Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-12-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar. Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan. Sahabat sejati menjadi pendorong impian. Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah.
-- suatumasa

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: zahirahruslan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13718

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 19
Ahli: 0
Jumlah: 19




  Dari Galeri
gambar ni dgn rakan-rakan di UTP sewaktu semester pertama.

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 2 hari yang lalu


Lihatlah Diriku
Topik: Ana Begitu Cemburu


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Lihatlah Diriku
    »» Ana Begitu Cemburu

Please Mendaftar To Post


Oleh Ana Begitu Cemburu

fayyzah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 6029
Posting: 155
Dari: Johor-HomeSweet Home-Depan PC

japan  


posticon Posting pada: 08-12-05 19:39


:-? Assalamualaikum

Ana sebenarnya masih muda dan ana tahu ramai kebanyakannya siswi di sini. Masalah ana ialah ramai kawan ana memperkecil-kecilkan diri ana sebab ana ni tak ada talent.:-o Tahlah, saya tak tahu talent saya apa. kadang-kadang tu sedih sangat sebab' hanya benda seremeh itu. Ana pun dipencilkan kerana ana masih "belum". Bagaimanakah ana dapat kembali hidupkan semangat sebagai muslimah dan pelajar dalam diri ana? Harap antunna semua dapat membantu... :-(
[ Telah diedit oleh: fayyzah pada 08-12-05 19:39 ]


Bookmark and Share




  Member Information For fayyzahProfil   Hantar PM kepada fayyzah   Pergi ke fayyzah's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-12-05 09:00


Adik, tak perlu dengar 100% kata orang lain.. setiap orang pasti ada kelemahan dan kelebihannya masing - masing.. akak sekarang ni kerja dan belajar.. walaupun akak belajar tak pandai, (satu semester ambil 2 atau 3 paper saja, sebab lemah dalam english) tapi itu bukan sebab utama akak tak perlu belajar.. biarpun lambat, kawan kawan akak tinggal 3 ke 4 sem saja, akak tak tahu lah bila nak habis habis.. :lol: tapi akak tak kisah pun..

yang penting kita tahu apa kelebihan kita dan apa kekurangan yang ada pada diri kita.. sentiasa berkawan walaupun mereka memperkecilkan kebolehan adik, suatu masa nanti pasti mereka pun letih dan senyap..


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

ateh_imtiaazz
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 1275
Posting: 21
Dari: Kuantan PADAMA

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-02-06 10:34


Assalamualaikum fayyzah..sian pula ateh baca masalah fayyzah...tapi pecaya la cakap ateh..kalau kawan yang berkawan dengan kita hanya sebab kita ada talent dalam sesuatu perkara..tu bukan lah kawan yang baik...yang tu yang jenis nak take advantage on the dry land (ambil kesempatan atas darat kering:))..maksudnya yang ada udang di sebalik pizza laa..kawan dengan fayyzah..sebab dia nak kan sesuatu..lepas itu bila dia dah dapat apa yang dia nak..dia buat tak tau saja kat fayyzah..tak ada pekdahnye fayyzah ada kawan2 yang jenis begini..but tak semer orang begini...insyaAllah ramai lagi kawan-kawan yang ikhlas..ikhlaskan diri kita bila berkawan...Allah akan bagi setimpalnya..senyum biar ikhlas...orang yang ikhlas menghulurkan persahabatan...kita dapat rasa keikhlasannye tanpa dia cakap.."saya ikhlas berkawan dengan awak"...so jangan terlalu merendah diri...kalau kita sendiri pandang rendah pada diri kita...orang lain pandang lebih rendah berganda2..yakin kan diri..banyakkan membaca bahan2 yang boleh tingkatkan self esteem...insyaAllah kita akan rasa indahnya hidup ini...seterusnya bersyukur kerana Allah menghadirkan kita kat dunia ni..ok??? Yakin BOLEHH!Fayyzah BOLEH!kita semer BOLEH!!!

ateh rasa macam ngarut saja ateh type kat atas tu..tapi..selagi mana antunna boleh paham...baguih..antunna memang terang hati...tapi kalau tak paham..paham2 kan lah!!!;)


Bookmark and Share




  Member Information For ateh_imtiaazzProfil   Hantar PM kepada ateh_imtiaazz   Pergi ke ateh_imtiaazz's Website   Quote dan BalasQuote

palingcomey
WARGA RASMI
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 3073
Posting: 5

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 20-02-06 00:50


Assalamualaikum fayyzah...hmm....cane ek nak kata...memang berat juga masalah awak ni...sebenarnya saya pun ada masalah serupe dengan awak...nak tau cane saya selesaikan??senang saja...mule2 sekali yang saya buat...saya tunjukkan nilai2 diri saya yang baik pada kawan-kawan tu...dekatkn diri pada Allah...peribadi awak yang mulia akan dapat membuat kawan-kawan awak tu takut nak mengata awak lagi...sebaliknya mereka akan respect awak...ye la...kalau awak lebih solehah/baik dari mereka2 tu....apa lagi yang mereka nak cari pasal kan...awak study lagi kan?so cuba la jadi ulat buku sikit...mesti buat jadual harian untuk study...bukan ada jadual kuliah saja....cuba letakkan diri awak tu di tempat yang lebih tggi dari mereka...contohnya dari segi pelajaran,agama,etc...awak bersukan tak petang2?ni la silapnye orang perempuan kita....susah nak jumpa yang bersukan/riadah...sekurang2nye pergi la jalan2 kat tempat ada udara segar ke...kat dalam U tu sure ada...dan kalau awak suka bersukan..cuba cari satu sukan yang awak rasa awak pandai main...pastikan awak memang hbt sukan tu....so kalau lwn sesiapa or kawan-kawan awak tu...baru lah mereka respect sebab mereka tewas dengan awak...hmm....cuba awak tampal kata-kata semgt kat bilik awak tu...kata-kata macam artikal tentang kawan yang baik,tentang budi bahasa...macam-macam la yang awak boleh tampal...sure kalau mereka terbaca..mereka akan rasa insaf sikit...dapat juga pahala berdakwah kan...tapi yang paling penting,saya rasa awak patut selalu baca Quran,pergi solat berjemaah kat surau,buat bnda2 baik....memang kalau kita tak dekatkan diri kita pada Allah...hidup kita ni rasa macam kosong saja...macam tak bermakna hidup ni..kadang-kadang rasa macam nak gila...tekanan jiwa memang hebat sangat-sangat...ye la...tiap2 hari bgn asik buat rutin yang sama...then kejap saja dah malam..then tidur..bgn tidur buat rutin yang tu juga...bosan ye tak?macam masa ni sikit saja..kita buat beberape perkara saja dalam sehari tu...kalau macam saya ni...pergi kuliah dari 9am-1pm...then 2pm-5pm..macam tu la rutin saya tiap2 hari...dari pagi sampai petang masa dah habis macam tu saja..then malam kena tidur..bgn pagi pergi kuliah semula...sikit saja kan aktiviti saya setiap hari tu...macam tak ada makna saja...so saya cuba isikan masa yang tinggal sikit saja tu dengan pergi bersukan,malam pergi surau,baca Quran,then study sikit nota kuliah,dinner kat kedai luar2 tu,pergi ziarah bilik kawan-kawan,buat la aktiviti2 tambahan yang guna sikit saja masa tapi ada variasi...baru lah tak bosan kan...ok la..cukup setakat ni saja ok....cuba la ye...insyaAllah berjaya...=)


Bookmark and Share




  Member Information For palingcomeyProfil   Hantar PM kepada palingcomey   Quote dan BalasQuote

yati
WARGA RASMI
Menyertai: 02.12.2004
Ahli No: 4649
Posting: 15
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-02-06 12:56


Assalamualaikum.......fayyzah apa yang boleh saya katakan kat sini ialah awak janganlah bimbang sangat kerana setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya. fayyzah kata mereka memperkecilkan diri fayyzah sebab tak ada talent kan? jadi bagi saya apa yang boleh fayyzah lakukan ialah mencari talent yang ada pada diri fayyzah sebab setiap orang pasti mempunyai kelebihan yang tersendiri. mungkin fayyzah belum perasan tentang itu.untuk mengetahui apa talent yang dimiliki cuba fayyzah buat penilaian balik pada diri ataupun tanya mereka yang terdekat seperti ibu bapa,adik beradik takpun kawan-kawan yang terdekat yang sudah lama mengenali diri fayyzah.... selepas2 buat list dan bandingkan antara kelebihan dan kelemahan yang ada dan pastikan setiap kelemahan diperbaiki. dengan melehat kelemahan pasti kita akan temui kelebihan yang dimiliki kerana seseorang memang senag mencari kelemahan berbanding dengan kelebihan pada diri mereka. selain itu juga fayyzah mesti yakin pada diri sendiri dan jangan terlalu merendah diri dan cubalah tunjukkan yang fayyzah tak seperti apa yang mereka fikirkan.......tunjukkan kebolehan yang ada.... fayyzah pasti boleh melakukannya. YES! YES!. last sekali berdoalah kepada Allah yang sentiasa membantu hambanya yang memerlukan. Insya Allah anda boleh lakukan.... :)


Bookmark and Share




  Member Information For yatiProfil   Hantar PM kepada yati   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-02-06 16:33


Waalaikumsalam
Dalam dunia ini memang ramai kawan yang begitu. Usah pedulikan kata2nya. Jadikan ia sebagai cabaran untuk terus berjaya. Semua manusia dikurniakan dengan kelebihan dan kekurangan masing2. Manfaatkanlah kelebihan untuk menampung kekurangan diri..

Good Luck. Kawan2 di portal Muslimah sentiasa mendoakan kejayaan fayyzah


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-02-06 18:01


!!! QUOTE !!!

Masalah ana ialah ramai kawan ana memperkecil-kecilkan diri ana sebab ana ni tak ada talent.


em.. setiap insan yang dilahirkan ke dunia.. ada kelebihan..
ada kekurangan..so.. mana yang baik... boleh diamalkan..dikongsi bersama.. mana yang kurang.. ditingkatkan lagi...

sama ada nak berubah.. atau tak nak.. ia terletak pada ANDA sendiri.. sebab.. pergilaa ceramah motivasi
dari H.M Tuah.. dari fadzillah Kamsah.. dari. shukrie..dll.. baca laa buku Motivasi..bertimbun..timbun..

kalau ANDA tidak bergerak untuk meruBAh diri ANDA..
ia tidak akan berubah!!


** peringatan untuk diri ku.. yang sesimple shida..huhuhu..
:roll: :roll:

so.. ::: your future is in your hand :::    


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

fayyzah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 6029
Posting: 155
Dari: Johor-HomeSweet Home-Depan PC

japan  


posticon Posting pada: 27-03-06 23:47


Hmm, syukran jazilan buat semua ukhti yang sudi mendengar luahan hati ana ni. I really appreciate it. I will move myself further. sekarang ni pun ana dah berani untuk tampil ke hadapan kalau pmbentangan atau apa-apa. Terima-kasih ye, akak-akak sekalian. Moga ukhuwah ini kekal abadan abada (selama-lamanya). :-)


-----------------
“Binalah Islam dalam dirimu... Maka akan terbinalah Islam di sekelilingmu...“ {Kande Raihana}


Bookmark and Share




  Member Information For fayyzahProfil   Hantar PM kepada fayyzah   Pergi ke fayyzah's Website   Quote dan BalasQuote

fayyzah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 6029
Posting: 155
Dari: Johor-HomeSweet Home-Depan PC

japan  


posticon Posting pada: 27-03-06 23:48


Ukhuwah Fillah Abadan Abada


-----------------
“Binalah Islam dalam dirimu... Maka akan terbinalah Islam di sekelilingmu...“ {Kande Raihana}


Bookmark and Share




  Member Information For fayyzahProfil   Hantar PM kepada fayyzah   Pergi ke fayyzah's Website   Quote dan BalasQuote

kegembiraanygmulia
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 6497
Posting: 85
Dari: di atas bumi Allah s.w.t

japan   avatar


posticon Posting pada: 15-04-06 22:33


raden maneade nt tak ada kelebihan...nt lagi berani dari ana...nt lagi bagus dari ana dari segi hafazan...kadang-kadang anti yang ter 'misconcept' dengan kiterang....bukan nak m'perkecil2 kan nt...tapi sbagai kawan mestilah mengambil berat antara satu sama lain...contohnya kalau ana cakap "raden tu ok ke buat macam tu"...itu maksudnya ana ambil berat tentang nt...bukan mmperkecilkn...kalau sesuatu buruk trjadi siapa susah badan sendiri jugak ssh...tol dak?...
ana just nak beritahu kat sini ana tak pernah mmperkecil2kan nt...ok...wasallam


Bookmark and Share




  Member Information For kegembiraanygmuliaProfil   Hantar PM kepada kegembiraanygmulia   Quote dan BalasQuote

naj_jieha
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 23.12.2005
Ahli No: 6124
Posting: 88
Dari: di hadapan komputer

japan  


posticon Posting pada: 17-04-06 11:51


betul ckap farhana tu raden, ana sendiri tak pernah nak memperkecilkan anti...
sebagai kawan sekelas, ana harap, anti janganlah terlampau fikirkan apa yang orang nak cakapkan kat anti...yang masa tu anti dengan nani bagi ketas itu kat semua bnt, ana bngga dengan anti sebab anti berani terima apa yang orang cakap dan ana tengok anti dah berubah sikit2... macam kata sakinah, manusia ni memerlukan perubahan sikit demi sikit.. bukannya secara mendadak... oklah wassalam,


Bookmark and Share




  Member Information For naj_jiehaProfil   Hantar PM kepada naj_jieha   Quote dan BalasQuote

farihinfauzi
WARGA RASMI
Menyertai: 01.06.2005
Ahli No: 5354
Posting: 17
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-05-06 11:22


setuju dengan kekate timbalan pres..istifa. kalau nak ikut kata-kata manusia, sampai bila pun kita terkebelakang saja...tak berjaya. ada yang patut kita ambil kiranya apa yang shabat2 kita cakap tu memberi kesan positif pada pembangunan diri kita, jika sebaliknya...biarkan saja tak pun kita ambil sebagai satu cbaran untuk majukan diri kita lagi.


Bookmark and Share




  Member Information For farihinfauziProfil   Hantar PM kepada farihinfauzi   Quote dan BalasQuote

fayyzah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 6029
Posting: 155
Dari: Johor-HomeSweet Home-Depan PC

japan  


posticon Posting pada: 18-05-06 18:10


Hmm, timasih semua...syukran atas segala sokongan yang diberikan oleh antunna semua...ana sayang portal muslimah! Sekarang pelajar Sek.Men.Islam Hidayah Johor Bahru tengah hadapi imtihan, so ana harap semua muslimah di Portal Muslimah mendoakan kejayaan ana (raden qurratu'aini), kegembiraanyg mulia (farhana) dan naj_jieha (najihah) berjaya dengan cemerlang dalam imtihan semester satu ni ye... :-)


-----------------
“Binalah Islam dalam dirimu... Maka akan terbinalah Islam di sekelilingmu...“ {Kande Raihana}


Bookmark and Share




  Member Information For fayyzahProfil   Hantar PM kepada fayyzah   Pergi ke fayyzah's Website   Quote dan BalasQuote

fayyzah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 6029
Posting: 155
Dari: Johor-HomeSweet Home-Depan PC

japan  


posticon Posting pada: 25-07-06 18:22


Pada 17-04-06 11:51 , naj_jieha posting:

!!! QUOTE !!!

betul ckap farhana tu raden, ana sendiri tak pernah nak memperkecilkan anti...
sebagai kawan sekelas, ana harap, anti janganlah terlampau fikirkan apa yang orang nak cakapkan kat anti...yang masa tu anti dengan nani bagi ketas itu kat semua bnt, ana bngga dengan anti sebab anti berani terima apa yang orang cakap dan ana tengok anti dah berubah sikit2... macam kata sakinah, manusia ni memerlukan perubahan sikit demi sikit.. bukannya secara mendadak... oklah wassalam,



syukran najihah... :roll:


-----------------
“Binalah Islam dalam dirimu... Maka akan terbinalah Islam di sekelilingmu...“ {Kande Raihana}


Bookmark and Share




  Member Information For fayyzahProfil   Hantar PM kepada fayyzah   Pergi ke fayyzah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.075927 saat. Lajunya....