Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-04-2018  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Apabila ilmu dan amal ibadah tidak membuahkan akhlak yang mulia , ertinya ilmu dan amal itu tidak ada nilainya di sisi allah dan manusia..

-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: hennryka
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13700

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 13
Ahli: 0
Jumlah: 13




  Dari Galeri
gambar ni mase ana form5, wakil sekolah  kuiz ekonomi ke prgkt daerah jb. ana yg sblh kanan, pegang buku putih.

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 hari, 15 jam, 20 minit yang lalu
adisiionde: 7 hari yang lalu
hennryka: 7 hari yang lalu
kasttra: 15 hari yang lalu
ambitionde1024: 22 hari yang lalu


Luahan Hatiku
Topik: psst..nak tanya...wanita ada air mani ke?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» psst..nak tanya...wanita ada air mani ke?

Please Mendaftar To Post


Oleh psst..nak tanya...wanita ada air mani ke?

radioactive
WARGA RASMI
Menyertai: 07.05.2005
Ahli No: 5273
Posting: 2
Dari: Malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 26-05-06 21:46


salam..mafla Kalau soalan ana ni bunyinye semacam..tapi ana memang nak tau...ana keliru kerana ada sahabat2 ana yang kata perempuan ni ada air mani tapi ada yang kata tidak...konfius..harap rakan-rakan disini yang tau boleh jawab persoalan ana ni..terima kisah~


Bookmark and Share




  Member Information For radioactiveProfil   Hantar PM kepada radioactive   Quote dan BalasQuote

bintu_ruQaiah
WARGA RASMI
Menyertai: 20.05.2006
Ahli No: 6581
Posting: 13
Dari: Malaysia

malaysia  


posticon Posting pada: 27-05-06 07:57


kalau tak silap ana...ikut sains...wanita ni tak ada air mani...sebab depa istilahkan air mani ni sebagai sesuatu cecair yang mngandungi 'sperma'...perempuan mana ada sperm..

tapi dari sudut islam...laki perempuan, dua2 ada air mani. ana tak ingat apa hujahnya...tapi seingat ana ada hadis'yang. ana tak dapat nak buat rujukan sekarang sebab kitab2 ana ada kat rumah. ana tengah cuti2 Malaysia sekarang ni.

apa pun, info yang ana bagi ni melalui apa yang ana pernah belajar kat sekolah dan baca kat kitab2...

kalau ada sahabat2 lain nak tambah au nak betulkan, dialu2kan. jangan malu2 sebab kita nak kongsi ilmu...


Bookmark and Share




  Member Information For bintu_ruQaiahProfil   Hantar PM kepada bintu_ruQaiah   Quote dan BalasQuote

nurhayati_sa
WARGA RASMI
Menyertai: 01.03.2005
Ahli No: 5005
Posting: 1
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-05-06 12:57


sekadar berkonsi pendapat.... ana ada dengar satu ceramah dulu... dalam ceramah tu...... ada satu orang wanita telah bertanya kepada Rasullallah tentang hukum wanita yang mimpi dan keluar mani.... Ustaz tu cakap Rasullallah berkata hukumnya sama seperti lelaki... kena mandi wajib..... jadi rasanya ada agaknya.... mungkin berbeza rupa dan fungsinya.... wallahuaqlam.... :-)


Bookmark and Share




  Member Information For nurhayati_saProfil   Hantar PM kepada nurhayati_sa   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-05-06 09:09


copy dan paste dari laman web darulnuman.com

Soalan:
Apakah titisan air mani? Saya bangun dari tidur, saya dapat rasakan ada lelehan air. Saya tidak tahu air apa yang meleleh, tetapi bila saya ingat balik, saya tidak ada mimpi yang menghairahkan?


Jawapan:
Biasanya air mani keluar dari kemaluan seseorang disebabkan adanya rangsangan berahi, apakah melalui mimpi, mengkhayal ataupun dengan menggunakan tangan dan yang serupa dengan itu. Biasanya juga sebelum keluar air mani didahului dengan keluarnya air mazi. Biasanya air mazi berupa cairan yang sukar diketahui melalui penglihatan namun dapat dirasakan dengan tangan. Dan keluarnya air mazi ini tidak menyebabkan seseorang mesti wajib mandi. Mungkin juga cairan yang keluar itu kerana bangkitnya keghairahan anda disebabkan geseran-geseran yang terjadi ketika tidur sehingga menyebabkan sampainya klimaks berahi anda. Mungkin juga ia sekadar cairan biasa yang bukan air mani tetapi berkaitan dengan faktor kesihatan tubuh badan anda. Namun jika anda dalam keraguan untuk menentukannya, maka ambillah jalan yang terbaik, mungkin lebih selamat segera lakukan mandi wajib agar tidak menjadi perkara yang musykil berpanjangan dalam minda anda. Wallhu a'lam.

Perempuan ada air mani cuma tak akan sama dengan lelaki, air mazi adalah air yang keluar ketika ghairah manakala air mani adalah air yang keluar selepas bersama.


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

radioactive
WARGA RASMI
Menyertai: 07.05.2005
Ahli No: 5273
Posting: 2
Dari: Malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 02-06-06 01:30


kak istisafa...kiranya kalau saya ni masih belum kahwin..so takkan keluar air mani la?hanya air mazi?bukan apa,saya nak tau juga macam mana,cane nak beza mani dan mazi..yela risau bdosa Kalau tak mand wjb sebab tak tau nak beza...


Bookmark and Share




  Member Information For radioactiveProfil   Hantar PM kepada radioactive   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-06-06 10:08


Radioactive..

Kalau belum berkahwin pastinya bukan air mani.. Ada berbagai jenis air yang keluar dari kemaluan manusia seperti air kencing, mani, mazi dan sebagainya. Mazi adalah cecair berwarna agak kekuningan dan jernih yang keluar dari kemaluan lelaki atau perempuan secara tidak sedar. Keluarnya terjadi apabila naluri syahwat atau ghairah berahi bangkit dan biasanya wanita lebih sering mengalaminya.

Mazi menurut kesepakatan para ulama adalah benda najis yang mesti disucikan dari badan, pakaian serta boleh membatalkan wuduk tetapi tidak mewajibkan mandi junub.

copy dari buku Perkahwinan & Etika Hubungan Suami Isteri, Darul Numan.


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

mirakirana
WARGA RASMI
Menyertai: 24.01.2011
Ahli No: 12726
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-01-11 10:30


salam ,saya ada kemusykilan nak tanya
boleh tak saya guna pakaio pendapat yang diboldkan
saya jumpa di satu blog

!!! QUOTE !!!

1. Ulama menyebut ciri-ciri mani, iaitu yang ada salah satu daripada tiga;

1) bau yang kurang enak. masa cair, baunya seperti tepung diuli, dan masa kering baunya seperti putih telur.
2) keluar dengan memancut.
3) keluar dengan syahwat, dan selepas itu badan terasa lemah.

(bagi yang wanita: agak cair dan warnanya kekuningan).

Dinukilkan daripada kebanyakan ulama ketiga2 sifat di atas adalah pada mani lelaki dan juga wanita. dan ada fuqaha yang kata: mani wanita hanya dikenali dengan ciri no: 3 sahaja.

rujukan: Fathul Aziz 2/121, majmuk nawawi 2/141, syarah mumtií Uthaimin 1/277-278.


Bookmark and Share




  Member Information For mirakiranaProfil   Hantar PM kepada mirakirana   Quote dan BalasQuote

kapas
WARGA RASMI
Menyertai: 24.08.2011
Ahli No: 13111
Posting: 1
Dari: Singapore

singapore   avatar


posticon Posting pada: 24-08-11 05:04


salam. Dulu ana pernah belajar kat sch.
Ustazah cakap ada beberapa perbezaan antara mani lelaki & wanita. Antaranya:
1) sifat mani tu (ustazah cakap 1 kekuningan, lagi 1 putih. Then 1 pekat lagi 1 cair. But ana tak ingat which is which. Sorry)
2) wanita klua mani bila bersetubuh saja. kalau terasa ada air klua bukan waktu bersetubuh, tu air yang biasa-biasa saja (as in, air yang tak payah mandi).

Maaf kalau ada salah silap. Ingin berkongsi ilmu saja~


Bookmark and Share




  Member Information For kapasProfil   Hantar PM kepada kapas   Quote dan BalasQuote

hannamuslim
WARGA RASMI
Menyertai: 27.12.2011
Ahli No: 13297
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-01-12 20:12


Assalamualaikum..
maaf, saya ingin bertanye..
bagaimana pula jika seseorang perempuan yang belum berkahwin, telah melakukan onani atau juga disebut sebagai maturbasi?
adakah ia tidak akan menyebabkan keluar mani?
kalau boleh, minta sertakan beberapa hadis dan dalil al-Qur'an untuk kemusykilan ini.
terima kasih.
[ Telah diedit oleh: hannamuslim pada 03-01-12 20:15 ]


Bookmark and Share




  Member Information For hannamuslimProfil   Hantar PM kepada hannamuslim   Quote dan BalasQuote

kobisbunga
WARGA RASMI
Menyertai: 20.07.2008
Ahli No: 8743
Posting: 7

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-01-12 18:46


Antara perkara yang mewajibkan mandi adalah keluar air mani...

Jadi, jika keluar air mani, wajib mandi hadas samaada keluar mani itu secara sengaja(persetubuhan,onani) ataupun tidak sengaja (mimpi)..

yang mirakirana quote tu betullah, saya pernah terbaca juga sebelum ini...

Wallahua'alam...


Bookmark and Share




  Member Information For kobisbungaProfil   Hantar PM kepada kobisbunga   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
© Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.073802 saat. Lajunya....