Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-11-2017  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Jatuh kita pada hari ini bukan untuk mematahkan semangat dan harapan tapi pendorong kita dihari kemudian..

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Sheikhengku11
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13694

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 24
Ahli: 0
Jumlah: 24




  Dari Galeri

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 1 jam, 15 minit yang lalu
nadiah_abdllah: 27 hari yang lalu


Kesihatan
Topik: breastfeeding...??


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Kesihatan
    »» breastfeeding...??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh breastfeeding...??

fhairuoz
WARGA RASMI
Menyertai: 30.11.2003
Ahli No: 2883
Posting: 1

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-01-04 12:15


assalamualaikum..
nak tanya pendapat wanita dan ibu-ibu sekalian...apa pendapat antum semua mengenai breastfeeding ni...ada ramai yang tentang hal ini....mana satu yang antum semua pilih....susu ibu ke susu botol(lembu)......ini semua penting untuk perkembangan anak2 semua.jadi apa pendapat antum????

-----------------
know yourself!!!!!


Bookmark and Share




  Member Information For fhairuozProfil   Hantar PM kepada fhairuoz   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 10
Posting: 168
Dari: batu pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-01-04 17:51




ana lebih suka andai ibu tu menyusukan anak2nya sendiri. lagipun banyak faedahnya dari segi kesihatan. Kebaikan-kebaikan penyususan ibu termasuklah :

A. Susu awal ibu mengandungi colostrum. Colostrum mengandungi serum, sel darah putih dan antibodi yang memberikan perlindungan kepada bayi. Bayi yang baru lahir mempunyai daya tahan penyakit yang sangat lemah. Penyusuan bayi megawal bayi daripada sakit-sakit seperti cirit-birit, infantile eczema dsb.
B. Susu ibu juga mengandungi bahan-bahan lain yang penting seperti anti-allergik dsb.
C. Ia mengeratkan pertalian antara ibu dengan bayi.
D. Membantu menjarakkan bayi. Ini kerana hormon prolactin yang penting semasa penyusuan bayi menyebabkan proses pengeluaran telur terbantut.
E. Kemungkinan berlakunya kanser payu dara dikatakan boleh dikurangkan dengan penyususan bayi.
F. Ia membantu mempercepatkan pembuangan tali pusat (placenta).
G. Ia mudah didapati dan suhunya sesuai tanpa perlu dipanaskan terlebih dahulu.
H. Susu ibu mudah dihadam oleh usus bayi. Ia agak cair pada awal penyusuan dan menjadi semakin pekat.
I. Kejadian dimana pengambilan susu oleh bayi terlebih tidak berlaku dengan penyusuan ibu.
J. Bayi yang disusukan oleh ibunya didapati lebih cepat mampu berjalan.
wassalam

-----------------
senang nak buat org benci kat kita tapi.. nak suruh org suka kat kita, itu yang payah..


Bookmark and Share




  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Quote dan BalasQuote

sayasarah
-WARGA SETIA-
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 170
Posting: 509
Dari: Kerak bumi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-02-04 12:01




Mak saya kate rase susu tu berubah ubah

klu petang rase lain pagi rasa lain

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu
[IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

fit
WARGA RASMI
Menyertai: 25.02.2004
Ahli No: 3317
Posting: 6

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-02-04 05:46


tapi ada juga ygtak mengeluarkan susu selepas bersalin.


Bookmark and Share




  Member Information For fitProfil   Hantar PM kepada fit   Quote dan BalasQuote

mujadihahsolehah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 24.09.2009
Ahli No: 11393
Posting: 36
Dari: kuala lumpur

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-10-09 01:21


setuju sangat agar ibu menyusukan anaknya sendiri

JANGAN BAGI ALASAN. ada tugas.... lah

SEDIAKAN LEBIH AWAL.....
tu memudahkan kepada ibu yang bekerja.....

JANGAN JADIKAN kerja sebagai alasan.....

ni pandangan ana..


-----------------
Didalam hidup ini, kita tidak boleh lari dari masalah, masalah merupakan liku dan rintangan yang patut kita lalui. tabahkan hatimu wahai manusia


Bookmark and Share




  Member Information For mujadihahsolehahProfil   Hantar PM kepada mujadihahsolehah   Pergi ke mujadihahsolehah's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-10-09 11:36


setahu saya, lepas saja lahirkan baby tu mesti nurse suruh susukan baby dengan susu ibu..

kalau yang bekerja tu,kan sekarang ni ada alat untuk pam susu bagi keluar.. boleh lah simpan dalam botol susu.. Ini bagi ibu yang banyak susu lah..

nak bagi susu banyak,urutla kat bahagian breast tu.. ataupun tuamkan dengan air suam ke.. batu yang buat bertungku tu ke..


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-10-09 11:40


Pada 09-01-04 12:15 , fhairuoz posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..


susu lembu tu penting juga..
macam bulan puasa baru ni, ibu yang berpuasa mesti kekurangan susu..kena pulak anaknya yang jenis kuat minum susu,so kena juga lah bagi sedikit susu lembu..


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-09 12:05


Banyak bezanya anak yang menyusu dengan susu ibu dan susu lembu.. ikatan kasih sayang akan lebih erat dan anak susah kena penyakit. Ingatan anak sentiasa pada ibunya. Kalau menyusu dengan susu lembu, mudah kena penyakit, macam lembu juga.. hehehehe..


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

najah_1424h
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 04.05.2003
Ahli No: 951
Posting: 32
Dari: setiu, terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 01-10-09 20:45


Alhamdulillah..saya berjaya mnyusukan kedua anakanda secara ekslusif. tips: first niatlah..kerana Allah dan nak beri yang terbaik untuk anak-anak.then kena cari ilmu,melalui pmbacaan dan doktor2. seterusnya, kuat smngat..


-----------------
teacherNajah


Bookmark and Share




  Member Information For najah_1424hProfil   Hantar PM kepada najah_1424h   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.03.2008
Ahli No: 8349
Posting: 126
Dari: bumi Allah-jogjakarta

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-10-09 17:38


salamun alaik..
susu ibu memang kaya dengan macam-macam khasiat..bayi pun jarang kena penyakit banding dengan bayi yang mnum susu lembu..
insyaAllah nanti kalau da punya anak ana akan cuba buat penyusuan secara eksklusif..
ntha bila lah 2..kawin pun belum ini..hehe.. ;p


Bookmark and Share




  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-09 11:26


Kalau minum susu ibu, ingat ibu selalu.. kalau minum susu lembu, asyik ingat lembu saja lah ye?? hehehehe..


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-10-09 12:25


Pada 05-10-09 11:26 , istisafa posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau minum susu ibu, ingat ibu selalu.. kalau minum susu lembu, asyik ingat lembu saja lah ye?? hehehehe..



jadi anak susuan lembu lah kaksu.. :kelip:


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

mujadihahsolehah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 24.09.2009
Ahli No: 11393
Posting: 36
Dari: kuala lumpur

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-11-09 23:26


setuju apa yang kak istisafa kata......

jangan kerana tak sempat/busy menjadi alasan ini itu...

gunakanlah nikmat kurniaanNYA dengan penuh bermakna

kasihan baby yang kita lahirkan tu nanti... =)


-----------------
Didalam hidup ini, kita tidak boleh lari dari masalah, masalah merupakan liku dan rintangan yang patut kita lalui. tabahkan hatimu wahai manusia


Bookmark and Share




  Member Information For mujadihahsolehahProfil   Hantar PM kepada mujadihahsolehah   Pergi ke mujadihahsolehah's Website   Quote dan BalasQuote

diniey
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.12.2008
Ahli No: 9493
Posting: 96
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-12-09 12:40


saya campur..time ada kat rumah memang bagi susu badan..tambahan pula anak saya tak kan minum susu lembu kalau saya ada kat rumah..tapi time keluar pergi kerja atau outstation kena bagi susu lembu lah....

lagi satu saya tak cukup air susu...lepas anak minum susu badan kena bagi jugak susu botol....


Bookmark and Share




  Member Information For dinieyProfil   Hantar PM kepada diniey   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 14.03.2009
Ahli No: 10025
Posting: 130
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 04-12-09 18:58


ada alat untuk perah susu ibu... jadi tak lei elak walau sibok bekerja...

tambah lagi 1, ibu yang beri anak susu badan, susah dapat breast cancer


-----------------
setiap yang hidup, pasti akan mati.. Rajin rajin lah bermuhasabah diri.. supaya dapat kita kuatkan iman kita


Bookmark and Share




  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

mujadihahsolehah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 24.09.2009
Ahli No: 11393
Posting: 36
Dari: kuala lumpur

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-12-09 19:14


yess betul3 apa kata akak dr pasir ris tu

ana terjalan3x kat laman web terjumpa alat untuk perah susu tu..

jadi gunakan untuk mengunakan anugerah kurniaanNYA sepenuhnya


-----------------
Didalam hidup ini, kita tidak boleh lari dari masalah, masalah merupakan liku dan rintangan yang patut kita lalui. tabahkan hatimu wahai manusia


Bookmark and Share




  Member Information For mujadihahsolehahProfil   Hantar PM kepada mujadihahsolehah   Pergi ke mujadihahsolehah's Website   Quote dan BalasQuote

Qamarina
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 23.01.2010
Ahli No: 11845
Posting: 30
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-10 23:29


BAHAYA SUSU FORMULA BAYI MENGANDUNGI.......

Sebuah persatuan pengguna di kanada telah membuat ujian keatas beberapa jenama tersohor susu formula bayi dari syarikat besar seperti NESTLE,MEAD JOHNSON DLL.Ianya mengandungi ......-Masyallah!!selama ini ramai yang tidak tahu mereka memberikan si comel kita MONOSODIUM GLUTAMATE.

boleh mengakibatkan gejala sakit otak kerana ia bertindak sebagai transmitter membuatkan otak kita dikawal tentang sesuatu rasa dan banyak lagi mudaratnya bukan hanya pada bayi tetapi orang dewasa juga.

Untuk maklumat lebih lanjut boleh layari-bhttp://www.truthinlabeling.org/formulacopy.html]
[ Telah diedit oleh: Qamarina pada 10-02-10 00:42 ]


Bookmark and Share




  Member Information For QamarinaProfil   Hantar PM kepada Qamarina   Pergi ke Qamarina's Website   Quote dan BalasQuote

Liyana_
WARGA RASMI
Menyertai: 09.02.2010
Ahli No: 11894
Posting: 10
Dari: Rawang, Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 12:16


Assalamualaikum,

Saya ahli baru, dan saya amat minat (hampir obses) dengan breastfeeding..
Saya berjaya susukan 2 orang anak-anak lelaki saya.
Yang sulung sudah berumur 3 tahun.. masa dia baru lahir, saya masih bekerja, dan yep, saya mengepam kat tempat kerja, ekslusif 6 bulan pertama hidupnya hanya dengan susu ibu, dan diteruskan penyusuan badan (dan susu perah) selama 2 tahun tanpa susu tepung. Kemudian, dia stop kejap (4 bulan) semasa saya di akhir pregnancy anak kedua. Dan sambung kembali penyusuan ibu sehingga sekarang..

Anak kedua, lahir Julai 2009, masih ekslusif susu ibu tanpa makan dan minum sehingga sekarang (dah 7 bulan)
untuk kali kedua ni, kami suami isteri nak cuba exclusive breastfeeding selama mungkin, tak nak bagi makan dan minum.. Tengok lah macam mana, kalau ada rezeki..

Kalau ada yang berminat nak breastfeed anak..ilmu paling penting, persediaan mental dan fizikal yang cukup pun penting untuk tepis persepsi orang keliling..


Bookmark and Share




  Member Information For Liyana_Profil   Hantar PM kepada Liyana_   Pergi ke Liyana_'s Website   Quote dan BalasQuote

Qamarina
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 23.01.2010
Ahli No: 11845
Posting: 30
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 12:55


Salam..
Tahniah kerana memberi pada yang hak,semoga ramai lagi para Ibu turut serta.Apappun bagi Q WAJIB menyusu anak selama 2 tahun seperti yang dituntut.

Generasi akan datang adalah tangungjawab kita bersama


Bookmark and Share




  Member Information For QamarinaProfil   Hantar PM kepada Qamarina   Pergi ke Qamarina's Website   Quote dan BalasQuote

limah
::PENGURUS AKTIVITI::
Menyertai: 20.08.2009
Ahli No: 11210
Posting: 367
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-02-10 14:54


kak limah sedih lah sebab kedua-dua anak kak limah tak dapat beri susu badan sebab tak ada susu. bagi susu lembu.....selalu kak limah cakap dengan anak-anak tu lah ibu sesusu anda. mereka marah sebab tak nak beribukan lembu.


Bookmark and Share




  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan, nur_kamar
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Kesihatan
    »» breastfeeding...??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.076064 saat. Lajunya....