Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-09-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
"Ilmu yang hakiki itu ialah yang memberi keyakinan bahawa maksiat itu racun yang membunuh dan bahawa akhirat itu lebih utama daripada kehidupan dunia."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: lysazae
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13715

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 42
Ahli: 0
Jumlah: 42




  Dari Galeri
salam ukhwah..ana la lamyanunalif_mursyidah..lina mursyidah..

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 8 jam, 28 minit yang lalu
uzmawahida: 8 hari yang lalu
fayyzah: 20 hari yang lalu
bintanghatee: 27 hari yang lalu


Muslimah Remaja
Topik: cam mana nak jadi matang??


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» cam mana nak jadi matang??

Please Mendaftar To Post


Oleh cam mana nak jadi matang??

aufaAisyaH
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 17.01.2004
Ahli No: 3109
Posting: 21
Dari: kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 10-04-04 23:44


undefined
kakak² dan rakan² yg dikasihi sekalian... boleh tak kalian berikan beberapa tips nak jadi MATANG... ana umur 19 thn.. tapi perangai cam budak² lg.. tolon settelkan masalah ana.. undefined


Bookmark and Share




  Member Information For aufaAisyaHProfil   Hantar PM kepada aufaAisyaH   Quote dan BalasQuote

nurani
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.03.2004
Ahli No: 3487
Posting: 90
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-04-04 01:04



Nak jadi matang bukan susah dek.. kadang2 ia datang dgn sendirinya..cumer dalam berfikir kita kenelah matang dan tak semua hal kiter harus lakukan ikut suka kite jer..kene tengok juga keadaan sekeliling, jadikanlah setiap yg terjadi dalam hidup kita sebagai pengalaman yang berharga dan setiap pengalaman atau masalah akan lebih mematangkan diri kita andai kiter tahu menilai dan berfikir, kadang2 kita sering terbawa tidak menghiraukan atau menyelesaikan masalah yg dihadapi jadi disitu mungkin kiter akan terlepas satu pengalaman yg dapat mematangkan kiter, tak salah jika kiter ade sifat anak2 cumer kene kontrol lah.. takut nanti kiter pulak tak yakin pada diri kiter.. kematangan adalah kunci untuk kita melangkah kehari depan.. moga adik dapat berusaha dan memahaminya..


Bookmark and Share




  Member Information For nuraniProfil   Hantar PM kepada nurani   Pergi ke nurani's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-04-04 07:39


Wassalamu'alaikum wr wb
Assalamu'alaikum wr wb
Alhamdulillah anakanda nak matang ya . Beginilah apa yang anakanda faham tentang kematangan ya? Dan anakanda fikirkan serta buat analisa dan perancangan tertentu. Dan memerlukan komen serta bimbingan dari orang terdekat iaitu ibu dan ayah. Mereka sajalah yang mampu menilai sama ada anakanda sudah berubah atau tidak. Usahakan untuk banyak sabar dan juga jangan tinggal solat fardhu dan tambah dengan solat sunat. Jangan cepat naik marah dan lebih banyak action dari bercakap. Rasanya matang dalam aspek yang khusus ialah mampu bersabar dengan segala ujian dan masalah yang melanda dan tidak meniru perangai budak-budak . Just be yourself ya .
Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-04-04 11:38



Perangai kebudak2an tak semestinya tak matang. Matang ni dapat diukur dengan cara adik membuat keputusan dan menyelesaikan masalah dalam kehidupan. Orang yang matang takkan bertindak sesuka hati dan menyusahkan orang lain serta boleh menjaga tatasusila depan orang ramai. Perangai kebudak2an tak salah cuma kena ikut masa.

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-04-04 12:41



em.. menarik topik ni.. mcmner nak jd matang...
aufaAisyaH.. it's take time..
yg penting do reformation dlm diri..
next.. alwyzss alert dgn keadaan sekeliling.. news the latest..
then.. kena selalu bertanye.. membaca..tgk tingkah laku manusia yg lebih senior.. yg baik.. bleh jdkan ikutan..yg kurang beretika tu.. jauh2 kan laa..ekk..

apepun.. kena byk membaca.. memantau laa..
berjalan.. melihat &.. lupe laa ape tajuk album nowseeheart..

ok.. tu je.. pndpt ana.. wallahualam'..

-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
barakaLlahu..


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 3118
Posting: 74
Dari: bumi allah

senegal   avatar


posticon Posting pada: 13-04-04 17:42




erm, aufaAisyah.. ana nak bagi pendapat juga.. pada pendapat ana, kematangan terdiri dr byk aspek.. fikiran, penampilan dll..

tapi, ana rasa yang paling penting adalah kematangan dalam pemikiran.. tak semestinya perangai kebudak2an tu tak matang.. ana tak fikir cam tuh...

asalkan kita tahu menilai mana yang baik dan mana yang buruk.. dpt melihat mana kaca dan yg mana permata.. dan kita tahu bagaimana tuk menjalani hidup sebagai seorg musafir du bumi allah ini, itu sudah cukup bg ana.. dan kene ingat juga.. tak semestinya berwajah matured tu fikirannya dah matang.. tak juga.. jadi ape yang penting skrg ni... be urself.. jgn terlalu mendgr kata org.. ok aufa.. gud lak...

p/s: hanya jauhari yang mengenal manikam...

-----------------
ya ALLAH, hamba-Mu ini memohon pandangan rahmat dari-Mu


Bookmark and Share




  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

puspa_kemboja
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 06.04.2004
Ahli No: 3529
Posting: 35
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-04-04 15:33


assalamualaikum...

cam mana nak jadi matang??...
dulu ana pun pernah terpikir jugak..

perangai cam budak-budak..kanak-kanak ribena la katakan..
tapi..bila dah lama-lama...
nak matang ni tak leh paksa...memang akan datang sendiri...
bila dah hadapi byk ujian..byk cabaran..dugaan..kita akan pandai menyesuaikan diri...

tgk perangai budak-budak..dan banding dgn kita...
kalau budak-budak...fikirannya tak sama dgn kita..
tak pernah fikir sebelum buat ape-ape..
tapi..kita org yg lebih berusia ni...
lebih tahu ape yg patut kita lakukan..banyak bersabar...
brfikir sebelum bertindak...befikir sebelum beri keputusan...

sbb tu org kata..org tua makan garam dulu..
bila dah mkn garam..masinnya lebih...
tahu mana yg patut...salah satu sumber ilmu adalah pengalaman...
pengalaman yg buat kita makin matang...

itu yg ana rasa la...sbb ana pun blum cukup matang lagi..hehe..

wallahu'alam...


Bookmark and Share




  Member Information For puspa_kembojaProfil   Hantar PM kepada puspa_kemboja   Quote dan BalasQuote

aufaAisyaH
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 17.01.2004
Ahli No: 3109
Posting: 21
Dari: kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 25-04-04 23:14



...

wahh..terima kasih kpd ummiq dan akak² yg kasi pandangan dan tunjuk ajar... nak jadi matang ni mmg susah ye.. ana ni suka kawan ngan junior.. sampai kekadang mrk tak respek dkat ana.. hm.. kalau tak di tegur nanti di katanya kita ni berlagak... dari situ la.. sifat kebudak²kan ana akan terkeluar... bila dah semakin rapat... hm.. kita pun terikut perangai diorg... haii pining kipala...


Bookmark and Share




  Member Information For aufaAisyaHProfil   Hantar PM kepada aufaAisyaH   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 3118
Posting: 74
Dari: bumi allah

senegal   avatar


posticon Posting pada: 27-04-04 19:19




x mengapa aufaAisyah.. berkawan la dengan org yg menyenangkan kita.. yang mampu menegur salah dan silap kita.. tapi ana rasa, kalo smp kengkadang tuh tak respek, kene wat sesuatu tuh.. apepun... tdk sukar nak menjadi matang dan bukannye senang nak mematangkan diri..

-----------------
ya ALLAH, hamba-Mu ini memohon pandangan rahmat dari-Mu


Bookmark and Share




  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

desertrose
WARGA RASMI
Menyertai: 10.02.2004
Ahli No: 3253
Posting: 7
Dari: Damansara

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-05-04 12:27



erm, selalunya bergantung ada diri sendiri untuk menjadi matang tu, pastu kena la banyak bergaul dengan orang yg lebih tua daripada kita.Ini lah pengalaman lin.Tapi semua tu ambil masa.Bukan senang...


Bookmark and Share




  Member Information For desertroseProfil   Hantar PM kepada desertrose   Quote dan BalasQuote

nuarii
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 3525
Posting: 227
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 12-05-04 14:47




pengalaman tu penting nak bg seseorang matang.. tak semestinya matang tu diukur dari tingkahlaku yg dibuat2 seolah2 kita seorang dewasa. ianya dari dalaman kita sendiri. tahu membuat keputusan sendiri dalam hidup, tahu menilai baik buruk dan tidak mudah melatah apabila ditimpa masalah... jd, apa yg perlu, bertanya pada org2 berilmu dan bergaul dgn org yg boleh membawa ke arah kebaikan. dari situ kita dapat mempelajari sedikit sebanyak utk mengorak langkah.

tp ingat, tak boleh nilai kematangan org melihat perangai dia samada dia tu nampak matang (kedewasaan) atau kebudak-budakan. sbb tu kita kena mendalami seseorang sebelum menilainya terlebih dahulu.

[ Posting ini telah di edit oleh: nuarii pada 2004-05-12 14:49 ]


Bookmark and Share




  Member Information For nuariiProfil   Hantar PM kepada nuarii   Pergi ke nuarii's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 14.05.2004
Ahli No: 3733
Posting: 58
Dari: heilbronn

germany   avatar


posticon Posting pada: 16-05-04 22:33




hmm.. kalo ndak ikutkan saya ni 4 thn lbh tua drp aufaAisyaH, tp perangai masih mcm budak2 w/pun saya anak sulung dlm family..

tak salah perangai kebudak-budakan tuh, cuma jgn sampai menyusahkan org lain & biar kena pd tempatnya.. pd saya sendiri, lbh selesa dgn perangai cam ni.. sekurang2 nyer dapat menceriakan diri sendiri & org2 yg rapat ngan kita..

wallahu a'lam..


Bookmark and Share




  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

fayyzah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 6029
Posting: 155
Dari: Johor-HomeSweet Home-Depan PC

japan  


posticon Posting pada: 30-08-06 04:34


ana pun macam kak aufa juga... childish...


Bookmark and Share




  Member Information For fayyzahProfil   Hantar PM kepada fayyzah   Pergi ke fayyzah's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-09-06 09:18


Seperti yang ummi dan hanan katakan memang ada kebenarannya..

Matang ni dapat diukur dengan cara adik membuat keputusan dan menyelesaikan masalah dalam kehidupan. Orang yang matang takkan bertindak sesuka hati dan menyusahkan orang lain serta boleh menjaga tatasusila depan orang ramai.- Hanan

Usahakan untuk banyak sabar dan juga jangan tinggal solat fardhu dan tambah dengan solat sunat. Jangan cepat naik marah dan lebih banyak action dari bercakap. Rasanya matang dalam aspek yang khusus ialah mampu bersabar dengan segala ujian dan masalah yang melanda dan tidak meniru perangai budak-budak - ummi

sentiasa bertanyakan pendapat dari kakak-kakak yang lebih tua atau dari usia yang sebaya atau lebih muda yang dirasakan mempunyai pendapat yang boleh diterima pakai. muda tidak semestinya mentah, adakalanya yang muda mampu memberi ide yang lebih bernas dan berfakta. Kalau dalam portal muslimah, ummi adalah orang yang terbaik untuk bertanyakan masalah dan pendapat.. :)


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 23.06.2006
Ahli No: 6676
Posting: 24
Dari: KL-Sarawak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-09-06 13:36


Assalamu'alaikum wbt...
Ana suka perkataan "matang" ini...
agaknya sebab dari dulu kawan-kawan ana suka kata ana ni matang agaknya...
Erm...pengalaman, cabaran yang membuatkan kita matang...
cara kita berfikir, membuat keputusan... kita jangan buat keputusan kerana ikut hati semate2 tetapi secara rasional, general dan xmenyalahi hukum Allah...
waAllahualam...


-----------------
cita-citaku islam gemilang, cita-citaku daulahnya berulang, cita-citaku islam cemerlang, cita-citaku islam tinggi menjulang
والسلام


Bookmark and Share




  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.080827 saat. Lajunya....