Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-01-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
KALAU ORG MENGHINA KITA, BUKAN KITA TERHINA, YG SEBENARNYA ORG ITU MENGHINA DIRINYA SENDIRI...
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Lin8402
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13719

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 35
Ahli: 0
Jumlah: 35




  Dari Galeri
Assalamualaikum. Ana akhukum fil Islam. Selamat Berkenalan buat semua sahabiah Hanan.com.my

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 4 hari yang lalu


Luahan Hatiku
Topik: Wajarkah org ramai menganggap imej tudung labuh dikalangan remaja sebagai imej org tua??


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Luahan Hatiku
    »» Wajarkah org ramai menganggap imej tudung labuh dikalangan remaja sebagai imej org tua??

Please Mendaftar To Post


Oleh Wajarkah org ramai menganggap imej tudung labuh dikalangan remaja sebagai imej org tua??

Azzuhra
WARGA RASMI
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 4722
Posting: 17
Dari: johor bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-12-04 10:20



ade ke patut ada org ramai yg menganggap imej tdg lbh diklgn remaja nie mcm imej org tua??rasanye memg x patutlah...


Bookmark and Share




  Member Information For AzzuhraProfil   Hantar PM kepada Azzuhra   Quote dan BalasQuote

suterakasih85
{ SRIKANDI }
Menyertai: 10.12.2004
Ahli No: 4684
Posting: 634
Dari: Ganu+Nilai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-12-04 13:25


tak lah


Bookmark and Share




  Member Information For suterakasih85Profil   Hantar PM kepada suterakasih85   Pergi ke suterakasih85's Website   Quote dan BalasQuote

xara_fatima
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 4478
Posting: 54
Dari: bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-12-04 09:40


then..kalau tudung labuh tu utk org tua..remaja2 nih kena pakai tudung yg see-trough tu ke..hehehe


Bookmark and Share




  Member Information For xara_fatimaProfil   Hantar PM kepada xara_fatima   Quote dan BalasQuote

anak_perak
{ SRIKANDI }
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 45
Posting: 186

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-12-04 09:41


ikut suka depa laa nak anggap apa..
yg penting kita yg faham dan ada ilmu ni, amalkan jer apa yg sepatutnya...
bkn kita yg salah pun kalau pakai tudung labuh ni..ye tak ?


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For anak_perakProfil   Hantar PM kepada anak_perak   Quote dan BalasQuote

PutriKraton
WARGA RASMI
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 4359
Posting: 19
Dari: Putrajaya/Parit Buntar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-12-04 12:09


Assalamualaikum
Biaq pii.. la kat depa, kalau nak ikut org. mengata sampai mati pun depa dok mengata...buat tak tauuu... ajaaaaaaa..


Bookmark and Share




  Member Information For PutriKratonProfil   Hantar PM kepada PutriKraton   Quote dan BalasQuote

man_ana
WARGA RASMI
Menyertai: 06.04.2004
Ahli No: 3528
Posting: 2
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-12-04 12:32




ish...ish..napela ckp camtu...apelah salahnyer...bertudung labuh...muda2..kesedaran untuk lebih menjaga diri..tidak mengira umur..buat sahabat2 sekalian...islam ini datang dgn asing...dan akan kembali asing...beruntunglah orang2 yg asing...teruskan perjuangan...hijab 4 muslimat...bukan kongkongan, bukan diskriminasi tuhan, bukan halangan...tetapi itu tanda kasih sayang tuhan, perlindungan bg yg perlu dilindungi...martabat wanita yg tinggi di sisi agama yg suci...wallahualam..


Bookmark and Share




  Member Information For man_anaProfil   Hantar PM kepada man_ana   Quote dan BalasQuote

lidya_haryati
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 11.02.2004
Ahli No: 3258
Posting: 80
Dari: Malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-12-04 09:38


tak sesuai... apa-apa pun biarlah org nak kate ape... janji Allah tak murka...


Bookmark and Share




  Member Information For lidya_haryatiProfil   Hantar PM kepada lidya_haryati   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-04 09:41


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah isu sebenar sepatutnya ialah yang tidak pakai tudung (tidak tutup aurat). Juga mereka yang tutup aurat tetapi tak tutup hatinya (maknanya hati mereka masih sama dengan mereka yang tidak tutup aurat).

"Hai Nabi, katakanlah kepada isteri-isteri kamu, anak-anak perempuan dan isteri-isteri orang mukmin. Hendaklah mereka menghulurkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka. Yang demikian itu supaya mereka LEBIH MUDAH UNTUK DIKENAL kerana itu MEREKA TIDAK DIGANGGU dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.
(mafhum Surah Al Ahzab (33): 59)

Sekiranya ada persoalan mengatakan bahawa yang bertudung pun ada yang kena ganggu dan di rogol maka jawapannya ialah insyaAllah mereka tu berjalan tanpa mahram atau teman.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - "Orang Islam wajib menerima ajaran-ajaran Islam, dan mengamalkannya. Apabila mendengar perkataan atau amalan yang disertakan dengan dalil dari Al-Quran atau Sunnah, maka ia wajib menerima kenyataan tersebut dan memberi prioriti(keutamaan) keatasnya mengatasi segala perkara yang lain. Ia hendaklah merujuk apa yang orang lain kata dengan kenyataan bukti dari syariah, dan hanya menerima pandangan yang berdasarkan kepada dalil.



-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

zujlah_mj
WARGA RASMI
Menyertai: 21.03.2005
Ahli No: 5070
Posting: 13
Dari: ~PermatA_JohoR~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-03-05 09:25


wajarkah imej bertudung hanya untuk org tua?

TAK WAJAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

WALLAHU A'LAM



Bookmark and Share




  Member Information For zujlah_mjProfil   Hantar PM kepada zujlah_mj   Quote dan BalasQuote

Fasihah_Husniyah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 19.11.2004
Ahli No: 4599
Posting: 92

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-03-05 20:47




Mmg tak wajar..
Bg remaja perempuan y mamakai tudung labuh.. bukankah itu satu perbuatan y baik..


Bookmark and Share




  Member Information For Fasihah_HusniyahProfil   Hantar PM kepada Fasihah_Husniyah   Quote dan BalasQuote

asrar_86
WARGA RASMI
Menyertai: 25.03.2005
Ahli No: 5096
Posting: 10
Dari: kajang

Selangor  


posticon Posting pada: 01-04-05 11:29


assalamualaikum...
mmg tak wajarlah kalau dikatakan imej wanita bertudung labuh tu seperti org tua... tua ke muda kite ni, kita tetap seorang muslimah,erinya kita wajib melaksanakan tuntutan islam dengan sebaik2nya... biarlah org nak kata...yg penting kita ni yg ada ilmu, kena berusaha mengamalkan ilmu tersebut dan sampaikan kepada org lain.... kita cari redha Ilahi..insyaAllah akn diberkati.... nak cari redha manusia???!!! samapi bila2 pun....takkan dapat..ade jer yg salah,yg tak betul...

mmg dakhir zaman ni, islam dipandang asing..walaupun sebenarnya yang asing tu laa yang BENAR..insyaAllah.... pelik ke..org tua ke... itu semua ujian...so, sama2lah kita..sbg muslimah sejati..bermujahadah utk mendapat redhaNya... amiinn....



Bookmark and Share




  Member Information For asrar_86Profil   Hantar PM kepada asrar_86   Quote dan BalasQuote

leogirl
WARGA RASMI
Menyertai: 11.01.2005
Ahli No: 4818
Posting: 8
Dari: segamat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-04-05 13:52


pelikkan!manusia sekarang lebih dahulukan akal dalam berkata-kata.Hukum Allah di anggap remeh! Apa yang penting,kita yang dah diberi hidayah ni terus istiqamah!!!!!!!!!!


Bookmark and Share




  Member Information For leogirlProfil   Hantar PM kepada leogirl   Quote dan BalasQuote

shemizz
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 5152
Posting: 49

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-04-05 22:38


sesiapa yg btudung labuh ni adlh org yg special la pd sy..dlm keadaan manusia yg berlumba nk pakai baju yg up-to-date,tudung yg plg berkilau..tp muslimah bertudung labuh ni tetap relax je bertudung labuh..umur pun masih muda remaja..hmm,moga 1 hari nanti saya mampu menjadi spt kalian.


Bookmark and Share




  Member Information For shemizzProfil   Hantar PM kepada shemizz   Quote dan BalasQuote

honey_nurhaliza
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 643
Posting: 146
Dari: Malacca Historical Place

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 06-03-06 21:00


assalamualaikum...bagi ana la kan....imej wanita yang bertudung labuh ini lebih cantik dan ayu berbanding dengan wanita yang hanya memakai tudung pendek....kalau tak percaya cubalah remaja2 di luar sana pakai tudung labuh...pasti nampak ayu dan sopan saja....:)


Bookmark and Share




  Member Information For honey_nurhalizaProfil   Hantar PM kepada honey_nurhaliza   Quote dan BalasQuote

naj_jieha
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 23.12.2005
Ahli No: 6124
Posting: 88
Dari: di hadapan komputer

japan  


posticon Posting pada: 17-04-06 11:40


bagi ana tak patut langsung!
kalau kita tengok sekarang pun orang tua bukannya semua pakai tudung labuh...
remaja sekarang pun skarng dah ramai pakai tudung labuh...


Bookmark and Share




  Member Information For naj_jiehaProfil   Hantar PM kepada naj_jieha   Quote dan BalasQuote

kasihsayang
WARGA RASMI
Menyertai: 12.04.2006
Ahli No: 6525
Posting: 19
Dari: Kangar, Perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 17-04-06 13:43


Assalamualaikum..
emm betul kata honey_nurhaliza itu. Memang nampak ayu dan lebih cantik dan sopan bila bertudung labuh ni..

Biarlah mulut orang kan macam-macam..

Peliharalah auratmu.......


Bookmark and Share




  Member Information For kasihsayangProfil   Hantar PM kepada kasihsayang   Quote dan BalasQuote

huruniin
WARGA RASMI
Menyertai: 01.02.2006
Ahli No: 6253
Posting: 11
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-04-06 12:10


Bukankah ikut sunnah dan suruhan agama itu ibarat menggenggam bara api...?bukan mudah kita nak jadi p'amal sunnah Nabi SAW...lagi susah para Anbia' terdahulu m'perjuangkan dakwah islam shingga m'dapat tentangan hebat dari kaum kuffar...yang selamanya tak kan senang dengan islam...Begitulah juga kita sebagai p'cinta dan p'amal sunnah...ada saja orang yang tak senang dan pndang serong...orang yang jahil agama saja yang m'anggap islam itu kuno dan mengongkong...biarkanlah segala anggapn buruk mereka...selagi kita boleh betulkan...kita btulkannya...bukannya kita hidup di dunia smentara ni untuk m'dapat p'iktirafan dan kmuliaan di mata manusia pun....redha&kasih ALLAH yang kita damba2 kan !!sama-sama kita memartabatkan islam dan iman di jiwa...Bi izniLLah....


Bookmark and Share




  Member Information For huruniinProfil   Hantar PM kepada huruniin   Quote dan BalasQuote

AZURA_ANAKMAMI
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 01.05.2003
Ahli No: 842
Posting: 186
Dari: kuala kurau,Perak

Perak  


posticon Posting pada: 18-04-06 21:10


alahai orang kalau nak mengata...
macam2..biaq p la...kan kat depa.eheh..
yang penting kita tutup aurat ...:)


Bookmark and Share




  Member Information For AZURA_ANAKMAMIProfil   Hantar PM kepada AZURA_ANAKMAMI   Pergi ke AZURA_ANAKMAMI's Website   Quote dan BalasQuote

fayyzah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 6029
Posting: 155
Dari: Johor-HomeSweet Home-Depan PC

japan  


posticon Posting pada: 05-08-06 09:43


pedulikn orang sekarang...menutup aurat perintah Allah. Kita kena taat perintah Allah bukannya taat cakap manusia yang jahil itu. Memang tak wajar langsung cakap remaja pakai tudung labuh ni macam orang tua, kolot!! Gerammnye lah dengan orang-orang begitu kan. Tulah, mereka memang tak kenal Islam...Islam is my way....


Bookmark and Share




  Member Information For fayyzahProfil   Hantar PM kepada fayyzah   Pergi ke fayyzah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.078962 saat. Lajunya....