Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-01-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Orang yang hebat ialah orang yang sederhana dalam kata-katanya tetapi hebat dalam tindakannya

-- Confucius

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Lin8402
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13719

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 16
Ahli: 0
Jumlah: 16




  Dari Galeri
Salamuna'leykum Buat Semua... Selamat Berkenalan & Salam Ukhwah dari saya.. :-)

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 4 hari yang lalu


Belas Kasihan
Topik: Saudaraku dipaksa berkahwin tanpa kehendaknya....


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Belas Kasihan
    »» Saudaraku dipaksa berkahwin tanpa kehendaknya....

Please Mendaftar To Post


Oleh Saudaraku dipaksa berkahwin tanpa kehendaknya....

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-04-03 11:22


Assalamualaikum wb...

sahabiah semua.. kak tinta ingin pohon bantuan...

begini, ada seorang sepupu akak (cucu opah yang keempat) dipaksa berkahwin tanpa kerelaan hatinya... dia berniat utk bekerja dan membantu keluarganya... malangnya pak cik kami (akak dan dia) tak mengizinkan nya... mereka minta dia berkahwiin...
sedangkan dihatinya dia ingin membantu ibunya...

utk pengetahuan sahabiah semua, dia anak sulung dari 5 adik-beradik dan semuanya perempuan. lagi satu perkara, ayahnya baru saja meninggal dunia...

akak kasihan melihat dia..hampir tiap malam dia telefon akak dan mengadu pada akak.. akak sendiri tak jumpa jalan penyelesaiannya.. jadi akak nak minta bantuan sahabiah semua....kiranya ada cadangan atau pendapat.. ataupun kemusykilan..

bantuanlah akak...utk membantu sepupu akak...

-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

engku_salina
-WARGA SETIA-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 25
Posting: 592
Dari: Kuala Lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-04-03 11:37


waalaikumussalam...

first thing first, nur_tinta kena suruh dia tenangkan fikiran... dia sedang bersedih tu... bila terlampau sedih, fikiran akan dikawal oleh emosi... suruh dia tenangkan fikiran dgn membaca Al_Quran... pastu suruh dia buat solat istikharah... mintak petunjuk dari Allah... mungkin lelaki yg bakal dikahwini tu adalah jodohnya dan mungkin juga lelaki tersebut dpt membantu meringankan beban keluarga dia... mungkin juga sebaliknya... hanya Tuhan yg tahu...

sentiasalah berada disampingnya ketika dia perlukan seseorg utk meluahkan perasaan yg terbuku dihati... biar dia tahu bhw ada org yg ambil berat ttg dia... nasihatkan dia jgn terlalu melayan perasaan sedih tu... semua org ada masalah... setiap masalah boleh diatasi... itu hanya dugaan Allah utk menguji hambanya yg disayangi...

P/s: sekadar pandangan... nasihat mmg mudah diberi... tapi, mungkin agak sukar utk yg menerimanya...


Bookmark and Share




  Member Information For engku_salinaProfil   Hantar PM kepada engku_salina   Quote dan BalasQuote

maricella
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 48
Posting: 390
Dari: gemas, negeri 9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-04-03 15:53


sokong kate kak engku...


Bookmark and Share




  Member Information For maricellaProfil   Hantar PM kepada maricella   Quote dan BalasQuote

qaulah_atrah
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 40
Posting: 338
Dari: kaybee

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-04-03 19:17





semoga dia sentiasa bersabar... yakinilah.. pasti ada jalan penyelesaian..


Bookmark and Share




  Member Information For qaulah_atrahProfil   Hantar PM kepada qaulah_atrah   Pergi ke qaulah_atrah's Website   Quote dan BalasQuote

maricella
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 48
Posting: 390
Dari: gemas, negeri 9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-04-03 13:15


kak engku lahir sbg anak merdeka ye?


Bookmark and Share




  Member Information For maricellaProfil   Hantar PM kepada maricella   Quote dan BalasQuote

along_sumaiyyah
WARGA RASMI
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 206
Posting: 10
Dari: Tmn Permata Kuala umpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-04-03 17:00


masya Allah...

p/s:takut sgt kene kawin paksa..sib baik lah mak ayah tak jenis gitu..alhamdulillah



-----------------
Harta yang paling menguntungkan SABAR,Teman yg paling akrab Amal,Pengawal peribadi yg paling waspada DIAM,Bahasa yg paling manis SENYUM,Ibadah yg paling indah KHUSYUK


Bookmark and Share




  Member Information For along_sumaiyyahProfil   Hantar PM kepada along_sumaiyyah   Pergi ke along_sumaiyyah's Website   along_sumaiyyah's MSNM Number Is avicenna_81@hotmail.com   Quote dan BalasQuote

aisyatul_auni
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 177
Posting: 124
Dari: amman

jordan  


posticon Posting pada: 21-04-03 15:57


na'am..buatlah keputusan dengan berpandukan yang haq, tidak terburu-buru dan teliti dengan mata hati...sokong kata kak Na, sebab andai kita buat keputusan dengan dipengaruhi emosi dan situasi yang menekan, natijahnya pasti samar-samar dan celaru.
teliti apa yang terjadi itu dengan mata hati, pasti hikmah dan nikmatnya akan ditemui. memang situasi yang penuh dilema, tapi tak salah kalau kita nilai dulu orang yg hendak dipasangkan tu...kalau lengkap empat ciri yang Nabi gariskan, tepuk dada tanya iman.... bak kata kak Na, mungkin lelaki tersebut dapat membantu meringankan beban keluarganya. dan sbg hamba jua, kita perlu juga tanya pada al-Khalik, mohon diberi petunjuk dan hidayah dalam memilih jalan yang terbaik..bukan sahaja buat diri, malahan jua keluarga agama dan pihak yang satu lagi.
pokok pangkalnya, apa jua natijah yang diambil..dan terjadi, ia mengandungi 1001 hikmah yang Dia selitkan untuk kita hayati, nikmati dan teliti dengan mata hati

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For aisyatul_auniProfil   Hantar PM kepada aisyatul_auni   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-04-03 09:21


alhamdulillah...syikran jazillan buat sahabiah2 semua.. insyaAllah akan saya sampaikan nasihat sahabat semua pada dia..
moga Allah memberikan kekuatan pada dirinya....

-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-04-03 22:39


seperti kata kak engku, solat istikharah dahulu..
kalau memang dah jodoh insyaAllah akan dipermudahkan segala urusan dan ditambahkan rezeki..
sebaik2nya bincangla dengan calon suami tentang masalah yang dihadapi... maybe akan terbuka jalan yang lebih luas..

namun yang pasti, kalau dtg pinangan dr seorang lelaki yang sudah cukup syarat seperti yang dikatakan oleh aisyatul auni malah yang sekufu, pinangan tersebut hendaklah diterima..

wassalam

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

ladyberz
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 39
Posting: 58
Dari: merah kuning warna kebanggaan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-04-03 02:16


erm...betul gak kat kak salina ngan kak hanan tu...buatler solat istiharah...insya-Allah, Allah akan berikan petunjuk...
tapi, kalo saya ler..saya akan menolong mak saya dulu...lagipun, ayah sepupu kak nur_tinta baru sj meniggal dunia..tak ke sengsara gak hidup...saya bimbang juga kalo2 nanti bila sudah berkahwin, tak terjaga pula keluarga..maklumlah, anak sulung ni berat tanggungjawabnyer...apa keta suruh sepupu akak tu terus-terang jer kat pakcik akak?manaler tau kalo dia faham...tapi di suatu sudut yang lain gak, mungkin gak pakcik akak tu wat camtu nak membantu keluarga sepupu akak juga kot..entahler..tu semua bergantung kepada bakal suami sepupu akak tu..
itu hanya pendapat saye jer..tak tahu ler betul ker tak...


Bookmark and Share




  Member Information For ladyberzProfil   Hantar PM kepada ladyberz   Quote dan BalasQuote

seharumkasturi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 301
Posting: 149
Dari: Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-04-03 15:20


Assalamualaikumwarahmatullah...
Ana sokong pesanan kak engku dan akak presiden...kak nur_tinta....ana rasa may be ada hikmah bila kita diuji oleh Allah...Insya Allah...sama2 kita doakan semoga Allah memberi ketenangan kpd sepupu kak nur_tinta tu....

Banyakkan bersabar....sabar itu istana iman...
la.....ladyberz pun ade dkt cni ye....

Wallahua'lam
alfaqirah ilallah...

-----------------
"kalau nak bercinta...bercintalah dengan Allah, kalau nak memuji...pujilah Allah..Kalau nak memuji makhluk...pujilah pencipta makhluk..."

Cinta Allah...Cinta abadi....
Salam Ta'aruf untuk semua...


Bookmark and Share




  Member Information For seharumkasturiProfil   Hantar PM kepada seharumkasturi   Quote dan BalasQuote

ladyberz
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 39
Posting: 58
Dari: merah kuning warna kebanggaan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-04-03 02:13


erm..aper maksud seharum kasturi tu?

[ Posting ini telah di edit oleh: ladyberz pada 2003-04-26 02:17 ]


Bookmark and Share




  Member Information For ladyberzProfil   Hantar PM kepada ladyberz   Quote dan BalasQuote

seharumkasturi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 301
Posting: 149
Dari: Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-04-03 16:55


maksud ape yg nt tanye tu ladyberz...ana kata setiap apa yg terjd kpd kita adalah ujian dari Allah...kita kenalah banyak bersabar dgn setiap apa yang Allah beri kpd kita kerana setiap sesuatu yg berlaku pasti ade hikmahnya.

atau yg ana kata ladyberz pun ada dkt cni ke?
xde...sblm ni kita selalu jumpa dlm sahabathijjaz la...especially dlm topik pasal oghang2 kedah tu...

mana satu yg nt tanya ladyberz?dlm sahabathijjaz ana guna nick name lain la...

maaf ladyberz....

-----------------
"kalau nak bercinta...bercintalah dengan Allah, kalau nak memuji...pujilah Allah..Kalau nak memuji makhluk...pujilah pencipta makhluk..."

Cinta Allah...Cinta abadi....
Salam Ta'aruf untuk semua...


Bookmark and Share




  Member Information For seharumkasturiProfil   Hantar PM kepada seharumkasturi   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-04-03 11:35


Assalamualaikum wb...

terima kasih atras pandangan sahabat semua.. akan saya suarakan hal ini pada sepupu saya..

moga kebahagiaan jadi miliknya...

-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

wana
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 11.05.2003
Ahli No: 1159
Posting: 21
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-05-03 13:38


memang betul solat sunat istiqarah tu yang penting...semua yang berlaku tu ada hikmat di sebaliknya...


susah jugak tu kalau dah orang tua yang dulukan perkara cam ni..
tapi mungkin dier pikir untuk kebaikan anak saudaranya kan..
yang baik bincang dulu dgn pakcik capai kata sepakat....

-----------------
ukhwah itu sesuatu jalinan kasih sayang yang indah


Bookmark and Share




  Member Information For wanaProfil   Hantar PM kepada wana   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-05-03 09:27


a'kum

a'ah buat solat istikharah...

Allah je ayng tau mana buruk baiknya

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

nur_malam
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 26.06.2003
Ahli No: 1816
Posting: 71
Dari: Kulim

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-07-03 22:07


Waalaikumussalam....

Kesiannya... Tapi, walau macam mana pun .. banyakkanlah bersabar dan pohon petunjuk dari Allah SWT. Saya pun setuju ngan pendapat Kak Engku & Kak Hanan. Mungkin ni dah jodoh yang ditentukan.

Apa pun... tawakkallah kepada Allah SWT


Bookmark and Share




  Member Information For nur_malamProfil   Hantar PM kepada nur_malam   Quote dan BalasQuote

sakinah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1624
Posting: 42
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-07-03 22:33


akum..

seperti kata nur_malam, setiap yang berlaku ader hikmahnyer. akak nur_tinta boleh bgtau kat saudara akak yg maybe dlm perkahwinan tu ader byk makna yang terselit yg x dpt dicungkil. ataupun mungkin ujian dari tuhan yg nak menguji sejauh mana kesabaran hambanyer di dlm menangani cabaran dan dugaan.

yer la, pendapat saya, pakcik kak nur_tinta, nak meringankan beban saudara kak tinta. saper tahu kan?

think positif; yg penting. kalo ke arah kebaikan teruskan. kalo ke arah negetif, fikirkan cara lain plak..

macam kata hanan dan kak engku, boleh buat solat istikharah mohon petunjuk. sambil tu kene la ader usaha buat perbincangan ngan pakcik or bakal suami tu.

yg penting sekarang ni, jgn lupa kat tuhan dan doa mohon petunjuk. Insya Allah dapat jalan penyelesaian nanti.


Bookmark and Share




  Member Information For sakinahProfil   Hantar PM kepada sakinah   Quote dan BalasQuote

munawwar
WARGA RASMI
Menyertai: 17.06.2003
Ahli No: 1741
Posting: 14
Dari: peTaLing JAya...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-08-03 11:41


Assalmu'alaikum....

bg ana laa.. perkara terbaik yg elok dan mampu dilakukan ialah ...... berbincang lain dgn parents dier .. coz ibubapa sumer nak yg terbaik utk anak2 mereka.....sblm berbincang tu solat hajat dulu moga ALLAH lembutkan hati mak bapak dier ... INSYA-ALLAH lembut dan boleh lah kot parents dier pertimbangan kan semula ...

kena kahwin pd waktu yg kita tak bersedia ni bukan dr sunnah Rasulullah .. sokong tak kan.??


Bookmark and Share




  Member Information For munawwarProfil   Hantar PM kepada munawwar   Quote dan BalasQuote

natsumi_8
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 2895
Posting: 66
Dari: KL

japan   avatar


posticon Posting pada: 04-01-04 10:03


lar....kesian nyer...


Bookmark and Share




  Member Information For natsumi_8Profil   Hantar PM kepada natsumi_8   Pergi ke natsumi_8's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.072378 saat. Lajunya....