Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-11-2019  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Manusia lahir ke dunia disambut dgn azan, manusia meninggalkan dunia diiringi solat, Alangkah singkatnya hidup ini hanya diantara azan dan solat.
-- suatumasa

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Sufiahadnan74
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13717

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 33
Ahli: 0
Jumlah: 33




  Dari Galeri
darjah 4

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 16 jam, 21 minit yang lalu


Muslimah Remaja
Topik: TOLONG!TOLONG!.....WAJIBKAH MUSLIMAT BERPURDAH?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, suterakasih85
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Remaja
    »» TOLONG!TOLONG!.....WAJIBKAH MUSLIMAT BERPURDAH?

Please Mendaftar To Post


Oleh TOLONG!TOLONG!.....WAJIBKAH MUSLIMAT BERPURDAH?

zaharah
WARGA RASMI
Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 2408
Posting: 3
Dari: kuantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-09-03 18:21


ASSALAMUALAIKUM.......SAYA ADA BACA TAFSIR SURAH AN-NUR AYAT 60....DAN RASA TERSENTAP KAITANNYA DENGAN PEMAKAIAN PURDAH ....ADA SESIAPA YANG SUDI BANTU?.....BENARKAH IANYA WAJIB? SESIAPA YANG ARIF HARAP SUDI MENOLONG SAHABIAHMU INI.....


Bookmark and Share




  Member Information For zaharahProfil   Hantar PM kepada zaharah   Pergi ke zaharah's Website   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 64
Posting: 305
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-09-03 19:11


waalaikummussalam...

setahu ana... mazhab syafie memang wajib pemakaian purdah... tapi kita ikut mazhab maliki...
lagi satu purdah ni wajib bila wajah kita boleh mendatangkan fitnah... kalau kita aman dr fitnah... rasanya tak perlu pakai purdah...

p/s: ini yg ana faham... harap sahabat boleh betulkan... kalau ada salah silap...

-----------------
"Di sebalik segala duka
Tersimpan hikmah
Yang bisa kita petik pelajaran...
Di sebalik segala suka
Tersimpan hikmah
Yang kan mungki


Bookmark and Share




  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-09-03 19:17



Walaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb
Alhamdulillah ummi pernah berpurdah pada tahun 1978 - 1981. Ummi pakai kerana masa itu ummi pegang pada mazhab syafei yang mewajibkan purdah (sila rujuk dalam kitab Imam Syafei). Sememangnya sungguh bersemangat masa tu kerana memikirkan betullah apa yang telah dilakukan. Tapi bila ummi walimah maka suami ummi tarbiyah dan didik ummi dengan mengatakan bahawa kita kena ikut waqe' (suasana) umpamanya sekiranya dengan berpurdah dakwah tidak akan terencat atau menimbulkan fitnah maka teruskanlah .. tapi kalau lebih banyak soalan dan juga pandangan serong maka buatlah yang paling minima iaitu tutup aurat dengan menampakkan wajah dan tangan tu. Kerana kerja dakwah bukanlah bagi kaum lelaki saja tapi wanita sama. Lagipun kena tengok semua aspek kerana kalau memanglah cantik bak bidadari syurga tu maka perlulah pakai kerana mungkin menyebabkan kaum lelaki terlanggar tiang semasa melihat kita .
InsyaAllah yang penting ialah bukan purdah muka dulu tapi yang penting hati kita dipurdah dulu agar jelas akan konsep Islam syumul dan erti menyampaikan walau satu ayat serta buat yang wajib dan tinggal yang haram termasuk amar ma'ruf nahi munkar... sekedar satu pandangan dari insan yang lemah dan amat kurang ilmu ini...
nak pakai tak salah di sisi Islam tapi kalau pakai menimbulkan fitnah maka fikirkanlah ya ....
Walaikumussalam wr wb
ummimq


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

madihah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1728
Posting: 31
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-09-03 19:33


Assalmualaikum
Dari apa yang saya belajar,macam kat Malaysia masih tak lagi wajib memakai purdah kerana keadaan sekelilingnya masih lagi tidak mandatangkan fitnah tetapi kalau seseorang tu cantik sangat sampai orang lelaki pun tak senang duduk maka wajib atas dia untuk pakai purdah.
Wallahua'lam


Bookmark and Share




  Member Information For madihahProfil   Hantar PM kepada madihah   Pergi ke madihah's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 25.04.2003
Ahli No: 479
Posting: 92
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-09-03 12:11


Assalamua'laikum wrt

saya memakai purdah ketika menuntut di UPM dulu.. selama 5 tahun. pemakaian atas sebab di tegur beberapa kali atas sebab cara saya tersenyum. tapi bila dah mula bekerja ni.. mula terasa beberapa masalah timbul.. dengan sebab ketidak sesuaian keadaan di malaysia... begitu juga dengan sahabat sahabat yang menuntut di timur tengah.. dan kini bertugas di malaysia.

memang ada terdengar hadis.. Allah akan 'datang' kepada wanita yang istiqomah berniqob.. hmm.. pada saya.. lihatlah pada keadaan kita di malaysia... memang rasanya.. bila berniqob ni.. bukan mengelak pandangan.. tapi semakin menarik perhatian.. terutama (minta maaf) muslimin...makin diperhatinya kita ni lama lama..

minta maaf.. sekadar berkongsi pengalaman yang ada....

-----------------
-cheras-


Bookmark and Share




  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Quote dan BalasQuote

MawardahSolehah85
WARGA RASMI
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 2413
Posting: 10
Dari: Kuantan, Pahang Darul Mukmin

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-09-03 14:04


Lama dinantikan topik ni....ana pun masih dalam dilema.. kerna Insya Allah ..sem depan.. (ana di matrik UIA).. akan mula memakai purdah,... semuanya,..tolong doakan Ana...kerna semuanya atas diri kita.. benar sekali apa yg diperkatakan oleh ummimq.. kalau org lelaki dah tak senang duduk.. memandang kita.. apa lagi.. ana rasa ianya amat perlu untuk ana terus melalui hari2 yg mendtg di bumi matrik ini..

lagipun .. diri kita ini dulu yg perlu jelas niat kita... matlamat kita.. OLEH ITU.. jika ia lebih membawa kebaikan buat kita.. dan tidak memudaratkan kita.. Insya Allah teruskan niat yg murni itu..

Dan Insya Allah apabila kita pakai purdah.. lebih bersemangat untuk berdakwah.. lebih lantang untuk mengutarakn pendapat.. menegakkan kalimah Allah di muka bumi ini... Dakwah .. Jihad fi sabilillah...,.ameen...

Ya Allah.. kuatkan diriku ini...


Bookmark and Share




  Member Information For MawardahSolehah85Profil   Hantar PM kepada MawardahSolehah85   Pergi ke MawardahSolehah85's Website   Quote dan BalasQuote

nurmujahida
WARGA RASMI
Menyertai: 07.05.2003
Ahli No: 1037
Posting: 14
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-09-03 16:14


assalamu'alaikum wbt..insyaAllah kita masih di dlm nikmat Islam, moga dalam afiyah dan dzikrullah..

alhamdulillah dan mabruk ana ucapkan pada antunna yg berniqob dan berniat utk berniqob...walaupun ana tak berniqob tp ana support muslimah yg berniqob nie krn istiqomah kalian dan ketahanan diri dan mental yg bkn semua mampu menghadapinya

jika hati sudah bulat utk berniqob...dah nekad, teruskan saje..usah diragu2 dan timbulkan was2 dlm diri krn perkara yg baik itu tidak perlu dilengah2kan...tak semestinya bila kita berniqob kita tak bole langsung tunjukkan wajah kita..di malaysia bergantung pd situasi..maksud ana...ada sesetengah keadaan kita perlu berniqob utk mengelakkan fitnah..jika diri masih selamat dan tenteram tak pakai niqobpun takpe...kalo nak pakai, cubala istiqomah, itu yg sebaik2nya..berdu'a dan mintak petunjuk Allah swt..dulu ana penah berniat nak pakai tp belum dpt laksanakan lagi krn masih rasa tak mampu nak buat..byk kelemahan rohani ana yg perlu diperbaiki...iinsyaAllah sapa2 yg nak pakai tu mudah2an Allah permudahkan

-----------------

.:: jadilah rahib di malam hari dan singa di siang hari ::.



Bookmark and Share




  Member Information For nurmujahidaProfil   Hantar PM kepada nurmujahida   Pergi ke nurmujahida's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_JIHAD
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 2451
Posting: 55
Dari: muar

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-09-03 17:24


puteri pun terpanggil utk berkongsi samer topik ni.puteri tak pernah pakai purdah sbb keadaan keluarga dan persekitaran yg kurang sesuai.Kat tempat ana belajar pulak,ada peraturan melarang pelajar muslimat berpurdah.tak tahulah sama ada takut sukar nak kenal atau ada sebab lain.tp ana teringin nak pakai purdah satu hari nanti.mungkin masa suasana dah islamik


Bookmark and Share




  Member Information For puteri_JIHADProfil   Hantar PM kepada puteri_JIHAD   Quote dan BalasQuote

Hajar
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1024
Posting: 479
Dari: Singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 19-09-03 22:16


Assalamualaikum Warahmatullah...

Terima kasih kepada Ummi dan sahabiah2 semua atas penjelasan mengenai topik ini. Memang ana pun masih tertanya-tanya juga samada memakai purdah ini diwajibkan bagi setiap muslimah.. Ana dah faham sekarang.. Syukran jazilan

-----------------
"All Allah's Testing Has A Purpose..
Someday U Will See The Light..
All He Asks Is That U Trust in HIM..
Walk By


Bookmark and Share




  Member Information For HajarProfil   Hantar PM kepada Hajar   Pergi ke Hajar's Website   Quote dan BalasQuote

MawardahSolehah85
WARGA RASMI
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 2413
Posting: 10
Dari: Kuantan, Pahang Darul Mukmin

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-09-03 14:33


so.. ukhti Hajar.. anti pakai purdah tak??

-----------------
Hati ini milik Allah..
Diciptakan oleh Allah...
Hanya untuk mencintai Allah..


Bookmark and Share




  Member Information For MawardahSolehah85Profil   Hantar PM kepada MawardahSolehah85   Pergi ke MawardahSolehah85's Website   Quote dan BalasQuote

nurhakim_yas
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 25.07.2003
Ahli No: 2081
Posting: 43
Dari: Shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-09-03 16:14


Asalamualaikum..kelebihan orang berpurdah diakhirat kelak ialah,kita ingin sekali melihat Tuhan disana nanti..tetapi sebaliknya Tuhan telah berada didepan mata kita.

Cinta pada Tuhan kekal abadi akan diberinya nikmat iman,petunjuk dan bermacam2 ilmu yang pelik2 dan sebagainya.


Bookmark and Share




  Member Information For nurhakim_yasProfil   Hantar PM kepada nurhakim_yas   Pergi ke nurhakim_yas's Website   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-09-03 23:43


Assalamualaikum wb...

mm saya tertarik dgn penerangan ummimq serta sahabiah2 yang lain..

alhamdulillah kini keraguan saya jugak turut terjawab.

jazakallah..

-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

Hajar
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 06.05.2003
Ahli No: 1024
Posting: 479
Dari: Singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 21-09-03 19:58


Assalamualaikum warahmatullah...

Buat pengetahuan ukhti MawardahSolehah85, ana tak pakai purdah...

-----------------
"All Allah's Testing Has A Purpose..
Someday U Will See The Light..
All He Asks Is That U Trust in HIM..
Walk By


Bookmark and Share




  Member Information For HajarProfil   Hantar PM kepada Hajar   Pergi ke Hajar's Website   Quote dan BalasQuote

zaharah
WARGA RASMI
Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 2408
Posting: 3
Dari: kuantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-09-03 18:49


ASSALAMUALAIKUM...ALHAMDULILLAH PADA SEMUA YANMG

SUDI BANTU....ALHAMDULILLAH ANA DAN MULA BER

PURDAH....DOAKAN ANA ISTIQOMAH....ALHAMDULILLAH

JUGA ZAUJAN ANA BAGI SOKONGAN....DOAKANLAH ANA.....




Bookmark and Share




  Member Information For zaharahProfil   Hantar PM kepada zaharah   Pergi ke zaharah's Website   Quote dan BalasQuote

permata_biru
WARGA RASMI
Menyertai: 18.08.2003
Ahli No: 2243
Posting: 5
Dari: malaysia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-03 11:45


emm..cam sayer. pakai tudung biase jer...sekadar tutup aurat tp tidaklah sampai berpurdah. then ader seorg kwn menegur kan lebih elok klu saye berpurdah krn lebih mengikut landasan islam. katanya lagi..mungkin amalan lain susah kita nak wat tp klu kita jaga pakaian dan aurat kita itu lebih mudah rasenyer... sampai skrg pun saye masih dok pikir kate2nyer tuh.


Bookmark and Share




  Member Information For permata_biruProfil   Hantar PM kepada permata_biru   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 2315
Posting: 170
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-10-03 15:57


ana pun pernah juga ditegur mcm tue...
terngiang sampai sekarang...


Bookmark and Share




  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.080529 saat. Lajunya....