada gemawan   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 64
Posting: 305
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-05-03 14:00


wsalam...

erm... bagi ana la... ana anak sulung... dan dalam banyak2 adik2 ana... ana la yg paling manja... degil... macam 2 kerenah la... tapi tak di sangkal jugak... kena banyak berkorban... anak sulung nih bertuah gak kekadang... rugi jugak... selalu... paper pon ana rasa setiap anak ader tanggungjawab dia dan... setiap mak ayah nak anak dia berjaya dn soleh.. tak gitu...

-----------------
"Di sebalik segala duka
Tersimpan hikmah
Yang bisa kita petik pelajaran...
Di sebalik segala suka
Tersimpan hikmah
Yang kan mungki


Bookmark and Share




  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

nur_hawa
WARGA RASMI
Menyertai: 03.05.2003
Ahli No: 932
Posting: 13
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-05-03 14:11


nur anak bongsu dari 9 beradik.....beza umur nur ngan abg nur yang nombor 8 tu,14 tahun.....jauh kan bezanya......alhamdulillah ayah dan arwah ibu mengasihi kami adik-beradik secara sama-rata....tiada perbezaan kasih-sayang......


Bookmark and Share




  Member Information For nur_hawaProfil   Hantar PM kepada nur_hawa   Pergi ke nur_hawa's Website   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-05-03 10:14


Assalamualaikum....
Quote:

On 2003-05-01 13:34, qaulah_atrah wrote:
best anak sulung nie..
tp, memanglah slalu kena beralah kan ??
kekadang, org yg buat, kita yg kena..
inilah hakikatnya...

wassalam



mm bak kata qaulah... mmg seronok jadi anak sulung.... tapi ada gak masalahnya..., tapi dari sini kita belajar dan menjadi matang... betul tak

-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

sumaiyyah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 20.04.2003
Ahli No: 241
Posting: 36
Dari: :~:Pengkalan Chepa, Kelantan:~:

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-05-03 16:08


w'salam...

ermm... ana anak sulong dr 4 beradik.... beza ana dan adik yg nom 2.. 10 tahun... ..orag kata jadi anak tunggal lame...boleh jadi manja...

ermmm...tak taulah..bg ana x jugak..sebab ana dididik supaya berdikari... lagi pun ana x manja ngn sesapa... termasuk ibu ana(masa kacik2 dulu tu memanglah.. )..

wassalam..

----------------------------------------

:=: ukhuwah fillah :=:


Bookmark and Share




  Member Information For sumaiyyahProfil   Hantar PM kepada sumaiyyah   Quote dan BalasQuote

hurulain
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 16
Posting: 313
Dari: Bumi Allah

singapore   avatar


posticon Posting pada: 08-05-03 03:18


ain rasa anak sulung lebih untung sebab,anak pertama lah katakan mesti mak ayah jaga anak pertama elok2 kan3? hihik


Bookmark and Share




  Member Information For hurulainProfil   Hantar PM kepada hurulain   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» Sulung?tengah?bongsu?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 5

Go To Page: 1 · 2 ... 4 · 5  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.082196 saat. Lajunya....