Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-01-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
Jangan biarkan apa yang tidak boleh anda lakukan mempengaruhi apa yang boleh anda lakukan

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: Lin8402
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13719

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 18
Ahli: 0
Jumlah: 18




  Dari Galeri
Salam ukhuwah fillah!! Inilah Ibnatul_Khazini bersama sahabat dan guru semasa di alam persekolahan-ting 4 2001

  Yang Masuk Ke Sini
nishazainal: 4 hari yang lalu


Belas Kasihan
Topik: masalah...bantulah ana!!!!!


Carian Forum

Moderator: Pengurusan, limah
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Belas Kasihan
    »» masalah...bantulah ana!!!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh masalah...bantulah ana!!!!!

mawar_jingga
WARGA RASMI
Menyertai: 12.05.2003
Ahli No: 1180
Posting: 2
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-06-03 15:37


as'kum....alhamdulillah ana masih diberi peluang untuk bernafas lagi..begitu juga dgn sahabat semua..ana nak mintak tolong macam mana cara yg terbaik untuk ana menasihati seseorang yg pastinya lebih tua dari kita agar jgn meninggalkan suruhan allah terutamanya mengenai solat 5 waktu yg telah difardukan keatas insan yg bergelar islam.andaikanlah org itu ayah ,abang atau sesiapa sahaja yg kita kenali..tolonglah, ana buntu bila mencari jalan penyelesaiannya....pelbagai yg ana rase...bersalah,sedih,marah,benci dan lain-lain lagi..ana berharap agar adalah hendaknya sahabat yg sudi berkongsi masalah dgn ana dan sekaligus membantu menyelesaikan kekusutan yg melanda dlm jiwa ana kini..semoga apa yg sahabat berikan hanya allah taala sahaja yg dapat membalasnya..sekian,wassalam..[IMG]null[/IMG]


Bookmark and Share




  Member Information For mawar_jinggaProfil   Hantar PM kepada mawar_jingga   Pergi ke mawar_jingga's Website   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 31.05.2003
Ahli No: 1547
Posting: 125
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-06-03 11:57


assalamualikum...oklah kat sini ana cube lah bantu ente...macam nie..ape kate ente cube jugak nasihat mereka,,, tp kalau dah tak boelh jugak...apekate...ente buat air kat mereka...air yang dibaca dgn surah 2 yg mulia cth nye yaasin..tp jgn bitau daiaorang pasal air tu...ente cuma tawakal jelah mas mereka minum air tu..moga2 hati mereka lembut utk terima nasihat...cubelah...ana rase mungkin menjadi kalua kita benar 2 menghendakinye...aameen...


Bookmark and Share




  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

budakinsaf
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 28.04.2003
Ahli No: 595
Posting: 122

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-07-03 15:49


a'kum..
mmm...mmg susah nak menasihat atau menegur org ni.nak nasihat tu boleh tapi belum tentu org tu nak dengar.pertama...setiap kali lepas solat, kita doa agar mereka dibukakan pintu hati agar berubah.selalulah ajak mereka bersolat sekali (berjemaah).bukan senang nak ubah manusia tu melainkan dia sendiri yang merubah dirinya...kita hanya dapat berusaha dan tawakal.semua berjaya.wassalam.

-----------------
CiNTa YaNG ABaDi...CiNTa PaDa ALLaH




Bookmark and Share




  Member Information For budakinsafProfil   Hantar PM kepada budakinsaf   Quote dan BalasQuote

mujahidah2311
WARGA 2 BINTANG
Menyertai: 17.06.2003
Ahli No: 1740
Posting: 56
Dari: jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-08-03 19:32


assalamualaikum....
baca kisah anti nih,ana teringat sendiri kisah yang terjadi pada ana....tp bezanya kawan2 ana.bukan keluargaa dan sesiapa pun....hanya kawan2 sekolej ngan ana.....

mmg susah utk kita berdakwah lagi2 kalau dakwah tue hanya kita sahaja yang lalukan....pada analah,cuba anti berbual ngan mereka tue secara lebih ke arah islamic...ana buat cam tu gak kat kwn2 ana..alhamdulillah,cara tue berkesan...kadag tu depa pun leka,tp ana tak jemu ingatkan...ana ajak solat sama2,baca quran sama2,kalau mlm jumaat tue ana ajak baca yasin dan wat solat hajat..alhamdulillah mereka suka.....alhamdulillah agaknya dgn cara ana yg suka bercerita nih mungkin lbh nampak peramah..so utk kita berdakwah nih ana ras x susah....mrk lebih senang ngan cara ana.....

insyaAllah,apa cara skalipun an doakan semoga anti berjaya.......

-----------------
Akal Setipis Rambutnya Tebalkan Dengan Ilmu,Hati Serapuh Kaca Kuatkan Dengan Iman,Perasaan Selembut Sutera Hiasi Dengan Akhlak


Bookmark and Share




  Member Information For mujahidah2311Profil   Hantar PM kepada mujahidah2311   Quote dan BalasQuote

ummimq
::KAUNSELOR::
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1731
Posting: 855
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-02-05 10:32


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah masalah yang anakanda mawar_jingga hadapai itu adalah lumrah berlaku kini. Semakin ramai umat Islam yang meninggalkan tanggungjawab solat lima waktu. Sebenarnya bukan mereka tidak tahu konsekuennya tetapi mereka lalai dan sengaja begitu saja.

Hadis Rasulullah saw mafhumnya:
"Anak-anak itu lahir atas fitrah, maka ibubapa yang meyahudikan, menasranikan dan memajusikan."

Jadi kita kenalah dakwah bil hikmah pada mereka ini kerana mungkin mereka tiada didikan bab solat di rumah. Maka bersabarlah mengajak untuk solat limat waktu dengan bertanya secara lembut apa masalah tidak solat. Bila kita tahu akan sebabnya maka insyaallah akan mudah diubati dan diajak melakukan solat tersebut.

Kita doakan juga agar orang tersebut diberi petunjuk dan hidayah Allah SWT kerana hanya petunjuk Illahi yang mampu menampakkan jalan mereka yang benar. Kita sekedar menyampaikan dengan lemah lembut dan konsisten (istiqomah).

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - Jika anda hilang segala-galanya, jangan lupa, kerana anda masih mempunyai masa depan.


-----------------


Bookmark and Share




  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.062385 saat. Lajunya....