Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-02-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
"Kemarahan manusia bermacam-macam. Sesetengahnya lekas marah, lekas tenang dan lekas hilang. Sesetengahnya lambat marah, lambat pula redanya. Sesetengahnya lambat akan marahnya dan lekas pula hilangnya. Yang akhir inilah yg terpuji."
-- Imam Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: citey
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13721

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 16
Ahli: 0
Jumlah: 16




  Dari Galeri
hai semua, salam perkenalan dr saya....

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 7 jam, 5 minit yang lalu
nishazainal: 8 hari yang lalu
sarahhanee: 13 hari yang lalu


Lihatlah Diriku
Topik: berhias di hari perkahwinan


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Lihatlah Diriku
    »» berhias di hari perkahwinan

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh berhias di hari perkahwinan

shakirah10
WARGA RASMI
Menyertai: 25.01.2004
Ahli No: 3160
Posting: 5
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-02-04 20:37


apa pendapat tentang topik ini....adakah ia perlu atau tidak..


Bookmark and Share




  Member Information For shakirah10Profil   Hantar PM kepada shakirah10   Quote dan BalasQuote

namirah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 25.12.2003
Ahli No: 2967
Posting: 156
Dari: Kota Singa... Roar!! ;P

singapore   avatar


posticon Posting pada: 04-02-04 20:39



ana raselah..boleh tapi ala kadar jelah, jgn melebih sgt..

-----------------
Sesungguhnya manusia itu diciptakan lemah. Maka bergantunglah kepada Allah kerana Dia sebaik-baik tempat bergantung.


Bookmark and Share




  Member Information For namirahProfil   Hantar PM kepada namirah   Quote dan BalasQuote

namirah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 25.12.2003
Ahli No: 2967
Posting: 156
Dari: Kota Singa... Roar!! ;P

singapore   avatar


posticon Posting pada: 04-02-04 20:41



anti tanye ni nak langsungkan ker?
hihi..bergurau je..jgn marah.

-----------------
Sesungguhnya manusia itu diciptakan lemah. Maka bergantunglah kepada Allah kerana Dia sebaik-baik tempat bergantung.


Bookmark and Share




  Member Information For namirahProfil   Hantar PM kepada namirah   Quote dan BalasQuote

snowangel
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.12.2003
Ahli No: 2944
Posting: 115
Dari: Kwang Tung

china   avatar


posticon Posting pada: 04-02-04 22:08


perlu supaya orang ramai mengenali mana satu pengantin perempuan, maka tak timbullah salah faham sebab mereka dah mengenali mana satu pasangan mempelai yang sebenarnya. Tapi ramai yang datang ke majlis perkahwinan berhias mengalahkan pengantin sampai orang tak tahu mana satu pengantin yang sebenarnya...


Bookmark and Share




  Member Information For snowangelProfil   Hantar PM kepada snowangel   Pergi ke snowangel's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-02-04 08:35




Quote:
Tapi ramai yang datang ke majlis perkahwinan berhias mengalahkan pengantin sampai orang tak tahu mana satu pengantin yang sebenarnya...



ikut kemampuan diri.. tapi shakirah, berhias macam mana tu.. pengantin memangla kena berhias.. lain sedikit dari orang lain dari segi baju, tudung dan kasut..

p/s : sahla, yang bertanya ni nak jadi bakal raja sehari.. jemput - jemputla kita kat sini yea..

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 2893
Posting: 41
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-02-04 13:06




pada wafie topik ni perlu sebab maybe hasil dr perkara yg kita bincangkan dpt kita gariskan sedikit panduan agar pengatin tidak terlalu berhias..dan tidak pula tidak berhias...

teruskan....


Bookmark and Share




  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Pergi ke wafie's Website   Quote dan BalasQuote

baiduri_aiman
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 05.05.2003
Ahli No: 979
Posting: 116
Dari: yan,kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-02-04 13:15


berhias tu blh,tapi jgnlah berlebihan plak..ala kadar jelah..agar muka tu x nampak pucat,cukuplah..tak payah nak bersolek tebal seinci...


Bookmark and Share




  Member Information For baiduri_aimanProfil   Hantar PM kepada baiduri_aiman   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-02-04 14:03




betul tu.. jangan terlalu berhias dan jangan tak berhias langsung.. sederhana sahaja..

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-02-04 00:35


Quote:

On 2004-02-06 14:03, istisafa wrote:
betul tu.. jangan terlalu berhias dan jangan tak berhias langsung.. sederhana sahaja..




setuju.. kadang2 yang cantik pun jadi tak cantik sebab mekap terlalu tebal dan nak ikut warna baju.. sekarang ni orang lebih suka mekap yg ala2 natural.. nampak lembut aje..
tapi jangan la langsung tak berbedak pula.. nampak sayu aje..
sederhanala


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

rabiah-adawiyyah
WARGA RASMI
Menyertai: 31.01.2004
Ahli No: 3208
Posting: 5
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-04-04 17:43


Quote:

On 2004-02-08 00:35, Hanan wrote:
[quote]
On 2004-02-06 14:03, istisafa wrote:
betul tu.. jangan terlalu berhias dan jangan tak berhias langsung.. sederhana sahaja..




setuju.. kadang2 yang cantik pun jadi tak cantik sebab mekap terlalu tebal dan nak ikut warna baju.. sekarang ni orang lebih suka mekap yg ala2 natural.. nampak lembut aje..
tapi jangan la langsung tak berbedak pula.. nampak sayu aje..
sederhanala

[/quote]saye pun setuju dgn pendapat antunna semua... x salah berhias di hari perkahwinan, di mana hari yg ditunggu2 oleh smua org, btl x? berhias ala kadar dan tidak berlebih2 sdh memadai....ape2 pun, selamat pengantin baru saye ucapkan...


Bookmark and Share




  Member Information For rabiah-adawiyyahProfil   Hantar PM kepada rabiah-adawiyyah   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 627
Posting: 114
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-05-04 16:18


b'hias dgn sederhana...jgn tebal sgt mekap..
ada sorang shbt ana yg b'kawin last year..langsung x mekap..sempoi jek..heheh...mmg die x nak mekap..

-----------------
" berfikir berdasarkan wahyu,berakhlak dgn Al-Quran,bertindak berpandukan Sunnah"


Bookmark and Share




  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-06-04 01:12




a'ah ek...

tpkan sederhana tu tahapnya berbeza bg sesetengah org cemana tu?


-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

pena_sufi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 222
Posting: 119
Dari: bumi waqafan,kluang,johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-06-04 22:11



Quote:
On 2004-02-08 00:35, Hanan wrote:
On 2004-02-06 14:03, istisafa wrote:
betul tu.. jangan terlalu berhias dan jangan tak berhias langsung.. sederhana sahaja..



sokong 100%




-----------------
mahabbah mawaddah lil ukhwah fillah...

[ Posting ini telah di edit oleh: pena_sufi pada 2004-06-08 22:12 ]


Bookmark and Share




  Member Information For pena_sufiProfil   Hantar PM kepada pena_sufi   Quote dan BalasQuote

nurul_aishah
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 3765
Posting: 42
Dari: muar,johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-06-04 01:16


Quote:

On 2004-06-08 22:11, pena_sufi wrote:

[quote] On 2004-02-08 00:35, Hanan wrote:
On 2004-02-06 14:03, istisafa wrote:
betul tu.. jangan terlalu berhias dan jangan tak berhias langsung.. sederhana sahaja..



sokong 100%




-----------------
"Tiap-tiap sesuatu apabila banyak menjadi murah, kecuali aqal, kerana semakin

banyak semakin mahal"

[ Posting ini telah di edit oleh: pena_sufi pada 2004-06-08 22:12 ]
[/quote]

101%

-----------------
"Tiap-tiap sesuatu apabila banyak menjadi murah, kecuali aqal, kerana semakin

banyak semakin mahal"


Bookmark and Share




  Member Information For nurul_aishahProfil   Hantar PM kepada nurul_aishah   Pergi ke nurul_aishah's Website   Quote dan BalasQuote

ayatt7779
WARGA RASMI
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 4580
Posting: 2
Dari: pahang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-11-04 16:51


Bagi pendapat ana kan, tabarruj di khalayak ramai mmg tak boleh , utk suami je. x timbul prob either nak bezakan antara guest and pengantin coz definely baju pengantin dh cukup membezakan dgn tetamu yg lain. tapi biasala sekarang ni susah nak elak dr bnda2 mcm tuh. kdg2 kita xnak tapi org tua yg paksa danmcm2 lagi. yg penting kena pandai ikut keadaan. bg ana, alhamdulilah, masa walimah ana last year ana dpt elak diri dr sebarang make up walaupun family tak berkenan.ana cuma pakai bedak talkum je....pandai2 la slow talk ..lagipun kita yg kawin kan..kpd bakal pengantin yg alami masalah ini, ini semua dugaan..nak tgk ketetapan kita mcm mana..wallahua'lam..


Bookmark and Share




  Member Information For ayatt7779Profil   Hantar PM kepada ayatt7779   Quote dan BalasQuote

sali
WARGA RASMI
Menyertai: 04.12.2004
Ahli No: 4662
Posting: 9
Dari: malaysia

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-12-04 13:10



ok juga sebab bukan selalu kiter make up kan.
sekali dalam seumar hidup apa salahnya.
tapi jangan melebih-lebih sudahlah.


Bookmark and Share




  Member Information For saliProfil   Hantar PM kepada sali   Quote dan BalasQuote

sweet_srikandi
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 4340
Posting: 73
Dari: uia

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-05-05 12:33


WASATHIAH....
JGN BERLEBIHAN....NAK TUNJUK KAT SAPER LEBIH2 SGT?
KLU UTK SUAMI JER OK LA DGN SUAMI JE LAH!


Bookmark and Share




  Member Information For sweet_srikandiProfil   Hantar PM kepada sweet_srikandi   Quote dan BalasQuote

myway
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 19.06.2006
Ahli No: 6655
Posting: 429
Dari: on the earth

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 01:27


Pada 10-11-04 16:51 , ayatt7779 posting:

!!! QUOTE !!!

Bagi pendapat ana kan, tabarruj di khalayak ramai memang tak boleh , untuk suami saja. tak timbul prob either nak bezakan antara guest and pengantin sebab definely baju pengantin dah cukup membezakan dengan tetamu yang lain. tapi biasala sekarang ni susah nak elak dari bnda2 macam itu. kadang-kadang kita tak nak tapi orang tua yang paksa danmcm2 lagi. yang penting kena pandai ikut keadaan. bagi ana, alhamdulilah, masa walimah ana last year ana dapat elak diri dari sebarang make up walaupun family tak berkenan.ana cuma pakai bedak talkum saja....pandai2 la slow talk ..lagipun kita yang kawin kan..kepada bakal pengantin yang alami masalah ini, ini semua dugaan..nak tengok ketetapan kita macam mana..wallahua'lam..
ermmm...bagusnya....mesti bestkan tak payah sibok2 nak makeup..
makeup dah termasuk tabarruj..lagipun, kita nak cari keberkatan dariNya kan..
keredhaanNya lebih penting...semoga dipermudahkan segala urusan...


Bookmark and Share




  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

farihinfauzi
WARGA RASMI
Menyertai: 01.06.2005
Ahli No: 5354
Posting: 17
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-06-06 12:16


SALAM...
Memang bagus kalau kita boleh ikut syara' dalam semua keadaan...itu yang kita nak. Tapi kalau sampai dah ke tahap menyakiti dan mengecilkan hati mak ayah, cemane??? memang betul ada ayat quran yang mengatakan kena taat pada mak ayah tapi bukan pada perkara yang melanggar syara'...itu memang tak dapat disangkal. Tapi Allah pun tak suruh kita sampai menyakiti hati mereka..lagipon tanpa mereka kita tak lahir kat dunia ini. Redha mak ayah penting jua dalam nak melayari rumah tangga..sebab disitu jua letak redha Allah.
Syabas ana ucap bagi sesiapa yang berjaya betul-betul mengikut syariat tanpa mengguris hati mak ayah.
Memang bagus kalau kita dapat tegakkan pendirian atau ketetapan kita tapi seperti kata 'ayatt7779' yang penting kena pandai ikut keadaan.. kalau memang kita dah berusaha tapi tak mampu jua dan dikhuatiri boleh dtgkan mudarat yang lebih besar seperti pertelingkahan dan pergeseran antara mak ayah dengan diri kita, baik kita ikutkan kata-kata mereka tapi dengan hati kita yang tak redha atas perlakuan itu...banyak lagi method ataupun cara yang boleh kita gunakan kalau dah sampai ke tahap kritikal.

contohnya, seperti dalam kes dizaman nabi dulu apabila seorang ahli keluarga Yasir (Zaid agaknya namenye) yang nak dibunuh oleh kaum musyrikin setelah kaum kerabat nya dibunuh dan dia disuruh mengaku bahawa latta/uzza (berhala) itu sebagai tuhan...akhirnya dia mengaku jua tapi di dalam hati sebenarnya dia tidak mengiyakannya. Rasulullah setelah itu memutuskan bahawa dia masih lagi dalam agama Islam dan tak dianggap murtad.

Jadi disini, jelas bahawa banyak lagi pendekatan yang kita boleh guna. janganlah semata2 kerana kita nak buat sesuatu yang kita yakin benar tapi kita gunakan kekerasan untuk mengatasinya terutama bila berhadapan dengan ibubapa kita.

Itu saja pesanan dan peringatan dari saya yang dhaif dari sudut ilmu berbanding antum semua. apapun, saya terima dan sedia dikritik sekiranya apa yang saya bentangkan di atas adalah salah. w'lam

-bersama menuju KeredhaanNYA-


Bookmark and Share




  Member Information For farihinfauziProfil   Hantar PM kepada farihinfauzi   Quote dan BalasQuote

syauqahaziqah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 23.06.2006
Ahli No: 6673
Posting: 31
Dari: bumi Allah di Dungun terangganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 10:35


berhias jangan sampai mnimbulkan fitnah


Bookmark and Share




  Member Information For syauqahaziqahProfil   Hantar PM kepada syauqahaziqah   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Lihatlah Diriku
    »» berhias di hari perkahwinan

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.082376 saat. Lajunya....