Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-01-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya, bukan asal keturunannya..

-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Lin8402
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13719

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 16
Ahli: 0
Jumlah: 16




  Dari Galeri

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 4 hari yang lalu


Isu Semasa
Topik: Muslimah dan Muslim..BERKAWAN RAPAT.. Boleh tak?


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Isu Semasa
    »» Muslimah dan Muslim..BERKAWAN RAPAT.. Boleh tak?

Please Mendaftar To Post


Oleh Muslimah dan Muslim..BERKAWAN RAPAT.. Boleh tak?

selembut_bayu
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 168
Posting: 85
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-06-03 09:30


Assalamualaikum..

Saya nak tanya pendapat kawan2 semua.. boleh tak seorang muslimah dan muslim sekadar berkawan tetapi berkawan rapat umpama seorg muslimah berkawan rapat dgn muslimah lain (best friend)? sekali-sekala berhubung (melalui telefon) utk bertanya khabar dan bertanyakan pendapat tentang masalah yg dihadapinya? tapi tak delah keluar dgn dia mcm yg kita boleh buat dgn kawan muslimah kita. Apa pendapat kawan2 dan bagaimana pula dr segi hukum? terima kasih utk yg sudi berkongsi pendapat..

wassalam.


'Berkorban krn Allah membuatkan kita tak terasa kehilangan harga diri malah mendapat kebahagiaan dan ketenangan hakiki'

[ Posting ini telah di edit oleh: selembut_bayu pada 2003-06-30 09:35 ]


Bookmark and Share




  Member Information For selembut_bayuProfil   Hantar PM kepada selembut_bayu   Quote dan BalasQuote

ida01
WARGA 5 BINTANG
Menyertai: 17.04.2003
Ahli No: 11
Posting: 330
Dari: SeGaMaT^jOhOr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-06-03 10:56


hmm.ntahla.tapi ida pon ader gak best friends muslimin.memang dari kecik kitorang berkawan lagi pon umah kitorang dekat ajerk.

-----------------
Bicara Syahadah Menusuk Kalbu
Hati Nan Damai Terasa Rindu.
Ukhuwah Mahabbah Terjalin Selalu
Moga Kekal Bersama Menuju






Bookmark and Share




  Member Information For ida01Profil   Hantar PM kepada ida01   Quote dan BalasQuote

wardatulislamiyah
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 26.05.2003
Ahli No: 1456
Posting: 34
Dari: iium

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-06-03 11:15


Assalamualaikum...

hmmm...boleh ke tak leh yek?
rasa nak bagi pandangn...tapi memandangkan masa dah suntuk ni...hmm,,jangan melepasi batasan syariat itu yang penting..kalau nak jaga iman,apa salahnya kahwin terus..
tapi telefon atau surat itu lebih baik daripada keluar dating berdua... wallahu'alam..


Bookmark and Share




  Member Information For wardatulislamiyahProfil   Hantar PM kepada wardatulislamiyah   Pergi ke wardatulislamiyah's Website   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 31.05.2003
Ahli No: 1547
Posting: 125
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-07-03 00:35


Assalamualaikum...

Pada ana, selagi batas syariat tu kita tak langgar, takpa. Dan depends on our intention gak aa.. nak berbesfren ngan dia.. nak call dia .. or nak apa2 ngan dia.. Yang paling penting, fitnah tak timbul ngan ke d2 2 pihak pandai mengatur langkaah.. dalam menjalinkan ukhwah..

-----------------
FRieNDSHiP iS aLL aBouT
CaRiNG, TRuSTiNG aND LoViNG
No DiaMoNDS oR PeaRLS
CouLD eVeR RePLaCe
WHaT FRieNDSHiP MeaNS To uS


Bookmark and Share




  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

mentari_pagi
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 02.05.2003
Ahli No: 861
Posting: 32
Dari: transkerian

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-07-03 18:43


assalamua'laikum wbh...ana taktau nak bagi komen apa..sebab ana pun bukan la..antara yang berilmu sangat..tapi pada pendapat ana...bekawan tu memang tak salah...tapi dalam keadaan jaga syariat....dan tak menimbulkan fitnah.

-----------------
iman itu kemanisan jiwa


Bookmark and Share




  Member Information For mentari_pagiProfil   Hantar PM kepada mentari_pagi   Send ICQ Meesage To mentari_pagi   Quote dan BalasQuote

selembut_bayu
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 168
Posting: 85
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-07-03 23:55


Assalamualaikum..

terima kasih utk semua yg sudi bg pendapat.. insya-Allah setakat ni.. saya rasa sy jaga syariat tu.. saya pun tak de lah call dia kalau sekadar nk bersembang2.. if ade benda penting baru call..
harap ada lg pendapat2 lain yg boleh dikongsi bersama.. sekali lg thanks atas pendapat tuhh.

wassalam.

-----------------
'Berkorban kerana Allah membuatkan kita tak terasa kehilangan harga diri malah mendapat kebahagiaan dan ketenangan hakiki'


Bookmark and Share




  Member Information For selembut_bayuProfil   Hantar PM kepada selembut_bayu   Quote dan BalasQuote

centella_asiatica
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 657
Posting: 44
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-07-03 09:28


Assalamualaikum..

Nie just opinion saya je.....kalau dah kemaruk bercinta.....bercintalah cara orang yang beriman....jangan bercinta cam orang-orang yang jahil tentang batasan syariat.....kuar dating siang malam...pegi kuar tengok wayanglah...berpegang-pegang tangan.....nie semua Islam tak benarkan...selagi belum aqad nikah.

Sekadar berutus surat dan telefon @ e-mail pun cukuplah.... telefon tue pun....just cakap bende penting-penting jee....jgn sampai bergayut memanjang....sembang bende2 yg bukan-bukan...menambahkan dosa je sembang bende2 lagho (sebab belum lagi jadi suami isteri)

Lebih baik jauh di mata....tapi dekat di hati, terasa cam ade satu connection dgn dia.....bile dah rase rindu tue....doakan kpd Allah SWT semoga dikuatkan kesabaran....insyaAllah...percintaan tue tak membawa kpd dosa...doa kpd Allah SWT semoga diakhirkan dgn kesudahan yg baik...dan kekal bahagia selama-lamanya..

Wallahua'lam


Bookmark and Share




  Member Information For centella_asiaticaProfil   Hantar PM kepada centella_asiatica   Pergi ke centella_asiatica's Website   Quote dan BalasQuote

shafizah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 1277
Posting: 134
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-07-03 17:39


assalamualaikum.
bagi pendapat fizah lah, bergantung kepada niat kita.kalau niat kita betul untuk berkawan rapat., aper salahnya.asalkan tak melampaui batas.Insya-ALLAH persahabatan itu diredhai.


Bookmark and Share




  Member Information For shafizahProfil   Hantar PM kepada shafizah   Quote dan BalasQuote

weza
WARGA RASMI
Menyertai: 19.04.2003
Ahli No: 192
Posting: 9
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-07-03 10:16


Assalamualaikum...

Em...actually, saya pun ada kemusykilan yang sama.
Risau juga hati ni kalau erti persahabatan selama ini bukanlah sesuatu yang diredhai.

That day, saya ada terbaca jugak kat "topik artikel" yang mengatakan perempuan tanpa ikatan tidak boleh sama sekali berbual melalui telefon. Haram hukumnya. So, macam mane tu ye?

Mudah2an sahabiah sekalian dapat membantu saya juga.

Akhirulkalam.....semoga iman dan amal akan seiring dalam meneruskan dakwah islamiyah.


Bookmark and Share




  Member Information For wezaProfil   Hantar PM kepada weza   Quote dan BalasQuote

UsTaZaH_CuTe
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1646
Posting: 110
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-07-03 00:43


erm...boleh ana bagi pendpt skit....sebenarnya apa yg weza cakap tu...ana pun ada dgr jugak....masa tu ana ada kuliah maghrib kat surau...ustaz tu ckap...muslimin dgn muslimah xboleh berhubung walaupun dgn cara telefon or even sms...ana mula rasa musykil...btul ker apa yg ustaz ni ajar??? ana rasa cam keliru jugak...sebab bagi ana....(pendpt ajer laa...)Islam itu tidak membebankan..dan Islam itu tidak ekstrimis...tul tak??? lagipun..skrg ni ana berpegang kpd apa yg ana blaja masa sekolah men dulu...ustaz kat sekolah dulu ckp...xsalah berkwn dgn muslimin asalkan syariat dan batasan Islam di jaga dan dipelihara...

wallahualam...

cubalaa bertanya kpd yg lebih arif....

wassalam...

-----------------
"NaFsU MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr rUpAnYa...AkaL MenGatAkaN WaNiTa CaNtIk aTaS DaSaR ILmUnYa...dAn HaTi MeNgAtAkAn wAnItA cAnTiK aTaS dAsAr AKHLAKNYA..


Bookmark and Share




  Member Information For UsTaZaH_CuTeProfil   Hantar PM kepada UsTaZaH_CuTe   Quote dan BalasQuote

selembut_bayu
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 18.04.2003
Ahli No: 168
Posting: 85
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-07-03 04:34


Quote:

On 2003-07-02 09:28, centella_asiatica wrote:
Assalamualaikum..

Nie just opinion saya je.....kalau dah kemaruk bercinta.....bercintalah cara orang yang beriman....jangan bercinta cam orang-orang yang jahil tentang batasan syariat.....kuar dating siang malam...pegi kuar tengok wayanglah...berpegang-pegang tangan.....nie semua Islam tak benarkan...selagi belum aqad nikah.

Sekadar berutus surat dan telefon @ e-mail pun cukuplah.... telefon tue pun....just cakap bende penting-penting jee....jgn sampai bergayut memanjang....sembang bende2 yg bukan-bukan...menambahkan dosa je sembang bende2 lagho (sebab belum lagi jadi suami isteri)

Lebih baik jauh di mata....tapi dekat di hati, terasa cam ade satu connection dgn dia.....bile dah rase rindu tue....doakan kpd Allah SWT semoga dikuatkan kesabaran....insyaAllah...percintaan tue tak membawa kpd dosa...doa kpd Allah SWT semoga diakhirkan dgn kesudahan yg baik...dan kekal bahagia selama-lamanya..

Wallahua'lam



terima kasih utk opinion ni.. betullah tu.. saya tersgt2lah setuju.. if sayalah.. sy lg suka cara camni..

tp, mungkin saya tersilap posting kot..mgkn word 'BERKAWAN BAIK' lebih sesuai digunakan.. tapi rasenye saya dah state kat atas tu berkawan rapat as a best friend.. bukannya rapat sbb bercinta.. cam kalau kite ade best friend perempuan yg mmg kita senang dgn dia.. dia bg dorongan kat kite, fhm diri kita.. tolong kalau ada masalah..simpan rahsia kita.. camtulah gak ngan kawan baik yg lelaki ni.. tapi sebab bkn muhrim, takdelah berjumpa, insya-Allah batas syariat tu dijaga.. cuma mcm yg saya tulih kat atas tu.. kadang2 kwn yg muslim ni call utk tanya khabar n bila ade benda2 penting je..bukan hari2 bergayut.. kalau camtu mmg dah mcm pakwe-makwe..

tp mgkn pd pendapat sestgh org.. bila muslim n muslimah tu jadik best friend.. dorang akan bercinta seterusnya berkahwin..pada pendapat saya tak semestinya.. cam MY BEST FRIEND'S WEDDING tu (mmg tu cerita semata.. tp, kadang2 berlaku di dunia realiti).. sorang je yg menaruh hati kat best friend dia so, takdelah kahwin.. cam ne pulak kalau dua-dua tak menaruh hati sesama sendiri (mmg sekadar nk kawan je).. camne nk bercinta apatah lagi nk berkahwin

SEBAGAI TAMBAHAN..
saya sekadar nk tahu apakah pendapat yg sbnrnye (dr pandangan islam).. sbb la ni.. ramai gk kawan2 sy yg admit dorang lagi selesa berkawan baik ngan org laki2 nih.. the reason are.. org laki tak byk songeh.. x jealous dgn dorang kalau ade satu2 kebaikan menerjah dunia dorang.. kalau dpt pujian dr lecturer, dorang pun tumpang bahagia..tp bila kwn ngan org perempuan tu sendiri.. mulalah kwn tu sendiri mengata belakang2..alah dia tu poyo je lebih lah..mengampu lecturer la..mcm2 lah yg nk dickpnye.. inilah diunia realiti yg dilalui oleh sestgh kaum perempuan pd masakini.. bkn nye dorang ni saje suka2 nk kawan baik ngan kaum lelaki atau dah tak de kaum perempuan yg nk dijadikan kawan dalam dunia ni.. tp sbb sikap kaum mereka sendiri.. sapa nk jawab?

Apapun.. sekali lagi terima kasih byk2 atas posting sahabiah semua yg sedikit sebyk merungkai pertanyaan yg dah lama bermain di benak fikiran ini..

wassalam.

-----------------
'Berkorban kerana Allah membuatkan kita tak terasa kehilangan harga diri malah mendapat kebahagiaan dan ketenangan hakiki'


Bookmark and Share




  Member Information For selembut_bayuProfil   Hantar PM kepada selembut_bayu   Quote dan BalasQuote

Huwaina
WARGA RASMI
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 1927
Posting: 4
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-07-03 23:58


saya rasa ,boleh je selagi kita jaga batasannya. x salahkan kalau sekadar nak berkawan


Bookmark and Share




  Member Information For HuwainaProfil   Hantar PM kepada Huwaina   Quote dan BalasQuote

nis
WARGA RASMI
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 634
Posting: 19
Dari: AwanBiru

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-07-03 06:00



a'kum...

nis rasa x salah kiter sekadar berkawan atau lebih dr berkwn.. seperti kata sahabiah semua, yg penting jaga maruah sbg sorang muslimah... jaga diri, hiasi peribadi...

dan segalanya berdasarkan niat... niat yang ikhlas, akan diberkati oleh Allah swt...




-----------------
~ jangan dinantikan hari esok, kerana esok tak menjanjikan apa²... walaupun esok masih ada, tapi tak sapa tahu esok untuk sapa ~

[ Posting ini telah di edit oleh: nis pada 2003-07-09 06:01 ]


Bookmark and Share




  Member Information For nisProfil   Hantar PM kepada nis   Pergi ke nis's Website   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 29.04.2003
Ahli No: 627
Posting: 114
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-07-03 16:06


assalamualaikum...

pd ana la...kl nak b'kawan tu ana rasa blh la selagi syariat kita ikut..tp biasanya susah nak cari muslimin dan muslimat yg berkawan baik tnpa ada ape2 perasaan...ikut pengalaman kwn2 lain y penah b'kwn..biasanye mesti ade sbbnya mereka nk b'kwn..tp wallahualam..

-----------------
" berfikir berdasarkan wahyu,berakhlak dgn Al-Quran,bertindak berpandukan Sunnah"


Bookmark and Share




  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

alhusna
WARGA RASMI
Menyertai: 30.06.2003
Ahli No: 1847
Posting: 14
Dari: KB

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-07-03 11:30


Ni pula pendapat Husna,Berkawan dengan lelaki tu tak salah cuma cara berkawan menyebabkan ia menjadi salah. Memang fitrah manusia ingin kekenalan antara satu sama lain lebih lebih lagi yang berlainan jantina khususnya bagi akhir belasan tahun. ini menunjukkan seseorang itu normal. Kerana pada peringkat ini kebanyakan memikirkan soal rumah tangga.
So batasan syariat hendaklah dijaga, yang penting sekali niat kita perlu diperbetulkan. Wallaha'lam


Bookmark and Share




  Member Information For alhusnaProfil   Hantar PM kepada alhusna   Pergi ke alhusna's Website   Quote dan BalasQuote

suemaiyah
WARGA RASMI
Menyertai: 08.05.2003
Ahli No: 1086
Posting: 15
Dari: 0511

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-07-03 12:49


a......kum...

ana rasa semuanya bergantung pd niat kita....kalo dah rasa lain mcm tu....hah!!! cepat2lh masu meminang
wassalam..


Bookmark and Share




  Member Information For suemaiyahProfil   Hantar PM kepada suemaiyah   Pergi ke suemaiyah's Website   Send ICQ Meesage To suemaiyah   Send AIM Meesage To suemaiyah   suemaiyah's MSNM Number Is 0511   Quote dan BalasQuote

mujahidah2311
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 17.06.2003
Ahli No: 1740
Posting: 56
Dari: jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-07-03 18:57


erm,ana pun tak tau la nak komen @ bagi pandangan cam mana....cuma apa yang ana tau masa kat sekolah dulu ustaz ana ade cakap yang berkawan muslim ngan muslimah nih xde ape2....cuma berlandaskan syariat la...jaga adap tatasusila pergaulan...
pastu lak berkenaan dgn nak berhubung melalui tepon @ sms @ surat @ email danb sewaktu dengannya tu wallahualam....sbbnya ustaz ana pun ade gak cakap tang tu..kalo xede sbb yg penting @ sepatutnya..just hanya nak borak2,bergelak tawa...tu ana rasa x molek sangat la.....
lagipun ana penah dengar [email protected]@atau yg sewaktu dgnnya tadi tu antara Dosa-Dosa Kecil....
wallahualam.....


Bookmark and Share




  Member Information For mujahidah2311Profil   Hantar PM kepada mujahidah2311   Quote dan BalasQuote

sitikhadijah
WARGA RASMI
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1880
Posting: 5
Dari: perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 18-07-03 15:41


pendapt ana lahkan tak salah jika muslimah dan muslimin berkawan rapat asalkan tak melanggar syariat dahlah.lagipun pendapat muslimin ni boleh dipakai juga tapi ingat cari lah sahabat yang benar2 ikhlas


Bookmark and Share




  Member Information For sitikhadijahProfil   Hantar PM kepada sitikhadijah   Quote dan BalasQuote

ummisolehah
WARGA RASMI
Menyertai: 27.05.2003
Ahli No: 1482
Posting: 11
Dari: kl

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-07-03 16:56


assalamualaikum...

em...soal salah atau tak tu, saya pun tak pasti...

tapi dalam sejarah, ada persahabatn antara muslimin dan muslimat seperti maryam jameelah dan juga maulana mahmoodi....
namun persahabatan mereka berlandaskan kpd perbincangan ilmiah...

em...so, kenapa kita perlu bersahabat dgn lelaki tu, mungkin kita kena muhasabah diri semula..
apa kelebihannya, adakah ia perlu, dan apa tujuan kita...
bila kita dah pasti, insyaAllah, kita perlu pulak jaga batasannya...
bagi sara, email tu yg paling selamat....itupun tak semestinya...
telefon tu, kalau boleh elakkan
sebab dgn mendengar suara tu kadang2 boleh menyebabkan kita terpesong dari arah yg sebenarnya.....

em..cuma sekadar pandangan...
tanpa hujah2 dari nas yg sepatutnya....

-ummisolehah-


Bookmark and Share




  Member Information For ummisolehahProfil   Hantar PM kepada ummisolehah   Quote dan BalasQuote

adlifa
WARGA RASMI
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2091
Posting: 1
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-07-03 06:28


mungkin nih sekadar pendapat,tapi aper yang saya taulah boleh berkawan,dan nak berhubung tuh boleh cuma kalau tepon tuh jgn sampai suara kite yang boleh mendtgkan penyakit hati dlm diri muslimin tuh.
dan sms tuh kalau sekadar nak tanya khabar tak der masalah... cuma jgn tulis yang bercanggah dari syariat
nih pandangan peribadi sayalah...



Bookmark and Share




  Member Information For adlifaProfil   Hantar PM kepada adlifa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
© Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.086174 saat. Lajunya....