Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-04-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Barangsiapa mengambil serakah sebagai kebiasaan, ia menurunkan harga dirinya sendiri, barangsiapa membeberkan kesukaran –kesukarannya, ia menyetujui penghinaan, dan barangsiapa memperkenankan lidahnya menguasai jiwa, ia akan mengaibkan jiwanya
--
Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Laurenjoy
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13724

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 15
Ahli: 0
Jumlah: 15




  Dari Galeri
Singgah di masjid utk solat zohor (di perkarangan masjid). Dari kiri, maricella, Hanan, suatumasa, afiza_ahmad, Engku_Salina, uhud80, cheque_2000 & nur_indah.

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 4 hari yang lalu
Laurenjoy: 33 hari yang lalu
jackurban: 34 hari yang lalu
porkalwais: 34 hari yang lalu


Muslimah Pelajar
Topik: study group...mengisi @ membazir masa


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, simpLe_sHida
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Muslimah Pelajar
    »» study group...mengisi @ membazir masa

Please Mendaftar To Post


Oleh study group...mengisi @ membazir masa

sharifah_1984
WARGA RASMI
Menyertai: 06.08.2003
Ahli No: 2149
Posting: 11
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-08-03 09:44


bagus ker study group nie ? kadang2 bagus kadang2 tak sebab duk sembang jer.kalau dapat member yg nak study takpelah tapi kalau yg blaja skit tapi sembang yg banyak tak ker membazir masa namanya...


Bookmark and Share




  Member Information For sharifah_1984Profil   Hantar PM kepada sharifah_1984   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-08-03 12:26


Assalamualaikum..

sebenarnya kesesuaian study group ni bergantung pada seseorang. tp kalau dapat cari member yang betul2 nak semangat nak buat study group ni memang bagus.. cuma kena pastikan ada leader yang boleh halang dr tersembang dan tersasar dr matlamat.. maklumla org perempuan ni.. banyak betul ceritanya... dr celik mata sampai pejam mata semuanya boleh dibincangkan...



-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

baiduri_aiman
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 05.05.2003
Ahli No: 979
Posting: 116
Dari: yan,kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-08-03 18:06


Assalamualaikum...

Betul kata kak Hanan tu..study group ni klau kena caranya mmg besar manfaatnya..tapi tak bleh buat ramai2 sgt dlm satu kump study.sbbnya,biasalah kan perempuan,klau ramai2 ni mulalah bukak citer mcm2 topik.seelok-eloknya satu kump tu dlm 3/4 org jer.maksima pun 5 org.semuanya bergantung kpd niat masing2.klau betul2 nak study,kenalah buat cara mcm nak study.


Bookmark and Share




  Member Information For baiduri_aimanProfil   Hantar PM kepada baiduri_aiman   Quote dan BalasQuote

Helwi
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 1340
Posting: 44
Dari: Bumi Anbiya'

syria   avatar


posticon Posting pada: 27-08-03 19:25


Assalamualaikum...

Alhamdulillah selama ana belajar dlm study group nie byk manfaat & faedahnya dr belajar sorang2 sbb belajar sorang2 nie ,rajin nak tidur kan???Cepat ngantuk!!! Tapi ,tak pernahlah nak berborak je dlm study group tu sbb dah nama pun study group.akalu nak borak2 buatlahborak group yek!!!


Bookmark and Share




  Member Information For HelwiProfil   Hantar PM kepada Helwi   Quote dan BalasQuote

sharifah_1984
WARGA RASMI
Menyertai: 06.08.2003
Ahli No: 2149
Posting: 11
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-08-03 20:27


tapi nanti kalau study antara lelaki ngan pompuan tak pasal2 kena gosip pulak....sedangkan kiter sebenarnya nak study org lain salah anggap plak...macam mana yer.....


Bookmark and Share




  Member Information For sharifah_1984Profil   Hantar PM kepada sharifah_1984   Quote dan BalasQuote

sweet_darling
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 1332
Posting: 189
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-08-03 14:23


assalamualaikum,
sebenarnyer,mmg la study group nie lagi bagus sebab setiap org pnyer cara dan idea berbeza.maknanya,leh la bertukar2 kan.tp sweet_darling bermasalah sket dlm bab study group nie sebab tak pernah menjadik.baru nak start discussion,bab sembang-menyembang pon tumpang lalu samer.kalo study personal plak,ramai la pulak setan dok bergayut kat kelopak mata(cepat ngantuk).masalah btol la!


Bookmark and Share




  Member Information For sweet_darlingProfil   Hantar PM kepada sweet_darling   Pergi ke sweet_darling's Website   Send ICQ Meesage To sweet_darling   Quote dan BalasQuote

alfaqierah
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 21.04.2003
Ahli No: 278
Posting: 278
Dari: bumi ALLAH- the garden of knowledge & virtue

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 31-08-03 01:37


Assalamu'alaikum wrt wbt

tumpang lalu

study [email protected] masa'..
begitulah bunyi tajuknya kan.

ana setuju benar ngan pendapat kak hanan,sweet_darling,helwi,baiduri_aiman dan sharifah_1984..
mmg betul..study group ni terpulang kepada kempampuan seseorang dan komitmen dr ahli2 group yg terlibat.

masa ana form 5,ana juga ade la buat study group 5 org kawan,utk bincang soalan2 dan ulangkaji killer subject mcm kimia,fizik dan add math.kami sama2 buat dan berbincang mana2 soalan yg tak dpt nak di selesaikan..jadinya taklah pening kepala dok fikir sesorang.. kalau takleh solve minta bantuan guru.

itu la ..study group ni adakalanya terlalu byk membantu andai kita pandai dan bijak rencanakannya..andai kita buat sambil lewa dan sembang2..maka tak jadilah study group..mcm ukht helwi tuliskan..jadi borak group pulak

'álal kulli hal..masa amat berharga..dan demi masa ..sesungguhnya manusia didlm kerugian..jadi sama-samalah kita gunakan masa yg ALLAH swt berikan dgn penuh manfaat,insyaALLAH..

wallahu'alam.
ilalliqa'

hanya hambaNYa..

"ALLAH swt is known by the heart and not the mind,and whose hearts know ALLAH are surely strong in their religion..insyaALLAH.."

[ Posting ini telah di edit oleh: alfaqierah pada 2003-08-31 01:40 ]


Bookmark and Share




  Member Information For alfaqierahProfil   Hantar PM kepada alfaqierah   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 15
Posting: 396
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-09-03 17:11


Assalamualaikum wb...

Mmm menarik jugak topik nie... study group...mengisi @ membazir masa

pada pendapat kak lin, study group (a.k.a. usrah) nie sebenarnya bertujuan untuk berkongsi maklumat dan ilmu yang ada pada setiap ahli usrah.jadik kalau niat kite lah sebenarnya nak belajar dan berkongsi ilmu..... insyaAllah benda nie bukan satu pembaziran ilmu, tapi kalau dah lain jadiknya... mmmm mmg nanti jadik masuk angin keluar asap.

kalau kita betul2 nak study, kak lin pasti ilmu yang kita kongsi tu tak akan kita dapat bersama.. tapi kalau pada mula-2 jer hangat pastu dok bincang pasal pakwe lah pasal hitrik roshan ler... apa nak jadik ye tak

apa2 pun.. tepuk dda tanya iman.. itu aja


wallahualam...

-----------------
--Sekadar bicara, sekadar pandangan--



nur_tinta


Bookmark and Share




  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 627
Posting: 114
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-10-03 12:19


assalamualaikum...

study group?? pd ana mmg bagus n berkesan..dgn syarat...bilangannya x t'lalu ramai...paling bagus [email protected] 5 org...pilihlah mereka yg btl2 komited..yg minat studi group..bukan jenis yg sekejap je on..pastu masuk bab2 sembang..tu yg x jadi tu...

-----------------
" berfikir berdasarkan wahyu,berakhlak dgn Al-Quran,bertindak berpandukan Sunnah"


Bookmark and Share




  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

wida_smiley
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 38
Posting: 69
Dari: Kelana jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-10-03 12:40


ermmm..betullah saya pun setuju dgn pendapat yg lain ni..study group ni bergantung pd individu tu sendiri

kalau saya ..saya suka study berdua jek..tak byk mulut..kalo reramai nanti bkn study pun..pot pet pot pet jek lebeh..

-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For wida_smileyProfil   Hantar PM kepada wida_smiley   Quote dan BalasQuote

nurul_syamila
WARGA RASMI
Menyertai: 22.04.2003
Ahli No: 355
Posting: 2
Dari: Batu Pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-10-03 16:45


Dulu masa sekolah rendah, saya fikir study group ni buang masa je sebab tak de bendenya nak distudykan . semuanya sibuk berbual. tapi masa tu kitorang budak lagi tak tahu apa tapi sejak naik sek menengah, ana rasakan study group ni bagus sebab cepat masuk otak. kawan study pun serius semuanya...


Bookmark and Share




  Member Information For nurul_syamilaProfil   Hantar PM kepada nurul_syamila   Quote dan BalasQuote

shafizah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 1277
Posting: 134
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-10-03 22:23


assalamualaikum....
bagi fizah pun banyak faedah study group nie.....
tapi kenalah cari kawan yang betul- betuk nak belajar.....


Bookmark and Share




  Member Information For shafizahProfil   Hantar PM kepada shafizah   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 2642
Posting: 654
Dari: greenland....

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-10-03 23:26


a'kum..w.b.t
em.. me ade pglmn study group ni..
so far.. mmg baguss study group ni..
but make sure ahli tu x le ramai sgt.. then.. mesti ade leader yg handle.. kena bhgi tugas2.. cth.. sape yg expert sasuatu subjek.. bg dia yg jd ketua.. next.. kena ade work team.. kerjasame.. tolak-ansur.. n smgt b'pasukan tu....
jgn kedekut share ilmu.. tips... notes n soalan2..biase bincg area 2 jam enuff.. jgn lame sgt.. nanti bored..

pglmn.. mase form 5.. bincg sakan.. soalan2 share..masing2 dpt dr sek2 yg b'lainan..
kami tukar2.. bincg sesame.. n hasilnye.. me dpt A1 in sej.
alhamdulillah..rezeki..
then.. smbg lg pd form 6.. ade team discussion.. n now.. kat kampus pun me still make a study group..

kat kampus kena byk bincg.. cz byk things kena bace.. n bile bincg kite dpt tukar2 pndpt.. add knowledges
if can mix laa.. laki n girl.. but jage batas2 laa..
kena displin laa.. mase kena sharp..on time.. n kena co-operation..

okeyla.. till here.. wsslm..

[ Posting ini telah di edit oleh: simpLe_sHida pada 2003-10-19 23:28 ]


Bookmark and Share




  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

syah_solehah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 08.11.2003
Ahli No: 2794
Posting: 108
Dari: Usains Malaysia

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-12-03 04:06


bagi saya... kalau nak buat study group... ,mesti perancangan tu teliti, jangan bila dah jalan, terbehenti sekerat jalan lak... istiqamah..

lagi satu, komitmen,tu yang penting.. nanti sorang ja dok study ... yang lain stido..

anyway, ana tak boleh study group....tak boleh laaa...


Bookmark and Share




  Member Information For syah_solehahProfil   Hantar PM kepada syah_solehah   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 20.04.2003
Ahli No: 272
Posting: 30
Dari: pahang,kelantan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-12-03 08:52


study group ?

mmg beno study group kengkdg x menjd.. last³ jd sembang group... huhu... tp bg ana, kalau mmg kita nk study.. ckp ngan ahli study group kita yg kita nk study n bukan nk borak.. kena igtknk awal²...

Ana igt masa sebelum ana xm PMR 03, seminggu seblm tu ana buat study gorup t'diri dr 3 org je.. kwn ana dh igtkn awal2 'kita ni nk study.. xm dh dekat.. so, harap boleh concerntrate kat study..'

walaupon tak study 100% ada jugak borak.. okey la tu ana dpt bnyk faedah... kitorg tak de la tumpukan pd study saja.. ada jugak gurau senda.. borak²... tp berpada

So, nk buat study group kena carik yg beno2 serius.. gOOd Luck 2 all yg nk buat study group bkn sembang groop tau!

-----------------
UkHuwWaH FIllAh nEvEr eNds~


Bookmark and Share




  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

nur_islami
WARGA 4 BINTANG
Menyertai: 11.05.2003
Ahli No: 1146
Posting: 279
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-12-03 11:53




pada ana study group ni byk manfaatnya jika ia betul2 digunakan sebaiknya..
ana xbrapa gemar ngan study group..tapi dlm sesetgh subject tu ana buat la study group..
misalnya subject yg kira2....like math..tp kalau bab hafal2 tu ana lebih suka paham sendiri....



-----------------
tuhan dalam mjlni hadap ini banyaknya dugaan yang mdtg.ada yang dptku gagahi & ada yang gagal kuhindari,tuhan rahmatmu melgt luas.terlalu sdktku bsykr


Bookmark and Share




  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Quote dan BalasQuote

nanie
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1612
Posting: 25
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-12-03 14:07




bg ana , study group ni ada baiknya jika kita pandai menggunakannya dan bergantung pada nawaitu kita sendiri.

ia lebih elok dilakukan dlm kump yg kecil spt 3-4 org utk mengelakkan pembaziran masa...

wassalam


Bookmark and Share




  Member Information For nanieProfil   Hantar PM kepada nanie   Send ICQ Meesage To nanie   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.080664 saat. Lajunya....