Welcome To Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-02-2020  

  Suka!
New Page 1

  Mutiara Kata
WANITA DICIPTAKAN BUKAN DARIPADA TULANG RUSUK ATAS UTK MEMERINTAH, BKN DARIPADA RUSUK BAWAH UTK DIPIJAK, TETAPI TERLETAKNYA RUSUK ITU DI BHGN DADA & BERDEKATAN DGN TGN BERMAKNA TGN YG MEMBELAI & HATI YG MEMPUNYAI PERASAAN & KASIH SYG.
-- suatumasa

  Menu Utama

  Keahlian Portal Komuniti
Terkini: citey
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 13721

  Sedang Online
Assalamualaikum
Tetamu

Nickname

Password



[ Mendaftar ]

Sedang Online:
Tetamu: 12
Ahli: 0
Jumlah: 12




  Dari Galeri
Gambar saya semasa berada di atas bukit UTM Skudai

  Yang Masuk Ke Sini
citey: 20 jam, 29 minit yang lalu
nishazainal: 7 hari yang lalu
sarahhanee: 12 hari yang lalu


Lihatlah Diriku
Topik: facial treatment


Carian Forum

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Lihatlah Diriku
    »» facial treatment

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh facial treatment

sakinahazzahra
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 01.09.2007
Ahli No: 7840
Posting: 22

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-01-09 09:32


assalamualaikum..

ada tak kat sini yang mengamalkan facial treatment di salon?
kalau ya, dah berapa lama? apa hasil? produk apa?

atau siapa yang ada pendapat atau pengalaman tentang facial treatment silalah kongsi

rasa nak buat tapi takutlah memburukkan kulit pula macam yang kita dengar di akhbar2 tu

setahu saya kawan-kawan saya yang dah nak kahwin
beberapa bulan sebelum tu mereka sangat menjaga kecantikan dan diet
ada kawan yang sedikit berisi pada hari perkahwinan dia
fulamak slimmm..


-----------------
jagalah hati


Bookmark and Share




  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-01-09 14:42


salam.....

nak buat facial sebaiknya dengan barangan yang kita dah biasa... takut ada side effect kalau cuba cuba barangan lain...

ok sahaja ke mana-mana saloon.... kebanyakan saloon ada pakej2 khas yang boleh kita ambil.. contoh, pakej pengantin, pakej wajah, pakej ala carte dll.harga pun agak berpatutan.. dalam puluhan ke ratusan.ataupun ke kiosk kecantikan di shopping complex. kebanyakkannya (terutama shopping complex besar) mereka ada buat sekali facial treatment(sogo, jusco). tapi kena buat appoinment dulu.tapi yang ni mahal sikit dari saloon tadi.. sebab mereka gunakan barang keluaran mereka sendiri kalau saloon banyak yang guna bahan2 yang dijual 'bundle'.kena bertanya dahulu.dan kebanyakkannya ada sekali dengan pakej make-up

kalau untuk yang bakal pengantin.. digalakkan untuk buat selewatnya sebulan sebelum majlis.


Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

diniey
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.12.2008
Ahli No: 9493
Posting: 96
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-01-09 22:56


salam..saya pernah buat treatment di KBMall. Diamond peel. ianya untuk menghilangkan parut jerawat sewaktu saya pregnant. harganya RM1500 untuk 5 sesi dan percuma lagi 1 sesi..sekarang ni saya baru lepas treatment untuk kali kedua..tapi masih tak nampak perubahan ketara cuma saya dapat rasakan struktur kulit lebih lembut dan anjal. Menyesal pula...


Bookmark and Share




  Member Information For dinieyProfil   Hantar PM kepada diniey   Quote dan BalasQuote

istisafa
::TIMBALAN PRESIDEN::
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 2561
Posting: 842
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 07:42


Salam, selalu juga buat facial treatment ni. Umur pun dah 30 ke atas jadi kena insentif sikit lah, hihihihi..

Diniey, teruskanlah buat diamond peel tu sebab akak pun pernah try buat diamond peel sekali, so far tak nampak sangat kesan dia tapi kawan-kawan kata kulit nampak lebih cerah dan nampak gebu.

Dulu tak percaya sangat pasal facial ni sebab kat rumah kan hari-hari cuci muka. Tapi bila dah try sekali rasanya untuk kaum wanita kena juga sesekali pergi facial sebab masa facial boleh wapkan muka, skrub muka dan juga mask. Kalau buat kat rumah boleh juga tapi apa salahnya sebulan dua buat sekali treatment kan. Sekarang pun harga facial treatment dalam lingkungan rm25 - rm80. Mahal tu mungkin dia menggunakan produk yang ekslusif sikit agaknya.

Selamat membuat rawatan muka


Bookmark and Share




  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Pergi ke istisafa's Website   Quote dan BalasQuote

e-zah
{ SRIKANDI }
Menyertai: 14.10.2008
Ahli No: 9176
Posting: 137
Dari: alor setar

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 10:30


salam,

saya sekadar ingin membantu sakinahazzahra berkenaan rawatan muka atau lebih glamour disebut facial treatment. untuk pengetahuan semua kulit wajah setiap daripada kita tidak sama dan permasalahan yang dihadapi juga berlainan. terdapat 3 jenis kulit muka yang telah dikenalpasti pada kulit wajah individu iaitu 1. kulit berminyak 2. kulit kering 3. kulit kombinasi (berminyak dan kering). seharusnya kita kenalpasti terlebih dulu jenis kulit muka kita sebelum kita menggunakan apa-apa produk penjagaan muka kerana sekiranya produk yang digunakan tidak menepati ciri-ciri kulit muka kita akan berlakunya iritasi kulit yang mana kulit muka akan menjadi gelap, kusam, berjerawat, berjeragat, menggelupas dan sebagainya. keadaan ini lebih menyedihkan lagi sekiranya kulit muka kita sememangnya mempunyai masalah akibat hormon atau persekitaran. sepatutnya kita mencari produk yang boleh mengurangkan dan menyelesaikan masalah kita tetapi akibat kesilapan kita sendiri kulit kita semakin teruk. di sini juga saya ingin nasihatkan saudari-saudari semua tidak menggunakan produk-produk penggelupasan kulit kerana produk sebegitu tidak menyelesaikan masalah kulit saudari produk penggelupasan hanya bertindak untuk menutup masalah kulit sahaja.

untuk facial treatment saya syorkan dilakukan 2x 1 bulan kepada individu yang mempunyai masalah kulit yang kritikal dan 1x sebulan untuk individu yang mempunyai kadar permasalahan kulit yang biasa dan sederhana. manakala untuk individu yang ingin melakukannya sendiri di rumah saya cuma ingin tekankan di sini pilihan mask dan srub perlu bersesuaian dengan jenis kulit supaya kulit tidak menjadi pedih dan kemerahan. untuk dapatkan keberkesanan yang lebih baik biarkan mask kering selama 10 minit.

disini saya kongsikan ciri-ciri jenis kulit untuk makluman saudari semua:

1. kulit berminyak:
- berjerawat
- muka kelihatan berkilat
- mudah sun burn
- make up mudah hilang/ tidak tahan lama


2. kulit kering
- berjeragat
- kusam
- kering
- tona kulit tidak sekata

3. kulit kombinasi
- zon T berminyak
- bahagian dagu, hidung dan dahi berjerawat
- tona kulit tidak sekata
- empunyai kelembapan yang sekata


sekiranya ada di antara saudari yang ingin mengetahui lebih lanjut tentang penjagaan kulit yang betul dan penyelesaian maslah kulit yang dihadapi boleh pm E-zah.

untuk sakinahazzahra harap mendapat sedikit informasi berkaitan facial treatment dan sekiranya sakinahazzahra ingin melakukan sendiri di rumah pastikan memiliki semua peralatan terlebih dahulu. semoga berjaya


Bookmark and Share




  Member Information For e-zahProfil   Hantar PM kepada e-zah   Quote dan BalasQuote

e-zah
{ SRIKANDI }
Menyertai: 14.10.2008
Ahli No: 9176
Posting: 137
Dari: alor setar

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 10:37


Pada 11-01-09 22:56 , diniey posting:

!!! QUOTE !!!

salam..saya pernah buat treatment di KBMall. Diamond peel. ianya untuk menghilangkan parut jerawat sewaktu saya pregnant. harganya RM1500 untuk 5 sesi dan percuma lagi 1 sesi..sekarang ni saya baru lepas treatment untuk kali kedua..tapi masih tak nampak perubahan ketara cuma saya dapat rasakan struktur kulit lebih lembut dan anjal. Menyesal pula...



berkenaan parut jerawat saya syorkan saudari gunakan serum, microdimablision(menghilangkan bintik-bintik hitam dan parut jerawat) dan vit. c. ini kerana perut jerawat lebit mudah untuk dihilangkan berbanding jeragat cuma saudari perlu amalkan penggunaan tersebut dan lihat keberkesanan tanpa perlu melakukan rawatan laser atau sebarang rawatan yang agak menyakitkan.


Bookmark and Share




  Member Information For e-zahProfil   Hantar PM kepada e-zah   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84
{ SRIKANDI }
Menyertai: 13.10.2008
Ahli No: 9163
Posting: 566
Dari: JeRaNtUt ! SuBaNg JaYa

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 11:29


uhuk.. saya jenis geli bila orang main2kan jari jemari kat muka saya.. kat tengkuk kat leher..eii.. tak boleh..tak boleh.. baru sekali saja saya pergi facial.. itu pun sekejap.. geli.. tak boleh duduk diam.. malu juga dengan akak empunya kedai tu.. tak pernah agaknya dia jumpa customer macam ni.. nasib baik bayarnya hanya rm15 saja.. uhuk..


-----------------





Bookmark and Share




  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Pergi ke halesolurun_84's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 01.09.2007
Ahli No: 7840
Posting: 22

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-09 07:09


assalamualaikum..

kepada e-zah mungkin baik kalau letak apa-apa info kat sini, bolehlah share dengan semua..


saya kalau boleh nak produk herba
taknak yang kuat bahan kimia. hehe adakah tak tahulah


-----------------
jagalah hati


Bookmark and Share




  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

e-zah
{ SRIKANDI }
Menyertai: 14.10.2008
Ahli No: 9176
Posting: 137
Dari: alor setar

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-01-09 11:54


salam

baiklah sepanjang saya berada dalam dunia penjagaan kulit memang terdapat pelbagai produk kecantikan termasuk juga produk yang berunsurkan herba namun kebanyakan produk yang berunsurkan herba merupakan produk berbentuk makanan atau minuman ini kerana berperanan untuk membetulkan hormon dan mendapatkan kesempurnaan melalui dalaman. sebagai contoh produk herba yang boleh diamalkan olen para wanita salah satunya produk Mak Dara, produk ini bukan sahaja mempunyai kelebihan dari segi membentuk tubuh badan agar menarik dan cantik malah dapat menjadikan kulit lebih licin dan gebu. untuk produk rawatan muka pula saya tidak pasti produk mana yang menggunakan herba, kemungkinan ada namun di luar pengetahuan saya. sekiranya sakinahazzahra ingin mencari produk yang beunsurkan herba saya akan cuba carikan namun di sini saya ingin syorkan kepada sakinahazzahra produk penjagaan muka yang 100% tidak mengandungi bahan kimia malah pemakaian produk ini tidak berlakunya pengelupasan seperti mana produk-produk yang berada di pasaran. diingatkan kepada saudari semua produk-produk penjagaan muka yang dipasrkan sekarang terdapat banyak chemicals dan saya ingin nasihatkan jangan menggunakan produk pemutihan ini kerana di dalam produk itu terdapat chemicals yang digunakan untuk mencuci tandas, ini bermakna kulit kita akan terhakis selapis demi selapis dan menyebabkan lapisan kulit kita makin kurang dan apabila terkena pancaran matahari kulit kita akan menjadi merah dan pedih. jika dibiarkan lama ke lamaan kita akan menhidapi kanser kulit.
[ Telah diedit oleh: e-zah pada 13-01-09 11:55 ]


Bookmark and Share




  Member Information For e-zahProfil   Hantar PM kepada e-zah   Quote dan BalasQuote

e-zah
{ SRIKANDI }
Menyertai: 14.10.2008
Ahli No: 9176
Posting: 137
Dari: alor setar

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-01-09 12:28


Pada 12-01-09 11:29 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

uhuk.. saya jenis geli bila orang main2kan jari jemari kat muka saya.. kat tengkuk kat leher..eii.. tak boleh..tak boleh.. baru sekali saja saya pergi facial.. itu pun sekejap.. geli.. tak boleh duduk diam.. malu juga dengan akak empunya kedai tu.. tak pernah agaknya dia jumpa customer macam ni.. nasib baik bayarnya hanya rm15 saja.. uhuk..





tidak menjadi masalah jika saudari geli atau merasa tidak selesa apabila orang lain yang melakukan rawatan muka terhadap saudari ini kerana saudari sendiri mampu melakukan rawatan tersebut cuma perlu tahu cara yang betul supaya kulit muka saudari tidak cedera dan mengalami masalah yang lebih teruk. dalam penjagaan kulit kita perlu menggunakan beauty fingers tidak semua jari-jari tangan kita boleh digunakan untuk menyentuh kulit muka ini kerana setiap jari terdapat fungsinya tersendiri.


Bookmark and Share




  Member Information For e-zahProfil   Hantar PM kepada e-zah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
WARGA 1 BINTANG
Menyertai: 01.09.2007
Ahli No: 7840
Posting: 22

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-09 20:55


apa produk tu?

teringin nak buat rawatan muka tapi takut sangat jadi sebaliknya


Bookmark and Share




  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 3361
Posting: 118
Dari: Pahang~Sel~Dubai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 00:37


oooo rindunya nak buat facial.. tapi kat sini tersangat mahai dan dah tentu non muslim yang rawat kita...


Bookmark and Share




  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

e-zah
{ SRIKANDI }
Menyertai: 14.10.2008
Ahli No: 9176
Posting: 137
Dari: alor setar

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 09:21


Pada 13-01-09 20:55 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

apa produk tu?

teringin nak buat rawatan muka tapi takut sangat jadi sebaliknya



produk yang saya maksudkan adalah produk penjagaan muka Mary ok. produk ini bersih dari chemicls kerana bahan-bahan yang digunakan dari tumbuh-tumbuhan. saya merupakan pengguna produk ini dan alhamdulillah perubahan yang berlaku membuatkan saya berpuas hati. sepanjang saya membuat rawatan muka belum pernah lagi terjadi perkara yang memburukkan keadaan dan untuk pengetahuan umum saya menitikberatkan rawatan muka paling kurang sebulan 1x.

sekiranya sakinahazzahra takut saya syorkan saudari analisis dulu jenis kulit yang saudari miliki kemudian saya akan berkongsi produk dan rawatan muka yang sesuai untuk saudari


Bookmark and Share




  Member Information For e-zahProfil   Hantar PM kepada e-zah   Quote dan BalasQuote

e-zah
{ SRIKANDI }
Menyertai: 14.10.2008
Ahli No: 9176
Posting: 137
Dari: alor setar

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 09:25


Pada 14-01-09 00:37 , maisarahlisa posting:

!!! QUOTE !!!

oooo rindunya nak buat facial.. tapi kat sini tersangat mahai dan dah tentu non muslim yang rawat kita...




saudari berada di mana? sememangnya kadar bayaran untuk membuat facial di antara 25-80 dan ada juga kadar yang melebihi 100 itu bergantung kepada produk yang digunakan dan masalah kulit muka yang dihadapi oleh individu. adakalanya tempoh rawatan dilakukan juga memperngaruhi kadar harga rawatan.


Bookmark and Share




  Member Information For e-zahProfil   Hantar PM kepada e-zah   Quote dan BalasQuote

diniey
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.12.2008
Ahli No: 9493
Posting: 96
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 11:21


Pada 12-01-09 07:42 , istisafa posting:

!!! QUOTE !!!

Salam, selalu juga buat facial treatment ni. Umur pun dah 30 ke atas jadi kena insentif sikit lah, hihihihi..

Diniey, teruskanlah buat diamond peel tu sebab akak pun pernah try buat diamond peel sekali, so far tak nampak sangat kesan dia tapi kawan-kawan kata kulit nampak lebih cerah dan nampak gebu.

Selamat membuat rawatan muka


ehm..betul lah akak..diniey baru lepas buat rawatan untuk sesi ke-3..alhamdulillah, parut jerawat semua dah hilang...kali ni agak ketara nampak perubahan..struktur kulit semakin gebu dan halus.


Bookmark and Share




  Member Information For dinieyProfil   Hantar PM kepada diniey   Quote dan BalasQuote

Hanan
..::PRESIDEN::..
Menyertai: 15.04.2003
Ahli No: 2
Posting: 1575
Dari: Sunway City

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 22:25


Kak su kalau buat facial treatment tu ajaklah Hanan. Nak join juga.. :kelip: :kelip: :kelip:


-----------------



Bookmark and Share




  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 23:22


nak ikut juga ;)


Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA 3 BINTANG
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 3361
Posting: 118
Dari: Pahang~Sel~Dubai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 16:28


Pada 14-01-09 09:25 , e-zah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-01-09 00:37 , maisarahlisa posting:

!!! QUOTE !!!

oooo rindunya nak buat facial.. tapi kat sini tersangat mahai dan dah tentu non muslim yang rawat kita...




saudari berada di mana? sememangnya kadar bayaran untuk membuat facial di antara 25-80 dan ada juga kadar yang melebihi 100 itu bergantung kepada produk yang digunakan dan masalah kulit muka yang dihadapi oleh individu. adakalanya tempoh rawatan dilakukan juga memperngaruhi kadar harga rawatan.


kalau kat Malaysia kadar bayaran memang murah dan berpatutan tapi kat Dubai boleh dikatakan semua mahal... (majoriti).. apatah lagi service sebegini rupa... mahu mencecah RM500 keatas... emmm.. memang teringin nak membelai diri kat spa (macam selalu buat kat Malaysia) tapi lah ni kena fikir panjang kalau nak buat kat sini.... :roll:


Bookmark and Share




  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

e-zah
{ SRIKANDI }
Menyertai: 14.10.2008
Ahli No: 9176
Posting: 137
Dari: alor setar

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 19:34


Pada 16-01-09 16:28 , maisarahlisa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-01-09 09:25 , e-zah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-01-09 00:37 , maisarahlisa posting:

!!! QUOTE !!!

kalau kat Malaysia kadar bayaran memang murah dan berpatutan tapi kat Dubai boleh dikatakan semua mahal... (majoriti).. apatah lagi service sebegini rupa... mahu mencecah RM500 keatas... emmm.. memang teringin nak membelai diri kat spa (macam selalu buat kat Malaysia) tapi lah ni kena fikir panjang kalau nak buat kat sini.... :roll:



tak dapat lah e-zah nak tolong jauh sangat


Bookmark and Share




  Member Information For e-zahProfil   Hantar PM kepada e-zah   Quote dan BalasQuote

nur_kamar
-{SERIKANDI BERJASA}-
Menyertai: 26.11.2008
Ahli No: 9438
Posting: 456
Dari: cheras

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-01-09 20:43


salam...
off topik sat.... (cerita pasai spa ;) )
tempat saya biasa berurut(rumah orang)

dia akan urut seberapa lama sampai kita puas.. siap bertungku(pecahkan lemak) dan sauna selama mana kita mampu bertahan....lepas itu muka kita akan dia urut2 sekali.. memang lega. bila dah sauna... liang2 roma tu terbuka.. jadi secara otomatik jerawat dan rona hitam/ putih jadi keluar

semua sekali RM80.. rumah di ampang...kalau nak lagi lama... tambah lah jadi rm100....
saya pernah ke spa yang ekskusif ni... tapi macam rasa tak puas.... semua ikut masa.


Bookmark and Share




  Member Information For nur_kamarProfil   Hantar PM kepada nur_kamar   Quote dan BalasQuote

Moderator: Pengurusan
Portal Komuniti Muslimah -- Hanan.com.my.my Indeks Forum
  »» Lihatlah Diriku
    »» facial treatment

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 


-------------------------------------------------------------------------------
Portal Komuniti Muslimah
Hakcipta 2003 oleh Hanan Alam Faizli / Hanan Network
Made in: Bandar Sunway, Selangor
Tarikh Mula: 17hb April 2003

Dibina oleh: Team Walasri

Ditadbir oleh:





Loading: 0.081734 saat. Lajunya....